Fönstertält: Typer Av Fönstertält För Skydd Mot Sol Och Regn, Tygmarkiser Utomhus Och Andra Alternativ. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Fönstertält: Typer Av Fönstertält För Skydd Mot Sol Och Regn, Tygmarkiser Utomhus Och Andra Alternativ. Vad Det är?

Video: Fönstertält: Typer Av Fönstertält För Skydd Mot Sol Och Regn, Tygmarkiser Utomhus Och Andra Alternativ. Vad Det är?
Video: Montering av markiser Bygghemma.se 2024, April
Fönstertält: Typer Av Fönstertält För Skydd Mot Sol Och Regn, Tygmarkiser Utomhus Och Andra Alternativ. Vad Det är?
Fönstertält: Typer Av Fönstertält För Skydd Mot Sol Och Regn, Tygmarkiser Utomhus Och Andra Alternativ. Vad Det är?
Anonim

Tygmarkiser på byggnadernas fasader över sommarkaféer och skyltfönster är en välkänd stadsdesign. Hur trevligt det är att koppla av i skuggan under skydd av en bred markis! Eleganta tygtak är också installerade i privata hus - det här är ett snabbt och bekvämt sätt att skydda ett rum inuti och utanför från den brännande solen.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Markis är en tygkåpa som ofta placeras på utsidan av byggnaden för att skydda den från solen . Dessa vikningsstrukturer installeras över fönsteröppningar, balkonger, på öppna verandor och terrasser. Några av dem ersätter persienner - ovanför fönstren, medan andra fungerar som ett tak över ett öppet område, skuggar och skyddar mot regn.

Prototyperna av moderna modeller har sitt ursprung i Venedig på 1400 -talet. Det finns en legend om markisen Francesco Borgia, som täckte fönsteröppningarna i sitt eget hus med tyg en varm dag för att bevara sin älskades snövit ansikte . Venetianerna gillade uppfinningen så mycket att dukmarkiser började användas överallt. De första produkterna var skrymmande, instabila och sköra. Moderna fönstertält är mer praktiska än de som uppfanns för 500 år sedan. Deras livslängd är inte ett eller två år, utan flera decennier.

I modern tid används de också som ett element i design för att ge institutionen respektabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta kan markiser ses i:

  • Kafé;
  • Lagra;
  • hotell;
  • restaurang;
  • utomhustält.

Tygkronor ger inte bara fasaden elegans, utan lockar också besökare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överdrivet solljus stör arbetet: starkt ljus får bilden på bildskärmen eller surfplattan att blekna, ögonen tröttnar. Ofta beställer husägare speciella solskyddande glasenheter, använder reflekterande och ljusskyddande element. Ett fönstermarkis skapar en skugga utanför rummet och förhindrar att glas och karm överhettas.

För ett hus används strukturer:

  • ovanför fönstren;
  • över balkonger;
  • ovanför ytterdörren;
  • på en terrass eller veranda;
  • i uteplatsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Markiser på balkongen och ovanför fönstren i söderläge, till skillnad från tjocka gardiner, kommer inte att blockera utsikten från rummet . Markisen kommer att skapa en skugga inte bara i rummet, utan också längs fasaden. Den behåller 90% av ljuset och minskar överhettning med mer än 10 ° C, inte bara av ramen, utan också av väggarna. Tyget värms inte upp under ljusa strålar.

Det är säkert att vila på en terrass med en sådan markis även i sommarregn . Den gummerade markisen tål cirka 56 liter vatten i en timme: det är viktigt att ställa in lutningsvinkeln minst 15 ° så att regnvatten rinner ner och inte ackumuleras i veck. Tål markis och vind upp till 14 m / s.

Efter en dusch torkas tygdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av arten

Det finns mekaniska och elektriska typer av utomhusmarkiser. Mekaniska har ett litet avtagbart handtag som gör att du kan öppna och fälla markisen . Det är en lättmanövrerad och enkel konfigurationsmodell.

Bild
Bild

Elektriska drivs på en enhet dold inuti kapellet, de är anslutna till ett vanligt 220 V -nätverk. Motorn skyddas från överhettning och fuktinträngning, styrs från fjärrkontrollen, sensorsignaler tas också emot där . Du kan också rulla ihop den manuellt vid strömavbrott, för detta ingår ett speciellt handtag i satsen.

Sensorerna ger en signal när det är nödvändigt att expandera eller kollapsa enheten . Soligt indikerar när solen redan är hög och det är nödvändigt att öppna markisen. Regn och vind - när strukturen kan skadas av starka vindbyar eller regn och måste rullas ihop. Automatisk justering gör det möjligt för kontrollsystemet att oberoende öppna och stänga enheten beroende på väderförhållanden, ändra lutningsvinkeln i solens rörelseriktning.

Bild
Bild

Fasad

De mest populära är fasadvarianter. De används på sommarkaféer utomhus, för att dekorera butiker och hotell, samt i privata stugor. De täcker ofta fönster och balkonger i flerbostadshus.

Den vertikala markisen är placerad på fasaderna på kontors- och bostadshus . Utåt liknar det en tygridå, avvisar perfekt fukt, reflekterar solens strålar och stör inte luftcirkulationen. Bredden på sådana strukturer är från 150 till 400 cm, tyget fästs på en aluminium- eller stålram. Lämplig för stora fönster och skyltfönster. Kan installeras i vinkel i valfri position och i olika höjder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Showcase markiser är fästa på fasaden med en bas, och dessutom med specialfästen - längs kanten av kapellet. De används för att dekorera kaféer och butiker. Displaytypen är justerbar och statisk . Ofta appliceras en logotyp eller en originalritning på duken.

Statiska alternativ ser ut som ett tygvisir, lätt och ekonomiskt, skyddar mot sol och regn. Detta är ett utmärkt val för hus på landet. Justerbara på ena sidan, de är fästa på byggnadens fasad och den andra - till baren som sticker ut vinkelrätt mot fasaden. Lutningsvinkeln på stången gör att du kan justera visirets höjd.

Denna sort är lämplig för bostadshus, dörröppningar, lusthus och verandor. Enkelhet och ekonomiskt pris är orsakerna till att välja . Den justerbara markisen kan installeras i ett läge från 0 till 160 °, vilket gör det möjligt att inte bara reglera belysningen utan också att använda markisen som en skiljevägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Horisontell

Placeras på väggen med ett enda horisontellt fäste. En sådan markis är oumbärlig i trånga områden: ovanför fönstren under själva taket, ovanför verandan.

Bild
Bild

Infällbar

Uttagbara sorter är i sin tur av flera typer.

Öppen

Installera ett skydd mot solen under en befintlig baldakin eller nisch. I områden där, när de rullas upp, krävs inget extra skydd för rullarna och mekanismen. Vid vikning monteras duken på en speciell axel, dessutom stängs den inte av någonting.

Bild
Bild

Halvkassett

När den är hopfälld är den skyddad mot ogynnsamma väderförhållanden både uppifrån och underifrån. I detta fall är endast den övre delen av tygbasen stängd, och den nedre delen förblir otäckt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kassett

Det mest genomarbetade och eftertänksamma utseendet. I den slutna versionen tillåter designen inte fukt, vind, damm att passera igenom, tygdelen, rullad i en rulle, lagras inuti en speciell kassett. Infällbara mekanismer är säkert gömda inuti. Den monterade tar inte upp extra utrymme, och vid behov kan den byggas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markisskorgar

De kallas också kupoliga. I motsats till de redan angivna typerna tillverkas korgmarkiser på en tredimensionell ram. De enklaste kupolmarkiserna har en triangulär form och liknar utåt visningsstrukturer, men med slutna sidoväggar. Det finns ett alternativ som är mer komplicerat att tillverka, bestående av flera ramnivåer, på vilka material dras.

Det finns halvcirkelformade och rektangulära former

  • Halvcirkelformig bilda kupoltak, som påminner om kvartalerna av kinesiska lyktor. Används ofta för fönster och öppningar i form av en båge.
  • Rektangulär korgar är mer som de vanliga proverna, som behåller volymen på kupolen, men det finns en rektangulär form, traditionell för den välkända modellen.

Dessa vackra modeller rekommenderas att installeras under skydd av tak på höga byggnader. Det kan ofta ses på bottenvåningarna i restauranger, kaféer, konditorier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tak på vinterträdgårdar

Monteras på glastak i privata hem, hotell, restauranger, kontor och köpcentrum. Varianten är avsedd för plana ytor, ibland med lite lutning. Funktionellt anpassad för att täcka utrymmen i olika storlekar och konfigurationer. Lätt att installera, låter dig ändra belysningsnivån i rummet. Ett speciellt tyg gör att det ultravioletta ljuset som är nödvändigt för växtlivet passerar igenom, men tillåter inte överhettning inuti rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markiser hjälper till att komplettera den moderna designen av rummet och skapa ett skydd mot solen. De kan vara antingen manuella eller automatiska. De är monterade på utsidan och insidan av byggnaden.

Material (redigera)

För tillverkning av moderna markiser används högkvalitativt tyg av akrylfibrer med en teflonbeläggning och impregnerad med en speciell komposition mot aggressiva miljöpåverkan.

Tygmaterialet har följande egenskaper:

  • högt skydd mot ultraviolett strålning (upp till 80%), behåller färgen länge;
  • hög fuktbeständighet, så att den inte ruttnar, sträcker sig, krymper, inte blir smutsig;
  • tål temperaturer från -30 till + 70 ° С;
  • enkel vård.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Markilux märke gör en duk av polyestergarn. Det exklusiva Sunvas SNC -materialet är ett flexibelt och hållbart tyg med en mängd olika texturer, lätt att rengöra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Franska företaget Dickson Constant producerar tyger som är motståndskraftiga mot blekning. Duken är belagd med Cleangards egenutvecklade impregnering, utvecklad på basis av nanoteknik, som skyddar mot vatten och smuts.

Tillverkaren ger 10 års garanti på hela sortimentet av markisprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ekonomiska och miljövänliga Sunworker-tyger släpp in naturligt dagsljus, skydda mot solstrålning, upprätthåll en behaglig temperatur i rummet, filtrera 94% av värmen.

Täckt med ett PVC -lager på båda sidor och ett speciellt fibervävningssystem gör markisen extremt hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sattler tyg tillverkare tillverkar tyger av akryl och PVC. Material bleknar inte i solen, är inte rädda för fukt, extrema temperaturer, exponering för svampar och skyddas från kontaminering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern teknik har gjort det möjligt att få tyg med aluminiumpigment, vilket minskar värmeöverföringen med upp till 30%, liksom tyg med brandsäker impregnering. Det finns ett brett utbud av färger och texturer att välja mellan . Släta ytor, matt och med en uttalad trådstruktur. Massiva material i olika nyanser, från djupt mörkt till mjukt pastell. Kombinationer av flera toner används ofta i duken.

På begäran av kunden appliceras ritningar på tyget med silkscreeningsmetoden.

Bild
Bild

Drift och vård

När man väljer markis undrar användaren ofta hur man ska sköta köpet.

Den största skadan görs:

  • av vinden;
  • regn;
  • solen.

Först och främst bör man utgå från sorten av den valda baldakinen.

När du installerar en öppen eller besvärlig variant rekommenderas att du placerar den under ett tak eller en baldakin för att skydda den mot regn och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vikbara strukturer är utrustade med mekanismer för utfällning och vikning, därför kräver de underhåll. Enheten justeras, smörjs, avlägsnar korrosion och tonas vid behov.

Tygkåpan måste också tas om hand

  • Fallna löv, sand, damm tas bort med en mjuk borste eller dammsugare. Det rekommenderas att inte tillåta ansamling av skräp.
  • Tyget rengörs med mikrofiberdukar med vatten eller tvålvatten. Aggressiva rengöringsmedel rekommenderas inte. Envisa fläckar avlägsnas med hjälp av sofföverdrag, efter att de tidigare har testats på oansenliga områden.
  • Torka i platt form.

Med noggrann vård kommer markismekanismen och tyget att hålla länge.

Rekommenderad: