Strålningsdräkter: En översikt över Skyddsdräkter. Ger Dräkten Fullständigt Skydd Mot Strålningsmiljön?

Innehållsförteckning:

Video: Strålningsdräkter: En översikt över Skyddsdräkter. Ger Dräkten Fullständigt Skydd Mot Strålningsmiljön?

Video: Strålningsdräkter: En översikt över Skyddsdräkter. Ger Dräkten Fullständigt Skydd Mot Strålningsmiljön?
Video: MOST Protective Uniforms in the World 2024, Maj
Strålningsdräkter: En översikt över Skyddsdräkter. Ger Dräkten Fullständigt Skydd Mot Strålningsmiljön?
Strålningsdräkter: En översikt över Skyddsdräkter. Ger Dräkten Fullständigt Skydd Mot Strålningsmiljön?
Anonim

Användningen av atomen för fredliga eller militära ändamål har visat att dess destruktiva effekt på människokroppen endast delvis stoppas. Det bästa skyddet är ett tjockt lager av visst material eller så långt bort från källan som möjligt. Men det pågår ständigt arbete för att skydda levande vävnad, och det finns redan alternativ där ute. Det är omöjligt att berätta allt om kostymer från strålning i en kort publikation. Dessutom förmodligen finns det hemliga utvecklingar, vars information inte är allmänt tillgänglig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den destruktiva effekten av joniserande strålning på levande vävnader är ett välkänt faktum, och sedan dess upptäckt har mänskligheten arbetat för att skydda befolkningen och armén vid användning av vapen av en viss typ, olyckor i industrier som drivs av atomenergi, kosmiska strålar, som är farliga. Enkla kläder som kan skydda en person från radioaktiv strålning finns inte, men viss framgång har redan uppnåtts - människor kan försvara sig från jonflödet på olika sätt.

Bild
Bild

Bland utvecklingen finns biologiskt och fysiskt skydd, avstånd, avskärmning, tid och kemiska föreningar appliceras.

Strålningsdräkt är det allmänna namnet på speciella kläder relaterade till avskärmningsmetoden.

Materialet som används i den mot skadlig strålning beror på farokällan:

  • enkla och prisvärda medel, som andningsskydd och gummihandskar, skyddar mot alfastrålning;
  • effekterna av exponering för betapartiklar kan förhindras med hjälp av en skyddsdräkt som används i armén - den inkluderar en gasmask, speciella tyger (glas och plexiglas, aluminium, lättmetall kan minska exponeringen);
  • tungmetaller används från gammastrålning, några av dem släpper ut farliga energiflöden mer effektivt, därför används bly oftare än järn och stål;
  • syntetiska material eller vattenkolonnen kan rädda neutroner från neutroner; därför används polymerer, snarare än bly och stål, för strålskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett lager av material som används vid skapandet av en strålningsdräkt kallas ett halvdämpningsskikt om det kan halvera jonernas penetration till levande vävnader. Alla medel för skydd mot strålning syftar till att skapa en optimal skyddsfaktor (det beräknas genom att mäta nivån av strålning som finns innan det motsatta lagret skapas och jämföra det med hur intensiv penetrationen är efter att personen är i något skydd).

Det är omöjligt på denna nivå av mänsklig kunskap att skapa en universell kostym mot strålning som skulle skydda mot alla typer av joner, därav olika alternativ. Men förutom det kan kemiska skyddsmedel användas för att förhindra utveckling av skador på levande celler.

Vyer

Det vanligaste och mest kända skyddsutrustningen används av armén.

Bild
Bild

Detta är en mångsidig utrustning som låter dig förhindra påverkan av fienden som sprutas med giftiga ämnen, biovapen och, delvis, strålning på tjänstemän.

När du vänder den ut och in kan du dölja dig i ett snöigt område, eftersom den är vit inuti. OZK -setet innehåller strumpor, handskar och en regnrock som är säkert fastsatta med olika enheter - remmar, stift, band och fästelement.

OZK finns i flera höjder och storlekar, det kan vara vinter och sommar, det kan användas i kombination med andningsskydd eller gasmask . Du kan inte bära den under en lång tid, men under de första timmarna kan den förhindra sönderfall av kroppsvävnader, och sedan används skydd, kemiskt skydd eller avstånd. Denna användbara produkt säljs nu i butiker för jakt och fiske, den kan köpas och användas både för utilitaristiska, vardagliga ändamål och när det finns ett hot om radioaktiv skada.

Bild
Bild

En speciell strålskyddsdräkt (RPC) är utformad för att skydda en person i områden där kombinerad exponering tillämpas

  1. Det erbjuder utmärkt skydd mot betapartiklar och kan till viss del förhindra effekterna av gammastrålning. Beroende på specifika strålningsskador kan någon av dess typer användas, men moderna avancerade skyddskit kan förhindra de destruktiva konsekvenserna av alfa- och betaflöden, neutroner.
  2. Gammapartiklar neutraliseras inte helt, även om dräkten är bly (det vanligaste alternativet), med plattor av volfram, stål eller tungmetaller. Det begränsar rörelsefriheten, men är mest effektivt i farliga områden där gammastrålning är den rådande faktorn.
  3. Den här kostymen innehåller en speciell isolerande rymddräkt, under den bärs en jumpsuit, underkläder, den är utrustad med ett lufttillförselsystem. Hela setet väger över 20 kg.
Bild
Bild

Teoretiskt inkluderar skyddsdräkter alla medel som kan förhindra inverkan av destruktiva partiklar på huden, slemhinnor, synorgan och andning under en tid.

Därför, i speciella källor, börjar listan över arter med en gasmask som uppfanns av den ryska professorn N. Zelinsky och ingenjören E. Kummant.

Vetenskapliga framsteg och användning av atomenergi för fredliga och militära ändamål har lett till en mer avancerad utveckling, men gasmasken används fortfarande, även om den har ändrats avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

Institutet för kärnforskning har utvecklats RZK för släckning av bränder vid kärnkraftverk … Dess författare ägnade sin utveckling åt sjömännen från atomubåten K-19 och Tjernobyl-likvidatorerna. När du skapade den användes den sorgliga upplevelsen av konstgjorda katastrofer och bearbetning av data som erhållits efter bombningen av Hiroshima och Nagasaki.

Bild
Bild

Skyddsdräkt L-1 - tillverkad av gummerat tyg. Den innehåller en jumpsuit, jacka, vantar och väskor. Galoscher är fästa i jumpsuiten, den väger lite och ger dig möjlighet att skydda dig själv en kort stund.

Bild
Bild

Förutom OZK och L -1 finns det andra typer av liknande utrustning - " Pass", "Rescuer", "Vympel ", används ofta i vardagen, men deras verkan är kortlivad, och de sparar inte alls från gammapartiklar.

Var används den?

RZK, som hjälper till att helt skydda sig, på grund av sin betydande vikt och olägenhet för rörelse, används främst i områden med konstgjorda katastrofer. T Brandmän och likvidatorer har helt enkelt inget annat sätt att skydda sig, även om det bara är en kort stund.

Bild
Bild

OZK är i tjänst med armén, men tillgången och möjligheten till köp ledde till dess användning även för fiske och jakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pass", "Rescuer", "Vympel" - i tjänst med specialstyrkor . Dessa dräkter har ett annat fokus - skydd mot biologiska, termiska och kemiska påverkan, men under en viss tid kan de också skydda kroppen (hud, slemhinnor, ögon, utsatt för förekomst av en gasmask) från alla typer av partiklar, förutom gamma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills Kazan utvecklade ett nytt skyddskit mot kemiska vapen som används av islamiska militanter i Syrien … MZK använder desinfektorer, desinfektionsmedel, men i listan över dess möjliga användning och befinner sig i zonen för radioaktiv skada, säkerheten för elektriker, brandmän, personer i farliga yrken.

Rekommenderad: