Träfärg: Vilken Produkt Som Ska Målas Trägolv, Luktfritt Medel För Målning Och Interiör, Teknos -märke För Trädörrar I Sprayburkar

Innehållsförteckning:

Video: Träfärg: Vilken Produkt Som Ska Målas Trägolv, Luktfritt Medel För Målning Och Interiör, Teknos -märke För Trädörrar I Sprayburkar

Video: Träfärg: Vilken Produkt Som Ska Målas Trägolv, Luktfritt Medel För Målning Och Interiör, Teknos -märke För Trädörrar I Sprayburkar
Video: FixarTV | Måla & Tapetsera | Måla Golv 2024, Maj
Träfärg: Vilken Produkt Som Ska Målas Trägolv, Luktfritt Medel För Målning Och Interiör, Teknos -märke För Trädörrar I Sprayburkar
Träfärg: Vilken Produkt Som Ska Målas Trägolv, Luktfritt Medel För Målning Och Interiör, Teknos -märke För Trädörrar I Sprayburkar
Anonim

Trä är ett mycket bra material som efterfrågas inom konstruktion och dekoration. Dess fördelar bidrar till att förbättra utseendet på olika ytor.

Ett av de mest använda efterbehandlingsalternativen för detta material är färgning, för att du måste välja färgkompositionen för ett framgångsrikt genomförande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är inte svårt att dekorera vardagsrum med färger och lacker. I detta fall är det bara nödvändigt att strikt följa vissa villkor.

Finishen ska torka snabbt, inte ha någon främmande lukt (eller ha en svag lukt), kännetecknas av miljö- och sanitär säkerhet.

Valet av designidéer är ganska stort, och det glädjer många konsumenter.

Innan du överväger fördelarna och nackdelarna med enskilda sorter av färg för trä måste du ta reda på vad som är obligatoriska krav för eventuella formuleringar.

De är följande:

  • eliminering av utseende av sprickor;
  • förebyggande av svampinfektion (särskilt mögel);
Bild
Bild
Bild
Bild

bibehålla ett gynnsamt utseende i alla situationer

Hållbarhet (inklusive hög motståndskraft mot mekanisk påfrestning)

Om minst ett av dessa krav inte är uppfyllt kan det anses att kompositionen valdes fel. Dålig bearbetning leder till samma resultat som en fullständig brist på bearbetning - ett par år kommer att gå och träet mörknar och spricker.

Till skillnad från beläggning av metall, sten eller tegel är det viktigt för trä att använda inte bara en färgkomposition utan också en speciell olja och lack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Träfärg är ofta en speciell beläggning för exteriör fasadarbete. Ett sådant material begränsar effektivt effekterna av fukt och utsätts inte för förstörelse, även om solens strålar värmer ytan starkt.

Akryl basen är miljövänlig, har ingen obehaglig lukt och blockerar inte träets naturliga porer. Det ger färgkompositionen förmågan att motstå kallt väder, med sin hjälp kommer du att modellera absolut vilken nyans som helst. Vattenbasen, till skillnad från syntetiska material, är säker för människors hälsa. Akrylfärg är också lämplig för inredningsarbete; när du målar golvet väljs det eftersom de nödvändiga komponenterna kan blandas ganska enkelt.

Det är viktigt att ta hänsyn till att det inte är frostbeständigt, därför bör en sådan komposition förvaras uteslutande vid en positiv lufttemperatur.

Du bör också ständigt skydda den från kontakt med någon form av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För trädörrar kan du använda perklorovinylfärg XB-161. Alla färgämnen av denna typ ger en rik, tjock färg, torkar snabbt och grundligt "stelnar" till ytan. XB-161-formuleringen möjliggör införande av stora portioner mjukningsmedel. Normala temperaturer under kompositionens drift sträcker sig från -20 till +40 grader.

Applicering av perklorovinylfärg i ett lager gör det möjligt att begränsa dess förbrukning, men det är lämpligt att måla ytan två gånger.

Aggressiv miljö tolereras lätt av färg, men se till att underlaget är tillräckligt väl förberett och fritt från sprickor och flis.

Det är inte tillåtet att måla trä med perklorovinylblandningar över akrylfärger, kalk-, silikat- och organosilikonbeläggningar för något ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgkompositioner i sprayburkar bra genom att de gör att du på ett tillförlitligt sätt kan förhindra typiska problem - bildning av fläckar och svårigheten att bilda lager som är enhetliga i tjocklek genom hela strukturen. Dessutom torkar sprayfärger alltid snabbt. Tillverkare använder nitroenamel, alkydkomponenter och akrylhartser som en kemisk bas för dem. Varje modernt recept är utarbetat till minsta detalj, och du kan använda alla dessa typer av färgkompositioner utan några begränsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att välja akrylbaserad spray , du kan använda den för externt arbete och när du målar rumsväggar och inredningsartiklar. Det kommer att ta högst 20 minuter för ett lager att torka och förvärva alla nödvändiga egenskaper. En sådan beläggning bleknar nästan inte, den tjänar länge. Utseendet är imponerande, du kan säkert välja även wenge -färger.

Det är viktigt att även attraktiva trämålningar formas med hjälp av akrylblandningar. Det kommer att fängsla alla som är intresserade av konstnärliga sätt att inreda och älskar graciösa detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vattenavvisande färg för trä rekommenderas det för rum med hög luftfuktighet. Kompositioner av olika typer faller i denna kategori, men vattendispersionsfärger är erkända som de bästa när det gäller förhållandet mellan praktiska egenskaper. De är helt säkra för människor och djur, som kan ha ett glansigt eller matt utseende efter applicering. Denna färg gör det enkelt att bibehålla ett optimalt mikroklimat i alla rum.
  • Om du inte litar på industriprodukter och vill göra ett helt säkert färgämne själv, kommer du att göra det mjölkfärg (det finns ett antal liknande formuleringar). Förutom skummjölk innehåller hennes recept alkoholhaltig vinäger, hydratiserad kalk och vissa mineralpigment, vars specifika typer beror på färgens syfte.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Brun färg , som påminner om ytan av rosenträ, ser elegant och ädel ut i nästan alla interiörer. Emalj kan också ha denna nyans, men när det gäller kemisk sammansättning och andra parametrar är det väldigt långt från färger i vanlig mening. Efter applicering av emaljskiktet bör basen tillsammans med den värmebehandlas för att bilda den mest hållbara och beständiga mot beläggningens destruktiva effekter. Den mest pålitliga slitstarka färgen för trä kräver inte sådan bearbetning, men dess skyddande egenskaper försvagas något. Det är just på grund av det låga motståndskraften mot slitage och mekanisk belastning som alla vattenbaserade färger inte kan användas för trägolv.
  • Tvåkomponentsfärg för trä, oavsett den specifika sammansättningen, är det ofta bättre än en som bara innehåller en komponent. Så, polyuretanblandningar bildar få fläckar (och om tekniken observeras bildar de dem inte alls), de kan lätt tolerera även betydande mekanisk påfrestning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Volym

Mängden färg som förbrukas per 1 kvm. m. av träyta, alltid mer än vid målning av metall, plast eller till och med sten, eftersom trädet aktivt absorberar färgämnet. Den exakta siffran bestäms med hänsyn till blandningens utspädning, komplexiteten hos den geometriska formen på ytan, antalet lager, tidigare bearbetning och andra faktorer. Korrigeringar för fukt och porositet hos ett visst träprov kan försummas.

Typen av färgkomposition beaktas också, den preliminära appliceringen av en primer minskar behovet av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Inuti huset kan färgtonen vara väldigt annorlunda, det dikteras av designhänsyn. För alla arbeten, inklusive utomhus, kräver valet av träfärg en preliminär definition av uppgifter. Om du behöver harmoniskt kombinera byggnaden med det omgivande landskapet är det lämpligt att använda gröna och bruna toner , och om så önskas används röda och orange färgämnen för att markera huset så mycket som möjligt (både individuellt och i olika kombinationer).

Utöver dessa uppgifter kan en designlösning ha andra funktioner: maskering av yttre brister i en byggnad, visuell förändring av strukturernas geometri, förstärkning eller minskning av naturligt ljus. I varma områden är det lämpligt att täcka taket och andra fasaddetaljer med ljusa färger .och om du bor i ett kallare klimat är mörka ytor det bästa valet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Både utanför huset och inne (om än i mindre utsträckning) tjocka saftiga toner bleknar mycket snabbare än mindre mättade … Därför bör ljusa nyanser användas för att måla en trävägg eller terrass som är öppen för solen. Men kom ihåg att vit färg snabbt kan bli gul. Dessutom är det mycket svårt att märka hur damm ser ut på en grå yta, och även efter många år kan den bara ändra sin färg något.

I ett försök att skapa en känsla av byggnadens maximala storlek använder arkitekter ständigt ljusa, nästan genomskinliga färger. Designers följer deras exempel när det är nödvändigt att visuellt förstora ett separat rum eller en del av det. Samtidigt, tillsammans med demonstrationen av en utsökt interiör, måste lagarna om färgkompatibilitet följas.

Överdriven entusiasm för beige och gräddtoner kan göra fasaden eller väggen i ett rum tråkig och oansenlig. Men om du skickligt kombinerar dem med mörka färger får du en elegant, attraktiv utföringsform.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om strukturen (produkt, arkitektoniskt element) har en komplex geometrisk form måste den också målas i ljusa färger. Markering med ljusa färger rekommenderas för objekt med enkel konfiguration som inte har små detaljer.

En gul eller guldvägg kombineras perfekt med ett fönster och en dörr, som är gjorda av mörkt trä. Men i de flesta fall använder dekoratörer ett mer traditionellt alternativ - de kombinerar vita och svarta färger i interiören enligt kontrastprincipen. De yttre vita väggarna är de vackraste med mycket grönska. Men den grå tonen i denna lösning verkar tråkig och uttryckslös. Det är att föredra att sätta av de ljusaste elementen i designen.

Matt färg kan inte ge en så elegant glans som glansig färg, men å andra sidan det maskerar inte själva materialets struktur. Denna punkt är särskilt viktig för färgning av trä .… Det gäller inte bara utformningen av fasadväggar, utan också skapandet av konsthantverk. Genomskinlig färg ger en liknande effekt och avslöjar den ursprungliga strukturen ännu mer. Glasfärger och lacker kan initialt färgas eller färgas; i det första fallet är det nödvändigt att ta reda på hur säker den använda färgen är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yta

Det är viktigt att komma ihåg att valet av en specifik färg bestäms av egenskaperna och funktionerna hos träytorna som ska färdigställas.

Ett ganska brett utbud av färgämnen kan användas för trappor inne i huset. När träets ursprungliga design är mycket elegant och du inte vill dölja det bör du inte använda färg utan lacka med en blank eller matt effekt. Ljusa färger som appliceras utan förbehandling av ytan hjälper till att bibehålla konsistensen. Tillsammans med dessa parametrar är snabbtorkning och frånvaro av ihållande koncentrerad lukt ganska viktigt

Det är nödvändigt att täcka stegen med en komposition som kännetecknas av högsta möjliga mekaniska stabilitet. Om din trappa ligger utanför hemmet eller främst kommer att användas utomhus, rekommenderas att du använder träfärg för utomhusbruk

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svårigheter orsakas ofta av valet av färg för fönster, eftersom de är mycket olika och skiljer sig åt i egenskaper. Obligatoriska krav för att måla utsidan av fönstret är motståndskraft mot fukt och kyla, effektiv motståndskraft mot mikroorganismer, lätt nötning och blekning även under svåra driftförhållanden

När en färg inte uppfyller dessa krav kan den inte kallas användbar. Men giftighetsnivån är inte så kritisk, så du kan säkert välja den beläggning som är mest resistent mot olika faktorer. Fråga hur plastfärgen blir, eftersom den måste uppleva många temperaturförändringar

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Innan du målar ett träd är det flera viktiga punkter att tänka på:

  • rasen av den bearbetade strukturen;
  • under vilka villkor produkten används (kommer att tillämpas);
  • om beläggningen appliceras för första gången eller över ett tidigare lager;
  • vad ska vara ytans utseende efter målning - transparent eller inte överföra ljus alls.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Opaka träfärgblandningar tillhör nästan alltid en av tre grupper: alkyd, akryl eller olja

  • Alkyd -färg Det kan lätt överleva även sibiriska frost och torkar snabbt, men det är inte lämpligt om du behöver blötlägga trädet djupt. Typiskt behövs sådana kompositioner för att dekorera en gatudörr, fönsterkarm eller fasad.
  • Akrylhartsbaserad färg anses mer modern och praktisk, men kostnaden är ganska hög. Kostnaden är motiverad om du vill ha ett helt barnsäkert lekrum eller utomhuskonstruktion. Träet kommer att "andas", och du kan applicera akrylfärg inte bara med en pensel, utan också med något annat verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oljemålningar praktiskt taget ur bruk på grund av deras toxicitet, låg kompatibilitet med andra färgämnen (vid ny färgning), obehaglig lukt och hög risk för fläckar. Dessutom är dessa färgblandningar dyrare än de bekvämare akrylfärgerna.

Den enda tiden då det är lämpligt att använda ett oljebaserat färgämne är behovet av att minska mängden arbete så mycket som möjligt och noggrant mätta träet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För inredning måste du välja glasföreningar som skyddar träet från de destruktiva effekterna av miljön. Fördelen med sådana ämnen är bildandet av det tjockaste ytterskiktet. Djupt inträngning i materialet och omöjligheten av vattenskador på den målade ytan är mycket viktiga när en byggnads yttre ytor avslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Byggfärger produceras av många företag, men inte alla producerar riktigt högkvalitativa och värdiga produkter. Uppmärksamheten riktas mot produkterna från det finska företaget Tikkurila, som i många år har haft en av de ledande positionerna på den ryska marknaden. Bland de färger som presenteras under detta märke köps silikonblandningar oftast .… Med skicklig användning kan du ge den målade ytan inte bara en blank eller matt glans, utan även imitation av texturer som satin och pärlemor.

Den skandinaviska utvecklingen tillåter ånga att passera, vilket innebär att fuktstagnation inte kommer att inträffa. De kommer att hålla länge , är helt säkra för människor och natur, praktiskt taget inte utsatta för förstörelse av mekanisk påfrestning. Konsumenter noterar sådana positiva aspekter av dessa beläggningar som minimal förorening och relativt låg materialförbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För fasader på privata hus används färger i stor utsträckning för märke "Caparol ", eftersom det inte är svårt att välja ett färgämne med en lämplig tonalitet bland dem. Samtidigt behöver du inte oroa dig för beläggningens livslängd, miljö och sanitära säkerhet. Oftast används glasyr, som gör att du kan avsluta yttre strukturer - tak, klädselmaterial, inneslutande element, ramar, träportar och fönsterluckor. Det finns lösningar i Caparol -serien som gör att du kan bevara träets struktur och färg maximalt ..

Det slovenska företaget Belinka producerar ett brett utbud av färger och produkter som skyddar träytan. Alla är designade för att betona den naturliga konsistensen, du kan ge ytan vilken ton du vill. Toplasur UV Plus blockerar UV-strålar mycket bra och förvandlar träets utseende med de mest eftertraktade färgerna. Av recensionerna att döma kräver det första lagret mycket färg, men det är han som låter dig fokusera på trädets struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyska målar Zobel uppfyller kraven i ryska standarder och praktiska användningsvillkor. Även med stark exponering för kyla visar de sig från den bästa sidan ., den tveklösa fördelen är också möjligheten att färga färgen individuellt.

Den garanterade livslängden utan skalning, vilket framgår av många recensioner, är minst 5 år, även för husfasader.

Produkter och tjänster av Biofa anses vara helt perfekt, men man måste komma ihåg att det ser mer ut som olja för bearbetning av trä med en färgningseffekt och inte som färg. Det är möjligt att applicera sådana kompositioner endast på en väl hyvlad och slipad yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dufa företag representerar ett ganska brett spektrum av färgkompositioner. Alla är vattenbaserade (miljövänliga) och kan väljas för specifika användningsförhållanden. På marknaden finns både fuktresistenta (som kräver färg) och de ljusaste färgkompositionerna. Recensioner av detta företags produkter är extremt positiva.

Sikkens i ungefär två århundraden har den producerat utmärkta färger och lacker som gör att du kan gå längre än standardlösningar och skapa en verkligt original inredning. Användarna noterar att det är lätt att hitta rätt nyanser, mycket förmånliga priser och användarvänlighet av lacker och färger från denna tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Tänk på flera bra alternativ för att måla trä med olika kompositioner.

För terrassen måste du välja färgen individuellt, med hänsyn till alla särdrag hos en viss träslag så exakt som möjligt. Det råder ingen tvekan om att öppna ytor av trä måste målas mörkare så att gatusmuts och damm får mindre negativ påverkan. För en interiörskiva ställs ett sådant krav inte alltid, utan bara av designskäl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Antik färgning betyder inte alltid att du använder en patina -effekt, men mörkare och mer mättade toner bör användas i den. Bilden visar tydligt hur de ersätter den ursprungliga ljusa träbakgrunden.

Användningen av polymerfärger motiveras av deras höga penetrationsförmåga, låga mottaglighet för ultravioletta strålar, kemisk och atmosfärisk resistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan välja mellan röda, syrener, gula eller gröna - de ser alla lika attraktiva ut.

Rekommenderad: