Gör-det-själv-soffa I Köket (37 Bilder): Hur Man Gör En Kökshörnsoffa? Steg-för-steg-instruktioner För Sammandragning, Ritningar Och Restaureringsscheman

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-soffa I Köket (37 Bilder): Hur Man Gör En Kökshörnsoffa? Steg-för-steg-instruktioner För Sammandragning, Ritningar Och Restaureringsscheman

Video: Gör-det-själv-soffa I Köket (37 Bilder): Hur Man Gör En Kökshörnsoffa? Steg-för-steg-instruktioner För Sammandragning, Ritningar Och Restaureringsscheman
Video: Trosells möbler T4 reklam.wmv 2024, April
Gör-det-själv-soffa I Köket (37 Bilder): Hur Man Gör En Kökshörnsoffa? Steg-för-steg-instruktioner För Sammandragning, Ritningar Och Restaureringsscheman
Gör-det-själv-soffa I Köket (37 Bilder): Hur Man Gör En Kökshörnsoffa? Steg-för-steg-instruktioner För Sammandragning, Ritningar Och Restaureringsscheman
Anonim

Kökssoffan är en praktisk och bekväm lösning. Kök i lägenheter i sovjetisk stil är inte särskilt rymliga. Och en liten soffa med förvaringslådor löser samtidigt två problem: du kan bekvämt sitta på den till frukost, lunch eller middag, och du kan lägga köksredskap eller matartiklar i lådorna. Vår artikel är ägnad åt det invecklade med att tillverka en egen soffa för köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Moderna layouter ger kök för ett ganska stort område, men även här kommer soffan att passa in i interiören. Detta kan vara en soffa med förvaringsutrymme för köksredskap eller en hel soffa med en extrasäng. Sortimentet av möbelbutiker innehåller soffor för alla smaker och i olika priskategorier.

Men trots detta är det inte alltid möjligt att välja något som harmoniskt passar in i kökets inre, passar det när det gäller kvalitet och pris. En väg ut i den här situationen kan vara en gör-det-själv-soffa. Med din egen hand kan du göra exakt det som är idealiskt för den befintliga designen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna uppgift verkar svår endast vid första anblicken. Ingen specialutrustning krävs för tillverkning av denna typ av möbler. Genom att följa instruktionerna kan du enkelt hantera denna fråga.

En gör-det-själv-soffa för köket tillåter:

  • spara din budget;
  • plocka upp kvalitetsmaterial;
  • välj den bästa funktionaliteten som uppfyller dina behov.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande skede

Först måste du tänka på designen och funktionen i den framtida soffan. Om du inte behövde göra möbler själv från grunden innan borde du inte omedelbart komma på en komplex struktur med många element. Vi föredrar standard och bekväm modell.

En vanlig soffa har nödvändigtvis en ram eller ram - detta är dess skelett, vilket ger form och styvhet . Som ett stöd kan du göra ben eller en rullmekanism; det finns ett bra val i möbeltillbehörsbutiker. Om ytterligare lagringsutrymme behövs planerar vi fällbara säten och under dem - lådor. Vi bestämmer också själva hur mjuk eller hård soffan ska vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt i planeringsstadiet att bestämma storleken för att inte överbelasta utrymmet. Och bestäm vilken soffform som är lämplig med hänsyn till kökets läge och dimensioner: rak eller kantig.

Den raka versionen är en klassiker, lämplig för små utrymmen och har en enklare design. Hörnmodellen erbjuder ett stort antal sittgrupper och möjliggör effektiv användning av utrymme.

Kökssoffans direkta syfte är en sittgrupp. För att använda utrymmet mer fullt ut, särskilt när det är bristfälligt, kommer vi att lägga till ytterligare alternativ till möblerna:

  • förvaringsnischer under fällbara säten eller lådor;
  • sovplats för gäster om du gör en hopfällbar soffa (detta är en mer komplex mekanism);
  • extra hyllor eller bänkskiva i hörnsektionen: här kan du placera recepttidningar, vitvaror eller blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material som används

Köket ställer särskilda krav på möblernas kvalitet. Det är både hög luftfuktighet och stänk av fett under tillagningen. Därför måste du medvetet närma dig valet av material.

Ram

Det finns inga särskilda krav på rammaterialet. Det är naturligtvis bättre att använda naturligt trä, vilket kommer att öka produktens livslängd, men också avsevärt öka dess kostnad. I budgetalternativ används barer och plywood. Dekorativa delar kan tillverkas av spånskiva. Du kan välja dessa element för att matcha färgen på köksuppsättningen för kompositionens fullständighet.

Benen och ryggen ska vara mer hållbara, stänger på 60x60 mm är lämpliga för dem. Det är bättre att använda plywood fuktresistent, minst 12 mm tjockt. Hörn och självgängande skruvar används för att montera ramen. Det enda kravet för dem är ökad hållfasthet, eftersom den färdiga produkten utsätts för konstant belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klädsel

Det är mycket obehagligt om soffan efter en fiskmiddag utstrålar en motsvarande doft under lång tid, så klädmaterialet inte ska absorbera fukt och lukt. Bortsett från lukten är en annan fiende i kökssoffan fet. Klädmaterialet ska vara lätt att rengöra och inte vara rädd för rengöringsmedel. Klädseln ska vara gjord av tätt material så att den inte rivs eller deformeras under drift.

Konstgjorda material uppfyller dessa krav . Som ett extra skydd kan ett lock sys på, vilket alltid är enkelt att ta bort och tvätta. Och att byta kåpa är lättare och billigare än att restaurera en soffa och dra åt skärmen igen. Läder uppfyller också de nödvändiga kraven. En sådan soffa ser dock ädel och elegant ut, och det kommer att kosta mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Budgetklädselalternativ:

  • bomull är ett naturligt tätt material;
  • flock är ett praktiskt hållbart material som inte kräver särskild vård, djurhår fastnar inte vid det, hål från klorna är osynliga på det;
  • jacquard är ett tätt material, hållbart, bleknar inte i solen;
  • velour är ett billigt vackert tyg, men det slits ut snabbt, absorberar lätt fukt, smuts och fett, tappar sitt utseende från frekvent rengöring;
  • konstlädret bleknar inte, det är bra och lätt att rengöra, det är inte rädd för solens strålar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Elitmaterial:

  • mikrofiber - ett mycket hållbart material med teflonimpregnering, tack vare vilket vatten avvisar, är tyget motståndskraftigt mot nötning och smuts;
  • gobeläng - naturligt tyg, har hög slitstyrka;
  • chenille - trådarna i detta material är fluffiga, vilket skapar en speciell konsistens, tyget kräver inte komplex vård;
  • äkta läder är ett dyrt material, men det kommer att hålla länge, kräver ingen särskild omsorg, men du kan inte gnugga det starkt, annars kan denna plats bli lättare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllning

Många material används som fyllning: syntetisk vinterisator, skumgummi, vadd, holofiber, filt. Vi väljer materialets tjocklek utifrån kraven på mjukhet. En halvstyv soffa har en fyllnadstjocklek på 5 cm respektive, om du vill ha mjukare borde du göra mer. Om kraven på soffans styvhet i familjen skiljer sig åt kan fyllningstjockleken minimeras och kuddarna sys i tillägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oskyddade trädelar måste målas eller lackeras. Du kan också täcka soffan med tyg där det är möjligt. Genom att lägga fyllmedlet i lager kan du skapa en ortopedisk effekt.

Mekanism

Om du planerar en hopfällbar soffa måste du välja lämplig mekanism.

  • Dragspel lämplig för trånga utrymmen. I denna version skjuts sätet framåt och ryggstödet sänks på plats.
  • bok - en gemensam mekanism, en sådan soffa utvecklas som en öppen bok. Den är kompakt och lätt att montera.
  • Klicka-gag - denna mekanism liknar alternativet "bok". Bekväm att använda i små utrymmen. Mekanismen ger möjlighet att lyfta båda delarna.
  • Utdragningsmekanism Är det enklaste alternativet. När du använder den rullar den nedre delen av soffan ut och sovplatsen reser sig från den. En sådan design är ganska kapabel att göra det själv.
  • Delfin - mekanismen innebär att man drar ut det nedre blocket. Ett av de enklaste vikningsalternativen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Tänk på ett exempel på att göra en hörnsoffa för köket.

Ritningskonstruktion

Hörnsoffans design har sina egna egenskaper och för att kunna uppfylla alla nyanser är det nödvändigt att först göra mätningar och bygga en ritning.

Det är värt att överväga följande punkter:

  • övergripande dimensioner av hela soffan och dess individuella sektioner;
  • benens höjd;
  • belastning på konstruktionselement: förstärk på de mest laddade platserna (om det ska lagras tunga föremål i lådor är det värt att förstärka botten mer pålitligt);
  • lutningsvinkeln för ryggstödet, med hänsyn tagen till klädselns tjocklek och den förväntade förekomsten av kuddar;
  • tjocklek, styvhet och klädsel;
  • sätesöppningsmekanismer, lådförlängning.

Ritningen kan göras på papper eller i ritprogram. Du kan använda färdiga system som finns på tematiska platser: möbler eller konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsprocess

När du har bestämt dig för produktens dimensioner, klädsel och fyllmaterial, byggt en ritning kan du beräkna mängden material och börja arbeta. Du kan klippa detaljerna själv eller ta hjälp av specialister. De kommer att göra detta jobb snabbt och exakt, och kommer också att bearbeta kanten. Sant, detta kommer att påverka den slutliga kostnaden för soffan.

För självskärning och montering av en träram behöver du en skruvmejsel, en såg och en geringslåda. En möbelhäftapparat används för klädsel. Först och främst måste du klippa ut delarna i enlighet med det förberedda diagrammet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den långa sektionen består av:

  • botten;
  • säten;
  • ryggar;
  • sidoväggar - 2 st.;
  • sidodelar för lådor (långsidor) - 2 st.;
  • ram av stavar.

Monteringsorder:

  • skydda ändarna på sidoväggarna med en kant, botten - med klackar;
  • vi samlar ramen och lådan (soffans nedre del);
  • vi fäster ryggstödet, sidoväggarna och sätet på ramen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Soffans korta del monteras på samma sätt, den enda skillnaden är i storlek. När båda raka delarna av soffan är klara måste de anslutas med ett hörn. Vi gör stolarna på gångjärn så att de öppnas, och det finns tillgång till lådorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget är soffans klädsel. Du måste klippa vadderingen för sätet och ryggstödet med en liten storlek. Du kan fästa den på dubbelsidig tejp eller lim. Nyttiga råd: om skummet är förpackat med vadderad polyester ökar detta fyllnadens livslängd och gör det ännu mjukt.

Vi skär ut materialet för klädseln med hänsyn till tillägget för att stoppa kanterna och lägg till ytterligare 1 cm för "prakt".

Skjut försiktigt tyget med en möbelhäftapparat. Om ramen från den gamla soffan är väl bevarad och klädseln är sliten kan du inte montera en ny soffa från grunden utan göra restaureringen av den gamla: klädselbaner.

Rekommenderad: