Radio: Vad är Det? Detektor Enkel Och Transistor, Stationär Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Modern Radiomottagare?

Innehållsförteckning:

Video: Radio: Vad är Det? Detektor Enkel Och Transistor, Stationär Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Modern Radiomottagare?

Video: Radio: Vad är Det? Detektor Enkel Och Transistor, Stationär Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Modern Radiomottagare?
Video: Bästa analystipsen för att hitta bra aktier 2024, Maj
Radio: Vad är Det? Detektor Enkel Och Transistor, Stationär Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Modern Radiomottagare?
Radio: Vad är Det? Detektor Enkel Och Transistor, Stationär Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Modern Radiomottagare?
Anonim

Moderna radioapparater är en bekväm och praktisk teknik som används hemma, i naturen och på långa resor. Det finns ett stort antal moderna mottagarmodeller, så det är mycket viktigt att veta hur man väljer rätt.

Bild
Bild

Vad det är?

En radiomottagare är en enhet som selektivt kan ta emot radiovågor och sedan återge en modulerad ljudsignal av hög kvalitet. Hittills det finns enheter som inte kan sända radiosändningar, utan på Internet - det är de så kallade internetmottagarna.

Eftersom hushållsapparater säljs utan obligatoriska certifikat anger tillverkarna endast de viktigaste punkterna i databladet.

Bland dem bör du vara uppmärksam på parametrar som strömförbrukning, känslighet och uteffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Först måste du överväga vad den här enheten består av, eller snarare, vad som finns i den. Det finns inte så många detaljer i radiomottagaren:

  • först och främst är det en transistor som används för att förstärka ljud;
  • induktiv spole som krävs för den oscillerande kretsen;
  • högtalare;
  • motstånd;
  • variabel kapacitet;
  • antenn - antingen extern eller inbyggd;
  • kraftenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förstå hur en sådan enhet fungerar måste du förstå hur alla dessa delar av en organism interagerar med varandra . Först och främst skapar svängningar av det elektromagnetiska fältet en växelström i antennen. Därefter filtreras alla signaler, endast den mest användbara informationen markeras.

Som ett resultat omvandlas signalen som tas emot på detta sätt till ljud, som hörs av det mänskliga örat.

Bild
Bild

Översikt av arter

Alla befintliga radioapparater skiljer sig från varandra i typ av operation. Till exempel kan några av dem laddas upp, andra kan fungera samtidigt både från elnätet och på solbatterier. Förutom, de kan delas upp enligt flera andra kriterier.

Av huvudsyfte

Detta är huvudkategorin för klassificering av radiomottagare, de finns i flera typer

Sändning . Kärnan i deras arbete är att överföra ljudinformation antingen över luften eller över trådbundna nätverk.

Bild
Bild

Riktningsfynd . I sådana anordningar riktas lagret till källan till radioemission.

Bild
Bild

Radar . De arbetar från en radarstation.

Bild
Bild

Mätning . Huvudsyftet med sådana radioapparater är att selektivt mäta effekten hos ljudsignaler. De kallas också konstruktion. Dessutom har sådana enheter flera ytterligare funktioner - moduleringsmätning, samt spektralanalys av signaler.

Bild
Bild

Efter typ av arbete

Enligt denna princip kan radiomottagare delas in i:

  • radiotelegraf eller armé;
  • fototelegraf;
  • radiotelefon.
Bild
Bild

Efter typ av modulering

Det finns bara två typer av moduler av radio. En av dem kallas amplitud och används endast vid korta våglängder. Sådana mottagare har en smal signalbandbredd.

Frekvensmodulering används för bredare frekvensområden

Sådana mottagare skiljer sig från tidigare enheter vad gäller ljudkvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med intervallet för mottagna vågor

Enligt denna princip är radiomottagare uppdelade i flera kategorier.

  1. Långvåg . Räckvidden för DV-vågor ligger inom 700-2000 meter; allt beror på radiosändarens effekt. Ljudkvaliteten hos sådana enheter är dock inte särskilt tilltalande.
  2. Mellanvåg . Frekvensområdet för sådana mottagare ligger inom 200-500 meter. Utbredningen av ljudsignalen beror helt på tiden på dagen. På natten reflekteras vågor från jonosfären. Av denna anledning kan de enkelt resa flera tusen kilometer, vilket inte är möjligt under dagen.
  3. Kortvågs . Ljudkvaliteten i sådana mottagare är högre. Signalen överförs lika bra både dag och natt.
  4. Ultra-kortvåg . Det finns två typer av sådana enheter. Inhemsk VHF sträcker sig från 65 till 74 MHz. Men utländska HF fungerar i frekvensområdet från 87 till 108 MHz. Dessa radioapparater fungerar med praktiskt taget ingen störning. Modeller med utökat intervall låter dig lyssna på musik på en mängd olika radiostationer.
Bild
Bild

På principen att konstruera mottagningsvägen

Det finns flera alternativ för att ta emot radiovågor, enligt denna indikator är mottagare uppdelade i ett antal typer

  1. Detektor . De enklaste enheterna. De behöver faktiskt ingen strömkälla, eftersom de arbetar med energin från den mottagna radiosignalen.
  2. Direktförstärkningsradio . Dessa är de mottagare där det inte finns några mellanfrekvensomvandlingar alls, och den förstärkta signalen från radiostationer går direkt till detektorn.
  3. Heterodyne de kallar de enheter där radiosignalen omvandlas till en ljudfrekvenssignal med en inte alltför kraftfull generator. Mellanfrekvensen är noll.
  4. Regenerativ kallas radiomottagare som har återkoppling i frekvensförstärkningsstegen.
  5. Superheterodyne . Driften av sådana anordningar är baserad på att konvertera den mottagna signalen till en IF -signal och ytterligare förstärka den.
Bild
Bild

Med signalbehandlingsmetod

Det finns två alternativ för signalbehandling av en radiomottagare.

  1. Analog . Den fångade signalen förstärks och detekteras. Stämningen görs genom att vrida ett speciellt inställningshjul.
  2. Digital . Processorstyrd. Tack vare detta gör frekvensmottagningsområdet att du kan höra ljud av högsta kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom den använda elementbasen

Enligt denna princip kan enheter delas in i flera sorter

  1. Lampa . Det här är de enklaste radioapparaterna.
  2. Transistor . En sådan enhet har en skanningsskärm. Av denna anledning är den ganska kraftfull.
  3. Halvledare . Sådana trådbundna radioapparater har nyligen lyckats kasta bort mest av allt elektroniska enheter från teknikmarknaden. De ger hög kvalitet och högt ljud.
  4. Mikroelektronik . Diagrammet över sådana anordningar finns på en film eller platta. Den passar in i ett ej separerbart mottagarhus.
Bild
Bild

Genom utförande

Kvaliteten på apparaternas radiosignal beror direkt på typen av antenn, liksom på egenskaper som selektivitet och känslighet. Antenner är i sin tur indelade i inbyggda och externa.

När det gäller den externa antennen har den en cirkulär riktning. Detta gör att du kan ta emot en signal från olika radiostationer utan ytterligare inställning. Inbyggda eller standardantenner kan ta emot en signal med både korta och medelstora våglängder.

De kan fungera bra nära radiostationer, men de tar inte upp signaler på avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

På installationsplatsen

Radior kan vara stationära och bärbara. Den första av dem ser ganska solid ut och har lämplig vikt och samma dimensioner. De kännetecknas av högkvalitativt ljud. Vanligtvis köps sådana modeller för installation i hem.

Bärbara radioer skiljer sig från andra enheter i sin kompakta storlek och låga vikt . Oftast köps de för ett sommarboende eller på en vandring, eftersom de lätt kan bäras i en liten väska eller ryggsäck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som mat

Radior kan fungera från olika strömkällor

  1. På batteriet . Produkten drivs av antingen ett inbyggt eller ett externt batteri.
  2. Från ett nätverk på 220 V . Stationära enheter har oftast en inbyggd strömförsörjning inuti och fungerar med växelström.
  3. Från batteri . Dessa mottagare arbetar oftast med batterier i olika storlekar.

Vissa tillverkare producerar enheter som har en kombinerad typ av strömförsörjning. De kallas internetmottagare och har många fler funktioner än vanliga radioapparater. Dessutom är ljudkvaliteten på en hög nivå, oavsett var de befinner sig.

Dessa enheter kräver dock en satellitanslutning.

Bild
Bild

Toppmodeller

Moderna ryska tillverkade radioapparater är inte sämre i kvalitet även för japanska enheter. Några av dem är utrustade med en fjärrkontroll, andra har Bluetooth.

Sangean . Detta företag grundades 1974. Dess huvudkontor var i USA såväl som i Nederländerna. Nu tillverkas enheterna i Kina. Radion är av hög kvalitet, har en fjärrkontroll, Wi-Fi.

Bild
Bild

Lyra . Inhemska tillverkare producerar också högkvalitativ utrustning. Sådana enheter produceras vid Izhevsk radiofabrik och uppfyller alla standarder.

Bild
Bild

Tecsun . Detta kinesiska företag grundades 1994. Nästan alla mottagare kan arbeta med olika frekvenser. De anses vara de känsligaste bland konkurrenterna; har två högtalare.

Bild
Bild

Perfeo . Ytterligare en kinesisk tillverkare som tillverkar radioapparater. Vanligtvis köps de för vandring eller resor. De är ganska enkla men praktiska.

Bild
Bild

" Signal ". Dessa enheter tillverkas vid Berdsk Elektromekaniska anläggning. En sådan radio kompletterar både Bluetooth och en USB -kontakt.

Bild
Bild

Eton . Amerikanska radioapparater är skyddade från både fukt och damm. Dessutom är sådana allvågsenheter stötsäkra.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper en radio måste du tänka på vad du behöver den till. Till exempel, för ett sommarboende eller i köket är det bäst att köpa en bärbar modell som inte tar mycket plats . Fickanordningar finns tillgängliga.

Om du vill att enheten ska ha ett klart och kraftfullt ljud måste du rikta uppmärksamheten mot stationära mottagare. Och du måste också titta på produktens kvalitet och recensioner om den. Detta kommer att rädda dig från att köpa en medvetet dålig sak.

Det är inte nödvändigt att gå utöver budgeten - kvalitetsmottagare säljs nu till ett ganska lågt pris.

Rekommenderad: