Set-top-boxar För Digital-tv (45 Foton): Hur Väljer Jag En TV-tuner För Din TV? TV -mottagare För Att Titta På Digital -TV Med Kabel

Innehållsförteckning:

Video: Set-top-boxar För Digital-tv (45 Foton): Hur Väljer Jag En TV-tuner För Din TV? TV -mottagare För Att Titta På Digital -TV Med Kabel

Video: Set-top-boxar För Digital-tv (45 Foton): Hur Väljer Jag En TV-tuner För Din TV? TV -mottagare För Att Titta På Digital -TV Med Kabel
Video: Digital TV Tuner Set Top Box - PVR - THOR QAM CATV RF and ATSC RF to HDMI Decoder - How to set up 2024, Maj
Set-top-boxar För Digital-tv (45 Foton): Hur Väljer Jag En TV-tuner För Din TV? TV -mottagare För Att Titta På Digital -TV Med Kabel
Set-top-boxar För Digital-tv (45 Foton): Hur Väljer Jag En TV-tuner För Din TV? TV -mottagare För Att Titta På Digital -TV Med Kabel
Anonim

Kabel -TV, för att inte tala om vanliga antenner, blir gradvis ett minne blott - istället för denna teknik går digital -tv in på huvudscenen. Innovationen är på många sätt bekväm och har redan uppskattats av hundratals miljoner människor runt om i världen. Samtidigt är det nödvändigt att separat köpa en särskild set-top-box för TV: n för att använda tekniken fullt ut, vilket kommer att avsevärt utöka funktionaliteten för den "blå skärmen". En annan sak är att många av våra medborgare fortfarande inte har räknat ut allt det nyfikna i nyheten, så de kan behöva kvalificerad hjälp när de väljer en specifik modell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En TV -bild är en avkodad signal som visas på en TV -skärm. Inledningsvis fanns det inte så många sätt att överföra en videosignal - det var antingen nödvändigt att köpa en klassisk antenn eller att ansluta en kabel genom vilken signalen, uppriktigt sagt, av medelmåttig kvalitet, kom in i TV: n . Men med utvecklingen av digital teknik började ingenjörer tänka att det inte skulle skada att införa innovationer inom tv -sändning. Tack vare detta blev det möjligt att överföra det i en högre kvalitet och med olika metoder, vilket minskade belastningen på enskilda tillgängliga kommunikationskanaler. En specialiserad mottagare behövdes dock för att ta emot signaler från den nya standarden.

Bild
Bild

Faktum är att många moderna TV -apparater inte kräver någon separat digitalbox för digital -tv - utrustningen är så liten att designers lyckades bädda in den direkt i själva TV -fodralet.

En annan sak är att närvaron av en inbyggd set-top-box eller mottagare har blivit normen bara under några få senaste år och främst i dyrare modeller.

Alla andra medborgare måste köpa konsolen separat . Det ser annorlunda ut, beroende på den exakta uppsättningen funktioner och möjligheter - vanligtvis är det en liten platt låda på cirka 10 x 10 cm i storlek, i många fall - med en extra liten antenn, som är ansluten via en kabel och även kan bäras ute på taket på en höghus. I vissa fall måste du också köpa en speciell antenn av den klassiska typen för att förstärka signalen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka möjligheter ger det?

Det bör förstås att konceptet med en digital set-top-box för TV är mycket flexibel, och i teorin kan den ge helt andra möjligheter.

Mottagare är namnet som i de flesta fall är kännetecknande för den enklaste designen . Faktum är att det bara är en nyare signalöverföringsstandard som kallas DVB-T2 eller helt enkelt T2. För pensionärer som inte är särskilt angelägna om att fördjupa sig i den moderna teknikens invecklingar är detta förmodligen ett tillräckligt alternativ, eftersom det kan användas för huvudsyftet - att titta på TV -program. Mottagaren ger inga nya funktioner - den ger bara en klassisk sändning av de TV -kanalerna, vars signal oftast kan tas emot gratis. Valet av kanaler kommer inte att vara så omfattande, men vid de flesta mottagningspunkter kan du se en standard uppsättning huvudprogram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer avancerade digitalboxar är en separat enhet, oftast baserad på Android-operativsystemet, och gör din TV till en "smart".

Först och främst kan en sådan enhet ansluta till trådlösa eller trådbundna internetnätverk och installera applikationer . Du kan använda detta på vilket lämpligt sätt som helst - till exempel för att titta på Youtube, kommunicera via videokommunikation (förutsatt separat köp av en webbkamera) eller installera applikationer för IPTV. De senare, även om de kräver en separat avgift, ger många fördelar - här är samma TV -kanaler, men med möjlighet att pausa och spela in filmer eller tv -program i din frånvaro, och till och med en alltid tillgänglig biobas. Tack vare internetanslutningen och möjligheten att utöka funktionaliteten på grund av nedladdningsbara applikationer blir det möjligt att titta på TV -kanaler och lyssna på radio från alla länder i världen. Dessutom låter de flesta set-top-boxar av den här typen dig ansluta externa media som USB eller bärbara hårddiskar för att se dina egna videor och foton. Ibland är sådana enheter "för en komplett uppsättning" också utrustade med förmågan att ta emot en T2 -signal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sändningstyper

Vissa set-top-boxar, för säkerhets skull, är fortfarande utrustade med även en kontakt för att ta emot en kabelsignal, men i de flesta fall styrs de fortfarande av en trådlös signal. Men även med det kan sändningsprincipen delas in i två olika kategorier.

Den första av dessa är den klassiska on-air-sändningen med ett rutnät ., som sändaren bestämmer efter eget gottfinnande, med fokus på bästa tider och målgrupper för olika kanaler. Alla T2 set-top-boxar fungerar med on-air-sändningar, och i de flesta fall anses det vara det viktigaste för applikationer som fungerar enligt IPTV-principen. En nyckelfunktion är tvångsvisning av vad de tillgängliga kanalerna sänder vid ett visst ögonblick, utan möjlighet att pausa, spola tillbaka och titta på när som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet beskrivs bäst som video-on-demand . Alla som är bekanta med Youtube -plattformen kommer att förstå vad det handlar om - allt innehåll är tillgängligt samtidigt, dess uppspelning startar endast på begäran av betraktaren, när som helst som passar honom. Du kan börja titta när som helst, du kan också pausa videon och fortsätta titta på den senare, eller omvänt, spola tillbaka för att titta närmare på filmen. En vanlig T2 ger definitivt inte en sådan möjlighet, men fullvärdiga smarta konsoler med hjälp av ytterligare applikationer fokuserar ofta på just sådana möjligheter. Programvaran kan kombinera möjligheterna för on-air visning av kanaler och tillgång till ett videobibliotek, och enskilda program och program i betalda paket spelas automatiskt in och lagras under en tid på servrar för försenad åtkomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden mellan modeller i olika priskategorier?

Digitala mottagare kan radikalt skilja sig åt i pris från modell till modell - det finns alternativ för nästan tusen rubel, och det finns också för femton tusen. I det här fallet är skillnaden långt ifrån begränsad till märket, och du ska inte tro att du har överlistat alla och framgångsrikt sparat pengar genom att köpa det billigaste provet . - troligtvis har du kraftigt minskat din enhets funktionalitet.

För en slant får du bara den mest primitiva T2 - det blir samma antenn som de sovjetiska, kanske bara med en något förbättrad bildkvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att vara begränsad i allt - det fungerar bara för on -air -sändning av TV -kanaler, det tar upp signalen dåligt, stöder inte HD och har inga "smarta" funktioner alls , även kontakterna på dess kropp räcker inte till och kanske inte tillräckligt för att ansluta till din TV. Kanske överdriver vi någonstans, men vi ska inte bli förvånade om alla dessa obehagliga överraskningar "klättrar" en efter en från en tuner köpt för ett billigt pris. Någon kan ha nog av en sådan primitiv funktionalitet, men om du räknade med mer kommer du säkert att bli besviken.

Bild
Bild

Vanliga pengar begärs vanligtvis för smarta konsoler, som skiljer sig från varandra i närvaro eller frånvaro av vissa funktioner. De dyraste är fullvärdiga, nästan oberoende prylar som inte kräver installation av ytterligare programvara , så att du kan stoppa sändningen när som helst, även från T2 -antennen, och spela in den pågående sändningen för dig ett tag medan du är distraherad. En kostnadsökning till ett betydande belopp innebär alltid möjligheten att ansluta enheten till Internet, närvaron av kontakter för samma flash -enhet, samt en utmärkt signal och en utmärkt bild.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa

För att ytterligare förenkla valet av en bärbar TV -mottagare för läsare, överväg flera alternativ för de populära moderna T2 -modellerna.

Samtidigt försökte vi medvetet att inte lägga till smarta digitalboxar med Internet i betyget, eftersom deras funktionalitet är svårt att bedöma objektivt - det beror för mycket på den installerade programvaran.

Bild
Bild

Vår lista ska inte heller ses som en bokstavlig rekommendation för åtgärder - vi fokuserade specifikt på populära mottagare för TV -apparater med och utan antenn, medan dina förutsättningar och önskemål kan innebära köp av helt annan utrustning

Harper HDT2 1512 . Enkelt och billigt med en robust design och ett smart kylsystem som hindrar barn från att titta på allt tack vare föräldrakontrollfunktionen. Kritiserad för bara en USB -port, samt medioker signalmottagning och oförmåga att läsa alla populära videoformat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Selenga T81D . Här löses ett av huvudproblemen i den tidigare modellen - det finns praktiskt taget inga format som denna teknik inte skulle läsa. Signalen kan tas emot både analog och digital, detta påverkade inte kostnaden för det sämre. Bland nackdelarna är en möjlig fördröjning när man byter kanal, men inga andra nackdelar hittades.

Bild
Bild

Oriel 421 DVB-T2 C . Denna digitalbox kännetecknas av högkvalitativ bildvisning, elementär anslutning och konfiguration, samt närvaron av ett stort antal portar för olika signalkällor. Denna modell kritiseras för inte den mest kompakta storleken, vilket gör det svårt att hitta en plats för en gadget, liksom för ofullkomlig drift av fjärrkontrollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lumax DV 1108HD . Till skillnad från ovanstående modeller stöds fortfarande Wi-Fi här, vilket gör att du kan använda programvara från Internet och till och med din egen biograf från tillverkaren. Modellen hyllas vanligtvis för sin utmärkta signal och utmärkta bild, kompakthet och lätthet att styra, men barn kommer, om något, ha full tillgång till allt innehåll, eftersom gadgeten inte innebär någon föräldrakontroll.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Av ovanstående var det möjligt att förstå att att välja en digital set-top-box inte innebär slarv, annars riskerar du att spendera pengar utan att få de fördelar du förväntat dig. Med all enkelhet av sådana här enheter går vi fortfarande igenom de viktigaste kriterierna som du måste vara uppmärksam på innan du köper.

Bild
Bild

Anslutningar

Du måste förstå att den bästa set-top-box som inte passar din TV när det gäller kontakter kan visa sig vara värdelös.

Du kan vanligtvis ansluta till en gammal analog TV via RCA eller SCART; HDMI används vanligtvis för att ansluta till en modern.

Det är teoretiskt möjligt att lösa problemet med inkompatibilitet med hjälp av adaptrar, men man måste förstå att deras användning i de flesta fall innebär en minskning av signalkvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildupplösning

Kraften hos varje digitalbox är utformad för att producera en bild av en viss upplösning, högre än vilken kvaliteten inte ens blir med en idealisk signal. Om SDTV-standarden redan kan kallas föråldrad är HD och Full HD fortfarande de mest populära för digitala digitalboxar . Samtidigt har TV -apparater redan gått - 4K överraskar inte någon, men det finns också 8K. Om du i princip inte ser en möjlighet att köpa en set-top-box som drar ut hela TV: ns upplösning, välj åtminstone den som är närmast de nödvändiga parametrarna.

Bild
Bild

Standardfunktioner

Smarta konsoler baserade på Android OS är bra för möjligheten att ladda ner användbara applikationer med nödvändiga funktioner, men låt oss börja med att maskinvarans tekniska egenskaper plötsligt kan lämna dig utan ett antal användbara program, eftersom gadgeten helt enkelt inte gör det stödja dem.

Dessutom vill du ibland pausa en ström eller spela in en signal direkt från en TV-sändning som du tar emot med DVB-T2-teknik.

Förstå sådana kundbehov, vissa tillverkare integrerar motsvarande funktioner även i relativt primitiva tuners, vilket gör deras arbete mer bekvämt och problemfritt.

Bild
Bild

Internet anslutning

Om tillverkaren förklarar möjligheten att få tillgång till Internet direkt med set-top-boxen, tillhör den redan den smarta kategorin. För dig innebär detta fler möjligheter att använda gadgeten .-i själva verket är det redan en halv surfplatta, en halv smartphone och inte på något sätt en vanlig mottagare när den medföljer en TV. I de flesta fall är åtkomst till nätverket möjligt både genom att ansluta en kabel och via Wi-Fi, men när du köper en billig modell är det värt att klargöra om båda dessa möjligheter är implementerade i en viss modell.

Bild
Bild

Var ska man placera?

Många konsumenter tror felaktigt att eftersom tekniken är ny och mer avancerad och själva set-top-boxen är ansluten till TV: n via en kabel, kan du placera den var som helst. Under tiden är detta inte helt sant. Du kan placera mottagaren var du vill, oavsett om det är en hylla på väggen eller ledigt utrymme under sängen, bara om signalkällan är pålitlig - till exempel är detta en internetkabel, TV -kabel, USB -flashenhet eller en extern hårddisk ansluten med en kabel. Men även i detta fall bör enheten placeras så att det är bekvämt att rikta fjärrkontrollen mot den.

Bild
Bild

Om du får en signal från Internet och anslutningen sker via Wi-Fi måste du definitivt välja platsen för installationen där den trådlösa signalen når utan det minsta problemet.

Mycket beror på routerns funktioner, tjockleken på väggarna i byggnaden och anslutningshastigheten som krävs för normal uppspelning av sändningar i den kvalitet du väljer . Den allmänna regeln är att ju närmare set-top-boxen är routern, desto bättre signal. Efter att ha placerat den långt och bakom hinder, bli inte förvånad över att den inte kan ta upp signalen, visa dåligt eller regelbundet avbryta sändningar.

Bild
Bild

När det gäller anslutning med DVB -T2 -teknik ser situationen ännu mer komplicerad ut - även om tekniken presenteras som ny och modern , i de flesta fall är det strikt kopplat till klassiska tv -torn. Ju längre från en sådan infrastruktur du bor, desto svårare är det att räkna med en bra signal, och du bör inte bli förvånad om enheten bara hämtar 10 kanaler från de utlovade 20. I det här fallet kan något hinder vara betraktas som störningar, vare sig det är byggnader i flera våningar, stenar eller något annat. -eller.

Bild
Bild

T2 -antennen ska åtminstone tas ut närmare fönstret och riktas mot närmaste tv -torn . Om detta inte ger något resultat kan viss förbättring ge en antennförlängning bortom fönstret, där störningen ska vara något mindre.

Om den här metoden inte fungerar är det nödvändigt att installera antennen så högt som möjligt - i städer med byggnader i flera våningar är det bättre att montera den omedelbart på taket, annars kan signalen inte riktigt hittas på de nedre våningarna.

På ett betydande avstånd från TV -tornet behöver du också en separat antenn som förstärker signalen, men i särskilt avancerade fall klarar inte ens den alltid uppgiften.

Bild
Bild

Hur ansluter och konfigurerar jag?

Att ansluta en digitalbox till en TV ser vanligtvis ganska enkelt ut - det är problematiskt att blanda ihop kontakterna, eftersom de inte är desamma. I de flesta gamla TV -apparater är digitalboxar anslutna med tre RCA "tulpaner" (färgen på kontakten måste matcha färg på kontakten) eller SCART, i nyare modeller - via en HDMI -kontakt. Den senare standarden ger ljud och bild av högsta kvalitet, så om din teknik lämnar dig ett val är det bättre att fokusera på HDMI.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkaren kan naturligtvis sätta en liten "gris" på köparen genom att inte lägga de kablar som behövs för anslutning i lådan.

Att köpa en HDMI -kabel idag är inte svårt, men du måste fortfarande leta efter kablar av gammal standard för att börja använda köpet . När du köper sådana produkter, vid anslutningstillfället, kontrollera noggrant att pluggen och kontakten är täta - om det inte finns något ljud eller bilden är svartvitt, utan färg, kan du ha sålt en produkt av låg kvalitet eller du har kopplat det dåligt.

På ett vänligt sätt var det värt att läsa instruktionerna redan innan du anslöt kablarna, men vi tänkte att du kunde hantera anslutningen av kontakter och kontakter ändå. I alla andra avseenden kommer instruktionerna att vara mycket användbara för dig - den berättar hur du ställer in och använder digitalboxen som helhet och dess individuella funktioner i synnerhet.

Bild
Bild

I de flesta fall fokuserar moderna modeller på att arbeta med T2 eller kabel, vid tidpunkten för anslutning till TV: n och den första lanseringen, skanna automatiskt intervallet för att söka efter kanaler, men ibland måste denna funktion lanseras speciellt. I vissa fall ger automatisering inte fullständiga resultat om signalen från enskilda kanaler uppfattas av utrustningen som för svag - i dessa fall är det vettigt att göra en manuell sökning i det uppskattade intervallet.

I teorin bör mottagaren hitta alla kanaler från multiplexerna som finns i ditt område . Det händer så att signalen för några av dem är för svag, och du förutsägbart vill lägga till fler kanaler för att vara "som alla andra."

Bild
Bild

Ett sådant beslut är helt lagligt, men vanligtvis är det möjligt att öka antalet mottagna kanaler bara genom att flytta antennen till en mer fördelaktig plats - utanför fönstret och någonstans högre. Du kan försöka använda en signalförstärkare.

Om digitalboxen slutar fungera efter en kortslutning eller utan någon uppenbar anledning, surrar när den är påslagen, eller om du bara bestämde dig för att globalt uppdatera sin programvara, ska du under inga omständigheter leta efter kretsar eller försöka göra något på egen hand. Det högsta tillåtna för användaren att eliminera eventuella befintliga problem är att starta om enheten och kontrollera att kablarnas anslutning med kontakterna är täta . Vid allvarliga reparationer måste du kontakta ett auktoriserat servicecenter som professionellt löser ditt problem eller officiellt förklarar mottagaren att den inte kan repareras.

Rekommenderad: