Golvlister I Ek: Golv I Massivt Trä, Ljust Och Mörkt Naturligt Trälist

Innehållsförteckning:

Video: Golvlister I Ek: Golv I Massivt Trä, Ljust Och Mörkt Naturligt Trälist

Video: Golvlister I Ek: Golv I Massivt Trä, Ljust Och Mörkt Naturligt Trälist
Video: Dione Golvlister SE 2024, Maj
Golvlister I Ek: Golv I Massivt Trä, Ljust Och Mörkt Naturligt Trälist
Golvlister I Ek: Golv I Massivt Trä, Ljust Och Mörkt Naturligt Trälist
Anonim

När du lägger ett golv av en naturlig massiv ek är det nödvändigt att välja rätt tilläggselement, först och främst en sockel, som är gjord av ett enda stycke eller faner av trä av samma art. Förutom att välja en finish måste du ta reda på hur den måste fixas vid korsningen av väggar och golv.

Bild
Bild

Särdrag

Sockeln är en viktig detalj vid golvfinish - den stänger gapet som bildas mellan väggen och golvet, vilket hindrar smuts och damm från att tränga in i det. Ett sådant element av golvdekoration låter dig ge interiören ett komplett utseende, ger rummet snygghet och städning.

För olika stillösningar idag kan du välja golvlister i olika färger och designalternativ som hjälper till att skapa de nödvändiga accenterna och dölja bristerna i rummets arkitektur, vilket gör dem till dess fördelar.

Användning av ekkant när du lägger ekparkett eller plankor på golvet möjliggör en enhetlig stil , skapar ett hållbart och vackert naturligt trägolv som kommer att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig ek och produkter gjorda av den har ett antal viktiga fördelar:

  • respektabelt utseende;
  • ökad hårdhet och motståndskraft mot yttre aggressiva influenser;
  • bekvämlighet och enkel installation.

En sådan sockel kommer inte att spricka under drift, som analoger från tall eller andra billiga träslag.

Bild
Bild

Ek är inte rädd för extrema temperaturer, fukt och mekaniska skador.

Sockeln av ekfaner kommer inte att torka ut och spricka med tiden, vilket säkerställer bevarandet av en snygg och effektiv golvfinish. Användningen av en golvlist av ädla träslag säkerställer skapandet av ett hälsosamt mikroklimat i huset.

Ek har en karakteristisk struktur som inte kan förväxlas med andra träslag. Ek lämpar sig bra för bearbetning, den kan användas för att göra golvlister av olika design och mönster. Blekta eklister är lämpliga för inredning inredda i ljusa färger. Mörkfärgade konstruktioner är bra för att skapa klassiska interiörer.

Liksom alla produkter av naturligt trä kan du installera en sådan golvlist själv . Om det behövs kan du också utföra ytterligare bearbetning av ekprodukten med egna händer, utan att frukta att dess främre yta skadas.

Bild
Bild

Ek har ökad hållfasthet, så den tål lätt olika mekaniska påverkan utan att äventyra produktens utseende.

Design

Tillverkare erbjuder ett stort utbud av eklistar i olika utföranden. Många nyanser tillgängliga:

  • Vit;
  • mörk;
  • gyllene;
  • neutral;
  • hela;
  • fanerad.

Den gyllene nyansen av eklister anses vara den mest naturliga imitationen av ekprodukternas naturliga färg. Det uppnås under bearbetningen av ett ekmassiv med hjälp av en speciell teknik och dess efterföljande beläggning med speciella lacker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En golvlist av massivt ek ser solid ut och är dyrare . Färgintervallet för sådana golvlister är dock begränsat av träets naturliga pigment.

Ekfanerprodukter är billigare, men en sådan linje har ett bredare utbud av färger, så den här versionen av golvlisten kan användas för att skapa olika interiörer om du väljer rätt färg.

Bild
Bild

Det finns flera typer av eklister på marknaden:

  • "Känga";
  • "hetero";
  • "laxstjärt".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en sockel med lämplig form bör du ta hänsyn till det inre i det inre och tekniken för att fixa ett sådant element av golv. Delens höjd kan variera.

Det finns mönster med en utskjutande nedre del, som kallas "stövlar". De används i fall där det är nödvändigt att dölja läggningen av kabeln, som löper längs gapet mellan golvet och väggen.

Vid dekoration av hörn används hörnlister, vars form kan variera. I sådana fall används ofta konstruktioner av följande typ:

  • "Martin";
  • "laxstjärt";
  • platta element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av golvlisten av massiv ek matchas alltid med golvets färg och interiörets övergripande färgschema. Ett ljust eklister är lämpligt för modern inredning, designad i neutrala färger eller i vita toner.

Mörk ek kan användas i klassisk och modern inredning genom att välja rätt för rum med givna planeringsparametrar. Mörka golvlister kan kombineras harmoniskt med väggarnas allmänna färgschema och vara nästan osynliga. Det ser lika bra ut på mörka och ljusa väggar och fungerar som en kontrastlinje i den senare versionen.

För individuella interiörlösningar i stil med rustikt, loft, skandinavisk eller ekostil kan du använda en golvlist med en artificiellt lagrad yta, vilket hjälper till att skapa effekten av efterbehandling som betonar förbättringen över tiden i ekets struktur beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer ett sådant golvelement bör du alltid vara uppmärksam på kvaliteten på golvlistens främre yta. Välj produkter som är mjuka och fria från poäng, grader eller andra defekter. Eklisten måste ha en polerad slät yta, annars måste du klara av att den är färdig och detta kommer att ta mycket tid och ansträngning.

Bild
Bild

När du väljer en ekplank är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till färgschemat och formen, utan också platsen för installationen.

Moderna interiörer kan inte bara ha klassiska raka eller geometriska ytor, utan också rundade . I sådana fall bör en platt ekfälg användas som finish, som kommer att ta önskad form på väggen, tätt vidhäftande till dess yta och golv.

Bild
Bild

När du väljer träkant bör du vara uppmärksam på deras form, vilket beror på typen av fästpunkt och typen av arbete . När du avslutar golvet kan du använda raka platta remsor med en rundad sida eller en profil. Deras höjd kan vara olika.

Bild
Bild

Golvlistens storlek beror på höjden på taket i rummet. För rum med lågt i tak kan golvlister upp till 55 mm användas. I rum med en genomsnittlig takhöjd kan plankor upp till 80 mm höga installeras. I rum med tak från 3 meter höga golvlister används vanligtvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plankans form beror på vilken typ av interiör den ska användas i. För komplexa stilar med många finish, bör du välja golvlister med en komplex formad profil. När du placerar golv i interiörer i stil med minimalism är det bättre att använda platta remsor.

Eklister är en mångsidig, vacker, hållbar och hållbar golvfinish som finns i en mängd olika former, färger och mönster . Genom att korrekt välja en sådan produkt för att avsluta lokalerna kan du inte bara skapa ett komplett utseende av interiören utan också visuellt öka eller minska storleken på rummet.

Rekommenderad: