Emaljfärg: Vad är Det, Densiteten Hos Den Vita Primern För Trä, Grundens Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Emaljfärg: Vad är Det, Densiteten Hos Den Vita Primern För Trä, Grundens Sammansättning

Video: Emaljfärg: Vad är Det, Densiteten Hos Den Vita Primern För Trä, Grundens Sammansättning
Video: How To Use B I N Shellac Primer 2024, Maj
Emaljfärg: Vad är Det, Densiteten Hos Den Vita Primern För Trä, Grundens Sammansättning
Emaljfärg: Vad är Det, Densiteten Hos Den Vita Primern För Trä, Grundens Sammansättning
Anonim

Det finns en mängd olika färger och lacker på byggmarknaden. Det är ibland svårt att förstå det, även för dem som har stött på reparationer mer än en gång. Du kan välja det bästa alternativet bara genom att känna till egenskaperna och funktionerna för att använda vissa typer av material. Vår artikel är ägnad åt det invecklade med att välja emaljfärg.

Bild
Bild

Förening

Alla befintliga moderna sorter av emaljfärger kan delas in i flera typer. Denna klassificering är baserad på sammansättning. Varje art har sina egna egenskaper. Här är bara de mest populära typerna av emaljer. Om du redan har bestämt vilken yta du ska måla, välj bara vilken som bäst passar dina krav:

Alkyd (AU) . De kan användas för både utomhus- och inomhusarbete. De har hög slitstyrka och glans. Beläggningens livslängd kan ökas genom att successivt applicera 2 lager färg. Innan du applicerar färgemalj är det nödvändigt att använda en primer.

Om tillämpningstekniken observeras är livslängden cirka 4 år utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pentaftalisk . Denna grupp känns lätt igen genom PF -märkningen på burken, vilket innebär innehållet av pentaftaliskt lack i kompositionen. En av de mest populära och använda emaljfärgerna. När du väljer en sådan färg, leta efter inskriptionen "GOST 6465-76" eller "GOST 6465-53". Du kan också upptäcka att förpackningen kommer att vara märkt PF-115 eller PF-226. Det första är avsett för utomhusarbete, eftersom inga vädret är rädda för det, men det andra är endast lämpligt för inomhusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glyftalisk … Har en etablerad GF -märkning. Den största nackdelen med sådan emalj är torktiden. I vissa fall kan du inte klara dig utan specialutrustning. Till exempel när det gäller att måla en kaross.
  • Nitrocellulosa (NC) . Den största fördelen är snabb, nästan omedelbar torkning. Men samma funktion orsakar svårigheter att applicera, därför används sprutor när du arbetar med den. Det bör noteras att försäljning av denna produkt är förbjuden eller begränsad i vissa länder, eftersom produkten är mycket giftig.
  • Polyuretan (PU) … Om du behöver måla en yta som ofta utsätts för mekanisk påkänning, välj den här gruppen. Den är idealisk för golv, även i områden med hög trafik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Redan innan du går till affären kan du bestämma vilken typ av färg du behöver. För att göra detta bör du förstå att bokstäverna och siffrorna på etiketten har sin egen betydelse. Vi har redan räknat ut bokstäverna. Låt oss försöka förstå vad den första siffran efter det betyder.

Bild
Bild

Låt oss ta färg - PF -115 emalj. Vi kommer bara att bedöma efter den första siffran, det vill säga med "1". Det är hon som menar tillämpningsområdet. Även om du inte hittade i beskrivningen för vilka ytor och verk denna eller den där färgburk är avsedd, du kan enkelt hitta din väg genom att titta på den här figuren:

  • 1 - avsedd för utomhusbruk eller, med andra ord, väderbeständig;
  • 2 - för interiörarbete (officiellt - begränsat väderbeständigt);
  • 3 - bevarande;
  • 4 - vattentät (lämplig för rum med hög luftfuktighet);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • 5 - speciella emaljer och färger (har individuella användningsegenskaper och ett smalt användningsområde);
  • 6 - olje- och bensinresistent;
  • 7 - resistent mot kemisk attack;
  • 8 - värmebeständig;
  • 9 - elektriskt isolerande eller elektriskt ledande.
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Emaljfärg har god vidhäftning, vilket gör det mycket lättare att arbeta med. Ytan på vilken den appliceras måste rengöras noggrant från smuts och damm. I det här fallet är det inte nödvändigt att spackla ytan. Det räcker med att täcka ytan med en speciell primer och låta den torka helt.

Olika typer av emaljfärger, förenade under ett vanligt namn, har fortfarande olika tekniska egenskaper. Därför kan vi inte tala om mångsidigheten i deras användning för olika ytor och typer av arbete. Nitrocellulosa är utmärkt för träbearbetning, och alkyd har ett bredare användningsområde: från utomhusarbete till dekorativ målning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljfärger har en hög densitet, så de flesta måste tunnas ut före användning. För detta kan du använda nästan alla lösningsmedel eller utspädningsmedel av något slag.

Innan du fortsätter med anslutningen av kompositionerna, läs noga instruktionerna. Om den högsta tillåtna utspädningsprocenten överskrids kan den tekniska prestandan lida avsevärt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De obestridliga fördelarna inkluderar följande egenskaper hos emaljfärger:

  • Slitstyrka . Emaljfärg, när den används inomhus, kan behålla utmärkt utseende och tekniska egenskaper i 15 år.
  • Enkel användning . Även en nybörjare klarar målning. För att uppnå önskat resultat måste du noggrant läsa instruktionerna och följa dem. Professionella eller specialverktyg behövs inte heller; vanliga borstar kan användas för applicering.
  • Låg kostnad . Inom ramen för en marknadsekonomi sätter varje tillverkare sitt eget pris för sin produkt, men det genomsnittliga priset per kilogram färg av hög kvalitet är 65-70 rubel.
  • Rik färgpalett … Emaljfärger kännetecknas av sin rikedom av nyanser. Allt beror på vilken färg som är närmare dig eller mer lämplig för den befintliga interiören. Till din tjänst är en ljus, pastell, universell boll eller andra nyanser, det viktigaste är att välja rätt.
  • Snabbtorkande . Till skillnad från oljefärger, som kan ta mycket lång tid att torka, torkar emaljfärger mycket snabbt, ibland räcker det till och med med en timme.
Bild
Bild

Tänk nu på de nackdelarna som kan påverka ditt beslut att köpa emaljfärg:

  • Hög toxicitet … Om färgning görs inomhus rekommenderas det inte att stanna i det under de närmaste 24 timmarna.
  • Bräcklighet … I större utsträckning gäller detta de färger som är avsedda för utomhusbruk. Under aggressiva eller ogynnsamma atmosfäriska förhållanden kommer det att pågå i ungefär ett år. Om du inte planerar att uppdatera den behandlade ytan varje år rekommenderar vi att du uppmärksammar mer praktiska alternativ.
  • UV -exponering . Med regelbunden exponering för den målade ytan kan solen förkorta livslängden för denna färg och lackmaterial. Som ett resultat kommer det att smutsas och sprickor kommer att dyka upp.
Bild
Bild

Vad ska man leta efter när man väljer?

Några tips:

  • Utseende . Även färg av högsta kvalitet kan bli oanvändbar om lagringen utfördes i strid med normerna eller banken själv skadas. Innan du köper, kontrollera behållaren noggrant; den får inte ha hål, repor eller andra skador. Det här handlar inte om estetisk skönhet, utan om att färgen kan torka ut till följd av luftinträngning.
  • Hållbarhetstid … Det kan enkelt hittas på etiketten eller på burken själv. Var alltid uppmärksam på detta. Ju mer tid före utgångsdatumet desto bättre. När allt kommer omkring är force majeure -omständigheter inte uteslutna, där du måste skjuta upp den planerade målningen.
  • Konsumtion … Det anges också på färgburk. Om du köper emalj i flera färger måste förbrukningen beräknas för var och en. Till exempel kan mörkblå täcka 14-17 kvadratmeter yta, medan röd bara 5-10. Den vita färgen i denna grupp kan täcka en yta på 7-10 kvadratmeter.
  • GOST -inskription . Den digitala koden kan variera, men dess närvaro är lika mycket en förutsättning som utgångsdatum eller märkning.

Rekommenderad: