Typer Av Mikrofoner: Kol- Och Rörtyper, Trådbundna, Laser- Och Bandmodeller, En översikt över Dolda Och Andra Typer Av Mikrofoner

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Mikrofoner: Kol- Och Rörtyper, Trådbundna, Laser- Och Bandmodeller, En översikt över Dolda Och Andra Typer Av Mikrofoner

Video: Typer Av Mikrofoner: Kol- Och Rörtyper, Trådbundna, Laser- Och Bandmodeller, En översikt över Dolda Och Andra Typer Av Mikrofoner
Video: YOUTUBER MIKROFONEN! - Blue Yeti Blackout Review 2024, April
Typer Av Mikrofoner: Kol- Och Rörtyper, Trådbundna, Laser- Och Bandmodeller, En översikt över Dolda Och Andra Typer Av Mikrofoner
Typer Av Mikrofoner: Kol- Och Rörtyper, Trådbundna, Laser- Och Bandmodeller, En översikt över Dolda Och Andra Typer Av Mikrofoner
Anonim

Det finns ett brett utbud av mikrofoner på marknaden idag som kan användas för en mängd olika behov: rör, ultraljud, linjär, analog, XLR, kalibrering och många andra - de har alla olika dimensioner och egna designfunktioner. Under de senaste åren har många asiatiska företag dykt upp i detta segment, så det är ganska lätt för en vanlig användare utan teknisk kunskap att bli förvirrad.

I vår recension kommer vi att fördjupa oss mer i detalj om de parametrar som bör ägnas största uppmärksamhet när du väljer en mikrofon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är metoderna för att konvertera akustiska vibrationer?

Kondensor

Ur teknisk synvinkel är en kondensatorbank en konventionell kondensator som gradvis är ansluten till en elektrisk krets med en källa för den nödvändiga spänningen.

Dessa anordningar är gjorda av elektriskt ledande material, här separeras elektroden med membranet av en isolerande ring . Under påverkan av vibrationer börjar det tätt sträckta membranet vibrera i förhållande till den statiska elektroden. Vid denna tidpunkt ändras kapacitiva parametrar och kondensatorns laddningstillstånd med amplituden för det akustiska trycket, vilket påverkar ljudmembranet.

I detta fall bildas en elektrisk ström med liknande frekvens i den elektriska kretsen, och med en belastningsimpedans dyker en växelspänning upp - det är denna spänning som blir teknikens utsignal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Electret

Dessa installationer är i själva verket samma kondensatorer, bara närvaron av en konstant spänning här bestäms av elektrolytladdningen, som appliceras på membranet med ett tunnaste skikt och gör att denna laddning kan behållas under en lång tid. Mikrofoner har en högre utgångsimpedans, som är kapacitiv till sin natur . Följaktligen, för att minska dess värde, är en källföljare på en N-kanaltransistor med en PN-övergång inbyggd i mikrofonkroppen. Tack vare denna design är det möjligt att uppnå en signifikant minskning av utgångsimpedansen och en minskning av signalförlustnivån vid tidpunkten för anslutning till förstärkarens ingång.

Trots avsaknaden av behovet av att bibehålla en polariserande spänning, på grund av närvaron av en inbyggd transistor i den elektriska kretsen, kräver sådana mikrofoner fortfarande en extern strömkälla. Traditionellt har membranet hos sådana mikrofoner en betydande tjocklek, medan det är något mindre område . På grund av detta är parametrarna för sådana enheter ofta sämre än typiska kondensatorparametrar.

Bild
Bild

Dynamisk

När det gäller designparametrar liknar dessa modeller en dynamisk högtalare, bara driftsmekanismen är annorlunda - sådana installationer är ett sträckt membran fäst vid en ledare. Den senare befinner sig i ett kraftfullt elektromagnetiskt fält, som skapas av en aktiv magnet. Detta membran påverkas av ljudvågor och får därigenom ledaren att röra sig.

Ledaren övervinner magnetiska kraftfält, och som ett resultat visas ett induktivt EMF . Denna parameter beror på membranrörelsens amplitud.

Till skillnad från typiska kondensatormodeller behöver denna typ av enheter inte fantommatning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sin design är dynamiska modeller indelade i rull- och bandmodeller. I rulle-till-rulle-versioner matas membranet till spolen, som är belägen i det ringformiga gapet i gruppen magneter . I analogi med högtalare skärs akustiska vågor under oscillationer av membranet för spolen, och under påverkan av det elektromagnetiska fältet bildas en variabel elektromotorisk kraft i spolen. Idag anses sådana mikrofoner vara en av de mest populära, liksom elektretmikrofoner.

I bandelektrodynamiska modeller finns det ingen spole i magnetfältet, utan en korrugerad tejp av metallfolie, vanligtvis aluminium . Denna design gör det möjligt att spela in högfrekvensområdet i bästa kvalitet. I de flesta fall är dessa mikrofoner dubbelriktade, vilket gör dem lämpliga för ljudinspelning. Det bör noteras att dessa enheter har ökade krav på lagrings- och driftsförhållanden. I vissa situationer leder till och med enkel förvaring på sidan till överdriven töjning av tejpen och, som ett resultat, oförmåga att arbeta med utrustning.

Bild
Bild

Kol

Sådana modeller är anordningar där överföringen av ljudsignaler utförs genom att ändra ett konduktivt materials impedans från kolpulver eller genom att ändra parametrarna för gränsytan för en speciellt formad grafitstav.

Idag används kolmodeller nästan aldrig, orsaken till detta är låga tekniska och operativa egenskaper.

Tidigare var de mest populära modeller som såg ut som en förseglad kapsel, bestående av ett par metallplattor med ett lager kol. I dem är kapselns väggar anslutna till membranet. Vid tidpunkten för ändring av parametrarna för tryck på kolblandningen ändras därför storleken på kontaktytan mellan de isolerade kornen av kol . Allt detta innebär en förändring i storleken på impedansen mellan plattorna - om en likström passeras mellan dem, kommer spänningsnivån i stor utsträckning att bestämmas av graden av tryck på membranet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optoakustisk

I dessa installationer produceras akustiska vibrationer på grund av laserns reflektion från vilket arbetsmedium som helst, varför sådana mikrofoner ofta kallas lasermikrofoner. Dessa är enheter i en kompakt kropp, där väl fixerade membranvibrationer registreras med laserstrålning reflekterad i en vinkel.

I allmänhet är denna typ av utrustning ganska specifik och används mycket snävt .till exempel i ett antal vetenskapliga instrument (högprecisionsavståndssensorer eller seismografer). Det bör förstås att sådana mikrofoner oftast är enstaka kopior, där de statistiska principerna för signalbehandling och särskild komponentjustering fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Piezoelektrisk

Dessa enheter arbetar med en piezoelektrisk effekt. Vid deformationen av piezoelektriker bildas elektriska urladdningar, vars storlek är direkt proportionell mot deformationen av en tallrik med artificiellt odlade kristaller.

När det gäller deras tekniska och operativa parametrar är sådana mikrofoner betydligt sämre än de allra flesta dynamiska och kondensatormodeller

Men i vissa områden används de fortfarande - till exempel kan de ofta hittas i föråldrade gitarrhämtningar, liksom i deras moderna budgetversioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rumslig riktningstyper

Modern mikrofonteknik är indelad i flera sorter beroende på de rumsliga riktighetsparametrarna. Bland de mest populära alternativen för sådana mikrofoner kan du hitta enheter med följande typer av direktivitet:

  • kardioid;
  • cirkulär orientering;
  • hyperkardioid.
Bild
Bild

Det finns också andra modeller - paraboliska, binaurala, "åtta", men de är ganska sällsynta.

Den cirkulära tekniken anses vara den mest populära i dessa dagar . Anledningen till detta krav är att för dessa mikrofoner spelar det speciella med placeringen av signalkällor relativt mikrofonmembranet inte alls någon roll.

Detta är mycket viktigt, annars är det obekvämt att använda mikrofonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kardioidmikrofonen har också några grundläggande upptagningsegenskaper . Så på en av halvklotet är den känslig, medan detta inte kan sägas om den andra. Dessa mikrofoner kan betjäna flera källor till ljudvågor samtidigt. I de flesta fall används de under scenframträdanden av musiker eller instrumentala artister. De tekniska egenskaperna hos dessa mikrofoner är optimala för sång såväl som körsång.

Bild
Bild

Med hyperkardioidmikrofonen kan du ta emot ljud även om dess källor är väldigt långt borta. Membranet i det ligger vinkelrätt mot axeln, det kan hållas mellan ljudkällorna, liksom själva enheten. Men även en mycket liten avvikelse orsakar ofta en betydande minskning av ljudkvaliteten.

I vardagen kallas sådana modeller "vapen", de är efterfrågade bland journalister, reportrar, föreläsare och representanter för några andra yrken.

Bild
Bild

Typer efter överenskommelse

Mängd

Sådana enheter är oumbärliga för presentatörer och artister som behöver det för att höras av ett stort antal människor i hallen. Denna mikrofon passar bra i speciella hållare.

Scenenheter kan grovt delas in i kabel och trådlöst . Förutom handhållna modeller, inkluderar denna kategori även headset och knäppningar. Beroende på vilken funktion som utförs är popmikrofoner uppdelade i undergrupper, till exempel sång, tal, instrumentaluppsättningar, modeller för rap och beatboxning, samt enheter för ljud kan särskiljas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reporter

Som namnet antyder används dessa mikrofoner inom journalistik, intervjuer och rapportering. Reportermodeller är trådbundna och trådlösa. Beroende på designfunktionerna görs åtskillnad mellan handhållna mikrofoner, headset och diskreta bäranordningar.

Ett särdrag hos sådana mikrofoner ligger i möjligheten att använda dem utomhus, detta dikterar deras direktivitetsparametrar : de är inte rädda för låga och höga temperaturer, de kan användas i regnigt och blåsigt väder.

En separat underkategori inom denna grupp bildas av kameramodeller av flyttbara och icke-flyttbara typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Studio

Denna lösning används vanligtvis i radio- och tv -sändningsstudior. De är relevanta vid inspelning av program, liksom för att genomföra direktsändningar i luften. Vanligtvis, produkter "skärps" för att behandla vanligt tal från vanliga användare.

Enheter av denna typ har ett välkänt utseende, de är konstruerade för användning i specialiserade rack eller är utrustade med fixeringshängen, till exempel en "spindel". Vanligtvis tillhandahålls en switch här som kan ändra riktighetsparametrarna . Om det behövs kan en sådan teknik fungera både i cirkulärt format och i ett kardioidformat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumental

Instrumentella modeller liknar visuellt traditionella studio- och sångapparater, men de har också många likheter med scener. Deras särdrag är att de kan uppfatta alla finesser och detaljer i ljudet under förhållanden med ökad impedans mot kraftfullt akustiskt tryck.

Den inbyggda dämparen gör det möjligt att motstå sådana signaler, vilket är ansvarigt för att utjämna risken för överbelastning av enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ljudinspelning

Funktionsprincipen för dessa mikrofoner liknar både sång och instrumentala enheter. Sådana inställningar är vanligtvis fixerade på ett särskilt stativ för inspelning i en musikstudio. Det finns stationära och fjärrversioner för fjärrinspelning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För andra ändamål

Den moderna industrin erbjuder många andra alternativ för mikrofoner, de kan vara avsedda för fans av dataspel, för webbhotell, samt för att organisera konferenser, seminarier och föreläsningar.

Vissa typer av mikrofoner används för handsfree-kommunikation i videochattar, det finns fitnessmodeller och utomhusmikrofoner för sändning från läktaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en mikrofon måste du först förstå:

  • det finns inga universella enheter som kan användas i alla livsfallen;
  • en kvalitetsmikrofon kan inte vara billig, oavsett vad cheferna säger till dig.

Du måste köpa utrustning strikt baserat på de uppgifter som du planerar att lösa med dess hjälp. Så om du ska sända trummor som utförs på vanliga ljudsystem behöver du inte en, utan flera mycket professionella instrumentinstrument på en gång, de klarar enkelt det starkaste akustiska trycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att spela in tyst sång kan du klara dig med en sångmikrofon. För liveframträdanden, såväl som för gaturapportering, för dubbning av videor och för att organisera webbseminarier och internetpodcaster, är det bäst att välja specialiserade mikrofoner.

Varje misstag medför onödiga kostnader . Du kan till exempel köpa en studiomikrofon för onlinepodcaster, men du behöver ytterligare hårdvara för att den ska fungera. Resultatet av sådana inspelningar blir dock bara digital video med ett ökat komprimeringsförhållande, vilket, som du vet, försämrar kvaliteten avsevärt.

Det visar sig att du betalar extra pengar och får det resultat som absolut inte passar dig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan podcaster kan välja en bom -mikrofon speciellt "vässad" för sådana behov, vars prislapp blir en storleksordning lägre - den ansluts till en persondator direkt via USB. Eftersom det den har ett inbyggt gränssnitt, vid utgången kommer ljudmaterialet som går till Internet att vara av god kvalitet, men det kommer att finnas många organisatoriska "problem ".

Om du letar efter en dold teknik för att uppträda på gatorna under våren och sommaren kan du använda kondensatormikrofoner. Under låga temperaturer kommer den dock att börja fungera felaktigt och kan till och med misslyckas helt. Den mest berättigade och praktiska lösningen i detta fall kommer att vara en dynamisk trådbunden enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en mikrofon måste du vara uppmärksam på några tekniska och operativa egenskaper

  • Mat . Det kan komma från ett laddningsbart batteri, batteri eller via en kabel. Men på försäljning kan du hitta enheter som kan fungera på både den första och den andra typen av strömförsörjning.
  • Känslighetsparametrar . Denna funktion återspeglar det minsta ljud som enheten kan hämta. Ju lägre decibelavläsning, desto mer överkänslig blir enheten. Och om mätningen utförs i mV / Pa, så är beroendet här annorlunda - ju högre värde desto bättre känslighetsparameter.
  • Frekvensomfång . Detta är det ljudintervall som bildas av varje enskild enhet. Till exempel kommer en enhet med parametrar från 80 till 15000 Hz att räcka för att spela in en röst, men för att spela in ett sådant instrument, till exempel en trumma, är det bättre att använda en enhet med ett frekvensområde på 30 till 15000 Hz.
  • Signal / brus - ju högre denna egenskap, desto mindre grad av ljudförvrängning. I genomsnitt beräknas denna parameter i intervallet 64-66 dB, professionell utrustning har en indikator på 72 dB eller mer.
  • Nominellt motstånd . Denna parameter återspeglar möjligheten att ansluta en mikrofon till en viss utrustning, det är oerhört viktigt för professionell utrustning. Men för den som används med en telefon, surfplatta, bärbar dator, persondator är det inte så avgörande.
  • Mottagningsområdet för den trådlösa mikrofonen, liksom längden på sladden för trådbundna modeller . Dessa prestandaegenskaper påverkar hur fritt artisten kan röra sig med mikrofonen. Följaktligen, ju längre räckvidd och ju längre kabel, desto bättre.
  • Kroppsmaterial . Man tror att plastmodeller är lättare och billigare när det gäller kostnad, men de är mindre robusta. Metallhuset har ökade hållfasthetsindikatorer, men massan på sådana modeller är större och prislappen är en storleksordning högre. Var särskilt uppmärksam på fixeringsmetoderna-det kan vara standardmodeller för rackmontering, alternativ för kamera, lavalier och till och med tak.
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att köpa mikrofoner som enbart är beroende av varumärkets trovärdighet. Även de mest erkända ledarna på marknaden inkluderar regelbundet budgetmodeller för massmarknaden i sitt sortiment.

Därför spänner företag som tills nyligen specialiserat sig på att producera de mest professionella lösningarna nu aktivt sitt sortiment med lågkvalitativa mikrofoner för hemmastudior och amatörartister.

Om du köper billig utrustning, även från det mest framstående märket, får du kanske inte alls det du vill ha.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande har termen "professionell mikrofon" också i stort sett diskrediterat sig själv. Många kända tillverkare efter att ha utökat sina produktionsanläggningar till Kina, Vietnam och Mongoliet , tillsammans med produkter av hög kvalitet, började de erbjuda användarna banala konsumtionsvaror.

Dessutom har en hel galax av mikrofoner säljs, skapade för att lösa moderna problem, till exempel för ljudinspelning av talsändningar, för onlinesändning eller röstverkande för videor. Sådana modeller är ganska budgetmässiga, men du bör inte förvänta dig normal kvalitet av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du kan uppmärksamma kostnaden, i detta avseende har ingenting förändrats - professionella mikrofoner var inte billiga tidigare, och idag är prislappen för dem fortfarande hög.

Om mikrofonen väljs för att organisera konserter och offentliga föreställningar, kan dess uppmärksamhet ägnas särskild uppmärksamhet åt dess design . Till salu kan du hitta en mängd vackra modeller - vintage eller moderna, traditionellt svarta eller kreativa röda och rosa.

Bakgrundsbelysta modeller är mycket populära.

Rekommenderad: