LCD -projektorer: Vilket är Bättre - DLP Eller LCD, Deras Skillnad. Hur Tekniken Fungerar Och Tips För Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: LCD -projektorer: Vilket är Bättre - DLP Eller LCD, Deras Skillnad. Hur Tekniken Fungerar Och Tips För Att Välja

Video: LCD -projektorer: Vilket är Bättre - DLP Eller LCD, Deras Skillnad. Hur Tekniken Fungerar Och Tips För Att Välja
Video: CS50 2013 - Week 2 2024, Maj
LCD -projektorer: Vilket är Bättre - DLP Eller LCD, Deras Skillnad. Hur Tekniken Fungerar Och Tips För Att Välja
LCD -projektorer: Vilket är Bättre - DLP Eller LCD, Deras Skillnad. Hur Tekniken Fungerar Och Tips För Att Välja
Anonim

Projektorer har länge ingått i våra liv. De används för att visa bilder på en stor yta under presentationer, för bildspel i möten eller för att lära elever. De används inte bara för offentliga ändamål, utan också hemma. Utbudet av sådana enheter är mycket stort, de skiljer sig alla i design, tillverkare, men huvudkriteriet är bildåtergivningstekniken. En typ av teknik är LCD -enheter.

Bild
Bild

Vad det är?

LCD -projektorer är multimediaenheter utrustade med tre polysilikon LCD -skärmar . Var och en av dessa paneler är ansvarig för sin egen färg. Matriser är byggda från en samling enskilda pixlar. Däremellan finns kontrollkomponenter som reglerar deras transparens. Därefter passerar ljusstrålarna genom prisma, kombineras och visas på bildskärmen genom anslutningslinserna.

Bild
Bild

Funktionsprincip

En LCD -projektor fungerar på samma sätt som en overheadprojektor. Bara här går ljusströmmen inte genom filmen, utan genom vätskekristallpanelen .… Denna panel består av ett stort antal pixlar som styrs av elektriska signaler. Pixlarnas transparens beror också på styrkan hos de elektriska signalerna. Bilden på skärmen beror också på dem, var en specifik pixel riktas.

Ljuset från lampan kommer in i den optiska enheten och sedan på de dikroiska speglarna. Sedan går en av de primära färgerna genom sitt specifika filter, och resten reflekteras vidare. Som ett resultat är strålen uppdelad i tre färger: grön, röd och blå. Var och en av dessa färger har sin egen LCD -matris genom vilken den passerar. Då visas en färgbild på skärmen.

Bild
Bild

Monokrom anses vara en funktion i LCD -teknik .… Det betyder att utmatningsbilden initialt är svartvitt, och sedan, när den passerar en viss väg, blir färgad. Om du förstorar flytande kristallmatrisen kan du se att det ser ut som ett galler. Dess staplar är kontrollkanaler, och gapet mellan dem är punkterna i bilden. Ljus passerar när de är öppna. När färger faller på matrisen bildas en monokromatisk bild. Först efter att det har skickats till prisma, är de flerfärgade delarna anslutna och som ett resultat bildas en färgbild som sedan projiceras på skärmen.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från DLP?

När man jämför LCD -projektorer med DLP -projektorer är skillnaden uppenbar. Den största skillnaden är hur det fungerar . DLP -projektorer producerar bilder med reflektion, deras nätverksflöde är mycket större och kraftfullare, så bilden är kristallklar och smidig. Hastigheten på en sådan bild är mycket högre än för LCD -teknik. Det möjliggör långsam bildbyte, bilden skakar inte och pixlarna på skärmen är nästan osynliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är DLP -projektorer mycket lättare, designen är utrustad med inte så många filter som LCD -projektorer, vilket innebär enklare och billigare underhåll . DLP -projektorer betalar snabbt för sitt arbete. Men för att de ska fungera effektivt krävs ett rum med bra belysning. Mycket ofta i deras bild finns det en "regnbåge" -effekt, i billigare enheter kan färgen helt förvrängas. Sådana anordningar ger brus.

Bild
Bild

LCD -projektorer ger bra färg och kontrast.

Bild
Bild

Möjligheten att montera i sådana enheter är obegränsad, på grund av objektivets optik. Arbetet är väldigt tyst, på grund av att filtren inte rör sig. I ett väl upplyst rum kommer projektorn att producera rikare nyanser än DLP-enheter. De genererar mindre värme och förbrukar lite el. Tack vare de olika matriserna kommer du inte att känna "regnbåge" -effekten.

Bild
Bild

Till skillnad från DLP -projektorer, Underhåll av LCD -enheter kräver ständig rengöring och filterbyte . De har en design som är mer massiv och tyngre än DLP -enheter. På grund av deras låga kontrast kan de omvandla svarta till gråtoner. Efter långvarig användning av sådana enheter finns det ett fullständigt förfall av färger. Användningen är begränsad till en viss resurs, därefter försämras bildkvaliteten kraftigt.

Hur väljer man?

För att välja en LCD -projektor måste du först bestämma dess syfte. Dessa kan vara bärbara och mångsidiga alternativ för presentationer, hem och professionella enheter. En mycket viktig del av projektorn är lampan. Dom är LED, kvicksilver och laser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Laserlampor är mer energieffektiva och håller i 20 000 timmars drift. Deras livslängd är den längsta i jämförelse med kvicksilver och LED -motsvarigheter.

Alla modeller kännetecknas av ljusstyrkan i ljusflödet … Denna enhet kännetecknar projektorns ljuseffekt. Ljusstyrkan för val av projektor bestäms utifrån var denna enhet ska användas. Men ju högre denna indikator, desto mer kontrast blir bilden. Grundupplösningsindexet bestämmer storleken på pixelpunkter per ytenhet. Ju större denna enhet, desto fler pixlar är inom samma längd eller område, desto högre blir bilddetaljen.

Bild
Bild

När det gäller skalning, i dyrare modeller finns det en ganska stark bildbehandlingsalgoritm av processor , vilket kommer att rädda dig från en obehaglig bild. Ju högre denna indikator, desto tydligare blir bilden .… Varje enhet har sina egna kontakter och gränssnitt. Detta är en mycket viktig indikator när du står inför dess anslutning till en specifik enhet.

Bild
Bild

Välj enheter med den mest kompletta uppsättningen kontakter.

Nätverksfunktioner. Enheter kan ansluta via befintligt lokalt nätverk, via snabb ad-hock-anslutning, kan ha flera skärmar. Valet av denna parameter beror på användningsorten. Fokuseringsmetoden skiljer mellan manuella och motoriserade enheter. Motoriserade projektorer blir mer praktiska.

Rekommenderad: