Monteringsbälte (36 Bilder): Ett Fempunkts Säkerhetsbälte För Arbete På Höjd Och Andra Säkerhetsmodeller. Hur Ska En Installatörs Bälte Förvaras?

Innehållsförteckning:

Video: Monteringsbälte (36 Bilder): Ett Fempunkts Säkerhetsbälte För Arbete På Höjd Och Andra Säkerhetsmodeller. Hur Ska En Installatörs Bälte Förvaras?

Video: Monteringsbälte (36 Bilder): Ett Fempunkts Säkerhetsbälte För Arbete På Höjd Och Andra Säkerhetsmodeller. Hur Ska En Installatörs Bälte Förvaras?
Video: Klätterservice AB - Reparbete inom vattenkraft 2024, Maj
Monteringsbälte (36 Bilder): Ett Fempunkts Säkerhetsbälte För Arbete På Höjd Och Andra Säkerhetsmodeller. Hur Ska En Installatörs Bälte Förvaras?
Monteringsbälte (36 Bilder): Ett Fempunkts Säkerhetsbälte För Arbete På Höjd Och Andra Säkerhetsmodeller. Hur Ska En Installatörs Bälte Förvaras?
Anonim

Monterings- (säkerhets-) bälte är det viktigaste elementet i skyddssystemet vid arbete på höjd. Det finns olika typer av sådana bälten, som alla är konstruerade för vissa typer av arbete och driftförhållanden. I artikeln kommer vi att överväga vilka krav de måste uppfylla, vad du bör vara uppmärksam på när du väljer, samt hur du förvarar och använder installationsbältet så att arbetet i det är bekvämt och säkert.

Bild
Bild

Beskrivning och krav

Monteringsbältet ser ut som ett brett midjebälte, vars yttre del är tillverkad av hårt syntetmaterial, och den inre delen är utrustad med ett mjukt elastiskt foder (skärp).

I detta fall är bältets dorsala del vanligtvis bredare så att ryggen blir mindre trött under långvarig ansträngning.

Bild
Bild

Obligatoriska element i monteringsbältet:

  • spänne - för tät fastsättning i storlek;
  • skärp - ett brett mjukt foder på insidan, nödvändigt för ökad komfort under långa arbeten, såväl som att bältets hårda bälte inte skär in i huden;
  • fästelement (ringar) - för att fästa selelement, belay;
  • säkerhetshallen - ett tejp eller rep av polymermaterial, stål (beroende på miljöförhållanden), det kan vara avtagbart eller inbyggt.

För enkelhets skull är vissa bälten utrustade med fickor och uttag för verktyget, en fallindikator.

Bild
Bild

Arbetstagarens liv och säkerhet beror på kvaliteten på monteringsbältet, därför är sådana produkter strikt standardiserade och certifierade. Alla egenskaper måste exakt motsvara dem som anges i standarderna GOST R EN 361-2008, GOST R EN 358-2008.

GOST definierar måtten på bälten och deras element:

  • Ryggstödet är gjort minst 100 mm brett i området som motsvarar nedre delen av ryggen, den främre delen av ett sådant bälte är minst 43 mm. Monteringsbältet utan ryggstöd är tillverkat av 80 mm tjockt.
  • Monteringsbältet är tillverkat som standard med en midjemått på 640 till 1500 mm i tre storlekar. På begäran måste specialtillverkade bälten tillverkas för exakt passform - för särskilt små eller stora storlekar.
  • Vikten av ett rem utan rem är upp till 2, 1 kg, av ett rem som är uppband-upp till 3 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkterna måste också uppfylla följande krav:

  • remmar och remmar bör ge möjlighet till exakt justering, medan de ska vara bekväma, inte störa rörelser;
  • tygelement är tillverkade av slitstarka syntetmaterial, sydd med syntetiska trådar, det är inte tillåtet att använda läder som ett mindre hållbart material;
  • som standard är bälten konstruerade för drift vid temperaturer från -40 till +50 grader Celsius;
  • metallelement och fästelement måste ha en korrosionsskyddande beläggning, vara pålitliga utan risk för spontan öppning och lossning;
  • varje bälte måste tåla höga brytnings- och statiska belastningar som överstiger en persons vikt, vilket ger en säkerhetsmarginal i alla extrema situationer.
  • sömmen är gjord med en ljus, kontrasterande tråd så att det är lätt att kontrollera sin integritet.
Bild
Bild

Översikt över arter

Säkerhetsbälten finns i flera varianter. Enligt GOST används följande klassificering:

  • ramlös;
  • rem;
  • med stötdämpare;
  • utan stötdämpare.

Axelbandslös säkerhetssele

Detta är den enklaste typen av säkerhetssele (första klassens skydd). Består av ett säkerhetsband (montering) och en fixeringsfäste eller -uppsamlare för fastsättning på stöden. Ett annat namn är ett kopplingsband, i vardagen kallas ett sådant koppel helt enkelt för ett monteringsbälte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästselen är lämplig för arbete på en relativt säker yta där du kan vila fötterna och det inte finns någon risk för att falla (t.ex. ställningar, tak). Halongens längd justeras för att förhindra att teknikern lämnar det säkra området och för att komma för nära kanten att falla från.

Men vid hösten garanterar monteringsbältet, till skillnad från en full säkerhetssele, inte säkerheten:

  • på grund av ett starkt ryck kan ryggraden skadas, särskilt nedre delen av ryggen;
  • bältet kommer inte att ge en normal kroppsposition under ett ryck, fall - det är stor risk att välta upp och ner;
  • med ett mycket starkt ryck kan en person glida ur bältet.

Därför förbjuder föreskrifterna användning av rem utan band där det finns risk för att falla, eller om specialisten måste vara utan stöd (upphängd).

Bild
Bild

Sele sele (sele)

Detta är ett säkerhetssystem av andra, högre klass av tillförlitlighet, som består av ett monteringsband och ett speciellt system av remmar, stavar, fästelement. Remmarna är fästa vid monteringsremmen vid fästpunkterna på bröstet och baksidan. Det vill säga att monteringsbältet inte fungerar här autonomt, utan som ett element i ett mer komplext system. Ett sådant system kallas en säkerhetssele (inte att förväxla med en fasthållningsbälte) eller i vardagen - bara en sele.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koppelband är:

  • axel;
  • lår;
  • gemensam;
  • sadel.
Bild
Bild

Fastspänningen av remmarna ska vara så tillförlitlig som möjligt, tåla höga brytbelastningar, stödbandens bredd kan inte vara tunnare än 4 cm och koppelets totala vikt bör inte vara mer än 3 kg.

Utformningen av säkerhetsselen gör att du kan fästa den på stödet på flera punkter - från 1 till 5 . Den mest tillförlitliga konstruktionstypen är fempunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsselen låter dig inte bara hålla en person på en höjd i ett säkert läge, utan skyddar också vid ett fall - det låter dig fördela chockbelastningen korrekt, låter dig inte välta.

Därför kan den användas vid farligt arbete, inklusive på strukturer som inte stöds.

Bild
Bild

Med stötdämpare

En stötdämpare är en enhet som är inbyggd eller ansluten till ett monteringsband (vanligtvis i form av ett speciellt elastiskt band) som minskar kraften i ett ryck vid ett fall (enligt standarden till ett värde av mindre än 6000 N) för att förhindra risken för skada. Samtidigt, för effektiv absorption av rycket, måste det finnas en "marginal" i höjden av den fria flygningen på minst 3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utan stötdämpare

Selar som används tillsammans med ett bälte väljs beroende på förhållanden och belastning: de kan vara gjorda av syntettejp, rep, rep eller stålkabel, kedja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Huvudsyftet med säkerhetsbälten är att fixera en persons position och som en del av en säkerhetssele - att skydda vid fall.

Bild
Bild

Användning av sådan personlig skyddsutrustning (PPE) är obligatorisk när det är mer än 1,8 m över stödytan eller vid arbete under farliga förhållanden.

Bild
Bild

Därför används en säkerhetssele:

för professionellt arbete på höjd - på kommunikationsledningar, kraftöverföringsledningar, på träd, på höghusindustrikonstruktioner (rör, torn), olika byggnader vid nedstigning i brunnar, skyttegravar, cisterner;

Bild
Bild

för räddningsarbete - brandbekämpning, nödsituationer, evakuering från farliga områden;

Bild
Bild

för sportaktiviteter, bergsklättring .

Bild
Bild

För höghöjd och farligt arbete innehåller selen alltid ett monteringsbälte, till skillnad från sportutrustning. För professionellt arbete är det vanligaste alternativet med axel- och höftband - detta är den mest mångsidiga typen, säker, lämplig för de flesta jobb,och att snabbt rädda en arbetare från ett farligt område i händelse av ett fall, strukturkollaps, explosion och liknande. Sådana bälten är utrustade med en stötdämpare, och materialet i bältet, remmarna, halarden väljs utifrån förhållandena . Till exempel, om kontakt med eld, gnistor är möjlig (till exempel utrustning för brandsläckning, arbete i en stålverkstad), är bältet och remmarna gjorda av eldfasta material, hallen är gjord av stålkedja eller rep. För att arbeta med kraftöverföringslinjepoler används ett montörbälte av syntetmaterial med en speciell "catcher" för att fästa det på polen.

Bild
Bild

Om arbetstagaren måste hängas upp på en höjd under en lång tid (under hela arbetsdagen) används en 5-punkts säkerhetssele som har ett bälte med bekvämt ryggstöd och ett sadelband. Till exempel, sådan utrustning används av industriklättrare när de arbetar på fasaden av en byggnad - tvättning av fönster, restaureringsarbete.

Bild
Bild

En sele utan stötdämpare används främst vid arbete i brunnar, tankar, skyttegravar . Det axelbandslösa bältet används endast på en säker yta där det inte finns någon risk att falla, och arbetaren har ett pålitligt stöd under fötterna som kan bära upp hans vikt.

Bild
Bild

Hur bälten testas

Arbetstagarnas liv och hälsa beror på utrustningens kvalitet, därför är den strikt kontrollerad.

Testerna utförs:

  • före idrifttagning;
  • regelbundet på föreskrivet sätt.
Bild
Bild

Under dessa tester testas banden för statisk och dynamisk belastning.

För att kontrollera statisk belastning används ett av testerna:

  • en belastning av den nödvändiga massan hängs upp från kopplet med hjälp av fästelement i 5 minuter;
  • selen är fixerad till dummy eller teststråle, dess fastsättning på det fasta stödet är fixerat, sedan utsätts dummy eller balk för den angivna belastningen i 5 minuter.
Bild
Bild

Ett bälte utan stötdämpare anses ha klarat testet om det inte går sönder, sömmarna inte sprids eller rivs, metallfästen deformeras inte vid en statisk belastning på 1000 kgf, med en stötdämpare - 700 kgf. Mätningar bör utföras med pålitlig utrustning med hög noggrannhet - felet är inte mer än 2%.

I dynamiska tester simuleras en persons fall från en höjd. För detta används en dummy eller styv vikt på 100 kg från en höjd som är lika med två längder av selen. Om bältet inte går sönder samtidigt, dess element inte går sönder eller deformeras, dummy faller inte - då anses utrustningen ha klarat testet framgångsrikt. Motsvarande märkning sätts på den.

Om produkten inte klarar testet, avvisas den

Bild
Bild

Förutom godkännande och typprov måste säkerhetsbälten också genomgå regelbundna kontroller. Enligt de nya reglerna (från 2015) fastställs frekvensen av sådana inspektioner och deras metodik av tillverkaren, men de måste utföras minst en gång om året.

Periodisk testning bör utföras av tillverkaren eller ett certifierat laboratorium . Företaget som driver skyddsutrustningen själv kan inte testa dem, men dess plikt är att skicka personlig skyddsutrustning för inspektion i tid.

Bild
Bild

Urvalstips

Det är nödvändigt att välja ett säkerhetsbälte baserat på yrkets egenskaper och arbetsförhållanden. Även om varje fall har sina egna detaljer, finns det ett antal allmänna rekommendationer som bör följas:

  • Plaggets storlek måste vara lämplig så att bältet och axelremmarna kan justeras exakt till figuren. De ska inte hindra rörelse, krossa, skära i huden eller omvänt dingla, vilket skapar risk för att falla ut ur utrustningen. Utrustningen väljs så att de fästa spännena lämnar minst 10 cm fria linjer. Om en lämplig storlek inte finns i standardproduktionslinjen är det nödvändigt att beställa utrustning enligt individuella parametrar.
  • För sport bör du välja specialmodeller anpassade för detta.
  • För professionell bergsklättring, inklusive industri, bör endast utrustning som uppfyller specifika standarder användas - den är märkt med UIAA eller EN.
  • All personlig skyddsutrustning för arbete på höjd måste uppfylla GOSTs och enligt de nya reglerna måste certifieras inom ramen för tullunionen. Personlig skyddsutrustning måste ha en stämpel med information och överensstämmelsemärken som fastställts i enlighet med GOST -standarden, ett tekniskt pass och detaljerade instruktioner måste bifogas den.
  • Typen av säkerhetssele måste vara lämplig för arbetsförhållandena för att fungera bekvämt och säkert.
  • För användning under extrema förhållanden (till exempel vid extremt låga eller höga temperaturer, eventuell kontakt med eld, gnistor, aggressiva kemikalier) måste utrustning köpas av lämpligt material eller göras på beställning.
  • Delar av det anslutande och stötdämpande delsystemet (fångare, hallar, karabiner, rullar, etc.), hjälpenheter och komponenter måste uppfylla GOST-standarder och vara kompatibla med ett säkerhetsbälte. För maximal överensstämmelse med alla delar av säkerhetssystemet är det bättre att köpa dem från samma tillverkare.
  • När du köper bör du se till att förpackningen är intakt. Och före användning, kontrollera utrustningens fullständighet och överensstämmelse med de nödvändiga egenskaperna, se till att det inte finns några defekter, sömmarnas kvalitet, enkelhet och tillförlitlighet i regleringen.
Bild
Bild

Förvaring och drift

För att förhindra att selen skadas under lagring måste följande villkor följas:

  • kopplet förvaras platt på hyllor eller speciella galgar;
  • rummet ska ha rumstemperatur och vara torrt, ventilerat;
  • det är förbjudet att förvara utrustning nära värmeutrustning, källor till öppen eld, giftiga och farliga ämnen;
  • det är förbjudet att använda aggressiva kemikalier för rengöring av utrustning;
  • transport- och transportutrustning enligt de regler som anges av tillverkaren;
  • om utrustningen utsätts för temperaturer över den nivå som den är avsedd för (vanligtvis från -40 till +50 grader), minskar dess livslängd och tillförlitlighet, därför är det bättre att förhindra att den överhettas, hypotermi (till exempel när transport i ett flygplan), håll det borta från solstrålar;
  • när du tvättar och rengör kopplet måste du följa tillverkarens rekommendationer.
  • våt eller förorenad utrustning måste först torkas och rengöras och först läggas i ett skyddshölje eller skåp;
  • endast naturlig torkning är tillåten på en välventilerad plats med lämplig temperatur (inomhus eller utomhus).
Bild
Bild
Bild
Bild

Överensstämmelse med alla regler är en garanti för säkerheten . I händelse av skada, deformation av all skyddsutrustning eller element, är dess användning förbjuden.

Selen får inte användas längre än tillverkarens angivna livslängd. Vid överträdelse av denna bestämmelse är arbetsgivaren ansvarig.

Bild
Bild

Du kan lära dig att sätta på en sele korrekt i följande video.

Rekommenderad: