Dammsugarfästen: Universella Borstar För Tvätt Av Dammsugare, Elektriska Borstar För Rengöring Av Golv Och Mattor, Funktioner I Sprickor Och Andra Tillbehör

Innehållsförteckning:

Video: Dammsugarfästen: Universella Borstar För Tvätt Av Dammsugare, Elektriska Borstar För Rengöring Av Golv Och Mattor, Funktioner I Sprickor Och Andra Tillbehör

Video: Dammsugarfästen: Universella Borstar För Tvätt Av Dammsugare, Elektriska Borstar För Rengöring Av Golv Och Mattor, Funktioner I Sprickor Och Andra Tillbehör
Video: Sweeperbrush - så gör du rent en matta från hundhår och katthår 2024, April
Dammsugarfästen: Universella Borstar För Tvätt Av Dammsugare, Elektriska Borstar För Rengöring Av Golv Och Mattor, Funktioner I Sprickor Och Andra Tillbehör
Dammsugarfästen: Universella Borstar För Tvätt Av Dammsugare, Elektriska Borstar För Rengöring Av Golv Och Mattor, Funktioner I Sprickor Och Andra Tillbehör
Anonim

För några decennier sedan var en dammsugare en lyx utan motstycke. Inte varje hemmafru kunde skryta med att ha en sådan enhet i sin lägenhet. Idag har en sådan enhet redan blivit helt bekant och prisvärd, även om det fortfarande är ett dyrt köp.

För att inte spendera extra pengar, gå igenom modell efter modell på jakt efter en lämplig dammsugare, bör du vara mer uppmärksam på förpackningen. Nämligen antalet och typen av tillbehör som säljs i satsen eller köps separat från hushållsapparaterna själva.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Ett munstycke eller borste är ett element i vilket allt damm och skräp sugs in, varefter de redan kommer in i själva slangen och dammsugarens kropp. Den liknar en vanlig borste för manuell rengöring av mattor eller golv, men med ett hål inuti.

Trots det faktum att dammsugaren ursprungligen var avsedd endast för rengöring av golvet, kan vissa tillbehör göra den till en kemtvätt för tyger eller en sprayfärg eller kalk som är bekant för många sedan barndomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mängden olika bilagor kan klassificeras på flera sätt. För det första kan alla huvud- och hjälpborstar delas upp efter deras syfte.

  • För rengöring av mattor . Sådana borstar anses vara standard och är utformade för att samla skräp och damm från olika mattor, mattor och banor. De ska ha en stel och tjock borste som kan "kamma ut" även de fluffigaste borsten av smulor.
  • För rengöring av golvet . Sådana bilagor är utformade för rengöring av skräp från linoleum, kakel, självutjämnande och andra golv. I det här fallet är kraven på borstens kvalitet mycket lägre. Bland alla element för rengöring av golvet är det värt att markera borstar för parkett och laminatgolv, som är mjukare på träet och inte skadar det.
  • För läsning av stoppade möbler, madrasser och kuddar . Dessa typer kan inte användas på fluffiga mattor, eftersom de är för ömtåliga, men dessa bilagor gör ett utmärkt jobb med att damma djupt ner i klädseln på en gammal soffa eller fåtölj.
  • För rengöring av polerade ytor . Vanliga borstar glider för mycket på ett polerat bord eller en hylla. Dessutom kan grova hårstrån eller utskjutande rullar helt enkelt repa ytan. Det är därför en mjuk svamp eller trasa behövs för att rengöra en sådan yta.
  • För rengöring av svåråtkomliga platser . En mängd flexibla och roterande, långsträckta och kolmunstycken är perfekta för rengöring av tak eller golvlister, golv under en soffa eller nattduksbord där ett vanligt munstycke inte passar.
  • För insamling av ull . Husdjursägare, särskilt långhåriga raser, känner till den dagliga smärta när man rengör håret. Konventionella borstar kan inte hantera denna typ av skräp. Det var för detta som speciella munstycken med gummirullar eller antenner uppfanns, som lyfter håret från ytan och gör att enheten lugnt kan suga in det.
  • För rengöring av motorn i en stor industridammsugare . Sådana stora installationer rengörs aldrig för hand. Detta görs med vanliga hushållsapparater med speciella borstar som kan ta bort damm och smuts från även de svåraste delarna av motorn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För det andra kommer vissa munstycken i kit med de flesta olika modeller av hushållsdammsugare, och vissa kan bara köpas som en separat produkt. Dessutom kan alla klassificeras enligt rengöringsmetoden.

Förutom konventionella dammsugare som suger upp skräp med torr luft finns det också tvätt- och ånggenererande modeller. Deras tillbehör skiljer sig på motsvarande sätt från en konventionell apparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kemtvätt

De flesta hushållsdammsugare är uteslutande konstruerade för kemtvätt av ytor, vilket innebär att de flesta munstycken är speciellt utformade för denna teknik. Följande typer av bilagor används mest.

" Golvmatta ". Denna mångsidiga borste gör att du snabbt kan växla mellan rengöring av vanligt linoleum och en fluffig sängduk. Med hjälp av en speciell regulator kan borsten förlängas till sin fulla längd, göras kortare eller helt tillbaka i kroppen. Det enklaste och mest budgetalternativet, som tyvärr bara klarar vanlig skräp.

Bild
Bild

Skreva . Smalt munstycke som passar under en låg säng, soffa eller vägg. Som namnet antyder kan den användas för att rengöra även små sprickor, i vilka ett konventionellt munstycke helt enkelt inte passar. Du kan ofta hitta dessa bakgrundsbelysta slitsmunstycken. Detta gör det mycket lättare att rengöra mörka och svåråtkomliga ytor.

Bild
Bild

Kol . Triangulära borstar är perfekta för rengöring av hörn. Dessutom bör en sådan borste perfekt samla skräp både från en slät yta och från en tät lång matthög.

Bild
Bild

Parkett . Borstens villi varierar i längd, vilket gör att du försiktigt kan samla skräp av valfri storlek, även från det mest budgetlaminat, utan att skada beläggningen. Detta munstycke är mindre i höjd och djup än en vanlig matta. Andra ytor kan dock inte rengöras med detta tillbehör, och detta bör beaktas vid köp.

Bild
Bild

Elektrostatisk . Borstarna är speciellt utformade för att ta bort damm från känsliga ytor som TV -skärmar och bildskärmar. En mild beröring gör att du kan samla damm även från bladen på inomhusväxter och liten elektronisk utrustning. Tyvärr är själva elektrostatiska borsten ganska ömtålig, så den kan snabbt gå sönder.

Bild
Bild

Med en turbin . De mest populära för hemmet anses vara "turboborstar" med en mekanisk eller elektrisk drivning. Till skillnad från ett konventionellt munstycke, vars borst är anordnade i rader eller längs kroppens omkrets, är en speciell roterande rulle inbyggd i turboborsten. På grund av den höga rotationshastigheten kan även tung smuts på mattan torkas bort och inte bara samla skräp som syns med blotta ögat från den. I element med mekanisk drivning orsakas valsens rörelse av en turbin installerad inuti. Och den elektriska borsten roterar, drivs av ett konventionellt nätverk.

Den enda nackdelen med en turboborste är möjligheten till mekanisk skada på mjuka ytor.

Bild
Bild

Kombinerad . En sådan borste kan användas både för rengöring av ett självutjämnande golv och för rengöring av stoppade möbler eller fluffig matta. Dessutom görs kombinationsborstar ofta flexibla eller med svängbara delar så att rengöring kan utföras även i otillgängliga hörn.

Bild
Bild

För våt rengöring

Valet av olika munstycken för våtrengöring är mindre än för traditionell kemtvätt. All sort kan grovt delas in i följande typer.

  • Standardfästen i olika former . I stället för vanliga borst har munstyckena speciella gummerade svampar som förses med vatten och tvättmedel. I vissa fall kan dessa svampar bytas ut eller kompletteras med speciella tyginsatser som absorberar överflödigt vatten och torkar bort smuts från golvet.
  • Borstar . Borstar-borstar för tvätt av dammsugare är avsedda för bearbetning och rengöring av känslig klädsel av stoppade möbler och gardiner. De är utrustade med en speciell plyschinsats som inte skadar eller deformerar tyget.
  • Vakuum . Redskapen är avsedda för rengöring av dammsugare utan påse. De ger ett uppmätt flöde av rengöringsmedel till golvytan under drift. Ofta används dessa bilagor med bildammsugare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ångrengöring

Även utan att köpa en speciell ånggenererande dammsugare kan du få den från ett vanligt tvättmedel. För att göra detta är det tillräckligt att köpa ett speciellt ånggeneratormunstycke, som gör att du kan få både torr och våt ånga. Det kan användas för att skrubba även de smutsigaste golven på bara några minuter. Och dessutom krävs inte separat tvätt efter sådan rengöring.

En ytterligare modifiering av munstycket är en järnborste, med vilken du kan ånga gardiner, sängkläder och kläder.

Bild
Bild

Sorter och egenskaper

Beroende på vilken typ av rengöring en viss borste är lämplig för kan du bestämma de egenskaper som du behöver vara uppmärksam på. Så, med munstycken för kemtvätt, spelar följande parametrar en viktig roll.

  • Mängden och kvaliteten på borsten på borsten, dess längd och justeringsförmåga . Det är bäst att ta kombinationsborstar, där de långa borsten helt enkelt kan tas bort inuti kroppen. Ju tuffare borst på dammsugaren, desto fluffigare kan mattan rengöras.
  • Skåpets mått . Ju mindre höjd och omkrets munstycket är, desto svårare att nå platser kommer det att passa. Ju större området som ska behandlas, desto snabbare utförs fullständig rengöring av öppna ytor.
  • Rotationsvinklar . Ju mer perfekt den roterande mekanismen för munstycket är, desto fler ytor kan den rengöra.
  • Turboborstens rotationshastighet . Ju högre rotationshastighet, desto bättre teknik kommer det att bli att samla skräp och smulor. Det är dock bättre om denna parameter kan justeras manuellt, eftersom överdriven rotationshastighet leder till repor och deformation av känsliga ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

För våt rengöring, förutom ovanstående, är följande parametrar också viktiga

  • Borstmaterial . Det kan vara antingen vanliga borst eller skumgummi, mikrofiber eller gummi. Varje material är utformat för individuella ytor. Så, mikrofiber blir lätt att rengöra laminat, och gummi är lämpligt för kakel eller glas.
  • Justera utbudet av rengöringsmedel . Å ena sidan är det bra och mycket bekvämt när enheten själv levererar tvålvatten med jämna mellanrum och det inte behövs någon person för att övervaka detta. Å andra sidan är det i vissa fall mer bekvämt att själv bestämma leveransfrekvensen och till och med mängden av det medföljande medlet.

För dem som föredrar ångrengöring bör särskild uppmärksamhet ägnas åt ångtemperatur och luftfuktighet. Det är bra om munstycket låter dig få både torr och våt ånga, och temperaturområdet är tillräckligt stort.

Ånga som är för varm eller för fuktig kan förstöra även de finaste parkett- eller laminatgolven, än mindre rengöra klädsel eller gardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Naturligtvis finns det inget perfekt munstycke som passar all rengöring. Vissa typer av sådana anordningar är lämpliga för olika ytor och olika metoder. Men varje typ har de mest populära modellerna. Vanliga golvmattfästen inkluderar Topperr NP 1 universalborste och olika tillbehör från Philips (t.ex. FC8077 / 01 eller FC8075 / 01). För rengöring av svåråtkomliga platser är det flexibla Filtero FTN 07-sprickmunstycket perfekt, som väljs av ett stort antal kunder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krausen PLUS är en speciell elektrisk strykborste som används för rengöring av stoppade möbler och madrasser. Trots det höga priset är denna enhet mycket populär bland köpare och har ett högt betyg bland liknande bilagor. Bland parkettmunstyckena är de ledande positionerna upptagna av Twister -munstyckena, som produceras av Karcher -företagsgruppen. Mjuka men ändå elastiska borst av olika längd gör att du kan samla allt skräp från trädet utan att skada det vid lederna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de senaste åren har ovanliga tillbehör för högspecialiserad rengöring vunnit enorm popularitet. Det flexibla munstycket Dust Daddy består av 36 tunna plaströr anslutna till en borste. På grund av den lilla diametern och den höga rörligheten för sådana rör kan kemtvätt utföras även där det finns många små spridda delar. Till exempel kan du använda den för att dammsuga ett bord i en verkstad eller en behållare med barnleksaker. Allt damm sugs in i de små hålen och små delar kommer att förbli på plats, eftersom de inte överstiger hålens diameter i storlek.

En annan ovanlig modell av ett munstycke för en vanlig hushållsdammsugare är Dyson Groom hundborste. När du trycker på ett speciellt handtag sticker små metalltänder ut från kroppen, med vilket det är bekvämt att kamma djuret. Efter att många hårstrån har samlats på tänderna släpps spaken och ullen som sitter kvar på kroppen sugs in i hålet av en dammsugare. Inte bara husdjur är nöjda, utan också deras ägare, som inte behöver rengöra våt efter varje borstning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja rätt munstycke och dess kvalitet var den bästa, det finns några enkla tips att följa.

  • Varumärkes- och radbokföring . Om munstycket köps separat från själva dammsugaren är det bäst att välja samma tillverkare och en utrustning, eftersom det annars är stor risk att få ett element som inte är lämpligt för tekniken.
  • Hänsyn till fästelementets storlek och typ . Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till hur munstycket exakt är fäst vid röret och om det sammanfaller i diameter med det. I detta fall är den första parametern viktigare, eftersom felet i diametern lätt kan kompenseras genom att köpa en speciell adapter. Om dammsugarrörets ytterdiameter är 32 mm och munstyckets innerdiameter är 35 mm måste du köpa en adapter, eftersom även med minsta skillnad kommer munstycket helt enkelt att glida av.
  • Kontroll av skador . Var noga med att öppna lådan och noggrant undersöka objektet. Borsten ska vara jämna och det ska inte finnas några flisar eller repor på kroppen. Om möjligt är det bättre att kontrollera elektriska enheter omedelbart i butiken.
  • Teknisk dokumentation och garanti . Samvetsgranna tillverkare bifogar alltid all nödvändig dokumentation till sina produkter och ger åtminstone en liten garanti för hushållsapparater och komponenter. Det är inte värt att spara och köpa okända märken eller kinesiska förfalskningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att förlänga livslängden för ett nytt köp, det är nödvändigt att använda det noggrant och korrekt.

  • Anslutning, drift och borttagning av munstycket ska alltid ske enligt instruktionerna . Om munstycket är avsett för rengöring av mattor, försök inte att dammsuga parketten med den, och vice versa. Dessutom är det inte nödvändigt att tillåta mekanisk skada på huset, att trycka och dra kraftigt med borsten under drift.
  • Efter rengöringen måste borsten rengöras ordentligt . För att göra detta måste det tas bort från röret eller slangen och rengöras med händer eller en fuktig trasa. Du behöver inte dra hårt i stubben eller borsta ut den med en kamm, annars kan du skada enheten. Tygkuddar och svampar från dammsugare kan tas bort och sköljas i rinnande vatten och sedan torkas naturligt. Du kan inte torka dem på batterier eller under solens strålande strålar.
  • Varje munstycke ska ha sin egen specifika plats . Bättre om det är en separat låda eller liten låda. Innan du lägger den för förvaring är det nödvändigt att ta bort borsten inuti, fixera hjulet och andra rörliga delar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med detta tillvägagångssätt för användning och lagring kommer munstyckena att hålla mycket längre än deras genomsnittliga livslängd och förbli användbara.

Rekommenderad: