Betongspackel: Teleskopisk Och Trä, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från Ett Avloppsrör? Regler För Arbete Med Mopp-strykjärn

Innehållsförteckning:

Video: Betongspackel: Teleskopisk Och Trä, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från Ett Avloppsrör? Regler För Arbete Med Mopp-strykjärn

Video: Betongspackel: Teleskopisk Och Trä, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från Ett Avloppsrör? Regler För Arbete Med Mopp-strykjärn
Video: avlopps rör. inomhus byta rör ny ritning 2024, Maj
Betongspackel: Teleskopisk Och Trä, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från Ett Avloppsrör? Regler För Arbete Med Mopp-strykjärn
Betongspackel: Teleskopisk Och Trä, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från Ett Avloppsrör? Regler För Arbete Med Mopp-strykjärn
Anonim

Betongspartlar är utformade för att eliminera överflödig fukt från betongytan, samt för att jämna ut de minsta defekterna på golvet. På grund av eliminering av oegentligheter kan bearbetning av betong med en murslev komprimera betongkonstruktioner och göra dem starkare, ta bort cementserum. Murslev används aktivt i alla skeden av byggnadsarbetet, särskilt vid utjämning av olika ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En betongspackel är ett specialverktyg som används för utjämning av betongblandningar på olika ytor. Tack vare murslevarna kan du jämna ut undergolvet snabbt och effektivt. Murslevarna används både vid betonggjutning och i de efterföljande byggnadsstadierna.

Strykare kan vara antingen professionella eller självgjorda . Det finns olika typer av dessa verktyg, som skiljer sig åt i både egenskaper och kraft.

Om en murslev behövs för att utföra enkelt arbete, och specialisten inte ser poängen med att spendera pengar på en professionell enhet, kan verktyget enkelt göras själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Handspartlar avsedda för betongfogning har flera påtagliga fördelar:

  • enkel användning;
  • förmågan att utföra nästan allt arbete ensam;
  • små utgifter för inköp av ett verktyg, möjligheten att göra strykjärn själv;
  • du behöver inte mycket erfarenhet för att arbeta med ett sådant verktyg.

Nackdelarna inkluderar den villkorade begränsade användningen - handflottor kan bara användas på ett litet område. Dessutom är förmågan att manövrera när man arbetar med ett sådant verktyg kraftigt begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det finns ett stort antal alternativ för betongflottar. Var och en av sorterna har sina egna egenskaper som skiljer den från andra modeller. Skillnaden i verktyg kan vara i egenskaper, driftsfunktioner och typ. Innan du väljer ett verktyg bör du bestämma vilka uppgifter du ska lösa med sparkel och hur mycket arbete som förväntas.

Skrapa

Sådana murslev används för att avlägsna vitaktig vätska från stelnat cement, vilket är något som liknar mjölk. Tack vare detta förfarande ökar konstruktionens operativa egenskaper avsevärt - vidhäftningen förbättras innan arbetet avslutas, och de övre skikten är också härdade. Med hjälp av en murslev kan du fylla i små fördjupningar i den torkade murbruk, justera små stötar, kontrollera jämnhet i nivå. Funktionerna hos dessa strykjärn är följande:

  • verktyget kan användas på stora ytor;
  • handtagets längd når upp till 6 m, och den möjliga bredden på de fångade områdena är upp till 6 m;
  • styrka och relativt låg vikt av verktyget;
  • förmågan att arbeta i en vinkel, ändra lutningen;
  • ett brett utbud av olika blad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanal

Kanalträvar används ofta för att korrigera ytorna på nylagt cement. Tack vare verktyget kan du enkelt ta bort de minsta strukturella defekterna. Kanalträvar har följande prestandaegenskaper:

  • maximal beläggningsbredd - upp till 3 meter;
  • vinkelkoordinationen är cirka 30 grader;
  • verktyget är tillverkat av aluminium eller rostfritt stål;
  • stångens längd är cirka 6 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många verktyg levereras komplett med en speciell infästning, med vilken du kan dela upp ytan som ska hällas i sektioner. Användningen av ett tandat munstycke gör att du kan utföra jobbet snabbare, eftersom expansionsfogar bildas samtidigt som undergolv slätas ut.

Manuell kuggstång

Sådana anordningar används för att behandla små områden. Enheten har en speglad sula av aluminiumlegering. I slutet är sulan rundad, handtaget fästs på sulan. Handtagets längd når 12 meter och bladet kan enkelt ändra lutningsnivån upp till 60 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av trä och plast

Plastmodeller är billiga och används ofta för behandling av betongbruk. Modellerna har en solid bas som hjälper till att ta bort även de minsta bristerna. Verktygsbredd - från 45 till 155 cm. Dessa flottörer levereras ofta med utbytbara, höjdjusterbara handtag.

Träspackel används oftast för dekoration eller konstruktion av små utrymmen, och även när det är nödvändigt att stryka små ytor. Många modeller är engångsbruk och försämras snabbt i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murslev

Enheterna är idealiska för utjämning av stora ytor som asfaltbetong. Enheterna är helt mekaniserade, användningen av manuellt arbete är minimal. Enheter kan vara både elektriska (det vanligaste alternativet) och bensin.

  • Elektriska apparater med en rotor - polerskivan har en diameter på 600 till 1200 mm . Sådana maskiner används inomhus, när man arbetar med svåra områden. Satsen innehåller en elmotor, ett handtag, en reducerare, en skiva, rullande hjul, en paketomkopplare.
  • Bensinmodeller används oftast i öppna områden , arbete i slutna rum kan endast utföras om rummet ger god ventilation. Enheterna har manuella variationer (utrustade med handtag, modellerna används för sektioner med olika svårighetsgrader), samt självgående fordon som styrs oberoende och har två rotorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teleskopisk

En teleskopisk modell är en modell där stavar och vridmekanismer tillhandahålls. Handtaget kan roteras i olika riktningar och förlängas till önskad längd. Beroende på de typer av ytor som ska behandlas är anordningarna vinklade, fyrkantiga eller dubbla, med finnar . Bladet är tillverkat av magnesium- och aluminiumlegeringar.

Vissa modeller har en vibrationsmotoranslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Att välja en flottör bör ta hänsyn till flera punkter

  • Tomtens område som behöver bearbetas . Om cementytornas längd är mindre än 6 meter kan hemlagade enheter användas. Om rummets dimensioner överstiger denna siffra, bör du köpa ett färdigt verktyg utrustat med ett teleskophandtag, vars längd når 12 m. För öppna områden med stor diameter är det bättre att hyra eller köpa en murslev.
  • Tidsbegränsningar . Om arbetet måste slutföras så snabbt som möjligt är det bättre att använda mekaniserade enheter.
  • Monetära resurser . Även om sådana verktyg inte skiljer sig åt i hög kostnad, för att minska arbetskostnaderna kan du göra murslev själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det är ganska enkelt att bygga en moppstrykare på egen hand; komplicerade beräkningar och ritningar behövs inte för detta.

Material som används och nödvändiga verktyg:

  • plan;
  • stänger för fixering av brädet;
  • bred bräda för ett blad upp till 30 cm;
  • en träbit för ett handtag upp till 50 mm brett;
  • sticksåg eller vanlig såg;
  • skruvar för att ansluta delar av sparkel;
  • borr eller standard skruvmejsel;
  • sandpapper av medelstort korn;
  • fuktresistent komposition eller torkolja.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss undersöka egenskaperna vid montering och skapande av strykjärn

  1. Sulan är gjord av en bräda eller bar med en längd på 1 till 2 meter. Allt beror på området på de platser där arbetet kommer att utföras. Skivan ska inte vara mer än 30 mm tjock, annars blir murslevaren mycket tung och fungerar inte normalt. Vi går längs brädans kanter med en sticksåg eller ett plan - uppgiften är att runda av de vassa ändarna. Ytor som kommer att interagera med cementmurbruk måste först slipas med sandpapper. Och vi går också igenom sandpapper längs kanterna på sparkel. Det ska inte finnas några luckor eller grovhet på sulan. Därefter är behandling med impregnering eller fuktresistent komposition nödvändig. Dessa produkter kommer att förhindra att träet absorberar fukt från den härdade betongen. Impregneringsföreningar används enligt instruktionerna. Murslevaren ska torka ordentligt innan den kan användas. Om det inte finns någon fuktbeständig komposition kan du täcka brädorna med linolja. Man måste komma ihåg att torkningsolja torkar längre än fabriksimpregnering. Istället för en bräda kan du använda ett avloppsrör.
  2. För handtaget tar vi en liten bar som inte är mer än 6 meter lång. Om blocket är större kommer en person inte att kunna arbeta med det. Runda kanterna på stången med ett plan. Med sandpapper går vi över oegentligheterna, slipar delen. För murslev för arbete i små områden kan du använda handtagen kvar från oanvändbara spadar. Sådana handtag har redan en rund form, det kommer att vara bekvämt att hålla i dem när du arbetar. Handtaget ska vara långt och endast av trä. Plast- eller järnhållare är nästan omöjliga att fästa manuellt på ett arbetsbord.
  3. Vi fäster handtaget på sulan med en vinkel på 60 grader.
  4. Handtagsfästet ska bestå av skenor och tre stänger. Delar fästs på handtaget med skruvar. Anslutningarna görs som en distans. Skruvarna går inte bakom sparkelns träblad för att förhindra att sulan förlorar sin jämnhet. Vi tittar på hur tjock sulan är, och väljer utifrån detta skruvarnas storlek.
  5. Svängbara leder kan också användas när du fäster handtaget. I detta fall kommer verktyget att röra sig snabbare på olika sidor. Vi fäster gångjärnen i handtaget i en vinkel, så att handtaget inte dinglar.
  6. När instrumentet är monterat är det nödvändigt att kontrollera dess styrka. För att göra detta, placera sparkel på valfri yta. Sedan försöker vi flytta verktyget och kontrollerar igen träbladet för grovhet.
  7. Slipa vid behov igen - ytorna ska vara så släta som möjligt.
  8. Den rörliga murslevaren kan användas som avsett.

Villkor

Korrekt användning av murslevarna är baserat på de principer som beskrivs nedan

  • Betongspartlar används endast efter arbete med ett vibrerande verktyg, på grund av vilket blandningen blir homogen.
  • Verktyget bör endast interagera med den yttre ytan, utan att falla i lösningen.
  • Om blandningen i sig är alltför rörlig kommer vidhäftning att ske mellan betongen och murslevaren. Om det är mycket kiseldioxid i blandningen kan denna faktor öka. Detta måste beaktas vid beräkning av verktygets presskraft på materialet. Överdriven vidhäftning kan ändra höjden på ytan.
  • När det fungerar korrekt rör sig verktyget först bort från sig själv och rör sig sedan i motsatt riktning. Sedan måste riktningen ändras till vinkelrätt och rörelsen måste utföras i rät vinkel mot de redan behandlade områdena. Om det efter den första efterbehandlingen kvarstår oegentligheter på ytorna måste proceduren upprepas.
  • När du utför arbete bör du simulera en liten vibration, då blir nivelleringen av blandningen snabbare. Vibrerande rörelse kan uppnås genom att lätt skaka sparkel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter utjämning av betongbruket måste trowel rengöras och placeras på en torr plats. Hemmagjorda produkter kommer inte att hålla länge, eftersom brädorna kommer att skeva någon gång. Om det hemgjorda verktyget används omedelbart efter det första arbetets slut kan det lagras. Det är bättre att kasta ut en hemlagad flottör som inte längre kommer att användas.

Innan du använder murslevarna är det viktigt att utföra förarbeten: fukta betongen, fixa den genom att stå och fyll den med självutjämnande föreningar.

Gör-det-själv privata byggare tänker ofta på hur man lägger ett slätt betonggolv samtidigt som man häller blandningen. Så att resultatet blir utmärkt och tid inte går till spillo.

Bild
Bild

Låt oss analysera algoritmen för åtgärder för att lägga golv

  • Längs väggens längd, med små intervall från varandra (1000-1200 mm) och på ett avstånd av cirka 200-250 mm från andra väggar, placerar vi fyrar. Fyrar kan vara vanliga lameller eller metallprofiler. Nu måste du fixa fyrarna. Detta kan göras med en liten mängd lösning. Konstruktionerna kommer att tjäna för sitt avsedda ändamål och kommer också att bli vägledare när man arbetar med regeln. Regeln kommer att vara en platt skiva eller stång, du kan också använda ett specialverktyg av aluminium.
  • Murbruk läggs längs greppen mellan fyrarna. Den gjutna betongen fördelas gradvis och slätas ut med en regel som flyttas längs styrningarna. Regeln ska dras åt sidan, skapa en liten vibration med handen och skaka instrumentet med lätta rörelser.
  • Om allt fungerade, utförs den slutliga utjämningen av lösningen med en murslev.

Du kan släta ut ytan efter den slutliga betongplaceringen, eller så kan du göra det som regel. Men i båda fallen används specialverktyg.

Rekommenderad: