OSB -målning (41 Bilder): Vilken Färg Ska Målas Plattorna? Grundfärg För OSB -paneler, Gummi Och Andra Typer. Hur Vackert Kan Du Måla OSB -ark?

Innehållsförteckning:

Video: OSB -målning (41 Bilder): Vilken Färg Ska Målas Plattorna? Grundfärg För OSB -paneler, Gummi Och Andra Typer. Hur Vackert Kan Du Måla OSB -ark?

Video: OSB -målning (41 Bilder): Vilken Färg Ska Målas Plattorna? Grundfärg För OSB -paneler, Gummi Och Andra Typer. Hur Vackert Kan Du Måla OSB -ark?
Video: 94. Креативная отделка ОСБ плит 2024, Mars
OSB -målning (41 Bilder): Vilken Färg Ska Målas Plattorna? Grundfärg För OSB -paneler, Gummi Och Andra Typer. Hur Vackert Kan Du Måla OSB -ark?
OSB -målning (41 Bilder): Vilken Färg Ska Målas Plattorna? Grundfärg För OSB -paneler, Gummi Och Andra Typer. Hur Vackert Kan Du Måla OSB -ark?
Anonim

Byggmaterialmarknaden erbjuder ett brett utbud av produkter för beklädnad av OSB -paneler. För att göra rätt val av efterbehandlingsmaterial måste du bekanta dig med sorterna, egenskaperna och jämföra fördelarna. Vi vill uppmärksamma dig på användbar information om målning av plattorna, samt rekommendationer om hur du gör det själv.

Bild
Bild

Behovet av målning

OSB -paneler är målade av ett antal skäl. Faktum är att plattans yta måste vara attraktiv och utan en noggrann beläggning kan detta resultat inte uppnås . Förutom estetiska skäl finns det andra, viktigare, till exempel paneler är gjorda av trä, som är utsatta för påverkan av fukt och olika faktorer, därför kräver ytterligare skydd. Så snart färgen eller lacken torkar kan inget tränga in i plattan, respektive är deformation inte hemsk.

Efterbehandlingsmaterialet förhindrar tillväxt av mögel eller mögel. Marknaden erbjuder ett brett utbud av produkter som klarar uppgiften.

Bild
Bild

Vad kan målas?

Lämplig för bearbetning av paneler fuktresistent färg som kan appliceras inte bara på utsidan utan även på insidan . Färg för OSB är gummi, akryl, olja, texturerat och andra typer, var och en med sina egna egenskaper och fördelar. Först måste du bestämma var exakt beklädnaden ska utföras.

Bild
Bild

Utanför

Som nämnts ovan, plattor är gjorda av trä, så emalj och fasadfärg samt impregnering kan inte göras i arbetet . När du väljer ett material måste du bygga vidare på den effekt som du vill få som ett resultat. Pigmenterade lacker målar perfekt över ytan, vilket skapar en tät beläggning av önskad nyans. När det gäller färglösa material är de också mycket efterfrågade, eftersom de kan betona och till och med förbättra produktens struktur. Fasadfärg är mycket populär, den presenteras i ett brett sortiment. För att få önskat resultat är det dock viktigt att följa appliceringsanvisningarna, annars börjar beläggningen spricka i hörnen på kort tid.

Kanten på panelerna har porositet, därför använder experter till en början tätningsmedel så att ytterligare efterbehandling kan utföras.

Bild
Bild

Fasadfärger är indelade i flera sorter. Alkyds består av hartser, syror och vegetabiliska oljor . Efter applicering bildar detta material en tunn film som fungerar som ett skyddande lager mot fukt. Denna produkt erbjuds till ett överkomligt pris, därför är den mycket populär. Dessutom torkar färgen snabbt och innehåller inga toxiner, vilket innebär att det är säkert att arbeta med det. Innan du vänder mot alkydmaterial måste ytan förberedas så att ytan inte skalar av och bubblor inte bildas på fasaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylfärg skapas på grundval av vatten, som avdunstar snabbt efter applicering, därför skapas ett hållbart polymerskikt på ytan. Denna typ av beklädnad garanterar motståndskraft mot fukt och plötsliga temperaturförändringar, fasaden kommer att skyddas från påverkan av ultraviolett strålning, så materialet är idealiskt för utomhusbruk och det är också brandsäkert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljefärger används inte så ofta som de som nämns ovan, eftersom de är giftiga - det är bättre att arbeta med dem i en respirator . För att beläggningen ska bli perfekt måste du dessutom försöka att linoljan i kompositionen inte bidrar till snabb torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I rummet

I ett slutet utrymme, använd färg som är fri från toxiner och inte skadar din hälsa. Om det är nödvändigt att måla plattorna inomhus är det bättre att välja akrylfärg, som ofta används för att täcka golv och väggar. Enhetlig ton och utmärkt materialkvalitet är viktiga fördelar .… När du vill bevara den naturliga strukturen hos OSB -paneler rekommenderas att välja en fläck och lack. Vissa formuleringar har en patina -effekt, tack vare vilken den önskade nyansen kan erhållas. Lacken är vinyl- och polyuretanbaserade, var och en med sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att glasrutor kännetecknas av sin genomskinlighet och subtilitet, på grund av vilken träets naturliga struktur förblir oförändrad . Dessa material är gjorda på en alkyd- eller akrylbas, den förra kan inte användas inomhus. Invändig färg inkluderar vattenbaserad färg, som inte innehåller en obehaglig lukt och är avsedd för invändig beklädnad. Populariteten för denna produkt beror på flera skäl. Först och främst erbjuds materialet i ett brett sortiment, det kan vara akryl, silikon, svampdödande, medan det inte orsakar en allergisk reaktion. För att täcka väggar och tak i barnkammaren, i köket och till och med i badrummet är detta ett av de bästa alternativen. Produkterna är lätta att applicera med en vanlig rulle, de kan användas tillsammans med en sprutpistol, finishen kommer att se presentabel ut efter lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latexlösningen kännetecknas av ökad elasticitet, en sådan beläggning kommer att vara resistent mot mekanisk påfrestning, hushållskemikalier och fukt. Dessutom tillhör detta material kategorin hållbart och miljövänligt, vilket inte är mindre viktigt. Det är enkelt att arbeta med färg, det utsöndrar inte toxiner, den enda nackdelen är dess höga kostnad, men dess utmärkta egenskaper motiverar det fullt ut.

Om du behöver täcka väggarna i garaget är det bättre att välja något enklare, vattenbaserat tillgängligt, med dem kan du skapa estetik även i lokaler, dessutom kommer OSB-plattor att se vackra ut länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa tillverkarna av medel

Det finns därför ett brett utbud av produkter från olika tillverkare på marknaden till en början är det viktigt att studera betyget för de bästa företagen som har lyckats rekommendera sig till konsumenten … Företagets material är mycket populära Dali , bland vilka du kan hitta förstärkt färg-primer, som skyddar ytan från mögel och mögel. Detta alternativ är lämpligt för arbete inom och utanför huset, det passar perfekt på OSB -plattor. Fördelarna är också effekten av utjämning, ökad vidhäftning och beläggningens långa livslängd, dessutom är färgen väderbeständig och elastisk, därför kommer den att kunna stänga små defekter och sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa är tillverkaren Olimp , i listan över produkter som det finns ett rikt utbud av fasadfärger på. Till exempel lockas konsumenterna av latexfärg, som är lämplig för att täcka väggar och socklar, det bildar ett hållbart sprickskydd. Det bör noteras att detta material också är lämpligt för interiörarbete, det kan appliceras inte bara på OSB -paneler utan också på tegel, gips eller murverk.

Enhet är säker, vitheten blir perfekt, det finns flera nyanser i sortimentet om du vill lägga till färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företag Dufa känt för många specialister som sysslar med reparationer. Företaget presenterar dispersionsfärger som är lämpliga för arbete med OSB -skivor och putsade ytor. Fördelarna med produkten är god dold effekt, motståndskraft mot fukt, så beläggningen kan rengöras och om så önskas målas om i en annan nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

För behandling av fasader och ytterväggar för att bevara den naturliga konsistensen bör du välja färgämnen från Sikkens … Företaget har erbjudit sina produkter på marknaden under lång tid och har lyckats etablera sig med hög kvalitet och utmärkta resultat. Färgämnen torkar ut ganska snabbt i solen.

Bild
Bild

Naturvax i basen finns i företagets produkter " Belinka ", tack vare detta skapas ett skyddande lager på OSB. Detta är anledningen till att märkesfärgerna kan användas inte bara inuti utan även utanför lokalerna. Om du vill ha något vattenbaserat kan du välja akryllack "Drevolak ".

Detta material har antiseptiska egenskaper, är resistent mot fukt och är ganska elastiskt, vilket är goda nyheter. Ytan kommer att avvisa smuts, så färgen är utmärkt för utomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikonfärg för företagets fasadbeklädnad " Södra accent " har en vattendispersionskomposition som kombinerar egenskaperna hos silikat och akrylmaterial. Beläggningen skyddas mot mögel, ultraviolett strålning och överflödig fukt. Färger Soppka motståndskraftig mot eld, deras konsistens är viskös och tjock, vilket är viktigt att tänka på. Efter applicering bildas en skyddande transparent film på OSB -skivorna, vilket inte tillåter nederbörd att påverka fasadens presentabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer färg?

För att välja material för OSB måste du ta hänsyn till ett antal kriterier som du kan lära dig mer om. Varje typ av färgämne har sina egna egenskaper, och till en början är det viktigt att studera egenskaperna. NS Var först och främst uppmärksam på plattornas struktur, på grund av de starka oegentligheterna måste du spendera mer material. Ytans ålder spelar också roll.

Bild
Bild

Adhesion

Denna parameter är en av nycklarna vid val av färg, eftersom några av dem fäster dåligt på ytan av OSB -kort. Panelerna är impregnerade med hartser, så grundning måste göras innan den vattenbaserade färgen appliceras. Om detta alternativ inte är lämpligt bör valet stoppas på akrylkompositioner.

Bild
Bild

Textur

Många gillar plattornas struktur, så de flesta vill inte dölja det. För att bevara den naturliga effekten är det nödvändigt att först förbereda ytan och sedan måla den, dessutom kommer detta att minska förbrukningen av efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild

Tallrikarnas ålder

Om plattorna inte var skyddade och stod länge i ett öppet utrymme kommer de att vara svåra att måla. Ultraviolett ljus och atmosfäriska förändringar påverkar fasadens tillstånd negativt, därför måste du arbeta hårt för att rengöra ytan från smuts innan du påbörjar arbetet, sedan behandla det med ett antiseptiskt medel och slipa det.

När du väljer ett färgmaterial är det nödvändigt att bestämma var exakt arbetet ska utföras, eftersom vissa alternativ endast är lämpliga för fasader. Tänk på väderförhållanden, årstid, miljövänlighet, vidhäftning och andra viktiga produktegenskaper.

Bild
Bild

Vackra färgidéer

Alla har sin egen syn på fasadernas dekorativa design och inredning, så det finns ingen enda regel att följa. - vilken design som helst kan göras med kvalitetsfärg . Det bör noteras att vitt är att föredra för små rum - på så sätt kan du visuellt utöka utrymmet. Om du vill dekorera det på något sätt på ett originellt sätt kan du kombinera två eller flera nyanser som skulle kombineras med varandra. Erfarna specialister kan erbjuda ovanliga sätt att designa OSB -kort, för med rätt teknik kan du få en originaleffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Imiterad sten är mycket efterfrågad i interiörer, men det kommer att ta mer tid och ansträngning . Vi talar om målarfärg av paneler, först måste du bestämma önskat mönster. För att få effekten att se så naturlig ut som möjligt är det viktigt att välja nyanser och måla ytan med en primerfärg med en basljusfärg. I det här fallet behöver du inte slipa ytan. Experter rekommenderar att du använder en sprutpistol. När det första lagret är torrt kan du slipa brädet lätt och betona lättnaden. Rita sedan konturerna av murverket, längs vilket du kommer att måla med en tunn pensel i en annan nyans. Nybörjare kan enkelt hantera sådant arbete, det viktigaste är att visa fantasi och jämföra med ett exempel. Enskilda områden kan färgas, detta kommer att ge volym till finishen. Resultatet måste alltid fixeras med lack.

Bild
Bild

Gips-effektbeläggningar är också mycket populära. Detta kräver förhandsslipning, sedan grundning och applicering av pigmentet i den färg du vill ha. Efter torkning bör slipningen upprepas med ett finkornigt hjul. En pärlemorskomposition eller färg med patinaeffekt kommer att se bra ut. Som alltid måste du fixa beklädnaden med lack.

Bild
Bild

Träning

Så snart OSB -plattorna är installerade kan du börja förbereda för efterbehandling .… Det första steget är att slipa ytan så att den blir slät och fri från defekter. Det är viktigt att använda sandpapper med olika nötningsvärden beroende på typ av panel. I alla plattor finns urtag och gropar, som är förspacklade, särskilt om det finns spår av självgängande skruvar. För kamouflage kan du använda speciella remsor. Innan du applicerar någon komposition är det nödvändigt att blåsa ut alla sprickor för att eliminera damm och sliprester, först efter det kan du börja arbeta med inredningen.

Bild
Bild

Panelbeläggningsteknik

Det är inte svårt att bearbeta OSB -bladet med egna händer om du följer instruktionerna . Grundfärgen måste göras med ett akrylbaserat lack, kompositionen förblandas med vatten 1: 10. Om du använder ett alkydlack späds det ut med sprit. Kompositionen ska appliceras långsamt och försiktigt, se till att den absorberas i plattorna.

När det gäller att arbeta med byggnadens fasad och yttre dekoration rekommenderas det starkt att använda skyddslösningar mot mögel och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller målningstekniken måste den utföras runt panelernas omkrets. Ett tjockt lager av material appliceras längs kanterna, eftersom det på denna plats absorberas mer. En rulle används för att fördela färgkompositionen: på detta sätt blir beläggningen enhetlig. Det är viktigt att gå i en riktning. Efter det ska plattan torka bra, om arbetet sker inomhus, se till att det inte finns drag och temperaturen är stabil. Det andra lagret appliceras vinkelrätt mot det första. Om planerna inkluderar användning av fläck appliceras den med en sprutpistol eller gnids med en trasa. En sådan yta måste fixeras med jord och vänta tills den torkar.

Bild
Bild

Användbara tips

Om målning utförs med en rulle, rör sig specialister i riktning mot den latinska bokstaven W . För att ytan ska bli så slät som möjligt appliceras färgen i flera lager, medan det är viktigt att se till att den förra har torkat väl. Kanterna på plattorna och deras skarvar målas över noggrant, så det behövs mer material som absorberas väl. Det rekommenderas att välja lösningar med hämmare för arbete med transparenta fanerföreningar. Efter några år måste fasaden renoveras och färgen appliceras igen, och den måste spädas till flytande tillstånd. Genom att följa dessa enkla tekniker kan du uppnå fantastiska resultat genom att själv uppdatera ditt hem interiör eller exteriör.

Rekommenderad: