Dekorativ Färg (66 Bilder): Akrylstruktur För Väggar, Alternativ Med Sammetseffekt För Inredning Av En Lägenhet

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativ Färg (66 Bilder): Akrylstruktur För Väggar, Alternativ Med Sammetseffekt För Inredning Av En Lägenhet

Video: Dekorativ Färg (66 Bilder): Akrylstruktur För Väggar, Alternativ Med Sammetseffekt För Inredning Av En Lägenhet
Video: Acrylic Paint with me | Trying Mont Marte Dimension Acrylic Paints 2024, Maj
Dekorativ Färg (66 Bilder): Akrylstruktur För Väggar, Alternativ Med Sammetseffekt För Inredning Av En Lägenhet
Dekorativ Färg (66 Bilder): Akrylstruktur För Väggar, Alternativ Med Sammetseffekt För Inredning Av En Lägenhet
Anonim

Målning är ett populärt alternativ för inredning av väggdekorationer. Med hjälp av en dekorativ beläggning kan du förverkliga de mest vågade designidéerna. Hur väljer man den bästa färgen bland alla dess olika typer?

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dekorativ färg gör ett utmärkt jobb med intressant väggdekoration. Med hjälp av ett sådant efterbehandlingsmaterial kan du skapa en imitation av olika typer av ytor och texturer. Det är ingen stor skillnad i sammansättningen av dekorativa beläggningar och andra väggfärger. Den enda skillnaden är att den dekorativa blandningen är tjockare och innehåller några speciella tillsatser.

Att använda vanlig färg är svårare att uppnå en originalbeläggning och ännu mer att imitera olika texturer . För att skapa en intressant effekt är det nödvändigt att använda speciell teknik för att applicera en konventionell färgkomposition, när den dekorativa kompositionen gör att du kan skapa en intressant beläggning utan mycket ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en dekorativ blandning kan du måla ytan som trä, siden, velour, metall och så vidare. För att uppnå denna effekt tillåter speciella tillsatser i sammansättningen av slutmaterialet och ett lösningsmedel som används för att späda färgkompositionen. Lösningsmedlet innehåller ett speciellt plastelement.

Den speciella kompositionen ändrar färgblandningens egenskaper när den torkar, på grund av vilken olika mönster bildas på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den dekorativa färgkompositionen har ganska många fördelar.

Låt oss överväga dess främsta fördelar:

  • Låg förbrukning. För att täcka en kvadratmeter yta krävs dekorativ färg betydligt mindre än dekorativt gips eller konventionella färg- och lackblandningar. Tack vare den ekonomiska förbrukningen minskar kostnaden för inredning av väggdekoration.
  • Blanda vikt. Ett sådant efterbehandlingsmaterial är betydligt lättare än andra typer av väggbeklädnader. Lätt vikt underlättar renoveringsarbetet i lägenheten. Efter avslutad finish kommer den applicerade kompositionen inte att skapa ytterligare stress på väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lång livslängd. Efterbehandlingsmaterial av god kvalitet håller i många år utan att förlora sitt ursprungliga utseende (utan blekning, sprickor eller skalning).
  • Olika nyanser och texturer.
  • Antistatisk. Denna beläggning drar inte till sig eller samlar damm.
  • Hälsa. Dekorativa beläggningar är absolut miljövänliga, eftersom de endast består av naturliga ingredienser.
  • Lätt att använda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla efterbehandlingsmaterial har dekorativ färg sina nackdelar.

Nackdelarna inkluderar:

  • Noggrann ytbehandling innan målning. De flesta typer av dekorativ blandning måste appliceras på absolut plana väggar. Ytförberedningsprocessen kan vara ganska tidskrävande.
  • Färgen ökar inte ljud- och värmeisoleringen.
Bild
Bild

Vyer

Antalet typer och metoder för klassificeringar av dekorativ färg är ganska stort.

Alla blandningar av denna typ kan delas in i följande grupper enligt appliceringsmetoden:

  • för dekoration av ytterväggar;
  • för inredning.

Det bör noteras att vissa formuleringar är lämpliga för reparationsarbete både i och utanför lokalerna. Enligt kompositionen och några speciella egenskaper finns det en annan klassificering av dekorativa färger.

Bild
Bild

Alkyd

Alkydblandningar inkluderar olja och emaljfärger. Lämplig för både inredning och exteriör. Sådana blandningar har en ganska skarp lukt och torkar länge, därför används de oftast för att måla ytterväggar i byggnader.

Fördelarna med detta material inkluderar hållbarhet och fuktbeständighet. Sådan färg utsätts inte heller för direkt solljus och bleknar inte. Nackdelarna med materialet är dålig beständighet mot alkalier och brandrisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig för målning på trä, liksom för metall- och gipsytor. Före användning späds färgkompositionen med terpentin eller torkolja. Om färgen används för inredning måste rummet vara väl ventilerat innan målning. Detta bidrar till god vidhäftning av färgkompositionen och den behandlade ytan. För applicering kan du använda en rulle, pensel eller sprutpistol.

Bild
Bild

Lim

Vatten används som grund för limblandningen. Dessutom kan sammansättningen av sådana färger innefatta polyvinylalkohol, cellulosa, kasein och stärkelse.

Efter målning bildar detta material en porös yta, vilket bidrar till bra luftutbyte (väggar "andas"). Men om luftfuktigheten är hög kan det bildas mögel på ytan.

Av denna anledning rekommenderas limfärgblandningar för väggdekoration i torra rum med god ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant efterbehandlingsmaterial säljs vanligtvis i form av ett pulver, som måste spädas i vatten före användning för att få en färgblandning.

Det finns flera typer av limblandningar:

  • Kasein. När sådant material appliceras på betong, tegel eller gips bildas en matt yta, vars styrka bara ökar med tiden.
  • Dextrinerad. Kompositionen innehåller benlim. Har en låg nivå av fuktbeständighet.
  • Polyvinylacetat. Denna typ av färg används främst för takdekoration. Blandningen är mycket känslig för fukt och kan tvättas helt med tiden. Materialets fördelar inkluderar låg kostnad och ljusbeständighet.
Bild
Bild

Vattenbaserad och emulsionsbaserad

Grunden för denna komposition är vatten, bindande element och pigment. När färg appliceras på ytan avdunstar vattnet som ingår i blandningen, vilket leder till bildandet av en polymerfilm.

När väggarna är helt torra kan de tvättas. Fukt på ytan tränger inte in i beläggningen, utan avdunstar helt enkelt. Sådana färger är brandsäkra, avskalas inte med tiden och är lätta att applicera.

Bild
Bild

I sin tur är vattenbaserade beläggningar uppdelade i:

  • Akryl. Innehåller akrylhartser. En av de mest populära färgtyperna. Den kännetecknas av hög hållfasthet, fuktbeständighet, elasticitet och slitstyrka.
  • Latex. Högkvalitativ färg. Denna färgblandning kan appliceras i ett lager. Efterbehandlingsmaterialet bleknar inte i solen och är resistent mot olika yttre påverkan. Nackdelen med denna färg är den höga kostnaden.
  • Silikat. Sammansättningen av sådana blandningar innefattar flytande glas och färgade pigment. Detta efterbehandlingsmaterial är ganska hållbart - livslängden kan vara tjugo år. Efter applicering på ytan bildar den ett skyddande lager. Skyddar träytor från eld. Perfekt för utomhusväggdekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter torkning kan dekorfärger ha en annan struktur. Tänk på några typer av färgkompositioner som skiljer sig åt i en intressant konsistens och originalutseende.

Flock

Sammansättningen av ett sådant efterbehandlingsmaterial inkluderar flerfärgade flingor (flockar), vilket gör att du kan få en ljus finish. Sådant material döljer små ytdefekter. Först appliceras ett basskikt av lim (en komponent i flockfärg) på väggen. Därefter appliceras flockar på ytan med en speciell pistol. Efter att färgen torkat är ytan täckt med akryllack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik

Materialets sammansättning innehåller granulat i olika färger och storlekar. På grund av sin granulära struktur kan en sådan färgkomposition fylla i små oegentligheter i väggen. Lätt att applicera. Inget komplext förberedande arbete på ytan krävs före applicering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med specialeffekter

Texturerad färg har en speciell applikationsteknik, som innebär användning av specialverktyg. För att få en väggfinish behöver du en texturerad rulle och en lockig murslev. Präglad färg kan simulera en mängd olika texturer.

De mest populära beläggningarna är:

  • Under stenen. Ett populärt alternativ är att imitera strukturen av granit. Färgen innehåller inte granitflis. Denna effekt uppnås tack vare de färgade akrylbubblorna som finns i färgämnesblandningen.
  • Betongutseende. Denna ytstruktur kommer att se bra ut i en interiör i loftstil.
  • Kameleont. Ytan ändrar färg i olika vinklar och när ljusnivån ändras. Denna effekt gör att du kan förstora rummet visuellt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med en pärlemor. En sådan färgkomposition appliceras på en bas, som kan tillverkas i absolut vilken färg som helst. Dekorativ färg med pärlemorseffekt överför basens färg och skapar dessutom en silveraktig glöd.
  • Under metallen. Ett bra alternativ för högteknologisk inredning.
  • Imiterad sammet. På grund av de hårdfärgade partiklarna som finns i färgen liknar en sådan beläggning visuellt ett tyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Naturlig yta. Det finns många typer av färgämnen med olika partiklar: sand, skal, glänsande mineraler och så vidare.
  • Antik. Oftast produceras dekorativa aerosolfärger med denna effekt.
  • Självlysande. Glow-in-the-dark färg. Under dagsljuset ackumulerar beläggningen ljus och kan under en tid i mörkret avge det.
  • Imitation av dekorativt gips.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Palett

Färgpaletter för dekorativa färger finns i ett brett spektrum av färger. Skärmar kan antingen vara standard (monokromatiska) eller med olika dekorativa effekter som simulerar olika typer av ytor.

Tänk på de mest populära nyanser av dekorativ färg:

  • Silver.
  • Metallisk. Simulerar en metallisk yta.
  • Guld. Perfekt för klassisk inredning. Skapar en atmosfär av lyx och storhet.
  • Vit färg. Används oftast som bas innan du applicerar ett texturerat lager.
  • Turkos.
  • Med en sideneffekt (beige, rosa, guldgula nyanser).
  • Ljusrosa.
  • Ljusblå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det säregna med dekorativa färgkompositioner är att du kan ändra nyanser med hjälp av applikationsmetoden, liksom beroende på typ av yta. Vissa typer av ett sådant efterbehandlingsmaterial består av partiklar i olika färger, vilket ger effekten av en inhomogen beläggning. Färgen kan också skimra eller förändras i olika vinklar (kameleont).

Bild
Bild

Tillverkares översikt

Innan du väljer ett färg- och lackmaterial är det lämpligt att bekanta dig med de mest kända tillverkarna. De mest populära är italienska, tyska och franska färger, som håller hög kvalitet.

Det bör noteras att när det gäller kvalitet är ryska tillverkade efterbehandlingsmaterial inte på något sätt sämre än dessa försäljningsledare.

  • I Ryssland är en av ledarna inom tillverkningen av dekorativa färger Dessa dekorfabrik … Företaget är redo att erbjuda dekorativa efterbehandlingsmaterial av hög kvalitet till överkomliga priser, både grossist och detaljhandel.
  • Ferrara Design Är en stor tillverkare och leverantör av dekorativa beläggningar. Det italienska företaget erbjuder lyxiga dekorativa färger till priser som är något högre än de ryska, vilket utmärker Ferrara Design från andra italienska tillverkare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tyska fabriken Kreidezeit NaturFarben GMbH det har funnits på marknaden för efterbehandlingsmaterial i över 20 år. Dekorativa färger i detta företag är tillverkade uteslutande av säkra naturliga ingredienser.
  • Clavel -företag i Ryssland är ledande bland de franska tillverkarna av dekorativa beläggningar. Clavel erbjuder högkvalitativa elitmaterial tillverkade med en unik teknik.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

På den moderna marknaden för efterbehandlingsmaterial finns det många sorter av dekorativa färger som skiljer sig åt i sammansättning och egenskaper.

För att välja rätt färgkomposition måste följande faktorer beaktas:

  • Syftet med rummet.
  • Appliceringsyta. Det är viktigt att överväga dess typ (för väggar eller tak), typen av finish (utvändig eller utvändig) och materialet som färgen ska appliceras på.
  • Inredningsstil.
  • Kvaliteten på färgen.
  • Tillverkare.
  • Färg.
  • Önskad konsistens.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgblandningen har ett antal funktioner som du bör vara uppmärksam på innan du köper.

Tänk på följande egenskaper:

  • Glansnivå. Matt färg är utmärkt för väggar med små sprickor. Glansig färgblandning kan göra rummet visuellt mer omfattande.
  • Genomskinlighet. Den ogenomskinliga färgen behåller sin ton och döljer helt basen som den applicerades på. Glasrutor (genomskinliga eller genomskinliga) överlappar inte, utan ändrar endast basens ton något.
  • Textur. Det hjälper till att dölja ojämnheten i väggen.
  • Sammanhållning av ytor. Graden av vidhäftning påverkar hur väl den fäster vid väggen och hur den interagerar med ytan. Färgens livslängd beror på detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Syftet med ett rum eller rum är också viktigt när du väljer ett efterbehandlingsmaterial. Miljövänliga färger utan stark lukt som inte avger skadliga ämnen är idealiska för ett barnrum. Om efterbehandlingsmaterialet har sådana egenskaper kan anges på etiketten.

För ett vardagsrum i loftstil kan du använda färg med imitation av betong . För badrum och kök är alkyd- eller latexfärg en lämplig lösning. Dessa typer av efterbehandlingsmaterial har en hög nivå av fuktbeständighet. Dessutom innehåller de svampdödande komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Matt vattenbaserade färger kan användas för att dekorera sovrummet. Sådana efterbehandlingsmaterial är absolut hälsosäkra, eftersom de inte innehåller giftiga ämnen.

För hallen är det bästa alternativet en blandning av akrylfärg. Akrylfärg har ett brett utbud av färger, så du kan få intressanta designlösningar för väggdekoration i vardagsrummet.

För att dekorera korridoren behöver du färg som är resistent mot mekanisk påfrestning och har en lång livslängd. Akryl-, latex- och silikatfärger uppfyller dessa krav. När du väljer önskad färg bör ljusare nyanser föredras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Innan arbetet avslutas är det nödvändigt att förbereda ytan för målning. Först och främst måste du ta bort den gamla beläggningen. I närvaro av djupa sprickor är väggen putsad.

De flesta dekorativa färger måste appliceras på en plan yta. Du kan använda kitt för att jämna ut väggarna. Ett obligatoriskt behandlingsstadium före målning är en primer eller slipande behandling (beroende på vidhäftningsgraden).

Bild
Bild

Verktygen med vilka efterarbetet kommer att utföras väljs beroende på typ av färgämne.

Du kanske behöver:

  • rullar med olika tupplurar;
  • murslev;
  • svampar;
  • trasor;
  • målarpistol;
  • bomullsservetter;
  • borstar;
  • schabloner.
Bild
Bild

Färgapplicering bör utföras vid temperaturer från +5 till +25 grader. Materialet torkar snabbt vid höga temperaturer. Lacken appliceras först efter att färgblandningen har torkat helt.

Vissa metoder för att applicera efterbehandlingsmaterialet gör att du kan uppnå intressanta effekter.

Följande verktyg används:

  • Borsta. Med hjälp av en pensel kan du applicera stroke ovanpå varandra, vilket skapar en ovanlig konsistens. Lämplig för att skapa tredimensionella mönster.
  • Svamp. Hjälper till att uppnå en plan och slät yta. Perfekt för att skapa metalliska ytor eller överfulla effekter.
  • Trasa. Det hjälper till att ge ytan intressanta och unika former. Du kan skapa effekten av att imitera sten eller andra intressanta mönster och strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för applicering av efterbehandlingsmaterialet "Golden Fleece" gör att du kan uppnå en gyllene yta. I det första steget appliceras vit färg på ytan med hjälp av en gummispatel. Efter att det vita lagret har torkat appliceras en tonad färg på det. Sedan slipas det översta lagret med sandpapper tills vit färg visas. Det sista steget blir proceduren för att belägga ytan med lack.

Effekten av vattenytan kan uppnås med "enchanted lake" -tekniken . Den dekorativa beläggningen appliceras med en pälsrulle. När ytmaterialet är torrt, använd en mall och en gummispatel för att applicera mönstret. För att skapa denna effekt kan du köpa ett färdigt kit som innehåller alla nödvändiga komponenter och en stencil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta exempel i inredningen

  • Kameleonteffektfärg skapar en otroligt vacker sidenstruktur.
  • Med hjälp av texturerad dekorativ färg kan du imitera de mest ovanliga texturerna. Väggen i sovrummet ser ut som om den var täckt med guld.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Invändig färg kan skapa effekten av sanddyner.
  • Pärlemor väggar i sovrummet.

Rekommenderad: