Hur Länge Torkar Betong I Formning? Härdningstid Sommar Och Vinter. Hur Mycket Betong Härdar M200 Och M300, M400 Och M500?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Torkar Betong I Formning? Härdningstid Sommar Och Vinter. Hur Mycket Betong Härdar M200 Och M300, M400 Och M500?

Video: Hur Länge Torkar Betong I Formning? Härdningstid Sommar Och Vinter. Hur Mycket Betong Härdar M200 Och M300, M400 Och M500?
Video: Sommar i P1 samarbetar med antidemokrater 2024, Maj
Hur Länge Torkar Betong I Formning? Härdningstid Sommar Och Vinter. Hur Mycket Betong Härdar M200 Och M300, M400 Och M500?
Hur Länge Torkar Betong I Formning? Härdningstid Sommar Och Vinter. Hur Mycket Betong Härdar M200 Och M300, M400 Och M500?
Anonim

Betongen hälls ut i utrymmet som begränsas av formen och är utrustad med en stålram av stålarmering och sätter sig under de närmaste timmarna. Dess fullständiga torkning och härdning sker på mycket längre tid.

Bild
Bild

Påverkande faktorer

Innan byggandet påbörjas, uppmärksammar hantverkarna de skäl som direkt eller indirekt påverkar härdningen av betong. Vi pratar om hastigheten, varaktigheten av den fullständiga härdningen av betongkompositionen, i vilken den bärande metallramen är nedsänkt, vilket förhindrar sprickbildning och krypning i olika riktningar av delar av den gjutna strukturen.

Bild
Bild

Först och främst påverkas härdningshastigheten av klimatet, vädret på läggningsdagen och dagarna för den efterföljande uppsättningen med byggmaterialet fyllt med deklarerad hårdhet och styrka . På sommaren, i 40-graders värme, kommer det att torka helt på 2 dagar. Men dess styrka når aldrig de deklarerade parametrarna. Under den kalla årstiden, när temperaturen är över noll (flera grader Celsius), på grund av en 10 eller fler gånger långsammare avdunstningshastighet, sträcker sig perioden med fullständig torkning av betong i två veckor eller mer.

Bild
Bild

I instruktionerna för framställning av en betongkomposition av vilket märke som helst sägs det att det på bara en månad får sin verkliga styrka. Härdning vid en relativt normal lufttemperatur kan och bör ske om en månad.

Om det är varmt ute och vattnet avdunstar snabbt, vattnas betongbasen, som hälldes för 6 timmar sedan, rikligt varje timme.

Bild
Bild

Betongfundamentets densitet påverkar direkt den slutliga hållfastheten hos strukturen som hälls och snart härdas . Ju större densitet betongmaterialet är, desto långsammare kommer det att släppa ut fukt och desto bättre blir det. Industriell gjutning av armerad betong är inte komplett utan vibrokomprimering. Hemma kan betong komprimeras med samma spade som den hälldes med.

Bild
Bild

Om en betongblandare har börjat fungera är bajonettering (skakning med en bajonettspade) också nödvändig - betongblandaren ökar bara hällhastigheten, men eliminerar inte komprimeringen av betongblandningen. Om betongen eller betongbeläggningen komprimeras noggrant, blir sådant material svårare att borra, till exempel för att installera balkar under ett trägolv.

Bild
Bild

Betongens sammansättning spelar också en viktig roll för betongblandningens härdningshastighet . Exempelvis tar expanderad lera (expanderad lerbetong) eller slagg (slaggbetong) upp en del av fukten och returnerar inte helt villigt och snabbt tillbaka den när betongen stelnar.

Om grus används, kommer vattnet att lämna den härdande betongkompositionen mycket snabbare.

Bild
Bild

För att bromsa förlusten av vatten är den nygjutna strukturen täckt med ett tunt lager av vattentätning - i det här fallet kan det vara polyeten från skumblocken som de stängdes med under transporten. För att minska avdunstningshastigheten för vatten kan en svag tvålösning blandas i betong, men tvålen sträcker ut betonghärdningsprocessen med 1,5-2 gånger, vilket märkbart kommer att påverka hela strukturens hållfasthet.

Bild
Bild

Härdningstid

En nyberedd betonglösning är en halvvätska eller flytande blandning, förutom närvaron av grus i den, som är ett fast material. Betong består av krossad sten, cement, sand (utsäde stenbrott) och vatten. Cement är ett mineral som innehåller ett härdningsreagens - kalciumsilikat. Cement är känt för att reagera med vatten för att bilda en stenig massa. I själva verket är cementsand och betong konststen.

Bild
Bild

Betonghärdning i två steg. Under de första timmarna torkar betongen och sätter sig delvis, vilket ger ett incitament efter att ha förberett betongen att hälla den i det förberedda formfacket så snart som möjligt. Efter reaktion med vatten förvandlas cement till kalciumhydroxid. Betongkompositionens slutliga hårdhet beror på dess mängd. Bildningen av kalciuminnehållande kristaller leder till en ökning av härdningsbetongens temperatur.

Bild
Bild

Inställningstiden skiljer sig också åt för olika betongklasser. Så, betong av märket M200 har en härdningstid lika med 3,5 timmar från det att huvudingredienserna blandas. Efter första härdningen torkar den inom en vecka. Den sista härdningen slutar först den 29: e dagen. Lösningen blir till en slutlig monolit vid en temperatur på + 15 … 20 grader Celsius . För södra Ryssland är detta lågsäsongstemperaturen - de bästa förutsättningarna för konstruktion av betongkonstruktioner. Luftfuktighet (relativ) bör inte överstiga 75%. De bästa månaderna att lägga betong är maj och september.

Bild
Bild

Befälhavaren häller grunden på sommaren och har en hög risk att stöta på för tidig torkning av betong och den måste bevattnas regelbundet - minst en gång i timmen . Att ta tag i en timme är oacceptabelt - strukturen med en hög grad av sannolikhet kanske inte får den deklarerade styrkan. Grunden blir extremt ömtålig, sprickor, betydande bitar av den kan falla av.

Om det inte finns tillräckligt med vatten för snabb och upprepad fuktning av betong, täcks kompositionen, halvt eller helt stel, utan att vänta på att allt vatten ska avdunsta, tätt täckt med en film.

Bild
Bild

Men ju mer cement det finns i betongen, desto snabbare sätter den sig. Så, sammansättning M300 kan ta tag i 2,5-3 timmar, M400-på 2-2,5 timmar, M500-på 1,5-2 timmar . Sågspånbetong sätter in ungefär samma tid som någon liknande betong, där förhållandet mellan sand och cement liknar någon av ovanstående kvaliteter. Det bör komma ihåg att sågspån har en negativ effekt på parametrarna för styrka och tillförlitlighet och ökar inställningstiden upp till 4 timmar eller mer. Sammansättning М200 får full styrka om två veckor, М400 - i en.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inställningshastigheten beror inte bara på betongens kvalitet, utan också på konstruktionen och djupet av grundkanten . Ju bredare bandfundamentet och ju längre det är nedgrävt, desto längre torkar det. Detta är oacceptabelt under förhållanden där tomter ofta översvämmas i dåligt väder, eftersom de ligger i ett lågland.

Bild
Bild

Hur påskyndas härdningen?

Det snabbaste sättet att göra betongen torr så snart som möjligt är att ringa föraren på betongblandaren, i betongen av vilken speciella ingredienser har blandats. De levererande företagen i sina egna testbyråer blandar färdigblandade betongprover med olika prestandavärden i olika satser. Betongblandaren levererar den nödvändiga mängden betong till den adress som kunden anger - medan betongen inte hinner härda. Hällningsarbete utförs under nästa timme - för att påskynda saker används en betongpump som är lämplig för grunden.

Bild
Bild

För att påskynda härdningen av betong i kallt väder fästs så kallade termomater på formens väggar . De alstrar värme, betongen värms upp till rumstemperatur och hårdnar snabbare. Detta kräver en elektrisk anslutning. Metoden är oersättlig i Fjärran Nord, där det inte finns någon varm sommar, men det är nödvändigt att bygga.

Bild
Bild

När betongkompositionen stelnar används industriella tillsatser och tillsatser i form av pulver . De tillsätts strikt vid blandningen av den torra kompositionen med vatten under fyllningen av grus. Denna acceleration hjälper till att spara på cementkostnaderna. Accelererad härdning erhålls med hjälp av superplastikatorer. Mjukgörande tillsatser ökar murbrukets elasticitet och fluiditet, hällningens enhetlighet (utan att sedimentera cementen på botten).

Bild
Bild

När du väljer en accelerator, var uppmärksam på ämnets aktivitet . Det bör öka vattenmotståndet för betong och frostbeständighet. Felaktigt utvalda förbättringar (inställningsacceleratorer) leder till att armeringen kan rosta avsevärt - direkt i betongen. För att förhindra att detta händer och att strukturen inte faller på dig och dina gäster, använd endast märkesvaror, mycket effektiva tillsatser och tillsatser som inte kränker varken kompositionen eller tekniken för fyllning och härdning av kompositionen.

Rekommenderad: