Tegelborr: Hur Man Borrar En Tegelvägg Med En Konventionell Borr? Välja Självgängande Skruvar För Borrning Av Hål

Innehållsförteckning:

Video: Tegelborr: Hur Man Borrar En Tegelvägg Med En Konventionell Borr? Välja Självgängande Skruvar För Borrning Av Hål

Video: Tegelborr: Hur Man Borrar En Tegelvägg Med En Konventionell Borr? Välja Självgängande Skruvar För Borrning Av Hål
Video: Do You Drill into the Brick or the Mortar? 2024, Maj
Tegelborr: Hur Man Borrar En Tegelvägg Med En Konventionell Borr? Välja Självgängande Skruvar För Borrning Av Hål
Tegelborr: Hur Man Borrar En Tegelvägg Med En Konventionell Borr? Välja Självgängande Skruvar För Borrning Av Hål
Anonim

När en person ställs inför behovet av att ta en borr i handen, förstår han att ett svårt och dammigt jobb väntar på honom. Och om du måste arbeta med en vägg, särskilt en tegelsten, är det första steget att välja rätt borr för tegel, för att inte förstöra verktyget under reparationer och framgångsrikt borra en vägg av tegel.

Bild
Bild

Förbereder inventering

En slagborr krävs för att borra genom en tegelvägg. Om borrningen är hammarlös kommer det att ta lång tid att borra; borren kommer också att bli mycket heta och som ett resultat kommer dess livslängd att reduceras kraftigt. Ett sådant verktyg måste ha hög effekt och högt varvtal. Det beror på dem hur lätt och snabbt det är möjligt att borra ett hål i väggen. Mer än 2000 rpm anses vara ett acceptabelt värde och ju högre antal, desto bättre påverkar detta borrhastigheten.

Bild
Bild

Innan du köper en borr bör du se till att en sådan borr har en självklämmande chuck och en borrfunktion för omvänd rullning. En sådan chuck kommer automatiskt att klämma fast borren utan att behöva en spännyckel, som oftast ingår i borren.

Bild
Bild

Förbereder att borra en tegelvägg

Innan du börjar och börjar borra väggen måste du se till att det inte finns några hinder i väggen i form av elektriska ledningar eller vattenledningar. En metalldetektor kan hjälpa till i detta: genom att rikta enheten mot väggen kan du upptäcka ett hinder i tid och därigenom bestämma en säker punkt för borrning.

Bild
Bild

För att korrekt borra en tegelvägg är det första steget att göra ett märke på väggen. För märkning används ett verktyg som en mittstans, som är en spetsig stång. Ett litet hål i väggen borras med en stans, vilket gör det möjligt att fixa borren i ett jämnt läge.

Bild
Bild

Tegelväggborrningsprocess

För högkvalitativ borrning behövs en kraftfull borrhammare, men om det inte finns någon kan du klara dig med en vanlig borrmaskin. Att borra en tegelvägg kräver ingen särskild kunskap, men yttersta omsorg och efterlevnad av vissa rekommendationer hjälper till att undvika problem när du arbetar med verktyget. Borren måste hållas strikt rak, annars finns det en chans att bryta borrkronan med tegel och lämna ett ojämnt hål i väggen. När borren är på är det viktigt att du bär skyddsglasögon för att förhindra att damm och tegelrester kommer in i dina ögon. Vid borrning måste du smidigt och utan plötsliga ansträngningar trycka på borrmaskinen, vilket ger en jämn belastning på ytan.

Bild
Bild

Borrning kräver mycket energi . Vid höga hastigheter uppstår en enorm friktionskraft, som värmer upp borren kraftigt, så den måste kylas med kallt vatten så ofta som möjligt. Ofta, när du borrar, kan du snubbla på ett bränt tegel, vilket inte blir lätt att borra. För att förstå när en sådan tegel kom över måste du titta på färgen på dess damm, vanligtvis är den svart.

Bild
Bild

För att framgångsrikt borra ett hål i en vägg täckt med brända tegelstenar måste du ställa in borren på låg hastighet och slå på hammarfunktionen. Du måste trycka hårdare på verktyget, men kontrollera uppvärmningen av borrmaskinen och förhindra att den överhettas. En mycket varm borr sliter snabbt på skärkanterna, så det är bäst att använda en diamantbeläggning här, vilket möjliggör bättre vidhäftning till ytan, vilket sparar tid och ansträngning.

Bild
Bild

Det händer så att ett hål i en tegelvägg måste göras med en betydande diameter. Denna diameter kan fungera som ett ventilationsuttag. För ett sådant förfarande är det osannolikt att det är möjligt att borra ett hål med stor diameter med en konventionell borr, därför behövs en kraftfull perforator och en krona som innehåller en diamantbeläggning.

Bild
Bild

Först måste du markera diametern på väggen och rita en cirkel på den markerade delen av väggen. Om till exempel ett rör med en diameter på 100 mm måste borrhålet markeras minst 120 mm för att bibehålla en marginal vid en vridning av borren i den andra riktningen. Efter det, i figuren, måste du markera punkterna för borrning med ett avstånd var par centimeter. Sedan måste du välja lämplig tjocklek på borren så att den går igenom tegelväggen helt.

På borrningsstadiet måste du borra de markerade punkterna . Borren måste gå rakt igenom väggen medan den ligger kvar på andra sidan väggen. Efter detta kommer mycket damm att dyka upp, därför rekommenderas att täcka främmande föremål med en trasa och sätta på skydd för att undvika rikligt inträngande av damm. När du är klar bör du ha ett stort antal borrade punkter i cirkeln.

Bild
Bild

Efter borrning måste du slå ut de extra bitarna av tegel med hjälp av ett hammarkniv. Operationen utförs endast i strykläget, en tegelborr behövs inte här. När det är möjligt att hugga en onödig tegelsten, gå verktyget flera gånger, då är det bara möjligt att göra ett brett hål i väggen.

Bild
Bild

Val av lämpliga självgängande skruvar för borrning

Självgängande skruvar hänvisar till fästelement i form av en stång, med en skruvad gänga, en spetsig ände och ett huvud. Gängan håller skruvens skaft i väggen, vilket ger fixering och orörlighet. Enligt klassificeringen är självgängande skruvar för borrning indelade i följande typer.

  • Universal, lämplig för alla fästen - den vanligaste.
  • Självgängande skruvar som förstärker metallplåt utan plugg. Innan du skruvar i den självgängande skruven är borrning obligatorisk.
  • Självgängande skruvar utan pluggar för fastsättning av mjuk metall och trä, plast.
  • Självgängande skruvar i form av en julgran, som kan förstärka en betong- eller tegelvägg, som går tillsammans med pluggarna, genom att köra inåt.
  • Naglar - självgängande skruvar utan plugg, behövs för att förstärka en tegelvägg eller en vägg av betong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt självgängande skruvar för borrning är det viktigt att överväga vilken typ av metall eller legering de är gjorda av. Tillämpningsområdet för dessa produkter beror på tillverkningsmaterialet.

  • Rostfritt stål . Ett stort plus är fuktskydd. Närvaron av metaller som krom och nickel förhindrar att dessa skruvar rostar.
  • Kolstål . Jämfört med den tidigare typen är denna metall inte skyddad mot fukt, men den är mer hållbar.
  • Självgängande skruvar i mässing för borrning Är ett relativt dyrt men högkvalitativt material. Du kan arbeta med dem i både salta och sura miljöer. Mässing är resistent mot korrosion, men denna legering är mjuk och deformeras under tung belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer självgängande skruvar för att borra i betong med en plugg, måste du ta hänsyn till att kapseln tidigare har hamrats i den, och själva skruven är redan skruvad i den. Mekanismen är tillverkad på ett sådant sätt att kapselns skarpa ändar fastnar i väggen när den självgängande skruven skruvas in i hålet, vilket expanderar fästets yta för en mer hållbar fastsättning.

Ett sådant fästsystem, där en plasthylsa expanderar fästområdet, används i följande fall:

  • ökad belastning på självgängande skruvar;
  • mer stel fixering för luftbetong;
  • behovet av att eliminera vibrationer för att förhindra att skruvarna lossnar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver förstärka strukturen i ett fasadhus kan du använda högkvalitativa MBR-X fasadpluggar som följer med skruven. Sådana fästelement kan skruvas in i en tegelvägg, och de är lämpliga för både massiva och ihåliga tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av en plugg, för självgängande skruvar måste du också borra ett litet hål, det är också bättre att beräkna längden på skruven som ska passeras igenom i förväg. Annars kommer den självgängande skruven antingen inte att nå önskat djup eller drunkna i väggen. Ominstallation kan bara skada det ömtåliga hålet i betongen.

Det finns också så kallade turboskruvar. Fördelen med en sådan skruv är den variabla gängan som har hack. Det är känt för god vidhäftning till en betongvägg. Sådana självgängande skruvar kan skruvas in med en vanlig borr, de kräver inte alltför stora ansträngningar. Turboskruven är tillämplig för cellulära och ihåliga betongblock.

Färgen på skruvarna är också viktig. När det gäller färg är självborrande skruvar följande.

  • Silver - dessa skruvar är lämpliga för alla klimatförhållanden. Motstår uppkomsten av korrosion. Lämplig för arbete både inomhus och utomhus.
  • Gul - täckt med en skyddande zinkbeläggning med en blandning av koppar. Gäller endast för interiörarbete.
  • Svart - innehåller en oxidfilm. Sådana självgängande skruvar är inte lämpliga i rum med hög luftfuktighet, till exempel i bastur och växthus är det oönskat att använda sådana fästelement.

När du drar åt självgängande skruvar med en konventionell borr är det viktigt att välja en borr, med hänsyn till följande rekommendationer:

  • borren ska vara ett par millimeter mindre än den självgängande skruven;
  • när du använder ett hammarverktyg är det bättre att köpa en borr som har spår på borrens klämdel;
  • vid borrning kan du använda en universell tegelborr för en borr.
Bild
Bild

Avslutningsvis vill jag notera att det inte är svårt att borra en tegelvägg. Det viktigaste är att följa de nämnda rekommendationerna och välja rätt utrustning för arbete.

Rekommenderad: