Motoblock "Oka": Egenskaper Hos Den Huvudsakliga Och Anslutna Utrustningen, Råd Om Val Av Växellåda Och Motor För Den, Funktioner I Modellerna "MB-1", "MB-

Innehållsförteckning:

Video: Motoblock "Oka": Egenskaper Hos Den Huvudsakliga Och Anslutna Utrustningen, Råd Om Val Av Växellåda Och Motor För Den, Funktioner I Modellerna "MB-1", "MB-

Video: Motoblock
Video: Обзор мотоблок " ОКА " 2024, April
Motoblock "Oka": Egenskaper Hos Den Huvudsakliga Och Anslutna Utrustningen, Råd Om Val Av Växellåda Och Motor För Den, Funktioner I Modellerna "MB-1", "MB-
Motoblock "Oka": Egenskaper Hos Den Huvudsakliga Och Anslutna Utrustningen, Råd Om Val Av Växellåda Och Motor För Den, Funktioner I Modellerna "MB-1", "MB-
Anonim

En bakomliggande traktor är en enhet som har kommit in i vardagen för ryska bönder och trädgårdsmästare sedan 1980-talet. Med hänsyn tagen till det inhemska klimatet och jordens särdrag är det först och främst lämpligt att välja inhemsk utrustning. I detta avseende kommer det att vara användbart att bekanta sig med de motoriserade blocken av typen "Oka".

Bild
Bild

Syfte och tekniska egenskaper

Du kan använda Oka walk-behind traktor för en mängd olika behov. Företaget som tillverkar dessa produkter har funnits sedan 1966. Den samlade erfarenheten gjorde det möjligt att skapa en apparat som kan:

  • plöja landet;
  • transportjord och hushåll, byggavfall;
  • flytta gödselmedel, bekämpningsmedel;
  • att rensa området från snö, olika smuts;
  • skörda rotgrödor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan de individuella modifieringarna av "Oka" är främst förknippad med de installerade motorerna. Deras maximala effekt kan vara 6, 6, 5, 7 och 8 hk. med. Oavsett de specifika modifieringarna används kedjedämpare. Måtten på MB-1-modellen är 150x60x105 cm. Driftsvikten för denna bakomgående traktor överstiger inte 90 kg, och dess avstånd är 14 cm.

Laguppställningen

Motoblock "Oka", som produceras och säljs nu, tillhör till största delen den härliga familjen " MB-1 ", väl beprövad. Som med andra enheter av detta slag, rekommenderas att byta olja efter de första 5 timmars användning. Sedan ökar intervallen till 25-30 timmar. Det är tillåtet att använda mineralolja för förgasarmotorer. Den senaste versionen, som visades 2010, introducerade kabelstyrning, vilket gav ett omedelbart nödstopp av motorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla tillverkade modeller tillhör grenen " MB-1D " … Ett slående exempel är modellen " MB-1D2M16 " … Denna bakomliggande traktor är utrustad med en kinesiskt tillverkad Lifan 177F-motor med en total kapacitet på 9,0 liter. med. Enheten är konstruerad för 2 hastigheter framåt och 2 bakåt. Plogzonen kan variera från 72 till 113 cm. Om du gör flera passeringar är det möjligt att nå ett djup på 30 cm. För att överföra kraften som genereras av motorn till arbetsdelarna valdes ett kilremsschema. Kedjedämparen kan arbeta med två hastigheter. För att fylla växellådan, använd 1,5 till 2 liter växellådsoljor.

Leveransuppsättningen innehåller:

  • pneumatiska hjul;
  • 4 lossande skär;
  • öppnare.
Bild
Bild

Motorn, som driver själva den bakomliggande traktorn och hjälpverktyg, kör på bensinmotor, har en fyrtakts åtgärdscykel. Med en cylindervolym på 270 cm3 är bensintankens kapacitet 6 liter. Transporthastigheter framåt och bakåt är lika med 9 km / h, minimum - 3,6 km / h. Den bakomliggande traktorns hjulschema är 2x2. Tack vare en markfrigång på 14 cm kör han självförtroende över alla minimalt välskötta förortsområden. En minsta radie på 33 cm krävs för att enheten ska kunna svänga på kommando av stavroderna. Spårstorleken justeras i steg. På grund av förlängningar kan den ökas från 31 till 59 cm. Standardantalet skär är 4; om detta inte räcker kan du lägga till 2 till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 4 knivar för varje skärare. Den egna garantin för den bakomliggande traktorn är 18 månader. MB-1D2M16-modellen, liksom andra versioner, är monterad i Kaluga-regionen. Motorblocket kan effektivt bearbeta upp till 50 tunnland mark. I större områden är dess egenskaper inte längre tillräckliga.

Av konstruktion klassificeras enheten som en motorfräs av frästyp med kraftuttag . Tack vare olika kompatibla utrustningar är det möjligt att utföra många arbeten på platsen året runt, och inte bara av jordbruksart. Motorn från Kina är valfritt utrustad med en elektrisk startmotor. Reducerande redskap läggs till i satsen på begäran av konsumenten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utrusta MB-1D2M13-modellen valde formgivarna den japanska Subaru EX17-motorn, designad för 6 liter. med . Spårets parametrar, den plöjda remsans bredd och plogdjupet är desamma som för modellen 16. Det finns inte heller några skillnader i kopplingen och växellådans organisation i grundkonfigurationen. Bensintankens kapacitet är 3,6 liter. För att tanka motorn förbrukas ytterligare 0,8 liter motorolja. 4 eller 6 skär kan göra 40 till 100 varv / min. Enhetens totala vikt överstiger inte 90 kg. Den bakomliggande traktorn är garanterad i 24 månader. Tillverkaren lovar att långsiktigt arbete kan utföras på medelstora mark. Viktigt: motorn kan ändras i vissa versioner, därför rekommenderas att noggrant kontrollera dess ändringar i det tekniska databladet.

Bild
Bild
Bild
Bild

EX Premium standardmotorer klassas som professionella kraftpaket med betydande prestanda och lång livslängd. Trots deras ökade kraft är de relativt små. Japanska utvecklare använder aktivt de senaste tekniska framstegen för att dramatiskt förbättra sin produkt. Höga motoregenskaper uppnås:

  • med hjälp av gjutjärnshylsor erhållna genom precisionsgjutning;
  • installation av en långvarig fläkt;
  • optimering av luftventilens drivning, vilket resulterar i en låg ljudnivå;
  • förbättra förbränningskammarens geometri och öka startrullen (allt detta gör det lättare att starta även vid svår frost).
Bild
Bild

Den totala massan för motorn i den "13: e" modellen är 15 kg. För honom rekommenderas det att använda blyfri bensin. I MB-1D1M1-modifieringen är bältesspänningen ännu starkare, eftersom dess motor producerar 8 liter. med. Viktigt är att 100% av detaljerna i denna bakomliggande traktor är gjorda på Ryska federationens territorium. Därför garanteras full underhållbarhet.

Viktigt: även om motorn inte är tillverkad i Japan, som i föregående fall, men i Ryssland, har den valts mycket noggrant . På en bakomliggande traktor kan du till och med plöja tunga jungfrur. Tack vare en genomtänkt bälteskoppling och en kedjedämpare är det möjligt att tillhandahålla två framåt- och två bakåtgående hastigheter, med den odlade remsans bredd från 57 till 72 cm. "MB-1D1M1" kan plöja marken till ett djup av 30 cm. Om en vagn är fäst vid den når färdhastigheten 10 km / h. Bränsletankens kapacitet är 3,6 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anmärkningsvärd är också MB-1D1M19-modellen. För sin konfiguration används en avancerad Lifan -motor som ger ut 7 liter. med.

Standardförsändelsen inkluderar:

  • förlängning av hjulaxlar;
  • pneumatiska hjul för dessa axlar;
  • fräsar för odling av marken;
  • hjälpvingar;
  • ploggrävare (öppnare).
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis har tillverkaren rätt att ändra konfigurationen efter behov utan att meddela konsumenterna. En annan sak är viktigare - den bakomliggande traktorn av denna modell är ganska multifunktionell, den klarar sig bra både med jungfrulig jord och med tidigare odlad mark. Det kan framgångsrikt användas på tomter upp till 20 tunnland inklusive. Tillverkaren hävdar att kontaktlös elektronisk tändning gör att du kan starta den bakomliggande traktorn utan problem under någon säsong. En beprövad dekompressor används för att optimera den manuella starten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuddämparens speciella design gör motorn mindre bullrig än andra inhemska modeller. Rorkulten är utformad för ett par fram- och ett par bakre hastigheter. Styret justeras till förarens exakta höjd och konstruktion. Greppet på pneumatiska däck förstärks av en hög slitbanan. Den bakomliggande traktorn kan användas som drivning för en vattenpump.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Motorblocket "Oka" i modellen "MB-1D1M10" kännetecknas av sin enkelhet, men samtidigt är det utrustat med en kraftuttagsaxel. Denna axel kan användas för att fästa tillbehör av samma märke. MB-1D2M16-modellen är utformad för att fungera i stora områden, i grönsaksodlingar upp till 50 tunnland. Oavsett den specifika versionen kan motoblocken i Kaluga -anläggningen anses vara ett bra val för att odla marken på en personlig dottergård.

Fördelarna med enheterna är:

  • lägsta ljudnivå;
  • tillförlitlighet hos motorer;
  • rationellt val av hastighetslägen för specifika ändringar;
  • relativt liten storlek och vikt;
  • minsta svängradie;
  • små krav på vård och underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Problem kan vara associerade med drivremens låga slitstyrka. Grundpaketet innehåller dock alltid ytterligare uppsättningar av dem, så felsökning är fullt möjlig. Dessutom är designen mycket enkel, och reparation kräver inte ens kontakt med serviceorganisationer. Och lättheten och kompaktheten hos motoblock förenklar deras rörelse och lagring. Sammanfattningsvis uppväger de positiva egenskaperna långt sin negativa sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsdiagram och funktionsprincip

Nu blir det bra att se hur allt fungerar. En av de mest populära modifieringarna av Oka walk-behind traktorer levereras med en Lifan-motor. Det utmärks av sin ekonomi och samtidigt hög funktionalitet. För att överföra kraft och minska motorvarvtalet är en MB-1 reducer installerad. Denna enhet kan fungera effektivt i över 3500 timmar. Tidiga versioner av den bakomliggande traktorn var utrustade med växellådor med nållager. Nyare växellådor är av bolltyp. Att byta från en typ av växellåda till en annan är enklare och säkrare än att försöka byta ut själva lagren. Fyll endast växlarna med den olja som tillverkaren föreskriver. Men det är inte mindre viktigt till vilket fäste kraften kommer att överföras genom växellådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den grundläggande leveransuppsättningen innehåller vanligtvis en fräs, men dess roll är begränsad till förbehandling av marken och förbereder platsen för plantering av olika växter. På Kadvi -anläggningen föredrar de kråkfotsskärarna, som kan slipa även ett starkt jordlager till ett fint damm. Var och en av de tre sektionerna i jordbearbetaren har 3 vassa stålblad. Plogen är också lämplig för att plöja marken, men inte för beredning, utan för själva plantering av växter. För att ansluta plogar till traktorer som går bakom sig används draganordningar. De ingår antingen i paketet eller köps dessutom.

Med hjälp av den så kallade hiller (eller på annat sätt en plogare) kan du:

  • krama redan utvecklade växter;
  • klippa fåror för att plantera dem;
  • förbättra luftning av jorden.
Bild
Bild

Eftersom fräsning och plöjning av "lätt" jord kräver stor ansträngning, rekommenderas att använda vikter. De är speciellt utformade för att komplettera hjulen. Oftast måste dessa modeller vara tyngre, vars vikt inte överstiger 120 kg.

För att utföra andra funktioner används följande:

  • harvar;
  • klackar;
  • potatisplanterare;
  • knölgrävare;
  • godsvagnar (släpvagnar);
  • adaptrar;
  • gräsklippare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa att all hjälputrustning kan fungera normalt används drivrem - 1 vardera för framåt och bakåt. De samverkar med motsvarande remskivor. Från reservdelarna som ingår i remdrivningen bildas en koppling. Tillsammans med växellådan fungerar den som en växellåda. Bälten och andra komponenter är konstruerade så att den bakomliggande traktorn förblir stabil när hastigheten ändras, och så att kraften ändras smidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Av avgörande betydelse när du väljer en bakomliggande traktor, som alltid, är dess kraft. Faktum är att det beror på henne om apparaten kommer att kunna plöja jungfrujorden, eller om den bara kan arbeta på det redan förädlade landet. Naturligtvis spelar jordens struktur också en roll. För att lösa ett brett spektrum av uppgifter rekommenderar experter modeller med kraftuttagsaxlar. Viktigt: om huvudjobbet är att fräsa marken måste du välja en lättare maskin.

Bild
Bild

För lätta och medelstora motoblock rekommenderas kedjedämpare . Snäckväxelalternativ används mycket mindre ofta, och bara på de lättaste maskinerna. När det gäller motorer är en av de bästa produkterna från Lifan. Det här är förstklassiga produkter som är mycket mer perfekta än ryska produkter och som inte är sämre anpassade till lokala förhållanden. Japanska motorer är av högsta kvalitet, men de är de dyraste.

Bild
Bild

Driftsregler

Innan fältarbete påbörjas bör motorn köras in. De gör detta i minst 30 timmar, men bara under en begränsad belastning.

Före och efter det dagliga arbetet:

  • kontrollera olja och bränslenivå;
  • bedöma kvaliteten på anslutningar och kopplingar;
  • mäta trycket i hjulen.
Bild
Bild

När arbetet tillfälligt avbryts:

  • den bakomliggande traktorn rengörs och tvättas;
  • torka det i skuggan;
  • smörj alla huvudkomponenter;
  • förvara enheten.
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Experter rekommenderar naturligtvis att endast använda officiellt levererade originaldelar. För att förbättra enhetens funktion kan hastighetsändringsrullen ändras. Mer exakt är ett handtag fäst på det, vilket gör det mer bekvämt att arbeta. Specialbulten sätts sedan in i styrväxeln. Oftast försöker de modernisera navenheten genom att göra differentialnav (så kallade avblockeringar). De kan tillverkas från främre nav på Zhiguli- eller Moskvich -bilar. Var noga med att klippa av och vässa "öronen". Om bultarna är mycket rostiga skärs de av med en kvarn. Men vi måste komma ihåg att fästningen av alla element till axeln ska vara så tät som möjligt.

Bild
Bild

Ägarrecensioner

Konsumenterna betygsätter "Oka" bakomgående traktorer utan tvekan bra. "Mellanklassen" av enheter från detta märke är särskilt populär. Det viktigaste är att de senaste versionerna förbättras avsevärt jämfört med tidigare versioner. Men kråkfotsskärare kräver en extra infällbar sektion. Att förbättra designen eller optimera för dina behov är möjligt utan problem.

Rekommenderad: