Gasugn: Betyg På De Bästa Inbyggda Modellerna. Hur Väljer Jag, Installerar Och Ansluter En Ugn Med Grillfunktion?

Innehållsförteckning:

Video: Gasugn: Betyg På De Bästa Inbyggda Modellerna. Hur Väljer Jag, Installerar Och Ansluter En Ugn Med Grillfunktion?

Video: Gasugn: Betyg På De Bästa Inbyggda Modellerna. Hur Väljer Jag, Installerar Och Ansluter En Ugn Med Grillfunktion?
Video: Expert review of the Freestanding Chef Gas Oven/Stove CFG504SA - Appliances Online 2024, April
Gasugn: Betyg På De Bästa Inbyggda Modellerna. Hur Väljer Jag, Installerar Och Ansluter En Ugn Med Grillfunktion?
Gasugn: Betyg På De Bästa Inbyggda Modellerna. Hur Väljer Jag, Installerar Och Ansluter En Ugn Med Grillfunktion?
Anonim

Gasugnar har varit populära i årtionden. De är nästan oberoende av strömförsörjning och har ett antal andra fördelar. Men för att välja rätt ugn måste du noggrant studera dess funktioner och tekniska nyanser.

Bild
Bild

Vad det är?

Ugnen är en viktig del av köksutrustning. Det finns ett stort antal ugnsdesigner och deras individuella modeller. Det är ganska lätt att förstå det befintliga sortimentet om du uppmärksammar rätt klassificering. Hon låter dig inte bli förvirrad och göra löjliga misstag. Skillnaden är först och främst att vissa modeller kombineras med hällen, medan andra inte är beroende av den. Enligt denna indikator är tekniken indelad i grupper:

beroende

Bild
Bild
Bild
Bild

självständig

Bild
Bild
Bild
Bild

Många människor har en preferens för fristående inbäddade modeller. De tar mindre plats och passar in i alla rumsdesigner (om det bara är för att de inte är slående). Men de inbyggda versionerna är vanligtvis mindre produktiva, och dessutom kan de inte installeras överallt.

Moderna ugnar har gått långt från sina "stamfäder" som fanns för 30-40 år sedan. Nu är det möjligt att inte bara "sätta att steka eller baka" något i ugnen. Alla modeller som finns i butiker nu kan göra mycket, även om vi bara pratar om produkter i budgetklass. Ugnar med ett överflöd av hjälpfunktioner är utbredda:

  • konvektion;
  • grill;
  • spett;
  • teleskopiska guider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konvektion blir gradvis ett nästan obligatoriskt sätt i ugnar . Det är så värdefullt att modeller som inte kan implementera ett sådant alternativ snart försvinner. Tack vare denna funktion minskar mattemperaturens beroende av avståndet till värmeelementen avsevärt. Men svaret på frågan, vad är en gasugn, kan inte anses vara helt avslöjat, om du inte påpekar dess svaga och starka sidor.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Gasugnar har många fördelar.

  • Gasugnar är relativt billiga. Dessutom är gas mer ekonomiskt än el.
  • Möjligheten att arbeta med gas på flaska är mycket attraktiv - särskilt när det inte finns några huvudöverföringsledningar eller gasledningar.
  • Den höga temperaturen på öppen låga gör att maten kan tillagas ganska snabbt i minibordsugnen.
  • Ändra vid behov snabbt värmegraden. Denna egenskap är mycket viktig när du tillagar bakverk eller stora kött- eller fiskbitar. Bränning på utsidan av en maträtt som ännu inte är klar inuti är utesluten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken har också vissa nackdelar

  • Gasugnar svalnar för snabbt. Det är svårt att tappa olika rätter i dem.
  • Möjlig mättnad av livsmedel med gasförbränningsprodukter.
Bild
Bild

Du kan ofta höra uttalanden om att gasugnar inte är tillräckligt funktionella och att elektriska spisar har fler lägen. Detta är dock svårt att betrakta som en entydig nackdel: ju färre inställningar desto färre problem. Alltför komplexa mönster är mindre tillförlitliga. Och du bör också överväga:

  • ökad risk för brand och explosion;
  • risk för gasförgiftning;
  • omöjlighet till korrekt installation utan hjälp av specialister;
  • ackumulering av sot och kolavlagringar inuti ugnen.
Bild
Bild

Egenskaper

Färg

Färgning kan vara ganska viktigt: trots allt bör en produkt som är attraktiv när det gäller tekniska parametrar också gillas och passa inredningen. Vita ugnar är de obestridda klassikerna. Tro inte att vita modeller kommer att se gammaldags ut. Moderna apparater är vackert inredda . Men i alla fall måste stilen på köksutrymmet och designprinciper beaktas. Den oklanderliga klassiska stilen brukar innebära valet av svarta ugnar. De passar bra med alla köksuppsättningar. Oavsett miljö ser sådana enheter strikta och koncisa ut utan att fokusera på sig själva. De ska inte användas som dominerande inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom vita och svarta ugnar finns ofta saker med beige, grå eller silverfärger. De är neutrala och mångsidiga. Du behöver dock inte begränsa dig till bara klassiska tonaliteter. Utbudet av produkter är mycket brett, du kan hitta en mängd av nästan alla färger.

Storleken

Varje gasugn, oavsett färg, väger ganska mycket. Och ju större produkten, desto tyngre visar det sig vara. Mått måste beaktas både för fristående och för enheter inbyggda i köksapparater. Det typiska värdet anses vara 0, 6X0, 6 m. Men det finns också mönster av icke-standardstorlekar som väljs för ett specifikt rum. De flesta kommersiellt tillgängliga ugnar har ett djup av 0,55 m. Detta värde passar även ägare till små kök. Men om området är väldigt litet måste du välja modeller med ett djup av 0,45 m. Det är sant att denna teknik inte kommer att kunna laga många rätter. Om detta är kritiskt bör du välja andra parametrar: inte 0, 6X0, 45, utan 0, 45X0, 6 m. Massan av en struktur bestäms vanligtvis av:

  • produktmärke;
  • material som används;
  • geometri;
  • antal tillbehör;
  • metallens tjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft

Gasugnar, liksom elektriska motsvarigheter, har olika kapacitet. Traditionellt mäts den i watt. En gasugns effekt kan vara upp till 4 kW. För elektriska produkter är toppstången mindre: endast 3 kW. Det finns ett tydligt samband mellan temperatur och strömförbrukning . Inte bara maximalt, utan även minimitemperaturen är viktig. Vissa rätter kräver mycket lite uppvärmning. De allra flesta rätter som används i det moderna köket kräver en tillagningstemperatur på högst 220 °. Enhetsgränserna sträcker sig vanligtvis från 250 till 300 °. Men ökad uppvärmning kan inte anses vara ett onödigt alternativ.

Bild
Bild

Även de mest konservativa människor genomför ibland kulinariska experiment. Därför är det viktigt att känna till enhetens funktioner. Förutom effekt i watt är det användbart att ta reda på information om gasförbrukning i kubikmeter. Det anges alltid i den tekniska dokumentationen. Om säljare vägrar att tillhandahålla denna dokumentation är det bättre att vägra att köpa.

Vyer

Det finns många typer av ugnar beroende på funktionalitet. Hushållsapparater och kockar har en tydlig preferens för oberoende gasugnar. De drivs autonomt från hällarna. Och om något händer med automatiseringen av en enhet, kommer den andra att förbli operativ. Men inte alla modeller har automatiska kontrollkomponenter.

Bild
Bild

Enheter som drivs av mekaniska omkopplare är relativt billiga . Dessutom är mekanik mycket mer pålitlig än automatisering. Det kommer att fungera tyst i många år, även om operationen är mycket intensiv. Och mekaniska enheter är inte alltför svåra att fixa. Du måste dock stå ut med ett litet antal lägen och otillräcklig noggrannhet vid inställning av temperaturen.

Bild
Bild

Bland mekaniska modeller är de med infällda omkopplare att föredra: de tillåter dig inte att oavsiktligt tända en eld.

Design med elektrisk tändningsfunktion är attraktiv. Sådana gaselektriska ugnar bör placeras så nära utloppet som möjligt. Men man måste komma ihåg att kabeln inte ska värmas upp under tillagningen. Nackdelen med denna teknik är att den vanliga tändningen inte fungerar vid strömavbrott. Skillnaden mellan ugnsmodellerna kan också relateras till sättet att självrengöra.

Den katalytiska tekniken är den mest ekonomiska . Den används i både fristående och inbyggda enheter. Slutsatsen är att katalytisk emalj appliceras på de inre väggarna. Dess yta är grov vid beröring, och fett ackumuleras i porerna. Där försämras det kemiskt. Men även de bästa exemplen på katalytisk emalj kan inte överleva mer än 250 arbetscykler - då måste beläggningen förnyas.

Bild
Bild

Den mest perfekta typen av ugnar är de med ett pyrolytiskt rengöringsläge . Det är väldigt enkelt: när du startar ett specialprogram når temperaturen inuti 480 eller till och med 500 °. Fett och andra organiska föroreningar är utbrända. Det återstår bara aska som kan tas bort med en fuktig trasa. Men problemet är att rök oundvikligen avges, vilket bara en kraftfull huva kan ta bort.

Bild
Bild

Ångrengöring (aka hydrolys) är effektivare än andra alternativ . Modellerna där den används är relativt billiga. Det finns inget behov av att använda giftiga syntetiska produkter. Allt är väldigt enkelt: cirka 0,1 liter vatten tillsätts till en speciell fördjupning. Det måste värmas till 100-120 ° i 20 minuter (ibland lite längre).

Bild
Bild

Det finns enheter med olika alternativ . Gasugnen med grill väljs främst av dem som älskar stekt kött eller fisk. Men eftersom dessa rätter kan behövas när som helst för att ta emot gäster, är det användbart för andra människor att välja lämplig teknik. Ett ovanligare alternativ för mikrovågor är underskattat.

Denna lösning visar sig vara ganska praktisk, dessutom kan du spara utrymme i små lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste dock ta hänsyn till den ökade kostnaden för kombinerade gasugnar . Dessutom kommer den kombinerade tekniken inte att ersätta en fullvärdig mikrovågsugn. Den kan inte utrustas med en roterande panna, vilket utesluter underhåll av enhetlig uppvärmning. Och även mikrovågskomponenten gör att du vägrar använda metallbehållare. Det är också värt att överväga typerna av ugnar i storlek. I motsats till den vanliga missuppfattningen säger proffs otvetydigt: problemen finns inte i trånga nischer. De största svårigheterna orsakas av att man ignorerar nischarnas höjd för inbäddning. Observera: modeller med en mikrovågsenhet kommer i alla fall att ha icke-standardmått: de har alltid en liten höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ugnar med mikrovågor är dock ännu inte de mest kompakta enheterna. Vissa modeller kan vara lägre än 0,4 m. Över det normala värdet kommer alla ändringar med en extra ugn (även om den är placerad på sidan). Särskilt smal teknik behövs för inbäddning i kompakta pennfodral. I ett stort kök kan du säkert sätta skåp med en bredd av 0, 9 och till och med 1, 2 m.

Betyg

Det finns många värdiga tillverkare på marknaden, att välja rätt modell är inte svårt. Rankingen innehåller toppmodeller från de bästa märkena.

Bild
Bild

Beko BCM 12300 X

Den attraktiva silverfärgade ugnen är gjord av rostfritt stål. Designen är relativt billig, men ganska funktionell. Dess arbetsvolym är 48 liter. Tack vare konstruktörernas ansträngningar var det möjligt att minimera energiförbrukningen. Konvektiv värmefördelning och ett program för avfrostning av kall mat tillhandahålls. Konsumenterna noterar att pekskärmen är ganska bekväm att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring av ugnen är dock endast möjlig för hand. Och många kommer också att bli besvikna över att det inte finns några spett i grundkonfigurationen.

Gefest DHE 621-01

Ugnen är designad i högteknologisk stil. Den inre volymen är större än föregångarens: 52 liter. Gasreglering tillhandahålls. Men tyvärr finns det ingen konvektiv regim. Bland de tyska ugnarna sticker Bosch HGN 10E050 ut. Den tyska koncernen lyckades skapa en verkligt lysande struktur med utmärkt värmeisolering. Ganska mycket mat kan tillagas i en 60 l ugn. Älskare av den ursprungliga designen kommer att glädja denna enhet i alla fall. En pålitlig dörr med tre lager glas eliminerar fullständigt risken för brännskador. Men vi måste komma ihåg att det inte finns något alternativ att rengöra innerväggarna. Detta kompenseras nästan helt av alternativen:

  • gasreglering;
  • konvektiv luftrörelse;
  • ställa in inställningarna med timer;
  • automatisk tändning av gas.
Bild
Bild

Indesit IGW 324 IX

Denna gasugn är imponerande tillförlitlig, och nästan alla kommer att älska den klassiska designen. En enhet med en överkomlig kostnad är funktionell och enkel att använda. Till exempel har konstruktörerna tillhandahållit avlägsnande av frontglaset och dess efterföljande tvätt. Det ursprungliga alternativet Full Grill Surface hjälper dig att grilla vilken maträtt som helst på kort tid. Ugnens kapacitet når 71 liter. Trots detta är det utåt inte skrymmande. En elektrisk grill finns. Tyvärr stöds inte konvektion. Dessutom finns denna produkt endast i silverfärg.

Bild
Bild

Maunfeld MGOGG 673 RIB TM

En attraktiv egenskap hos denna modell är dess design. Bronsbeige färg blir ganska lokal i kök i retrostil. Arbetsfacket har en kapacitet på 67 liter. Designerna har tillhandahållit en funktionell grill. MGOGG 673 RIB TM fungerar i ett av fyra lägen. Tre lager av utvalt värmebeständigt glas användes vid tillverkningen av dörren. Kontrollpanelen har bekväma vridknappar. En timer och effektiv belysning av det inre utrymmet finns. Viktigt: det finns tangentiell kylning, på grund av vilken väggarna i närliggande möbler inte överhettas. MGOGG 673 RIB TM -utvecklare har tagit hand om fullständig gasreglering.

Bild
Bild

Ricci RGO-650IX

Denna ugn har en sofistikerad klassisk design. Det kommer att vara möjligt att passa en sådan produkt i vilken inredning som helst. Arbetsrummet är täckt med en speciell lätt att rengöra emalj. Det finns en effektiv konvektiv regim. Displayen på enheten är mycket informativ. Försedd:

  • bakgrundsbelysningssystem;
  • timer;
  • elektrisk antändning av gas-luftblandningen;
  • pålitligt gasregleringskomplex.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men för alla dess fördelar kan Ricci -ugnen knappast rekommenderas till familjer: den har inte ett barnsäkert alternativ.

Zanussi ZOG511211W

Ugnens volym når 74 liter. Rätter kan läggas på 2 brickor. Designen innehåller både grill och elektriska spett. Därför blir det möjligt att baka olika produkter utan att använda olja. Ugnen värms upp, enligt tillverkaren, på några sekunder. Det är omöjligt att bränna sig på det tredubbla glaset. Det finns dock inget konvektionsläge; många människor kommer inte att gilla det faktum att det inte finns någon display.

Bild
Bild
Bild
Bild

Electrolux EOG 91102AX

Ugnen är tillverkad av förstklassigt rostfritt stål. Tillverkaren hävdar att alla rätter inuti kommer att bakas felfritt. Den inre kammaren är helt upplyst. För att säkerställa detta lyser en speciell lampa på bakväggen. Om glaset i dörren blir igensatt kan det enkelt tas bort och tvättas. Tyvärr finns inte barnlåsfunktionen. Men det finns en grill. Nätverkskabeln är 1,6 m lång. Det finns en inbyggd fläkt för kylning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korting OGG 5409 CSX PRO

Tillverkaren anger att ugnen är utrustad med en tangentiell kylfläkt. Produktens bredd är 0,9 m. Katalytisk rengöring av ugnen inifrån tillhandahålls. Det attraktiva med modellen 5409 är dess enorma volym: 110 liter. Produkten är designad i full överensstämmelse med kraven för modern design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att göra rätt val måste man inte bara ta hänsyn till beskrivningarna av specifika modeller, utan också till andra nyanser. De smalaste ugnarna (upp till 0,45 m eller mindre) är lämpliga för familjer med två eller tre personer. Men de tillåter inte att stora portioner bakas. I de flesta fall bör modeller med klassisk bredd föredras . Och de bredaste versionerna behövs för de människor som lagar mycket och ofta. Traditionellt är de flesta gasugnar utrustade med gångjärnsdörrar. Denna lösning är bekväm. Men det bör väljas endast när det finns tillräckligt med ledigt utrymme framför köksapparaten.

Bild
Bild

Oavsett öppningsmetod, ju fler glasögon det finns i dörren, desto bättre är enheten. Detta hjälper dig att laga mat snabbare och minska risken för brännskador.

Baserat på feedback från ett stort antal konsumenter kan vi med säkerhet dra slutsatsen att en bra gasugn:

  • upplyst från insidan;
  • har skydd från barn;
  • avbryter automatiskt gastillförseln om lågan slocknar;
  • tänder gas med en elektrisk impuls;
  • låter dig använda uppvärmningsmat från ovan och under, både tillsammans och separat;
  • har en timer (stängs av automatiskt eller piper).
Bild
Bild

Hur man installerar?

Efter att ha köpt en lämplig gasugn måste du installera den enligt alla regler. Men det räcker inte med att undersöka kraven. Det är absolut nödvändigt att kontakta gasexperter för anslutning. Valet av plats för installation beror på ägarna. Beroende skåp placeras under hällen och fristående skåp placeras där ägarna finner det lämpligt . Obs: Även de bästa ugnarna genererar värme genom väggarna. Därför har avsaknaden av ett gap mellan dem och köksuppsättningen en mycket dålig effekt på både möbler och utrustning. Vanligtvis är minst 0,04 m kvar mellan skåpets bakre linje och väggen, och i kanterna på 0,05 m. Det bör vara minst 0,09 m mellan nischens väggar och ugnens botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: alla dessa siffror är endast vägledande. Mer exakt information kan erhållas från den medföljande dokumentationen. Några fler tips:

  • installationsplatsen för skåpet måste väljas långt ifrån andra värmekällor;
  • installationsplatsen måste vara platt;
  • modeller med elektrisk tändning placeras där det finns ett lämpligt uttag;
  • användarvänlighet bör alltid beaktas;
  • konstruktionsbeslut beaktas sist.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Korrekt anslutning av gasugnen kan endast utföras av specialister. Beroende ugnar är anslutna till en separat gren av gasledningen. Detta beror på att enheterna måste ha autonoma kranar på motorvägen. Direkt anslutning görs med kopparrör eller slangar av bälgtyp. Sättet att fästa dem på är nästan detsamma. När installationen är klar krävs det att bedöma om allt har gjorts korrekt.

  • Minsta klämning av slangarna är inte tillåtet. De ska inte vidröra främmande föremål.
  • Ugnen och dess matningsledning är noggrant jordad.
  • Använd inte slangar som är kortare än 2 m.
Bild
Bild

Kraven för installation av gasutrustning har utvecklats med beaktande av många års praktik. De styrks av analysen av många incidenter och katastrofer.

  • Varje uppbyggnad av ledningar och slangar är kategoriskt oacceptabelt. Dessutom bör du inte göra mer än 2 adaptrar.
  • Innan du använder enheterna är det nödvändigt att kontrollera att det inte finns några gasläckor.
  • Förutom brännarnas funktion är det också nödvändigt att säkerställa tillförlitligheten hos gasregleringen. Var noga med att kontrollera ventilen som är ansvarig för pumpning av gas. Om det behövs justerar du det efter önskemål.
  • Det är inte tillåtet att ansluta gasapparater till den första kranen på gasledningen.
  • Direkt kontakt mellan gasrör, slangar, kranar och ledningar är strikt uteslutet. Det är bäst att någon tråd eller kabel inte ens kommer i närheten av sådan utrustning. Men om detta inte är möjligt är det nödvändigt att fixera kablarna hårt eller använda kabelkanaler. Varje vårdslöshet hotar med en explosion och eld.
  • Efter installationen kontrolleras alla skarvar noggrant med tvålskum.

Rekommenderad: