Saman (45 Bilder): Hur Man Gör En Tegelsten Av Lera Och Halm Eller Agnar Med Egna Händer Hemma? Egenskaper För Adobe -produkten

Innehållsförteckning:

Video: Saman (45 Bilder): Hur Man Gör En Tegelsten Av Lera Och Halm Eller Agnar Med Egna Händer Hemma? Egenskaper För Adobe -produkten

Video: Saman (45 Bilder): Hur Man Gör En Tegelsten Av Lera Och Halm Eller Agnar Med Egna Händer Hemma? Egenskaper För Adobe -produkten
Video: How To Make A Mud Brick by Chase 2024, Maj
Saman (45 Bilder): Hur Man Gör En Tegelsten Av Lera Och Halm Eller Agnar Med Egna Händer Hemma? Egenskaper För Adobe -produkten
Saman (45 Bilder): Hur Man Gör En Tegelsten Av Lera Och Halm Eller Agnar Med Egna Händer Hemma? Egenskaper För Adobe -produkten
Anonim

Byggnadens hållbarhet beror på alla byggmaterial som används, utan undantag, men väggmaterialet bör väljas noggrannast, för även med en idealisk byggarbetsplats leder ett misslyckat val av denna komponent till att byggnaden förfaller ganska snabbt. Materialet för tillverkning av väggar kan kraftigt påverka kostnaden för att genomföra hela projektet, dessutom kan vissa grundläggande egenskaper bero på det - till exempel värmeledningsförmågan hos en struktur. Om vi pratar om beprövade klassiker finns det kanske inget mer praktiskt material än adobe.

Bild
Bild

Karakteristisk

Saman kallas en tegelsten av lera och halm med tillsats av vatten, men exakta proportioner, liksom en komplett uppsättning komponenter, existerar inte - sammansättningen av en konstgjord sten kan skilja sig avsevärt beroende på vilka egenskaper som krävs av den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudingrediensen i alla adobe var och är lera, preferenser ges till sorter med medelhögt fettinnehåll . Massans viskositet kan vara annorlunda, tillsätt därför vid behov en viss mängd vatten för att göra det lättare att blanda kompositionen. Traditionellt användes också ett fyllmedel, vilket ökade styrkan hos den torkade leran, höll den ihop och något förbättrade värmeledningsförmågan. Historiskt sett användes fibrösa växter och till och med gödsel som en sådan komponent, men i dag används ofta finhackat halm eller agnar som sådant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis var ingredienserna som beskrivits ovan alla begränsade i gamla dagar, men idag, i en tid av avancerad teknik, sammansättningen av adobe kan innehålla olika tillsatser som avsevärt förbättrar vissa kvaliteter hos ett sådant tegel:

  • krossad sten, sand eller expanderade lermulor i halva med lera gör att det torkande byggmaterialet undviker stark krympning, samtidigt som de angivna dimensionerna och formen bibehålls;
  • kasein och benlim, samt arkaisk uppslamning eller modernt flytande glas kan användas istället för vatten för att ge obearbetade adobe -block önskad form utan att spridas;
  • kalk och cement är kända för sin förmåga att snabbt släppa ut fukt i miljön, därför läggs de till i receptet så att tegelstenarna torkar snabbare och är fuktresistenta;
  • fibrös cellulosa, hackat halm, flis eller samma gödsel gör att adobe också kan vara relativt elastisk, vilket ökar materialets motståndskraft mot extrema temperaturer och kompression eller töjning.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall tillsätts dessutom mer komplexa tillsatser av syntetiskt ursprung - särskilt för att öka skyddet av byggmaterial från effekterna av levande organismer. Men även i sin klassiska form har adobe haft enorma framgångar i många tusen år.

Det exakta datumet för upptäckten av adobe är okänt, men forskare säger att hus från det byggdes för sex tusen år sedan. Vid den tiden var det nästan den enda utvägen för invånarna i stäpp- och ökenzonerna, där ännu mer traditionellt trä eller natursten praktiskt taget inte hittades. Som det händer i alla tider och i vilken stat som helst, var byggandet av ett hus också förenat med enorma kostnader, eftersom den fattiga befolkningen inte hade något annat val än att komma på ett sätt att bygga från det som ligger under deras fötter och ingen behöver det verkligen. Forntida Egypten anses vara födelseplatsen för den första adobe, och därifrån sprids sådant material till många regioner med de beskrivna klimatförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna Adobe -tegelstenar kan ha olika egenskaper, som starkt beror på dess beståndsdelar och deras proportioner, men i genomsnitt bör du få något så här:

  • densitet jämförbar med vanligt tegel - på nivån 1500-1900 kg per kubikmeter;
  • värmeledningsförmågan beror först och främst på halmmängden som används (ju mer det är desto bättre håller väggarna värme), men i allmänhet är adobe dubbelt så bra som en enkel tegelsten i denna indikator - 0,1-0,4 W / (m * deg);
  • när det gäller motståndskraft mot kompression, adobe -block liknar mycket ett modernt skumblock - i båda fallen varierar denna indikator från 10-50 kg per kvadratcentimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Å ena sidan har Adobe funnits i flera tusen år, men det har inte bara inte tappat sin relevans, utan till och med förvärvat det i de regioner där trä tidigare regerade som byggmaterial. Å andra sidan, trots alla förbättringar i sammansättning och egenskaper, anses ett sådant block inte bara vara ledande på byggmaterialmarknaden, utan kan också avsiktligt avvisas som ett alternativ till förmån för det ena eller det andra. Allt detta tyder på att Adobe har sina egna fördelar och nackdelar, som är värda att överväga redan innan byggmaterialet köps.

Bild
Bild

Positiva egenskaper

  • Saman har alltid tillhört kategorin de billigaste byggmaterialen, och idag, även med olika tillsatser, är det fortfarande det mest prisvärda. Dessutom kan ägaren i många fall göra det ensam - det kräver inte så mycket pengar som enkel kunskap och strävan.
  • Enligt dess huvudsakliga egenskaper kommer Adobe att tillfredsställa majoriteten av potentiella ägare av byggnaden, eftersom den inte bara lagrar värme perfekt utan också har utmärkta ljudisoleringsegenskaper. Dessutom absorberar adobe -väggar också överflödig fukt och deltar i normaliseringen av atmosfären i huset.
  • Klassisk adobe är helt ofarlig - det är en så naturlig produkt som möjligt. Samtidigt brinner det, förutsägbart, inte alls i en eld.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

  • Adobe -väggen kräver noggrann puts för att skydda den mot fukt. I sig själv har ett sådant tegel en enorm hygroskopicitet, och detta ökar åtminstone kraftigt strukturens vikt och kan leda till dess deformation.
  • Adobe -block torkar ganska snabbt där de uppfanns - i heta länder, men under våra förhållanden måste vi vänta länge tills teglet är helt torrt och starkt. Under denna tid bör byggmaterialet noggrant skyddas mot fukt, och i allmänhet kräver det speciell lagring tills det är täckt med en skyddande finish. Sådan noggrannhet leder till att det inte alltid är möjligt att bygga byggnader från adobe, och på vintern ser en sådan uppgift helt orealistisk ut.
  • Klassisk adobe, som är 100% naturlig, utgör ingen fara, inte bara för människor utan även för husdjur - från insekter till gnagare. Dessutom kan växtfläckar också locka sådana oinbjudna gäster, och de tomrum som återstår från dem kan användas av de senare som bostäder. Under moderna förhållanden används speciella kemiska tillsatser eller rätt finish för att förhindra sådana fenomen, men då förloras sådana fördelar med materialet som miljövänlighet och delvis billighet.
  • Adobe murverk kräver en viss tid för att tillräcklig krympning ska inträffa och väggen blir starkare. Av denna anledning överskrider villkoren för uppförande av strukturer gjorda av adobe alltid konstruktionerna av en byggnad av tegel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Ingredienserna som traditionellt ingår i adobe -blocken kan användas i olika proportioner och föremål för olika murtekniker. Av denna anledning brukar adobe delas in i två huvudvarianter - de så kallade lätt och tung.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om Adobe ses av de flesta som en tegelsten eller ett block av någon annan form, är den lätta sorten mycket sällsynt. Faktum är att för tillverkning av lätt adobe används en mycket liten mängd lera - vanligtvis är dess andel inte mer än 10%, medan fyllmedlet spelar huvudrollen. Den resulterande massan har betydande fluiditet och låg plasticitet, därför kräver den en mer solid bas från ett annat material. Vanligtvis är light adobe antingen ett slags överdrag för svarven, som installeras bredvid ramväggen, eller ett fyllmedel mellan två sådana väggar samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det visar sig att det är omöjligt att bygga ett hus helt från light adobe - det kompletterar nödvändigtvis andra byggmaterial, men du kan också hitta fördelar med detta. Så byggnaden behåller alla fördelar med sina adobe -motsvarigheter (förutom förmodligen billigheten), men den är uppförd mycket snabbare och något lättare. Nackdelarna med denna lösning är att materialet för ramen kan kosta betydligt mer än adobe -block med liknande volym, och trä används ofta som en låda med alla dess nackdelar i form av pris, brännbarhet, exponering för fukt och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det som är "vanliga" adobe-block för de flesta är den så kallade heavy adobe. Vi har redan undersökt sammansättningen av en sådan tegelsten ovan, och fördelarna med dess användning är uppenbara - byggnaden visar sig vara mycket starkare och mer pålitlig, och du kan börja avsluta nästan omedelbart efter att väggen är uppförd, eftersom Adobe bokstavligen kräver att det skyddas från atmosfären så snart som möjligt … En enorm nackdel med denna typ av material är dess mottaglighet för de destruktiva effekterna av vatten - det är hon som är den främsta fienden till Adobe -byggnader. Även om vatten används vid tillverkning av adobe är det alltid nödvändigt att skydda det färdiga materialet från fukt, från torkningsstadiet till konstruktion, dekoration och boende i det färdiga huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Du kan spara mycket på byggandet av ett Adobe -hus, med tanke på att du kan göra en sådan tegelsten med egna händer hemma från det som bokstavligen ligger under dina fötter. Huvudingrediensen som krävs är medelstor lera. En sådan massa formar sig ganska bra och tillåter inte att vatten passerar igenom, därför letar de vanligtvis efter den nära vattenförekomster eller i ett kärrområde. Ett lager av det nödvändiga materialet kanske inte är beläget på ytan, utan snarare nära det - detta indikeras av en hög vattennivå i brunnen eller fuktälskande växter (mynta, sedge) som växer utan att vattna bort från vattendrag.

Bild
Bild

Om leran är för fet kan den något "förbättras" med sand - i genomsnitt bör den tillsättas i förhållandet 1: 7. Det är lämpligt att inte använda flodsand på grund av den troliga förekomsten av silt i den, men stora bergssorter kommer att göra.

På grund av det krävande klimatet är det nödvändigt att skörda adobe under den varma årstiden .dock brukar lera skördas mycket tidigare - från föregående höst. Råvarorna dumpas i en stor kulle (men inte mer än en meter i höjd) och täcks med ett tjockt lager av halm ca 10 cm tjockt. I denna form blir leran våt i regnet hela hösten och vintern och fryser, på grund av vilket det blir plast. Med vårens början avlägsnas halmen och leran täcks med polyeten, pressar kanterna med stenar - tack vare detta kommer högen att tina snabbare, men kommer inte att ge upp all fukt till atmosfären, därför en skorpa bildas inte på den.

Bild
Bild

När det gäller halmen som är nödvändig för tillverkning av block är den lämplig både färsk och förra året. Det enda grundläggande kravet är råvarans kvalitet - de ska inte ha några skador på grund av felaktig lagring. I vissa fall kan du helt utan denna ingrediens, men då måste du ersätta den med torrt gräs med starka fibrer.

Bild
Bild

Som vi redan har förstått är torrt och varmt väder extremt viktigt för tillverkning av adobe och konstruktion med dess användning, därför måste bildandet av block börja med den första stabila uppvärmningen för att ha tid att bygga klart huset i början av sen höst. För tillverkning av adobe är det lämpligt att välja en plats nära den planerade konstruktionen - de färdiga blocken väger mycket, därför blir det problematiskt att bära dem någonstans långt borta. För att bevara tegelns korrekta form måste platsen vara platt, och så att gräs och skräp inte fastnar vid dem tas de bort i förväg. Ett avlopp för regnvatten bör också tillhandahållas - det är bättre om området är något förhöjt över omedelbar närhet. Hela ytan är täckt med en halmskärare. Det är okej, även om det fastnar i blocken, för det är fortfarande en del av dem.

Bild
Bild

Innan leran knådas täcks platsen dessutom med en tät vattentät trasa. I mitten av den improviserade verkstaden hälls den förberedda leran i en hög och övervakar dess enhetlighet utan stora klumpar. Ett litet hål görs i mitten av högen för vatten, det hälls i det så mycket som krävs för att ge massan av plasticitet.

Det enklaste sättet att knåda lera är med fötterna - så betydande insatser verkar inte så energikrävande . Om du behöver tillsätta sand till massan för att minska fettinnehållet, görs detta redan i skedet av att blanda lera med vatten, medan halm tillsätts efter att ovanstående ingredienser har blandats. Halmen blötläggs i vatten innan den tillsätts i blandningen. Dess proportioner är vanligtvis cirka 15 kg per kubikmeter lera, även om de, som vi redan har nämnt, beror på ägarens behov och kapacitet. Den resulterande massan måste knådas med fötterna tills den blir helt homogen. Var beredd på att detta kommer att ta lång tid. Resultatet är den mycket lätta adobe, som rakas in i en hög och lämnas i två till tre dagar.

Bild
Bild

Vid denna tidpunkt bör du ta hand om sökning eller egenproduktion av formulär för block. De representerar vanligtvis bara en låda utan botten, en slags "kontur" för framtida tegelstenar. Det är bättre att bestämma storleken på den som ska planera och bygga byggnaden, men detta beror till stor del på klimatet - massiva block tar förutsägbart längre tid att torka, och där det ofta är svalt och regnigt även på sommaren, borde de ha minsta möjliga storlek. Tänk på att torkning av Adobe kan minska med 10-15%, och i vissa fall ännu mer, så gör block med en viss marginal. För ökad bekvämlighet är Adobe -formuläret stoppat med polyeten från insidan och handtag är fästa på det från utsidan.

Bild
Bild

Läggningen av framtida block utförs på ett plant område som är öppet för solljus. Formerna installeras på marken, förutjämnas, rengörs och täcks enligt det beskrivna schemat, och den blandade och sedimenterade adoben tas upp på något sätt och hälls i lådor, flitigt ramlar. Överskott som inte passar in i formen avlägsnas försiktigt med ett bräda placerat på motsatta sidor av lådan, och sedan lyfts formen helt enkelt och lämnar adoben på plats och proceduren upprepas i det intilliggande området.

Bild
Bild

Våta tegelstenar måste genomborras i mitten på två eller tre ställen med en tråd som är ungefär en millimeter tjock, så att krympning under torkning inte leder till en fullständig deformation av blocket. För att skydda mot nederbörd täcks de formade massorna med vattentäta material - takpapp eller presenning, vilket också bidrar till enhetlig torkning. I denna form torkas adobe i 1, 5 dagar, sedan vänds det på sidan och ges en annan tidsperiod. Sedan måste du överföra den under en baldakin och lägga den i form av en brunn för slutlig torkning, som kommer att dröja i ytterligare två veckor. I detta skede placeras tegel bäst på trägolv eller pallar för att dränera överflödig fukt.

Bild
Bild

Efter det är det dags att bygga en byggnad från de färdiga blocken, men du kan kontrollera om allt har gjorts korrekt. Om tekniken följs kan Adobe -tegel tål ett fall från två meters höjd (åtminstone till marken) utan deformation. Dessutom kan Adobe av hög kvalitet hålla sig i form efter att ha legat i vatten i två dagar.

Ansökan

Även om Adobe -tegelstenen tål två dagar i vatten, är sådana tester mycket skadliga för husets hållbarhet, eftersom murverket utförs ovanpå ett bandfundament med en höjd av minst en halv meter, utrustad med vattentätning från takläggning material i flera lager. Tejpens tjocklek bör vara minst 20 cm högre än murens planerade tjocklek - denna marginal är avsedd för ett tjockt skyddande lager av gips eller annan ytbehandling.

Bild
Bild

Den rekommenderade tjockleken på adobe-väggar är från 30 cm för interna skiljeväggar och från 50 cm för bärande. Även på byggstadiet fortsätter adobe att torka, därför läggs inte mer än två rader per dag. Om det behövs kan blocket skäras med en yxa. Läggningen utförs på en murbruk baserad på lera och sand.

Arbetet utförs endast i torrt och soligt väder , med de första tecknen på regn, stoppas arbetet snabbt och väggarna är tätt täckta med polyeten. För efterbehandling används allt vattentätt och ånggenomsläppligt gips, förutom cement, som inte fäster bra på lera. Efterbehandlingsskiktet ska vara tjockt - minst 5 cm, du kan till och med 10 cm. Som hoppare över olika öppningar används brädor från 5 cm tjocka, som måste ha behandlats med tätskikt. Taket är om möjligt gjort hängande minst en halv meter - detta hjälper återigen skydda adobe -väggarna från nederbörd.

Rekommenderad: