Högtalare Väsande: Vad Ska Jag Göra Om Nya Högtalare Börjar Pipa Med Hög Volym, På Bas Eller Genom En Förstärkare?

Innehållsförteckning:

Video: Högtalare Väsande: Vad Ska Jag Göra Om Nya Högtalare Börjar Pipa Med Hög Volym, På Bas Eller Genom En Förstärkare?

Video: Högtalare Väsande: Vad Ska Jag Göra Om Nya Högtalare Börjar Pipa Med Hög Volym, På Bas Eller Genom En Förstärkare?
Video: Unboxing med Kjell - Vi testar högtalare och hörlurar från Fender 2024, Maj
Högtalare Väsande: Vad Ska Jag Göra Om Nya Högtalare Börjar Pipa Med Hög Volym, På Bas Eller Genom En Förstärkare?
Högtalare Väsande: Vad Ska Jag Göra Om Nya Högtalare Börjar Pipa Med Hög Volym, På Bas Eller Genom En Förstärkare?
Anonim

Andning av högtalare medan du lyssnar på musik och andra ljudfiler skapar betydande obehag för användaren. För att eliminera de problem som har uppstått är det nödvändigt att först förstå orsakerna till deras uppkomst.

Bild
Bild

Orsaker

Innan du bär högtalarna till tjänsten eller försöker lösa problemet själv måste du ta reda på orsakerna till felet. Högtalare väs oftast av följande skäl:

  • mekanisk skada på själva högtalarna eller trådarna genom vilka de är anslutna;
  • störningar i mikrokretsar och elektronik;
  • inträngning av fukt eller några främmande föremål i enhetens inre;
  • högtalarslitage.

En annan potentiell anledning är felaktig anslutning av den anslutna utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karaktären av väsande andning

Oftast klagar ägare till undermåliga högtalare över väsande andning under drift. I detta fall sker störningar endast vid höga volymer.

För att försöka ta reda på den verkliga orsaken till defekten, rekommenderas det att bestämma hur väsande andning är:

  1. tillfällig störning - väsande andning uppstår omedelbart efter att den slås på, och efter ett tag försvinner eller är konstant;
  2. symmetri - högtalarna väser ihop eller bara en av dem;
  3. beroende av volym - väsande andning vid hög, låg eller vid justering;
  4. närvaron av väsande andning om det finns en telefon bredvid högtalarna.

Och du bör också vara uppmärksam på den teknik som ljudfilerna spelas upp med. Kanske finns orsaken inte i kolumnerna . Så om de anslutna högtalarna väser på musikcentret, men inte på datorn, uppstår problemen exakt på den första ljudutrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig poäng! Om nya högtalare börjar pipa, kan de skickas för gratis diagnostik genom att kontakta säljaren.

Vad ska man göra?

Efter att ha bestämt orsaken till väsande andning bör du försöka eliminera dem själv. Åtgärder beror på uppdelningens art.

  1. Om högtalarna väsande direkt efter att de slagits på , bör du kontrollera ledningarna som ansluter dem till förstärkaren och annan utrustning . Stickkontakterna är kanske inte helt isatta i kontakterna. Och du måste också kontrollera ledningarna för vridna fragment.
  2. När båda högtalarna väsande är det förmodligen anledningen är inom teknik (dator, mottagare, musikcenter). Att båda högtalarna misslyckas samtidigt är en sällsynthet. Att ta reda på situationen är väldigt enkelt - anslut bara högtalarna till en annan källa.
  3. Om högtalarna andas vid lägsta eller fullaste volymen, då det är bättre att starta testet med ett tyst ljud . Om väsande andning hörs i det här fallet kan problemet lösas genom att ansluta kablarna till högtalarna igen. De kan vara skadade eller bara dåligt anslutna. Om ledningarna är skadade kan du försöka fixa dem med eltejp. När problem hörs vid hög volym eller bas, kan detta också försökas åtgärda. Det första du ska göra är att torka av högtalarna från damm och även kontrollera om det finns främmande föremål inuti. Om anledningen ligger i nedbrytningen av en kondensator eller elektronik, kan du inte klara dig utan särskild kunskap. Du behöver hjälp av en trollkarl.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det här är de viktigaste problemen som kan orsaka väsande andning i högtalarna. Vissa av dem kan hanteras hemma, medan andra kräver reparation.

Ibland ligger orsaken till obehagliga ljud inte alls i högtalarnas sammanbrott, utan i det faktum att det finns en mobiltelefon eller annan liknande enhet bredvid dem . Det är anmärkningsvärt att bara de högtalare, inuti vilka förstärkaren sitter, avger ett obehagligt ljud. Detta beror på att mobiltelefonen avger ett elektromagnetiskt fält. En ledare i enhetens omedelbara närhet börjar omvandla den till elektricitetspulser. Själva impulsen är ganska svag, men den kan öka flera gånger om telefonen ligger några centimeter från högtalarna. På grund av detta börjar högtalarna avge ett obehagligt ringsignal, som sedan försvinner och sedan återupptas igen. Ofta avges sådan väsande andning av bluetooth -högtalare.

Lösningen på detta problem är mycket enkel - du behöver bara ta bort mobiltelefonen från högtalarna. Obehagliga ljud försvinner av sig själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Om nya kolumner väsande är det bättre att returnera dem omedelbart till säljaren för diagnostik eller byte. Men om tillbehöret från början fungerar bra, bör förebyggande åtgärder följas för att undvika potentiella problem. De är okomplicerade.

  1. Du bör regelbundet damma av högtalarna . Det är bättre att göra detta minst en gång i veckan. I det här fallet bör du inte blöta servetten för mycket, eftersom överflödig fukt kan komma på högtalarna, vilket också kommer att provocera en haveri.
  2. Anslut högtalare till en ljudenhet försiktigt, undvik plötsliga rörelser .
  3. Undvik att böja ledningarna i spetsig vinkel, mekanisk påverkan på dem (till exempel krossning av bordsbenet), liksom vridning. Allt detta bidrar till en minskning av slitstyrkan.
  4. Lägg inga tunga föremål på dem , till exempel blomkrukor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör förstås att varje kolumn kommer att slits ut med tiden.

Detta händer särskilt snabbt när användaren regelbundet lyssnar på musik med hög volym. Det är därför om du tänker använda högtalarna intensivt, ska du inte spara på dem . Det är bättre att välja en dyrare men högkvalitativ modell. Och när en uppdelning i form av väsande andning uppstår bör du ta reda på orsakerna, utesluta dem en efter en och sedan besluta om en oberoende reparation eller kontakta en tjänst.

Rekommenderad: