Dielektriskt Handsktest: Inspektionens Frekvens Och Tidpunkt. Hur Kan Jag Kontrollera Dem? Vilken Spänning Testas?

Innehållsförteckning:

Video: Dielektriskt Handsktest: Inspektionens Frekvens Och Tidpunkt. Hur Kan Jag Kontrollera Dem? Vilken Spänning Testas?

Video: Dielektriskt Handsktest: Inspektionens Frekvens Och Tidpunkt. Hur Kan Jag Kontrollera Dem? Vilken Spänning Testas?
Video: Phenix Glove Testing 2024, Maj
Dielektriskt Handsktest: Inspektionens Frekvens Och Tidpunkt. Hur Kan Jag Kontrollera Dem? Vilken Spänning Testas?
Dielektriskt Handsktest: Inspektionens Frekvens Och Tidpunkt. Hur Kan Jag Kontrollera Dem? Vilken Spänning Testas?
Anonim

Varje elektrisk installation är farlig för människor. I produktionen måste de anställda använda särskild skyddsutrustning, inklusive handskar. Det är de som gör att du kan skydda mot elektriska stötar. För att skyddsverktyget ska kunna utföra de uppgifter som tilldelats det kommer det att vara nödvändigt att utföra en integritetskontroll i tid och vid behov ersätta den med en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Test procedur

Om chefen tar ett ansvarsfullt förhållningssätt till frågan om att säkerställa rätt säkerhetsnivå i företaget, kommer han inte att spara på skyddsutrustning för sin personal. Dielektriska handskar ska vara integritetstestade och strömtestade före användning . Det är de som avgör produktens lämplighet och möjligheten till vidare användning.

Dielektriska handskar används på installationer upp till 1000 V.

Bild
Bild
Bild
Bild

De kan vara tillverkade av naturgummi eller gummiplåt . Det är absolut nödvändigt att längden är minst 35 cm. Handskar som används i elektriska installationer kan vara antingen sömmade eller sömlösa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagstiftningen begränsar inte heller användningen av tvåfingrade produkter i nivå med femfingrade. Enligt standarden är det endast tillåtet att använda de produkter på vilka det finns markeringar:

  • Ev;
  • Sv.
Bild
Bild

Det finns också särskilda krav på produktens storlek . Så handskar bör innehålla en hand, på vilken en stickad produkt har lagts på tidigare, vilket skyddar fingrarna från kylan. Bredden på kanterna bör göra att gummit kan dras över ärmarna på de befintliga ytterkläderna.

Bild
Bild

Av säkerhetsskäl är det strängt förbjudet att rulla ihop handskar.

Detta bör inte göras ens under defekttestet. Det är önskvärt att vattnet i behållaren där produkten är nedsänkt ska vara cirka + 20 C . Sprickor, revor och andra synliga mekaniska skador är oacceptabla. Om de är så måste du köpa nya handskar. Elektrisk installation är utrustning som inte tål försummelse. Om alla säkerhetsföreskrifter inte följs kommer det att leda till en olycka.

Bild
Bild

Lagstiftningsakterna anger tydligt när dielektriska handskar testas . Denna kontroll krävs senast 6 månader efter att skyddsutrustningen togs i bruk. Det krävs få saker för att testa en produkt, så sådana tester är tillgängliga för alla företag.

Det är viktigt att processen utförs av en kvalificerad specialist med rätt kvalifikationsnivå och nödvändigtvis ett certifikat.

Bild
Bild

Nödvändiga saker

Endast dielektriska handskar som inte har några synliga skador kan testas. För detta är ett laboratorium specialutrustat. Ett bättre resultat kan endast uppnås när man testar i vatten. På detta sätt kan även mindre skador lätt identifieras.

För att utföra kontrollen måste du förbereda ett bad fyllt med vätska och en elektrisk installation

Bild
Bild

Spänning

För att säkerställa testets renhet är det nödvändigt att förse den elektriska installationen med den nödvändiga spänningen. Det är vanligtvis på en nivå av 6 kV. På milliammetern bör värdet inte stiga över 6 mA -märket . Varje par testas med ström i högst 1 minut. Först ska spaken för den elektriska installationen vara i läge A. Så här kan du kontrollera om det finns störningar i handskarna. För detta används signalindikatorlampor. Om allt är normalt kan spaken flyttas till läge B. Så här mäts mängden ström som strömmar genom handsken.

I händelse av att lampan börjar signalera en befintlig haveri, bör testerna slutföras. Handsken anses vara defekt och kan inte användas.

Om allt gick bra, innan driftsättningen torkas först , sedan appliceras en särskild stämpel, som anger de utförda testerna. Nu kan produkten skickas för lagring eller delas ut till anställda.

Bild
Bild

Bearbeta

Alla förstår inte varför dielektriska handskar måste testas, eftersom de förmodligen har testats på fabriken. Dessutom, efter sex månader kan du helt enkelt köpa ett nytt kit . Det finns faktiskt instruktioner för användning och testning av skyddsutrustning. Detta dokument kallas SO 153-34.03.603-2003. Enligt punkt 1.4.4 måste elektrisk skyddsutrustning från tillverkarens fabrik testas direkt på företaget där den ska användas.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att förstå att om det vid kontrollen visar sig att en ström över 6 mA passerar genom produkten, så är den inte lämplig för användning och ska bara skrivas av som ett äktenskap

  1. Handskar måste först doppas i ett järnbad fyllt med vatten. Samtidigt ska deras kant se ut ur vattnet med minst 2 cm. Det är mycket viktigt att kanterna är rena och torra.
  2. Först då kan kontakten från generatorn nedsänkas i vätskan. Just nu är en annan kontakt ansluten till den jordade ytan och sänkt ner i handsken. En ammeter används som en del av testet.
  3. Det är dags att sätta spänning på elektroden i badet. Uppgifterna skrivs av från amperemätaren.

Om kontrollen utförs korrekt är det enkelt att bevisa att den dielektriska produkten är lämplig. Varje kränkning kan leda till ett fel och därefter till en olycka.

Bild
Bild

När allt är över utarbetas ett protokoll. De inhämtade uppgifterna läggs in i en särskild journal som är utformad för att kontrollera forskningens frekvens.

Bild
Bild

Efter testet är det nödvändigt att torka handskarna i ett rum med rumstemperatur . Om detta krav inte följs kommer låga eller höga temperaturer att orsaka skador, vilket i sin tur leder till att produkten inte kan användas.

Bild
Bild

I vissa fall krävs utprovning av handskar.

Detta sker efter reparationsarbete, byte av delar till elinstallationen eller efter upptäckt av fel. Extern undersökning av produkterna krävs.

Bild
Bild

Tid och frekvens

Periodisk inspektion av handskar av gummi eller gummi, enligt reglerna, utförs en gång var sjätte månad, denna period tar inte hänsyn till oplanerade tester. Det spelar ingen roll om skyddsutrustningen var i bruk hela tiden eller var på lagret. Denna kontroll är fastställd för gummihandskar, oavsett graden av användning i företaget.

Det är detta tillvägagångssätt som gör att du i tid kan identifiera defekter som kan leda till en olycka. Ofta går det inte att kontrollera handskar på fabriken - då är tredjepartslaboratorier med särskild licens inblandade.

Bild
Bild

Specifikt testas gummi dielektriska handskar endast med elektrisk ström, även om andra testmetoder används för olika skyddsutrustningar . Under proceduren måste en licensierad specialist vara närvarande som kan utvärdera resultaten som erhållits under kontrollen. Nästan alla som tillhör elinstallationspersonal genomgår en omprövning, där frågor ställs om metodik och tidpunkt för testning av dielektriska handskar.

Att komma ihåg information är mycket enkelt i frågan i fråga, eftersom regeln om fyra sexor gäller här. Tester utförs med intervall om 6 månader, spänningen som levereras till produkten är 6 kV, den högsta tillåtna strömhastigheten är 6 mA och testets varaktighet är 60 sekunder.

Bild
Bild

Vad händer om mina handskar misslyckas med testet?

Det händer också att produkten inte klarade testet i det första eller andra steget. Det vill säga under en extern undersökning eller vid genomförande av en ström. Det spelar ingen roll anledningen till att handskarna inte klarade testet. Om de avvisas bör de alltid behandlas på samma sätt.

På handskar är den befintliga stämpeln överstruken med röd färg. Om tidigare kontroller inte utfördes och det inte installerades, dras en röd linje helt enkelt på produkten.

Sådana skyddsåtgärder dras tillbaka från drift, det är också förbjudet att förvara dem på ett lager.

Bild
Bild

Varje företag där det finns en elektrisk installation är skyldig att följa särskilda instruktioner. Det är detta dokument som är avsett att reglera ordningen för efterföljande åtgärder.

Testlaboratoriet för en logg där information om resultaten från tidigare tester anges . Det kallas "Testlogg för skyddsutrustning av dielektriskt gummi och polymermaterial". Där görs också en motsvarande anteckning om det aktuella parets olämplighet. Produkterna kasseras i slutet.

Det bör förstås att närvaron av engångshandskar på lagret kan orsaka en olycka.

Bild
Bild

Mänsklig ouppmärksamhet leder ofta till sorgliga konsekvenser, varför avfallshantering sker omedelbart efter att felet har identifierats och relevant information har skrivits in i loggen. Varje företag har en ansvarig person, vars uppgifter innefattar att genomföra kontroller i tid.

Om reparationsarbete eller byte av konstruktionselement utfördes vid den elektriska installationen, kontrolleras handskarna om de inte är planerade . På detta sätt är det möjligt att omedelbart ta bort olämplig skyddsutrustning från drift och följaktligen undvika olyckor.

Rekommenderad: