Polyfoam (34 Bilder): Nyanser I Produktionen. Vad Det är? Tillverkare. Flytande Och Styvt Skum. Vad är Den Gjord Av? Skivor 100 Mm Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Polyfoam (34 Bilder): Nyanser I Produktionen. Vad Det är? Tillverkare. Flytande Och Styvt Skum. Vad är Den Gjord Av? Skivor 100 Mm Och Andra Storlekar

Video: Polyfoam (34 Bilder): Nyanser I Produktionen. Vad Det är? Tillverkare. Flytande Och Styvt Skum. Vad är Den Gjord Av? Skivor 100 Mm Och Andra Storlekar
Video: SCP-261 Pan-dimensionell Vending och experiment Log 261 Ad De + Komplett + 2024, April
Polyfoam (34 Bilder): Nyanser I Produktionen. Vad Det är? Tillverkare. Flytande Och Styvt Skum. Vad är Den Gjord Av? Skivor 100 Mm Och Andra Storlekar
Polyfoam (34 Bilder): Nyanser I Produktionen. Vad Det är? Tillverkare. Flytande Och Styvt Skum. Vad är Den Gjord Av? Skivor 100 Mm Och Andra Storlekar
Anonim

Under många decennier har skum aktivt använts i olika branscher. Det finns flera sorter av detta material. För att kunna använda det korrekt måste du känna till nyanser i produktionen, liksom principerna för installation av skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det gjort av?

Frigolit är ett vitt material. Den har en låg vikt, har många olika egenskaper, på grund av vilken den används flitigt på olika områden. Polyfoam är 98% luft och resterande 2% är expanderad polystyren . Trots den lilla andelen innehåller materialet miljarder celler av detta ämne.

Bild
Bild

Skumproduktion utförs på specialutrustning . Inledningsvis levereras råvaror till verkstäderna, varifrån skumplattor med olika tjocklekar och densiteter erhålls vid utgången. Polyfoam framställs av nästan vilken polymer som helst. De primära råvarorna kan vara: polyvinylklorid, polyuretan, polystyren, fenol-formaldehyd och många andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningen av materialet utförs i flera viktiga och sekventiella steg:

  • skumning;
  • torkning;
  • stabilisering;
  • skärande;
  • mognande;
  • bakning.

Inledningsvis är skum en flytande massa som går igenom alla steg. Vid utgången erhålls plattor med olika tjocklek. Populariteten för polystyren beror främst på dess låga kostnad. Och det har också många användbara egenskaper: bra ljudisolering, tillåter inte att fukt passerar igenom, behåller värmen.

Dessutom kan skummet enkelt skäras rakt eller krökt med hjälp av standardverktyg (kniv, bågfil, värmekniv).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Polyfoam har ett antal tekniska egenskaper

  • Styrka . Här varierar indikatorerna från 0,05 till 0,16 MPa. Denna indikator är direkt beroende av polymeren som användes i produktionen som en primär råvara.
  • Värmeledningsförmåga . Det maximala värdet är 0,043 W / (m · deg). Denna indikator beror också på kvaliteten och egenskaperna hos de primära råvarorna.
  • Frostmotstånd . För vanligt skum når indikatorerna 200 cykler. Om materialet extruderas kan det finnas 500 cykler.
  • Fuktabsorbering är obetydlig - endast 1% per dag . Men det betyder inte att fukt inte tränger in i materialet alls. Om det är i vätskan under lång tid, så kommer det i slutändan att fylla hela luftutrymmet mellan polystyrencellerna. I detta fall kommer skummet att förlora de flesta av sina ursprungliga egenskaper.
  • Brandbeständighet - frigolit betraktas som ett icke -brännbart material . Vid exponering för låga är förstörelse och missfärgning av ytan tillåten. Även om det inte brinner kan det smälta (smältpunkten är 120 grader Celsius).
  • Kostnaden för skum varierar beroende på olika faktorer . Detta kan vara tillverkningsföretagets rang, försäljningsregionen, kostnaden för den ursprungliga råvaran. Men i genomsnitt är priset 3 tusen rubel för varje m3.
  • Ljudisolering - beroende på tjockleken kan den absorbera upp till 32 dB . Denna siffra anses vara bra, men trots detta blir ljudisoleringen vid användning av mineralull högre.
  • Vattenångpermeabilitet är 0,03 mg / mhPa . Man tror att detta material inte deltar i bildandet av naturligt luftutbyte mellan rummet och gatan.

Polyfoam tillhör kategorin miljövänliga material. Och dess livslängd är från 10 till 80 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera sorter av detta material. Först och främst skiljer det sig i tjocklek: minimumet är 20 mm och maximalt 100 mm. Granulat kan också ha olika vikter och diametrar.

Dessutom kan skum delas in i 4 stora kategorier. Var och en av dem innehåller en viss typ av material som skiljer sig från andra i utseende och andra egenskaper.

Bild
Bild

Polystyren

Denna typ skiljer sig genom att den produceras på två sätt

  • Pressless - består av små bollar . Expanderad polystyren i bearbetad form används bara som förpackningsmaterial för transport av olika hushållsapparater. Materialet som produceras med icke-pressmetoden är ganska ömtåligt (det kan lätt brytas för hand). Ibland säljs det som krossat (i förpackningsmaterial).
  • Tryck . Det skiljer sig genom att granulaten är mycket starkare fästa vid varandra. Materialet säljs i hårda plattor. Detta skum kan endast skäras med verktyg. Tillverkning är dyrare, så pressskum är mindre vanligt.

Den största fördelen med denna typ av material är dess höga hygroskopicitet. Om vi pratar om hållbarhet, så varierar det i den trycklösa från 10 till 35 år. Pressad kan hålla upp till 70 år. Dessa indikatorer är villkorliga, eftersom korrekt installation och materialets ursprungliga kvalitet påverkar mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Det mest slående exemplet på polyuretanskum är skumgummi. Dess särart ligger i dess porösa struktur, det är bra för ånga och luft . Vid brand kan det frigöra giftiga ämnen. Jämfört med polystyrenskum är det mycket kortlivat. Den används mest av allt vid tillverkning av möbler, till exempel som klädsel.

Bild
Bild

Polyvinylklorid

Polyvinylklorid är ett specifikt material som presenteras i form av termoplastiska polymerer, mer än 50% tillverkade av kombinerat klor . Det är på grund av detta som det är ganska dåligt utsatt för förbränning. Den obestridliga fördelen med detta material är att det inte finns några giftiga ämnen i det. Och i händelse av brand kan den släcka på egen hand. Har hög plasticitet.

Brist på material - det rekommenderas inte att använda det i närheten av metallytor . Detta beror på att PVC -skum kan skada metallen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyeten

Polyetenskum anses också vara ett traditionellt förpackningsmaterial. Det ser ut som en film som har luftventiler (finnar) på ena eller båda sidorna . Inledningsvis är det en flytande polymer, som, förbi alla produktionssteg, blir till en film med olika tjocklekar. Det anses vara ett miljövänligt material. Med korrekt drift kan den tjäna ganska länge. Den enda nackdelen är att det är ett brandfarligt material.

Bild
Bild

Märkning

För skum, som produceras på Ryska federationens territorium, finns motsvarande märkning . I dem är som regel kvalitetsegenskaperna hos själva materialet krypterade. Så siffrorna anger materialets storlek. Byggskum är märkt PSB-S 50.

När siffrorna minskar ändras dess egenskaper . Så PSB 15 är mer lämpad för ytbehandling, till exempel väggar. Märkning är nödvändig, eftersom köpare på grundval av det väljer ett material med den nödvändiga uppsättningen kvalitetsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

På grund av den stora efterfrågan och populariteten för detta material är många företag engagerade i sin produktion. De största och mest kända är flera märken.

  • TechnoNicol Är ett ganska stort företag med filialer i OSS och Europa. Produktionen sker i mer än 100 fabriker.
  • URSA - ursprungligen en spansk koncern, som började verka i Ryssland 1995 i staden Chudovo. Sedan öppnades ytterligare en anläggning i Serpukhov, nära Moskva.
  • " Penoplex " - en tillverkare verksam sedan 1998 i S: t Petersburg. Produktkatalogen delades inledningsvis in i två stora kategorier: för hemmabruk och professionellt bruk.
  • " Tepleks " - fabriken i Nizjnij Novgorod, som började sitt arbete 2005, och sedan dess framgångsrikt har sålt material av hög kvalitet.
  • " Timplex " - det äldsta företaget av allt ovan. Ursprungligen var det en kemisk fabrik uppkallad efter Karpov. Öppningen ägde rum 1868. Sedan dess har produktionen hållit jämna steg med tiden. Relativt nyligen har produktion av skum av olika slag etablerats där.

Dessa är inte alla tillverkare. Det finns också mindre företag som också producerar högkvalitativt skum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Polyfoam har funnit bred tillämpning inom olika områden

  • Byggnad . Här fungerar materialet bra som vägg- och golvisolering för rum. Dessutom används skum ofta för att skapa ljudisolering i flerbostadshus, liksom andra byggnader och strukturer när golv och väggar avretts. Det läggs som värmeisolering under grunden. Bullerisolering är huvudfokus.
  • I skeppsbyggnad Strukturellt skum används också vid tillverkning av räddningssele och andra tillbehör för samma ändamål. Små båtar och flottar kan tillverkas av detta material, eftersom det är mycket lätt och kommer alltid att stanna på vattenytan.
  • I olika branscher Frigolit används som förpackningsmaterial. Så den är lämplig för förpackning av mat och för transport av hushållsapparater och andra varor.
  • Vid tillverkning av möbler .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att skum används inte bara i industriell skala, utan också på hushållsnivå. Det finns också många tillämpningsområden här.

  • Mycket ofta gör fiskare från polystyren hemlagade flottörer för fiske. Frigolit flyter bra. Det räcker med att måla en liten bit material i en ljus färg - och flottören är klar.
  • I handarbete används också polystyren ofta. Styrofoambollar liknar snö i utseende, därför är de lämpliga för att skapa kompositioner om motsvarande ämne. Patchwork (att skapa bilder från rester av tyg) är inte heller komplett utan deltagande av detta material, för detta behöver du bara stoppa tyget i spåren som är skurna i skummet.
  • Frigolit är bra för att skapa olika typer av leksaker och barnmöbler.

Och dessa är långt ifrån alla användningsområden för detta universella material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Styrofoam -installation är en av de enklaste. Detta beror på att själva materialet är ganska lätt i vikt. Det finns olika sätt att fästa olika typer av skum på andra ytor:

  • dubbelsidig tejp;
  • lim (icke-aggressiva föreningar som inte korroderar själva skummet);
  • pluggar;
  • häftklamrar;
  • knappar.

Fästningsalternativ kan vara mycket olika. Om materialet är tätt stoppat mellan väggarna som isolering, får det i allmänhet inte fästas ytterligare på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av bearbetning

Trots att de flesta typer av skum är miljövänliga måste det ändå kasseras på rätt sätt. Det finns tre huvudsakliga sätt att bearbeta frigolit:

  • separera;
  • brådskande;
  • upplösning.

Det vanligaste och enklaste sättet att återvinna är krossning. Efter krossning till små partiklar placeras det återvunna skummet i en speciell behållare. I framtiden kan den också användas som fyllmedel. Pressning eller komprimering - Denna metod är utformad för att minska materialets volym. I detta fall krossas inte skumplattorna utan utsätts för press och hög temperatur. Som ett resultat av sådan bearbetning reduceras dess volym med minst 10 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komprimering utförs i tre steg:

  • kompression;
  • uppmjukning;
  • såg klippt.

Expanderad polystyren är en produkt av en kemisk reaktion, därför genomgår den upplösning. Som reagens används blandningar här, vars huvudkomponent är bensen. Under påverkan blir skummet till en tjock men flytande massa. För att hantera avfallet på rätt sätt är det nödvändigt att lämna det till en insamlingsplats. Där kommer skummet att skickas för vidare bearbetning. Som en sekundär råvara kan den användas för att generera energi, som en komponent vid beredning av betongbruk, och även som råvara i primärproduktion.

Rekommenderad: