Vilket är Bättre: Konventionellt Eller Inverterad Split System? Vad är Skillnaden Mellan En Enkel Luftkonditionering Och En Inverter Luftkonditionering? Vad är Det Bästa Valet?

Innehållsförteckning:

Video: Vilket är Bättre: Konventionellt Eller Inverterad Split System? Vad är Skillnaden Mellan En Enkel Luftkonditionering Och En Inverter Luftkonditionering? Vad är Det Bästa Valet?

Video: Vilket är Bättre: Konventionellt Eller Inverterad Split System? Vad är Skillnaden Mellan En Enkel Luftkonditionering Och En Inverter Luftkonditionering? Vad är Det Bästa Valet?
Video: Inverter AC vs Normal AC 2024, April
Vilket är Bättre: Konventionellt Eller Inverterad Split System? Vad är Skillnaden Mellan En Enkel Luftkonditionering Och En Inverter Luftkonditionering? Vad är Det Bästa Valet?
Vilket är Bättre: Konventionellt Eller Inverterad Split System? Vad är Skillnaden Mellan En Enkel Luftkonditionering Och En Inverter Luftkonditionering? Vad är Det Bästa Valet?
Anonim

Fram till för 10 år sedan var luftkonditionering något av en lyxartikel. Nu är fler och fler familjer medvetna om behovet av att köpa klimatiska hushållsapparater. Det har blivit en bra praxis att skapa en bekväm atmosfär inte bara i kommersiella lokaler, utan också i en lägenhet, i ett hus, även i ett hus på landet. Hur man väljer en smart enhet för olika typer av lokaler och vilka av de populära systemen att föredra diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Vad är likheterna mellan sorterna?

Om du ska köpa klimatutrustning kommer du troligtvis att fråga dig själv vad som är mer rationellt att köpa för dig själv: ett klassiskt eller innovativt split -system. Det är svårt även för en professionell att säga entydigt vilket som är bättre, ett konventionellt eller inverterad split -system . Varje luftkonditionering har sina egna fördelar, liksom funktioner i användning och svagheter.

För ett kompetent val bör du inte vägledas av recensioner av tillfälliga bekanta eller reklam för utrustningstillverkare, utan av de tekniska egenskaperna för var och en av enheterna.

Det är viktigt att förstå deras skillnad och gemensamma egenskaper, att jämföra egenskaperna hos arbetsprocessen, funktioner och service . Detta kommer att göra det lättare att hitta utrustning med optimala parametrar som fungerar tillförlitligt i ett visst läge, inte kommer att göra besviken och kommer att hålla länge.

Bild
Bild

Båda typerna av luftkonditionering löser samma problem. Och detta är den huvudsakliga likheten mellan delade system. Med deras hjälp kan du:

  • kyla rummet;
  • värma upp utrymmet i rummet;
  • utföra luftjonisering;
  • rengör luften från skadliga bakterier och damm.

Dessa funktioner kan utföras i valfri volym av olika typer av lokaler - från mycket små vardagsrum till stora konferensrum. Det viktigaste är att välja rätt luftkonditionering med de egenskaper som krävs.

Bild
Bild

Både konventionella och växelriktarsplittsystem har ett liknande utseende, så att de harmoniskt passar in i vilken inredning som helst. De innehåller samma komponenter: en utomhusenhet (monterad på husets yttervägg) och en inomhusenhet (installerad inomhus, det kan finnas flera delar) . Båda systemen styrs med moderna multifunktionella fjärrkontroller, vilket är mycket bekvämt.

Bild
Bild

Underhåll av luftkonditioneringsapparater är också liknande . Både konventionella och växelriktarsplittsystem kräver periodisk rengöring och byte av filter, förnyelse av kylelementet (freon). Detta är nödvändigt för deras effektiva drift och för att öka livslängden för dyr utrustning.

Bild
Bild

Installation av klimatutrustning är också liknande och skiljer sig åt i komplexitet . Ofta kostar sådant arbete betydande pengar, cirka 40% av kostnaden för utrustningen. Men det är motiverat, eftersom felaktig installation kan minimera luftkonditioneringens effektivitet till noll, och det maximala kan förstöra komplex utrustning. Därför är det bättre att överlåta installationsproceduren till proffs.

Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna mellan systemen

Trots många likheter och grundläggande tekniska parametrar är driften av sådan utrustning mycket annorlunda. Inverter- och icke-inverter-luftkonditioneringsapparater är så olika i sin funktionsprincip att de klassificeras som olika typer av klimatteknik . Skillnaden blir särskilt märkbar vid långvarig användning, eftersom växelriktarsplittsystem är mest stabila för att bibehålla de angivna parametrarna.

De visar sig också vara mycket mer ekonomiska, men detta kommer att kräva övervakning av deras arbete under lång tid.

Bild
Bild

Så, enkla luftkonditioneringsapparater skiljer sig från växelriktarsplittsystem i följande parametrar: driftsprincip, funktionalitet, driftstabilitet, livslängd, mängd förbrukad energi, ljudnivå, kostnad. Ett så stort antal särdrag indikerar att det är värt att lära känna detaljerna för varje installationstyp innan du fattar ett köpbeslut. Så materialkostnaderna blir mer kompetenta och kommer att kunna betala sig med rätt utrustning.

Bild
Bild

Funktionsprincip

En konventionell luftkonditionering fungerar i cykler. När en viss temperatur är inställd övervakar en temperatursensor dess nivå. Så snart temperaturen når en viss nivå stängs kompressorn av automatiskt. Återigen kommer den i drift endast när temperaturen avviker från inställningen med flera grader, vanligtvis 2-5 grader.

Växelriktaren fungerar kontinuerligt, men utan kraftiga energiförbrukningar . När önskad temperatur har uppnåtts stängs inte enheten av, utan minskar helt enkelt sin effekt till ett minimum. Samtidigt håller enheten den nödvändiga temperaturen för det mesta och arbetar bara med 10% av den totala effekten.

Bild
Bild

Enhetsfunktion

Traditionella luftkonditioneringar och nya växelriktarsystem gör ett bra jobb med kylning. Men växelriktarsplittsystem har en betydande fördel vid uppvärmning av ett rum … De kan användas för effektiv uppvärmning även vid temperaturer under -20 grader. Detta alternativ är inte tillgängligt för en icke -inverter luftkonditionering, som inte kan värma luften i ett rum med en temperatur på 0 --5 grader. Orsaken ligger i det cykliska arbetssättet.

Bild
Bild

Under lång tid kan en vanlig luftkonditionering stängas av automatiskt . I detta fall tjocknar oljan i de rörliga delarna och ackumuleras vid vissa punkter. Att arbeta vid låga temperaturer ger mycket slitage på sådan utrustning. Det kan kräva kostsamma reparationer och varar bara några månader. Samtidigt är omriktarutrustningen i konstant drift i ett reglerat läge, vilket inte tillåter smörjning av enhetsdelarna att tjockna.

Bild
Bild

Hastigheten för kylning / uppvärmning av utrymmet kan också bli en viktig parameter för användaren . I växelriktarutrustning är processen från start till uppnått den valda temperaturen nästan 2 gånger snabbare än en konventionell luftkonditionering.

Det bör noteras att denna parameter för majoriteten inte är kritisk och inte alltför märkbar.

Bild
Bild

Arbetsstabilitet

Inverter luftkonditioneringsapparater kännetecknas av en mer stabil drift på grund av sina tekniska egenskaper. Således kan de angivna parametrarna bibehållas på den mest exakta nivån med en avvikelse inom 0,5 - 1,5 grader.

Traditionella klimatsystem fungerar i cykler. NS Därför ingår de i arbetet med mer signifikanta indikatorer på temperaturavvikelsen från det inställda läget från 2 till 5 grader. Deras arbete är inte stabilt. För det mesta förblir den icke-inverterade enheten avstängd.

Bild
Bild

Utrustningens hållbarhet

Utrustningens livslängd beror på många faktorer: frekvens och korrekthet av driften, installationens kvalitet och servicearbets aktualitet. Men i själva driftsprincipen för anordningen läggs redan en eller annan potential för hållbarhet.

Bild
Bild

Med en konventionell luftkonditionering erhålls en högre belastning på strukturelementen på grund av konstant till- och frånkoppling . Stora inströmsströmmar påverkas särskilt när de slås på från grunden. Således utsätts mekaniska komponenter för störst slitage.

Inverterdelade system har inte denna nackdel på grund av deras konstanta stabila drift med minimala effektavvikelser från genomsnittsläget.

I genomsnitt kommer sådan klimatteknik att vara 8-15 år, medan en icke-inverter luftkonditionering kommer att fungera i 6-10 år.

Bild
Bild

Strömförbrukningsnivå

Elförbrukningen för var och en av luftkonditioneringsunderarterna bestäms av de grundläggande principerna för deras drift. En traditionell luftkonditionering förbrukar mest effekt under toppbelastning (när den är påslagen). Inverter -split -systemet fungerar praktiskt taget inte vid maximal effekt . Det kännetecknas av stabil strömförbrukning, men samtidigt fungerar det utan avbrott.

Som ett resultat noteras det att i de flesta lägen kan inverter klimatutrustning spara 1,5 gånger mer el. Men ett sådant resultat blir märkbart efter flera års drift av luftkonditioneringen.

Bild
Bild

Ljudnivå

Inverterutrustning vinner också i denna parameter, eftersom ljudnivån under drift är nästan 2 gånger lägre än för en konventionell luftkonditionering. Båda teknikerna kommer dock inte att orsaka obehag. Den huvudsakliga arbetsdelen av båda sorterna tas ut ur rummet . Inomhusenheten, med högsta driftseffekt, även med icke-inverterutrustning, när det gäller ljudnivå överstiger vanligtvis inte 30 dB.

Bild
Bild

Priskategori

Baserat på de angivna egenskaperna blir det tydligt att växelriktarsplittsystem är mycket dyrare än sina icke-inverter-motsvarigheter.

Beroende på tillverkare och modifiering kan kostnaden skilja sig med 40% eller mer.

Vart i, Om du köper en dyrare och modernare invertermodell bör du vara medveten om att investeringar görs … De kommer att motiveras med tiden med en längre livslängd för utrustningen och kvalitetsarbete samt energibesparingar.

Bild
Bild

Vad ska man leta efter när man väljer?

För att välja klimatutrustning för ditt hem eller kontor bör du vara uppmärksam på ett antal nyanser som även proffs sällan pratar om.

Inverter klimatutrustning är i allmänhet mer avancerad. Men den har inte en absolut fördel gentemot sin icke-inverter-motsvarighet. I vissa fall och under vissa driftlägen kan växelriktarsplittsystemet spela den klassiska modellen.

Bild
Bild

Du måste utvärdera olika nyanser innan du köper, till exempel krav på teknik och dess funktioner, rumsfunktioner, frekvens och användningsförhållanden och många andra

I försäljningsområden, kontorslokaler, genomgångsrum, inverterbaserade luftkonditioneringsapparater kanske inte ger de förväntade resultaten på grund av smidig reglering av temperaturen. I detta fall är en konventionell luftkonditionering att föredra

Bild
Bild
Bild
Bild

Det blir ineffektivt att placera växelriktarsplitsystemet i rum med andra typer av plötsliga temperaturfluktuationer (till exempel i köket)

Bild
Bild

Traditionell icke-inverterutrustning kommer att vara det smartare valet på platser där den ibland måste slås på. Ett konferensrum, sommarstuga och andra lokaler där klimatutrustning används då och då kommer att vara de bästa platserna att använda en klassisk typ av luftkonditionering

Bild
Bild
Bild
Bild

Inverter -split -systemet är bättre lämpligt för lägenhetsrum eller hotellrum. Där kommer användningen att vara ekonomisk för att skapa det mest bekväma bostadsutrymmet

Rekommenderad: