Installation Av Polyuretan Taklister: Hur Man Limar Dem Och Hur Man Förenar Hörnen Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Polyuretan Taklister: Hur Man Limar Dem Och Hur Man Förenar Hörnen Med Egna Händer?

Video: Installation Av Polyuretan Taklister: Hur Man Limar Dem Och Hur Man Förenar Hörnen Med Egna Händer?
Video: Instruktionsfilm Taklister i Sverige 2024, Maj
Installation Av Polyuretan Taklister: Hur Man Limar Dem Och Hur Man Förenar Hörnen Med Egna Händer?
Installation Av Polyuretan Taklister: Hur Man Limar Dem Och Hur Man Förenar Hörnen Med Egna Händer?
Anonim

Polyuretan är ett polymermaterial baserat på gummi. Produkter av polyuretan är resistenta mot vatten, syror och organiska lösningsmedel. Dessutom har polyuretanmaterialet ett högt motståndskraft mot mekaniska skador, det har flexibilitet och smidighet. Modern industri tillverkar dekorativa taksocklar av polyuretan. Med deras hjälp kan du inte bara dekorera rummet utan också dölja några mindre brister i väggarnas och takets yta.

Filéer av polyuretan klassificeras som efterbehandlingselement, som utförs i de sista stadierna av renoveringen av lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Med hjälp av polyuretanlister kan du skapa olika interiörer som kommer att kännetecknas av sin originalitet och unika design. Takets stil kan sätta tonen för hela interiören i rummet.

  • För att skapa caissons används 2 typer av taksocklar - smala och breda . Vid konstruktion av en fullstor struktur kan också en bred sockel användas, som har 2-3 övergångssteg. Denna dekorativa formning placeras mot taket och bildar därigenom ett urtag i form av en nisch. I en nisch är konturbelysning installerad eller dolda elektriska ledningar monterade.
  • Med hjälp av en dekorativ golvlist är det möjligt att skapa belysning med en öppen kontur . Fixering av LED -remsan eller duralight utförs längs kanten av polyuretanlisten. Om du tillämpar en bredare version av sockeln, kan du i dess nisch installera neonljusrör längs konturen.
  • Med en polyuretanlist kan du visuellt justera takets höjd . Om du använder en bred sockel blir det höga taket visuellt lägre, och när du använder smala filéer kommer de låga taken att verka högre än de verkligen är.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel installation och hållbarhet för materialet gör polyuretaninredning till ett utbrett och ledande material som används för att dekorera interiören i lokaler för olika ändamål.

Hur ska man klippa?

Innan installationsarbetet påbörjas med installationen av en takplint av polyuretan är det nödvändigt att klippa och förbereda den. Skärningen av materialet utförs med en speciell anordning som kallas en konstruktion geringslåda. Om du placerar en dekorativ golvlist i denna armatur, kan den skäras i rätt vinkel eller i en vinkel på 45 °. Innan du skär polyuretan -takfiléerna, mät den önskade längden och ta hänsyn till detta när du skär hörnet.

För att slutföra skärprocessen utan att använda en geringslåda kan du behöva råd från erfarna hantverkare

  • Ta en remsa av hård kartong och rita två parallella raka linjer på den . Använd dessa raka linjer för att bygga en liksidig kvadrat. Rita sedan linjerna diagonalt - dessa märken kommer att bli en vägledning för dig hur du skär materialet exakt i en vinkel på 45 °.
  • För att förhindra att sockeln glider under skärningen, placera ett jämnt träblock längs en av raderna på torget - du kan vila mot den när du skär, som mot sidan av en geringslåda.
  • I de flesta fall har väggarna en viss krökning, och att klippa en exakt justerad 45 ° -vinkel är kanske inte relevant för dem . I detta fall skärs dekorativa lister för taket enligt markeringarna på takets yta. För att arbeta bekvämt, i denna situation, är flexibla golvlister mest lämpliga.
  • För markering i taket måste du fästa en dekorativ sockel på fästpunkten i taket och markera sedan med en penna de platser där produktens kanter passerar. Gör samma sak för det andra intilliggande takelementet. På platser där linjerna kommer att korsa varandra måste du rita en diagonal - detta kommer att vara korsningen av inredningen i önskad vinkel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjligheten att markera en takplint av polyuretan direkt på platsen för infästningen anses vara den mest exakta, eftersom denna metod gör att du kan undvika misstag och överförbrukning av dyrt designmaterial.

Vad behöver du?

För att limma polyuretanlisterna måste du använda ett akryltätningsmedel eller ett efterbehandlingsspackel. För att slutföra installationsarbetet måste du förbereda:

  • akryltätningsmedel;
  • efterbehandling kitt;
  • en speciell pistol av monteringstyp som krävs för att pressa ut akryltätningsmedel;
  • konstruktion geringslåda;
  • penna, snickeriruta, måttband;
  • en vass kniv för byggnadsarbeten med en uppsättning utbytbara blad eller en hacksåg för metall;
  • liten gummi mjuk spatel;
  • en hink för utspädning av torrt kitt;
  • byggmixer för spädning av spackel av hög kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett alla nödvändiga verktyg kan du gå vidare till nästa steg i installationsarbetet.

Hur installeras rätt?

Det som är bra med taket i polyuretan är att det är ganska enkelt och snabbt att fästa det på arbetsytan . Det är bäst att limma ihop långa delar på taket, detta förfarande kräver inte konstruktionskvalifikationer och kan göras för hand.

Innan arbetet påbörjas, reparera eller byt ut elektriska ledningar … All gammal kommunikation demonteras och ersätts med nya, eftersom det efter installationen av en dekorativ taksockel kommer att bli svårare att göra detta. Om de elektriska ledningarna är planerade att läggas i en nisch av en polyuretanlist, det vill säga i en speciell kabelkanal, är ledningarna för detta förfarande också förberedda i förväg och fixerade så att de inte stör installationsarbetet.

Bild
Bild

Innan du limmar polyuretanlister måste du slutföra den förberedande mängden arbete . Eftersom limning av golvlisten är en finish, är det viktigt att allt annat arbete som rör förberedande puts av väggarna i rummet redan har slutförts innan det startar. Väggmålning eller tapetsering görs efter att listerna har limmats på plats. Om du vill att golvlisten inte ska vara vit, utan att ha en viss nyans, är installation och målning inte kombinerade, målas listerna efter det att de limmats i taket.

Nedhängda takkonstruktioner och väggplattor är också färdiga innan listerna limmas. Detta hjälper dig att anpassa golvlistens hörn mer exakt baserat på de färdiga vägg- och takytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar klippa takfiléerna måste du markera taket på det sätt de ska fästas . Först och främst bestämma längden på segmenten för installation. För detta läggs taksockeln på golvet och tar den så tätt som möjligt mot väggen. Använd sedan ett måttband för att mäta önskad längd på inredningen och sätt ett märke på den plats där det är nödvändigt att trimma.

Efter att längden har bestämts förs den dekorativa sockeln till taket och en linje dras längs ytterkanten. Detsamma görs med det andra dockningselementet. När två raka linjer skär varandra bildas den nödvändiga fogvinkeln för två takfiléer. Markera på sockeln den plats där trimningen ska göras för att ansluta sig till hörnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filtrimning utförs enligt preliminär märkning med hjälp av en vass snickarkniv eller en hacksåg för metall. Om sammanfogning av två element kan vara en svår uppgift, hjälper ett speciellt hörndekorativt element att förenkla det, som sammanfogar två dekorativa filéer, skurna i en vinkel på 90 °.

Montering av skarvar kan utföras i både yttre och inre hörn

För arbete använder de en geringslåda, en stencil eller markeringar gjorda direkt på takets yta.

Bild
Bild

Taksockeln skärs av för hörnfogning enligt följande: filén i positionen till vänster placeras i sängen på geringsboxen och trycker den med sin närmaste kant till sidan av denna enhet. Hacksågen är placerad i geringsboxen till vänster. Därefter skärs stången. Detta blir plankan på vänster sida av hörnet. Höger stång skärs av så här: filén förs in i geringslådan till höger och ett snitt görs till höger med en bågfil.

När två filéer sammanfogas för det inre hörnet fortsätter de på samma sätt, men i en spegelordning.

Om limning utförs med hjälp av akryltätningsmedel, skärs slutet av locket först från röret och placeras i en konstruktionsmonteringspistol. Med hjälp av en monteringspistol appliceras en sicksacklinje av tätningsmedel på filets baksida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter förs inredningen nära taket och, enligt markeringarna, fästs den på ytan . När du installerar sockeln bör du ta hänsyn till platserna för hörnfogar genom att trycka dem hårt med fingrarna mot taket eller väggen (beroende på typ av formdesign). Om ett extra tätningsmedel uppstår på grund av takplintens kanter, avlägsnas det omedelbart med en torr trasa, samtidigt som gnidningen av anliggningssömmen sker. Sedan tar de nästa dekorativa remsa och fortsätter till ytterligare installation, systematiskt rör sig längs rummets omkrets. För vertikal sammanfogning av dekorativa filéer appliceras tätningsmedlet inte bara på hela formens längd utan även på dess änddelar.

Efter att de dekorativa taklistarna har limmats, avslutas hörnet och de vertikala skarvarna med en spackel med en liten spatel av gummimaterial. Under dagen får listerna fästa ordentligt i taket.

Efter att akryltätningsmedlet har polymeriserat kan du börja installera bakgrundsbelysningen eller lägga dolda elektriska ledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

För att utföra en högkvalitativ installation av en polyuretan taklist, läs några rekommendationer, som du kan ha nytta av:

  • Innan du börjar limma inredningen, ta en liten bit av den och testa vidhäftande limet du köpte - detta gör att du kan förstå dess egenskaper och beteende under arbetets gång;
  • om du inte hade akryltätningsmedel för installationsarbete , du kan använda ett lim som kallas "Flytande naglar" och applicera det efter att ha studerat instruktionerna tidigare;
  • efter att den dekorativa golvlisten är fixerad i taket, det är nödvändigt att omedelbart torka av det med en fuktig trasa och därmed ta bort överflödigt lim;
  • omedelbart efter limning av dekorativa takfiléer de är förberedda för målning, och sedan, efter en dag, målas de i två lager .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan installationen påbörjas måste polyuretanprodukter förvaras inomhus i minst 24 timmar. Detta görs för att det dekorativa materialet ska räta ut och anpassa sig till rummets luftfuktighet samt till dess temperaturregim.

Rekommenderad: