Bandspelare På 80-90-talet (18 Bilder): En översikt över Japanska Modeller Och De Bästa Sovjetkassetterna. Vilken är Bäst?

Innehållsförteckning:

Video: Bandspelare På 80-90-talet (18 Bilder): En översikt över Japanska Modeller Och De Bästa Sovjetkassetterna. Vilken är Bäst?

Video: Bandspelare På 80-90-talet (18 Bilder): En översikt över Japanska Modeller Och De Bästa Sovjetkassetterna. Vilken är Bäst?
Video: Soviet tape-recorder Sojuz 110 2024, Maj
Bandspelare På 80-90-talet (18 Bilder): En översikt över Japanska Modeller Och De Bästa Sovjetkassetterna. Vilken är Bäst?
Bandspelare På 80-90-talet (18 Bilder): En översikt över Japanska Modeller Och De Bästa Sovjetkassetterna. Vilken är Bäst?
Anonim

Tack vare bandinspelarens uppfinning har människor möjlighet att när som helst njuta av sina favoritmusikverk. Historien om denna enhet är ganska intressant. Det gick igenom många utvecklingsstadier, förbättrades kontinuerligt tills tiden kom för spelare av en annan generation - DVD- och datorteknik. Låt oss tillsammans komma ihåg hur bandspelare var på 80- och 90 -talen av förra seklet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kända japanska modeller

Den allra första bandspelaren i världen skapades redan 1898. Och redan 1924 fanns det många företag som var engagerade i deras utveckling och produktion.

Idag är Japan ledande i sin ekonomiska utveckling, så det borde inte vara förvånande att det för cirka 100 år sedan deltog aktivt i utvecklingen av bandspelare, som var efterfrågade runt om i världen.

Bild
Bild

Japanska bandspelare på 80- och 90 -talen, sålda i vårt land, var ganska dyra inspelningsutrustningar, så alla hade inte råd med en sådan lyx. De mest populära japanska modellerna under denna period var följande märken av bandspelare.

TOSHIBA RT-S913 . Enheten kännetecknades av närvaron av ett högkvalitativt högtalarsystem och en kraftfull förstärkare. Denna enda kassettbandspelare har varit drömmen för många tonåringar. Det lät bra och reproducerade högkvalitativ musik. Bandspelarens framsida var utrustad med två lysdioder, utrustningen kunde växlas till det utökade stereoljudsläget.

Bild
Bild

CROWN CSC-950 . Denna radiobandspelare lanserades 1979. Enkelkassettenheten var efterfrågad på en gång. Det var en stor bandspelare med utmärkt ljud och snygg design.

Bild
Bild
  • JVC RC-M70 - bandspelaren skapades 1980. Hade följande egenskaper:

    • mått (BxHxD) - 53, 7x29x12, 5 cm;
    • Högtalare - 16 cm;
    • HF -högtalare - 3 cm;
    • vikt - 5,7 kg;
    • effekt - 3,4 W;
    • intervall - 80x12000 Hz.
Bild
Bild

Förutom ovanstående bandspelare, japanska företag Sony, Panasonic och andra släppte andra modeller till marknaden, som också var populära, och som idag betraktas som sällsynta.

Det är värt att notera att sådana hushållsapparater tillverkade i Japan var av mycket bättre kvalitet än hemmet, mer kompakta, bättre inspelade och återgivna ljud och såg mer estetiskt tilltalande ut. Dessutom ansågs det som redan nämnts vara mycket prestigefyllt att ha det, eftersom det var ganska svårt att få det, och det var väldigt dyrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sovjetiska bandspelare

På hemmamarknaden började bandspelare dyka upp flera år efter slutet av kriget 1941-1945. Under denna period fortsatte landet att intensivt återuppbygga, nya företag skapades, så inhemska ingenjörer kunde börja implementera sina idéer, inklusive inom radioteknik. Först skapades rulle-till-rulle bandspelare som reproducerade musik, men var mycket stora och skilde sig inte åt i rörlighet. Senare började kassettenheter dyka upp, vilket blev ett utmärkt bärbart alternativ till sina föregångare.

Bild
Bild
Bild
Bild

På åttiotalet producerades ett stort antal bandspelare av inhemska radiofabriker. Du kan lista de bästa reel-to-reel-exemplen från den tiden.

Mayak-001 . Detta är den första bandspelaren i den högsta kategorin. Denna enhet kännetecknades av det faktum att den kunde spela in ljud i två format - mono och stereo.

Bild
Bild

" Olymp-004 Stereo ". År 1985 namngav ingenjörerna i Kirov Electric Machine Building Plant uppkallat efter I. Lepse skapade denna musikaliska enhet. Han var den mest tekniskt avancerade modellen bland de sovjetiska rulle-till-rulle-bandspelarna som producerades i mitten av 80-talet.

Bild
Bild

" Leningrad-003 " - den första inhemska kassettmodellen, som skapade en massiv sensation med sitt utseende, eftersom absolut alla musikälskare ville ha den. Under skapandet tillämpades den senaste tekniken, perfekt LPM. Enheten kännetecknades av närvaron av en separat indikator med vilken det var möjligt att styra inspelningsnivån, liksom ett brett spektrum av ljudåtergivningsfrekvens (från 63 till 10000 Hz). Bältets hastighet var 4,76 cm / sek. Modellen massproducerades och slutsåldes väldigt snabbt.

Idag finns det tyvärr inget sätt att köpa en sådan enhet, såvida du inte besöker auktioner eller samlingshus.

Bild
Bild

" Eureka ". En bärbar kassettinspelare som föddes 1980. Används för att spela musik. Ljudet var av hög kvalitet, rent, tillräckligt högt.

Bild
Bild

" Nota-MP-220S " … Utgivningsår - 1987. Det anses vara den första sovjetiska tvåkassett stereobandinspelaren. Utrustningen gjorde en inspelning av hög kvalitet. Enhetens tekniska parametrar var på en hög nivå.

Bild
Bild

Nu i världen där det finns moderna ljudinspelningssystem är det få som lyssnar på musik med hjälp av rulle- eller kassettmusikenheter. Att ha en sådan ovärderlig sak i din hemmakollektion som har sin egen historia är dock cool, i moderna termer.

Hur var de olika?

Nu är det dags att berätta hur kassettinspelarna, som var utbredda på 90-talet, skilde sig från band-till-rulle-bandspelare, som var på topp i popularitet före dem.

Skillnaderna är följande:

  • inspelningsenhet: magnetband på rullar i rulleenheter och på kassettinspelare - samma magnetband (men smalare) i kassetter;
  • kvaliteten på ljudåtergivning av rulleenheter är högre än för kassetten;
  • funktionaliteten varierade lite;
  • mått;
  • vikt;
  • kostnaden för kassettspelare är lägre;
  • prisvärdhet: på 90 -talet var det lättare att köpa en bandspelare av något slag än i början av 80 -talet;
  • produktionstid.
Bild
Bild

På 90 -talet blev bandspelare av olika slag mer avancerade, sofistikerade och multifunktionella. Det var lättare att köpa någon modell än på 80 -talet. Under produktionen var nya material, utrustning, råvaror och kapacitet redan inblandade.

Rekommenderad: