Stolsrestaurering (41 Bilder): Hur Du Kan återställa Gamla Modeller Med Egna Händer, Hur Du återställer En Wienerstol Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Stolsrestaurering (41 Bilder): Hur Du Kan återställa Gamla Modeller Med Egna Händer, Hur Du återställer En Wienerstol Hemma

Video: Stolsrestaurering (41 Bilder): Hur Du Kan återställa Gamla Modeller Med Egna Händer, Hur Du återställer En Wienerstol Hemma
Video: Så här odlar du groddar hemma, detaljerad groddskola 2024, Maj
Stolsrestaurering (41 Bilder): Hur Du Kan återställa Gamla Modeller Med Egna Händer, Hur Du återställer En Wienerstol Hemma
Stolsrestaurering (41 Bilder): Hur Du Kan återställa Gamla Modeller Med Egna Händer, Hur Du återställer En Wienerstol Hemma
Anonim

En gammal stol, ärvd från en mormor, med slitna klädsel och skalningslack kan bli en pärla i inredningen om du lägger händerna på den. För att klara denna uppgift måste du bekanta dig med tekniken för restaureringsarbete, beväpna dig med nödvändiga verktyg och ha tålamod. Tänk på stadierna för att förvandla en begagnad möbel till en elegant sällsynthet, hjärtligt kär som ett minne av nära och kära.

Sätten

Det finns olika sätt att renovera gamla möbler. Restaurering är ett klassiskt tillvägagångssätt som innefattar att återställa det ursprungliga utseendet på ett objekt med alla tidigare egenskaper. Denna metod används om du behöver återställa en värdefull möbel i sin ursprungliga form. Här antas en ganska komplex teknik, som kommer att kräva användning av speciella kemiska medel för att återställa beläggningen, snickeriarbete för att eliminera funktionsfel, det kan vara nödvändigt att byta ut en del av träet eller faner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta kräver speciella färdigheter och professionella snickeriverktyg, förvärv av speciella träslag. Fullständig restaurering av stolar är motiverad för insamlingsändamål eller vid skada på en av föremålen i ett dyrt headset. Detta är en ganska dyr process, så det är bättre att överlåta den till proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det av någon anledning är omöjligt att kontakta en snickerirestaurang, kan reparation av gamla stolar göras hemma med dina egna händer.

Det är nödvändigt att starta restaureringsarbete med sekventiell körning av följande åtgärder:

  • Först tänker vi på utformningen av den framtida möbeln, hur den kommer att se ut i inredningen, vilken färg den ska ha, vad som behöver göras om för enkel användning.
  • Sedan demonterar vi stolen i dess komponenter, bestämmer graden av slitage på delarna och behovet av att byta ut vissa element, mäter varje del.
  • Efter det gör vi en uppskattning av förbrukningsmaterial enligt stolens delar, med denna lista går vi till affären och köper allt vi behöver.
  • Slutligen byter vi ut de slitna delarna och beläggningen mot lack eller färg. Om stolen har bibehållit sin styrka är det tillräckligt att helt enkelt måla om den för att göra en ny möbel. Du kan måla en gammal skalande barnstol i en ny ljus färg och måla den med ett enkelt mönster, vilket kommer att göra barnet otroligt lyckligt.

Instrumentförberedelse

Efter att ha bestämt graden av försämring av konstruktionsdelar är det nödvändigt att fylla på med nödvändiga verktyg. Låt oss försöka ta reda på vad som krävs för reparationen.

För att förstärka ramen måste du skaffa mejsel, trälim eller PVA -lim, träklossar för att ersätta möbelpinnar eller distanser. Spikarna används för att fästa ramdelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om stolens ben är lösa måste spikarna tas bort, beläggas med lim och sättas in i strukturen, varefter elementen måste fixeras i flera timmar. Hemma kan du använda en vanlig rem för att fästa delar.

Bild
Bild

Stolar kan lackeras, färgas eller målas. För att ta bort den skadade beläggningen måste du slipa stolens yta - det är inte nödvändigt att helt ta bort det gamla lagret av färg eller lack, det räcker bara för att jämna ut det. Här behöver du grovt och fint sandpapper eller en slipmaskin. Med en fullständig designändring är det värt att använda en speciell komposition som löser upp färg - teknisk aceton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutad förberedelse av ramen för en ny målning måste du applicera en primer under färgen - vanligtvis är den grå eller vit. Du behöver lack- och färgmaterial. De väljs beroende på användningsförhållanden, oavsett om denna hushållsartikel påverkas negativt av fukt, ånga eller solen. Varje färgämne kommer med instruktioner. Efter att ha granskat det väljer de rätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före lackering, för bevarande av trä, behandlas det med fläck, vax eller olja. Dessa möbelprodukter finns i olika färger för att matcha olika naturliga träfärger. Efter att ha täckt ramen på en trästol med en vattenbaserad fläck av önskad färg följer ett lager lack, vid användning av en polymerbaserad fläck är lackbeläggning inte nödvändig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du bestämma vad som ska bli avslutningen på sätet. Om det är en hård sits, måla sedan enligt samma regler som ramen. Om du måste ta dig an en mjuk sits måste du fylla på med skumgummi och klädsel. Det är här en möbelhäftapparat med matchande häftklammer kommer till nytta. Tyget kan också säkras med speciella möbelspikar och en hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arbete med ett fjäderblock kan det vara nödvändigt att byta ut fjädrarna eller hela blocket. Du måste fråga i förväg om dessa material är tillgängliga för reparationsarbete eller om du behöver ändra din strategi och överge fjädrar till förmån för skumgummi.

Demontering av strukturen

Stolsanslutningsdiagrammet är välkänt; det är inte svårt att demontera strukturen själv. Först skruvas ryggstödet och bakbenen av. Montering av stolen sker i omvänd ordning, då faller alla spår på plats. Om stolen är monterad på limmade spikar måste du smälta lederna med varmt vatten - för detta, applicera en varm våt trasa flera gånger eller använd en ånggenerator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittade sprickor hälls med en blandning av sågspån och lim eller förseglas och dras åt för att fixa tills de är torra. Vid skador på spikfogarna görs nya pluggar för att ersätta de gamla, och för att stärka sidolederna används en spikfäste och limning i dem. Det är nödvändigt att borra ett tunt hål till törnen och hälla lim i det med en spruta, fixa det tills det torkar. Om benen sätts in i speciella spår i botten av stolen och stolens staggar, tas benen bort och den övre delen är kilad, den blir större och passar tätare in i spåret.

Bild
Bild

Om barnstolen håller på att uppdateras, förutom ovanstående, kan det vara nödvändigt att byta ut gångjärnen eller svängningsmekanismen för omvandling,. De flesta trästolar består av ett stort antal delar för att säkerställa barnets säkerhet. Det är en bra idé att limma dem igen med trälim för styrka.

Vid demontering av fällstolen är det tillräckligt att ta bort axelstiften som förbinder ryggstödet och sätet och skruva loss sätet. Stolar på en metallram skruvas helt enkelt loss, i modeller med gjutna ramar kan bara sätet och den mjuka delen av ryggen skruvas loss för att hålla.

Stolsitsen kan utrustas med ett fjäderblock. Själva enheten behöver inte demonteras och rivas bort från basen; vid behov byts enskilda fjädrar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återställningsprocess steg för steg

Så i det första steget demonteras vår stol, skadorna på strukturen har reparerats, det gamla lacket har tagits bort och du kan börja renoveringen direkt.

I det andra steget, på den rengjorda ytan, applicerar vi en primer som motsvarar typen av material som ska målas. När det torkat bör det bearbetas igen med ett tunnare sandpapper. Sedan applicerar vi det första lagret med färg eller lack och efter torkning kontrollerar vi - om basen är synlig, applicera ett eller två lager till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje material har sina egna egenskaper vid färgning . På ramarna på järnstolar appliceras en korrosionsskyddande primersammansättning med det första lagret, efter torkning appliceras huvudfärgen, och om färgen är transparent appliceras den i etapper i två eller tre lager. När du målar metallstolar är det bättre att använda metallemaljer.

Ramen på en trästol behandlas inledningsvis med vax, applicerar en liten produkt på en trasa och gnider den ordentligt i träet eller borstar den med en oljeprimer. Följt av ett eller flera lager akrylfärg. Dessa nya generationens beläggningar är praktiska att använda, luktfria, torkar snabbt och är lämpliga för inomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att restaurera wienerstolar, använd en lackbeläggning på en vaxbas eller på en primer.

För plaststolar är målning oönskad, eftersom materialets flexibilitet kommer att framkalla färgskalning, är det bättre att sy omslag eller kuddar på dem av ett lämpligt tyg.

Slutligen är det sista steget att uppdatera klädseln på stolens stoppade delar. Efter att den gamla klädseln har tagits bort skärs skumgummit med önskad tjocklek till formen på sittunderlaget, det kan fixeras med lim. Tyget skärs ut, med hänsyn tagen till nederkantstillägget runt skumgummit med plywood.

Bild
Bild

Med en möbelhäftapparat på baksidan fixeras tyget först från motsatta sidor så att det sträcks tätt, sedan viks hörnen från ände till ände, viks längs basen och fixeras med häftklamrar på flera ställen på baksidan så att tyget inte blåser upp. Det är bättre att använda ett tyg med ett blommigt tryck eller en färg. Ett geometriskt mönster kräver ett speciellt arrangemang av linjer. Bilden kan vara snedställd, så det behövs skicklighet här.

Bild
Bild

Vid åtdragning av en sits med fjädrar läggs först vadd eller annat tätt material, sedan ett lager skumgummi. Tyget skärs ut och fästs med samma teknik som med ett skumgummi, men här är det viktigt att dra åt klädseln mer för att släta ut fjädrarnas avlastning.

Montering och efterbehandling

När stolramen förnyas och de mjuka delarna dras åt med ny klädsel återstår bara att montera strukturen. Grundregeln är att montera i samma ordning som demonterad. Benen och ryggstödsdelarna måste installeras i samma spår som de ursprungligen var, så att strukturen inte tappar styrka. Den plywood som sätet är fäst på brukar skruvas fast på ramen; i wienerstolar fungerar lim som en hållare.

Bild
Bild

Genom att känna till alla stadier av stolrestaurering är det inte svårt att skapa ett snyggt och unikt föremål med hjälp av efterbehandling från en oattraktiv möbel. Helt enkelt genom att måla stolarna i rosa, blå, pistaschfärger kan du få en ljus färg accent av interiören i fusionsstil.

Vid uppdatering av gamla stolar används decoupage -teknik . Denna operation utförs med lim, lack och ett mönster på pappersbasis, det är bekvämt att använda servetter. Papperet med det valda mönstret skärs eller rivs i bitar, sedan fixeras dessa fragment med hjälp av lim på ramen och sätet, och efter torkning lackeras de. Som ett resultat omvandlas denna möbel fullständigt och blir ett konstobjekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I moderna interiörer använder designers ofta en eller två antika bitar. För detta ändamål krävs stolar av antika mönster. Först målas de med vit färg, sedan appliceras ett tunt genomskinligt lager av guld-, brons- eller silverfärg på hela stolen eller dess individuella delar, beroende på miljön och dekorationen av hela interiören. Det sista steget är ett lager av craquelure -lack. Det skapar små sprickor i hela ytan, vilket ger en lyxig touch av antiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa stolar kan utföras i Empire -stil. Ramen, målad i vitt, är målad med guldfärg på snidningen, på släta element kan du kopiera ett lämpligt mönster med en penna och måla på detta mönster med guldfärg. I detta fall är sitsen täckt med ett glansigt tyg - satin, brokad, sammet. Kompositionen är mycket effektiv.

Provence -stil är populär idag. Ramen är målad i flera olika lager. Till exempel grönt först, vitt ovanpå. Det översta lagret gnids med ett grovkornigt sandpapper så att den gröna basen lyser igenom här och där, sedan täckt med blått, igen gnidat med sandpapper. Detta följs av ett vitt lager igen med sandpapper. Detta skapar en skikteffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod används för att artificiellt åldras ett objekt, för att skapa intryck av många års användning och en utbränd färg. Ett ljust tyg med blommönster är lämpligt för att stoppa mjuka delar. Du kan också göra omslag eller kuddar av detta tyg.

Hemma är den traditionella sittplatsen en pall. Det måste också formaliseras på ett nytt sätt. För att ge en nationell smak har lapptekniken visat sig bra. I det här fallet köps tygklipp som är lämpliga för design, och det är bättre att slänga de slitna plaggen. Tygerna skärs i trasor och kombineras så att mönstret inte smälter samman, och de klistras över benen och sätet på pallen. Allt är lackerat ovanifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en stoldesign bör du använda hela din fantasipalett eller titta närmare på de redan existerande proverna i konstkataloger.

Exempel och alternativ för placering i inredningen

  • De ljusa draperierna på de gamla stolarna gjorde boho -stolarna väldigt snygga och lyxiga.
  • Köksmatgruppen kommer att glittra med nya ljusa färger efter en djärv restaurering av gamla stolar

Rekommenderad: