Gör-det-själv-släpvagn För En Bakomliggande Traktor (36 Bilder): Ritningar Och Mått På Hemgjorda Tippbilar. Hur Gör Man Bromsar Till En Släpvagn?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-släpvagn För En Bakomliggande Traktor (36 Bilder): Ritningar Och Mått På Hemgjorda Tippbilar. Hur Gör Man Bromsar Till En Släpvagn?

Video: Gör-det-själv-släpvagn För En Bakomliggande Traktor (36 Bilder): Ritningar Och Mått På Hemgjorda Tippbilar. Hur Gör Man Bromsar Till En Släpvagn?
Video: Hur du justerar bromsar på en släpvagn 2024, Maj
Gör-det-själv-släpvagn För En Bakomliggande Traktor (36 Bilder): Ritningar Och Mått På Hemgjorda Tippbilar. Hur Gör Man Bromsar Till En Släpvagn?
Gör-det-själv-släpvagn För En Bakomliggande Traktor (36 Bilder): Ritningar Och Mått På Hemgjorda Tippbilar. Hur Gör Man Bromsar Till En Släpvagn?
Anonim

Den bakomliggande traktorn är en mycket bekväm anordning för arbete på små och medelstora gårdar. Det är särskilt bekvämt om det finns många användbara enheter för det. En av dessa är trailern. På grund av ett sådant tillägg till den bakomliggande traktorn ökar dess kapacitet, liksom effektivitet. Som ett resultat minskar antalet manuella jobb omedelbart.

Först och främst behövs en bakomliggande traktor för bearbetning av tomter. En släpvagn och andra tillbehör kan dock göra den ännu mer praktisk. Dessutom är den enklaste modellen lätt att göra och du kan montera den själv. En sådan enhet är lämplig för alla hushåll.

Bild
Bild

Ritningar

Innan du börjar bygga en släpvagn bör du noga överväga dess syfte. Enhetens dimensioner beror till stor del på detta. I detta fall måste släpvagnens parametrar sammanfalla med en viss bakomliggande traktor, så att det är bekvämt att använda dem tillsammans. Enligt motoblocks kraft skiljer sig följande typer av släpvagnar:

  • lungor;
  • medium;
  • tung.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Motoblock med en kapacitet på upp till 5 liter. med. gå bra med släpvagnar på samma axel . Sådana anordningar har en maximal storlek på 1 x 1, 15 meter och anses vara lätt. Medelstora släpvagnar är lämpliga för motoblock med en kapacitet på 5 till 10 liter. med. Storleken på sådana enheter kan vara 1 x 1, 5 meter eller 1, 1 x 1, 4 meter. De är konstruerade för transport av gods som väger från 300 till 500 kg.

För kultivatorer med en kapacitet på 10 liter. med. det är bäst att använda en kaross med två axlar. Dess dimensioner kommer att vara cirka 1, 2 x 2 meter. I en sådan släpvagn kommer det att vara möjligt att transportera gods som väger upp till 1 ton. Det är de som anses tunga.

När släpvagnens dimensioner är kända, ska ritningar eller skisser av enheten göras. Det bästa alternativet om designen kommer att avbildas från olika vinklar. Det är också viktigt att markera måtten på skisserna och noggrant visa alla befintliga noder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel släpvagn består av följande grundkomponenter:

  • bärare, bestående av flera delar;
  • robust ram;
  • bekväm kropp med en ram;
  • hjul av lämplig storlek.
Bild
Bild

Bäraren inkluderar delar som en kropp för enheten som svarar för svarvning, en dragstång av ett rör, en fotbrädestomme, ett stopp av ett rör, ribbor för styvhet, överliggande delar i form av remsor. Delar är som regel anslutna med en svetsmaskin. Den största belastningen faller på den plats där dragstången möter svängenheten. Det är just detta som behöver förstärkas väl med hjälp av förstyvningsribbor.

Ramen är oftast gjord av stål, eller, mer exakt, stavar (rör), vars diameter är minst 3 cm. Anslutningar på ramen görs med svetsning, halsdukar, spars, stöd i hörnen, kroppen av det längsgående gångjärnet. Varje ram måste innehålla ett antal terrängspecifika funktioner som kommer att användas, till exempel gropar, stötar och mer.

Kroppen kan vara tillverkad av både metall och trä . Den kan vara solid eller gjord av stavar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att överväga när du monterar det, för vilka ändamål en släpvagn behövs och vilken typ av gods som oftast transporteras i den.

För att göra hjulaxeln bör du använda en stålstav. Dess diameter bör vara cirka 3 cm, och dess längd bör vara cirka 1,07 m. Dessa parametrar är bäst lämpade och tillåter inte att hjulen sticker ut utanför släpvagnens kaross. När det gäller hjulen är de lämpliga för nästan vilken teknik som helst. Det viktigaste är att de passar designens storlek.

Vid förberedelsen är det nödvändigt att ta hänsyn till att schemat innehåller ett antal finesser . En viktig punkt är närvaron av inte bara huvudsakliga utan även extra noder. Det är också viktigt att i förväg välja den metod som knutarna ska fästas på.

Dessutom måste det beaktas att vissa anslutningar måste vara speciella, eftersom de är ansvariga för svängen. Det är lika viktigt att överväga om släpet kommer att vara utrustat med parkeringsstöd och en tipp för snabb lossning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg

För att skapa en släpvagn för en bakomliggande traktor med egna händer kan du behöva följande verktyg:

  • svetsare;
  • "Bulgariska";
  • svarv;
  • borra;
  • skiftnycklar;
  • hammare eller slägga;
  • linjal eller måttband;
  • skruvmejsel;
  • fästelement (bultar, muttrar, etc.);
  • sandpapper;
  • fil;
  • elektrisk såg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilket material som ska användas för den framtida släpvagnen kan verktyget variera något. De flesta av dem är dock oumbärliga när man skapar ytterligare utrustning för en bakomliggande traktor.

Först och främst, när du väljer material, är det värt att överväga vad släpvagnskroppen kommer att vara gjord av . Det billigaste materialet för det är trä. Till exempel kan du använda brädor med en tjocklek på cirka 0,2 cm. Man bör komma ihåg att de behöver förstärkning i hörnen med metallöverlägg. Det är bekvämt att montera en sådan kropp med stödramar av trä och bultar.

Trävagnar är bäst lämpade för transport av påsar. I det här fallet kommer sidorna på en sådan anordning att inte vikas. Det är lämpligt innan du äntligen väljer vad kroppen kommer att vara gjord av, beräknar lasten och uppskattar också vilken typ av gods som ska transporteras i den.

Du kan också göra en kropp av metallplåt, vars tjocklek är från 1 mm. Detta material är det mest mångsidiga. Det är också ganska enkelt att göra det hållbart med en primer och färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Wellpapp är också lämplig för tillverkning av en släpvagn . Det bör dock komma ihåg att detta material behöver ytterligare förstyvningsribbor.

För att göra hjulaxeln kan du använda en stålstång som är ungefär en meter lång. Denna längd gör att du kan placera hjulen på en hemlagad släpvagn på det mest korrekta sättet. Dessutom är en VAZ-2109-stråle lämplig som en axel. Ett bra alternativ är att använda hela bakaxeln, inklusive hjulen.

Hjul från valfri utrustning kan användas som hjul. Det enda villkoret är att deras storlek matchar tekniken. Till exempel är hjul från en vagga eller Zhiguli ett bra alternativ för en släpvagn. Du kan också använda hjul från trädgårdsutrustning med en radie på 40, 6-45, 7 cm. Hjul från Ant-scootern skulle vara ett bra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en dumper?

En släpvagn för en dieselmotorer kommer att bli en oumbärlig assistent i alla hushåll. Det är mycket bekvämt att transportera varor i den, som enkelt kan lossas på några sekunder. Det är helt enkelt att göra en sådan struktur med egna händer.

Dessutom kan en hemlagad släpvagn vara ännu bättre, eftersom den kommer att tillverkas i enlighet med alla nödvändiga krav

  • Det är bäst att börja göra en släpvagn från karossen, eller snarare, från dess ram. Sidoväggarna kan svetsas av formade rör. Hela ramen är gjord av liknande rör. Du kan kontrollera anslutningarna för fyrkant med en vanlig konstruktionstorg.
  • Det är värt att notera att när du svetsar måste du först "greppa" något. När det kan ses att allt är korrekt monterat kommer det att vara möjligt att svetsa tätare. Det är mycket bra om de svetsade sömmarna slipas med en slipmaskin.
  • Bakluckan görs bäst avtagbar för att göra det ännu enklare att lossa last. För att fästa den är vanliga dörrgångjärn lämpliga och för stängning - spärrar
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra din släpvagn säker på natten kan reflekterande klistermärken fästas på den bakre grisen.

  • På frontplattan, liksom på sidorna, måste små rörstycken svetsas, vilket blir stativ för trä- eller metallskivor. Det sista steget är ramens mantel med det valda materialet (trä eller metall).
  • Därefter kan du börja göra balkar. Den kan tillverkas av ett professionellt rör eller du kan ta en färdig.
  • Efter det kan du göra en dragstång av formade rör. De måste svetsas fast vid balken. Resultatet är en triangelformad struktur. Stärk strukturen i hörnen med metallkanter, vars tjocklek kommer att vara minst 4 mm. Framför måste en metallplatta med en tjocklek på mer än 8 mm svetsas under dragkroken.
  • För att göra släpvagnen till en tippvagn bör du svetsa dörrgångjärnen i form av en droppe, som kan köpas i affären, till balken, såväl som bottenstagarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

En vanlig dörrspärr kan användas för att säkra kroppen. Den fästs genom svetsning till en distans som är placerad mellan rören som utgör dragstången. Du kan också köpa en självtippande enhet i ett stycke.

  • Låset ska sättas in i rörskärningen och svetsas. Detta säkerställer en stark anslutning. Öppningen sker via en spak som kan fästas på sätet. Du kan ansluta den till spärren med vanlig kabel.
  • Det återstår att fästa hjulen med axeln. Praktiken har visat att det är bäst att ta en färdig axiell struktur direkt. Beroende på kapacitet och dimensioner kan en två- eller fyrhjulig släpvagn tillverkas.

För varje släpvagn är stabiliteten viktig, så att detta kan uppnås genom att installera ett steg framför den främre balken. Det gör att kroppen kan förbli i ett stabilt läge även utan en bakomliggande traktor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du göra en tvåaxlad släpvagn?

Enkla axelvagnar är vanligare, men de har vissa nackdelar. I synnerhet är detta deras tyngdpunkt. Faktum är att om kroppens inställning är felaktig, fylls belastningen. Det kan också leda till en ökad spänning vid vidhäftningspunkten, vilket så småningom kommer att förstöra det. Detta kan undvikas genom att placera tyngdpunkten strikt ovanför axeln.

Det är möjligt att ta bort denna nackdel, liksom att öka bärighet, med hjälp av tvåaxlade släpvagnar . De består av huvudblock och noder, precis som modeller med en axel. Deras enda skillnad är fyra hjul och två axlar. Dessutom tillverkas axlarna på samma sätt som i släpvagnar med en axel.

När du gör en tvåaxlad modell kan du använda en färdig bro från en bil. Den enda nackdelen med denna design är dess besvärlighet. Man måste dock komma ihåg att den kan transportera mycket tunga laster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man bromsar?

Parkeringsbromsar för fordon används ofta för släpvagnar. De kan stoppa vagnen smidigt, utan plötsliga ryck. Dessutom kan du med sådana bromsar lämna den på platser där det finns en sluttning. Faktum är att sådana bromsar gör allt på samma sätt som på en bil.

Parkeringsbromsen på släpet kan aktiveras med en pedal eller en speciell spak . Detta bromssystem inkluderar en tillförlitlig bromsmekanism samt en mekanisk drivning. Således, när pedalen trycks in eller spaken trycks in, överför ställdonet kraften till bromsmekanismen. Drivenheten består av 3 kablar, varav en är ansluten till spaken eller pedalen, och de andra två till hjulen.

Dessa bromsar kan enkelt justeras med en speciell mutter. Denna lilla artikel låter dig justera längden på enheten.

Rekommenderad: