Videoprojektorer: Laser Och Andra Projektorer För Filmvisning. Hur Väljer Jag En Professionell Videomodell? Utnämnings- Och Enhetsenheter

Innehållsförteckning:

Video: Videoprojektorer: Laser Och Andra Projektorer För Filmvisning. Hur Väljer Jag En Professionell Videomodell? Utnämnings- Och Enhetsenheter

Video: Videoprojektorer: Laser Och Andra Projektorer För Filmvisning. Hur Väljer Jag En Professionell Videomodell? Utnämnings- Och Enhetsenheter
Video: Sony MP-CL1 Pocket 720p HD Laser Projector - REVIEW 2024, Maj
Videoprojektorer: Laser Och Andra Projektorer För Filmvisning. Hur Väljer Jag En Professionell Videomodell? Utnämnings- Och Enhetsenheter
Videoprojektorer: Laser Och Andra Projektorer För Filmvisning. Hur Väljer Jag En Professionell Videomodell? Utnämnings- Och Enhetsenheter
Anonim

Videoprojektor Är en modern enhet, vars syfte är att sända information från externa media (datorer, bärbara datorer, videokameror, CD- och DVD -spelare och andra) till en stor skärm.

Bild
Bild

Vad det är?

Filmprojektor - detta är grunden för att skapa en hemmabio.

Även om TV -tillverkare ständigt förbättrar sina produkter, ökar skärmstorleken och bildkvaliteten, men i detta skede är projektorer för att titta på videor och spel fortfarande konkurrensutsatta.

Kanske kommer något att förändras inom en snar framtid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du jämför med en TV, då videoprojektorn har följande fördelar: utmärkt förhållande mellan kostnad och skärmdiagonal, en TV med lämpliga dimensioner väger och tar mer plats än en uppsättning projektor och skärm.

Nackdelarna med denna enhet är bullret från kylsystemet, behovet av att förbereda rummet för visning och en ytterligare komponent krävs för visning - en skärm.

Bild
Bild

De viktigaste parametrarna är:

  • matrisupplösning;
  • ljusstyrka (ljusflödesintensitet);
  • förekomst av olika uttag för anslutning av informationskällor;
  • vikt.

Videoprojektorernas upplösning är förmodligen en av de viktigaste parametrarna. Kvaliteten på bilden som överförs till skärmen beror på den.

Det är många definitionsformat , och med tiden förändras de mot att förbättra bildkvaliteten.

Bild
Bild

Om bildstandarden tidigare var VGA (640x480), då nu är det vanligaste formatet Full HD (1920x1080) … Tillverkare har gjort stora framsteg i denna riktning, och nu är det möjligt att köpa en enhet med 4K -upplösning (4096x2400). Dessa siffror berättar om antalet pixlar: den första anger siffran horisontellt och den andra indikerar bildens vertikal.

Det finns också mindre populära upplösningsstorlekar för matriser för projektionsinstallationer - XGA (1024x780); SXGA (1280x1024) och många andra.

Det är också viktigt bildformat . Det vanligaste för utbildnings- och affärsprojekt är fortfarande 4: 3, och bland professionella och hemma enheter tar widescreen -matriser 16: 9 eller med liknande parametrar tryggt ledningen.

Bild
Bild

Ljusflöde kännetecknar mängden ljus som avges av projektorn. Ju mer kraftfull den är, desto bättre blir skärmbilden.

Nu ungefär gränssnitt . Den vanligaste kontakten är HDMI, men också ganska vanlig: typ A (för flash -enheter), typ B (skrivare), mini -USB, mikrofoningångar, "tulpaner" och en utgång för anslutning av ett externt mini -jack -ljudsystem.

Bild
Bild

Vikt stationära projektorer 18 kg och mer, bärbara - från 9 till 19 kg, bärbara - 4-9 kg, kompakt - 2,5-4 kg och ultrakompakt - upp till 2,5 kg.

Vyer

Innan du köper en videoprojektor måste du bestämma hur den ska användas. Enligt applikationsmetoden kan dessa enheter villkorligt delas in i tre typer.

  1. Stationär. De används i biografer och andra typer av underhållningsindustrier.
  2. Hemlagad. För att titta på filmer och spel.
  3. Medieprojektorer som används i affärsprojekt och yrkesutbildning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och en speciell kategori kan tillskrivas ultrakompakt miniprover av blygsam vikt, upp till ett halvt kilo . Och det bör också noteras enheter som stöder 3D -teknik.

Projektorerna är delade och med metoden för matrisframställning . Det finns flera av dem, men de mest kända är tre typer, och de tävlar ständigt med varandra: 3LCD, DLP och D-ILA.

I princip är de alla likvärdiga, och i allmänhet är det få som uppmärksammar dem när de väljer.

För att belysa tekniken för matrisenheten krävs en separat granskning. I detta skede är de två första de vanligaste.

Framstegen står inte stilla, och något nytt dyker hela tiden upp, till exempel blir en laser istället för en lampa alltmer en ljuskälla. Men även en projektor med ett kraftfullt ljusflöde kommer inte att kunna överföra högkvalitativ information i dagsljus, så det är nödvändigt att ge dimning i rummet.

Bild
Bild

Toppmodeller

För tillfället kan du göra betygsättning av de mest framgångsrika modellerna av projektorer efter försäljning och användarrecensioner.

Bland de dyra enheterna i prisklassen från 1000 USD e. en ledare kan säkert kallas LG HF80JS … Detta är en utmärkt enhet med breda möjligheter; det finns en komplett uppsättning gränssnitt ombord. Ljuskällan är en lasersändare med lång livslängd.

Bild
Bild

Det följs av Epson EH-TW5650 . Detta prov har en bra matris med en fysisk upplösning på Full HD. Vid normal användning kommer den att vara minst 4500 timmar.

Bild
Bild

Tredje platsen är välförtjänt BenQ W2000 + . Den är utrustad med bra akustik med 10 watt per kanal - tillräckligt för visning i ett standardrum. Ljuskällan är en 2200 lumen lampa och kan fungera i 6000 timmar i ekonomiläge.

Bild
Bild

Genomsnittligt prisintervall från 250 till 700 USD e. Här tillhör förstaplatsen Optoma HD142X . Till en kostnad av cirka $ 600 kan den visa Full HD och stöder 3D.

Bild
Bild

På det andra steget Byintek Moon BT96Plus . Till $ 300 har den ganska anständiga specifikationer och kommer nära toppmodellerna.

Bild
Bild

Epson VS240 stänger toppen av ledarna. Du måste betala cirka 350 USD för det. e. Har ett högt ljusflöde och kan användas i ett rum utan dimning. Men den har en matrisupplösning på 800x600.

Bild
Bild

Bland de "statsanställda" kan man peka ut sådana prover med mer eller mindre acceptabla egenskaper. Detta är AUN AKEY1 - har en kompakt storlek och bra bildkvalitet. Stöder trådlös anslutning och nästan alla vanliga videoformat. Det kostar cirka $ 100.

Bild
Bild

AUN T90 använder Android som operativsystem. Har förmågan att arbeta med trådlösa nätverk, men sviker bildkvaliteten (1280x 768).

Bild
Bild

OCH Thundeal YG400 . Denna enhet har blygsamma parametrar, max kan återge en bild på 800x600, men det finns en Wi-Fi-mottagare och priset är inte högt.

Bild
Bild

Det bör förstås att dessa billiga modeller har låg upplösning och inte kommer att kunna spela stora videofiler. Uppsättningen av kontakter på dem är också mycket begränsad.

I princip kan du plocka upp en projektor för alla pengar, men det vore mest rimligt att titta på medelpriskategorin. De är naturligtvis dyrare än budgetmodeller. Men tack vare denna skillnad kan du få en enhet som är av mycket bättre kvalitet och kommer att kunna ge en anständig bild.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en projektor bör huvudfokus vara dra bildens ljusstyrka och upplösning att den här enheten kan sända till skärmen. Dessa två parametrar har ett viktigt inflytande på priset, och en banal önskan att spara pengar kan skicka dig på fel väg.

Du kan köpa en enhet med lågt ljusflöde om du bara planerar att använda den i ett mörkt rum.

Om enheten kommer att användas för utbildning, presentationer och liknande, är hög ljusstyrka helt enkelt nödvändig. För dag arbete du bör köpa en projektor med en ljusstyrka på minst 3000 lumen.

Om enheten används för arbete och det inte finns några små diagram och diagram i bilden , då kan du använda projektorer med en upplösning på 1027x768. Att välja en lägre kvalitet kan resultera i en suddig bild och få människor kommer att vara intresserade av din presentation.

Bild
Bild

När du använder projektorn som hemmabio den minsta rekommenderade upplösningen är 1920x1080.

Nästa sak att vara uppmärksam på är matrisens fysiska förmåga att producera en bild.

Om den har ett värde, säg 800x600, så kommer den fortfarande att sändas vad matrisen kan producera även om en bild av högre kvalitet matas till projektorn.

En lika viktig parameter är avstånd över vilken information kommer att sändas … Enkelt uttryckt, avståndet mellan projektorn och skärmen. För att göra visningen bekväm och bilden fyller skärmen helt, och inte mer eller mindre, måste du beräkna detta avstånd korrekt. Det finns en standardmetod för denna beräkning. Låt oss säga att du redan har en 3 meter bred skärm, och dina projektordokument anger en projektionsupplösningsfaktor på 1, 5-2. Det betyder att bredden måste multipliceras med motsvarande indikator, vi får 4, 5-6 meter.

Bild
Bild

Går vidare till gränssnitt . Innan du väljer en projektor måste du ta reda på vilka kontakter din dator eller bärbara dator har. Det är nödvändigt att minst en av kontakterna på den externa källan matchar den valda enheten. Om detta plötsligt inte händer måste du köpa en adapter.

Vissa prover kan utrustas med USB-kontakter eller kortplatser för minneskort, detta gör att du kan sända information utan att använda ytterligare enheter.

Alla projektorer för visning av filmer har i de flesta fall dator- och videoingångar , men du bör alltid vara intresserad av deras närvaro. Vissa tillverkare kanske inte installerar någon kontakt för att spara pengar.

Bild
Bild

Och det sista kännetecknet som påverkar valet är bildformat … De vanligaste är 4: 3 och 16: 9. Vissa projektorer är utrustade med en aspektomkopplare. Om det här alternativet saknas kommer bilden inte att kunna fylla skärmen. Det kommer att finnas ränder på toppen eller sidorna.

Och också värt att ta hand om om garanti och eftergarantiservice.

Rekommenderad: