Trä Densitet: En Tabell över Densiteten Hos Olika Trädslag. Vad Bestämmer Medeltätheten Och Hur Bestäms Den? Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Trä Densitet: En Tabell över Densiteten Hos Olika Trädslag. Vad Bestämmer Medeltätheten Och Hur Bestäms Den? Vad Det är?

Video: Trä Densitet: En Tabell över Densiteten Hos Olika Trädslag. Vad Bestämmer Medeltätheten Och Hur Bestäms Den? Vad Det är?
Video: Fastest Skillful Workers Never Seen Before! Most Satisfying Factory Production Process & Tools #8 2024, April
Trä Densitet: En Tabell över Densiteten Hos Olika Trädslag. Vad Bestämmer Medeltätheten Och Hur Bestäms Den? Vad Det är?
Trä Densitet: En Tabell över Densiteten Hos Olika Trädslag. Vad Bestämmer Medeltätheten Och Hur Bestäms Den? Vad Det är?
Anonim

Träns densitet är materialets viktigaste egenskap, som gör att du kan beräkna belastningen under transport, bearbetning och användning av träråvaror eller föremål. Denna indikator mäts i gram per kubikcentimeter eller i kilogram per kubikmeter, men fångsten ligger i att dessa indikatorer inte kan anses vara stabila.

Bild
Bild

Vad är det och vad beror det på?

Träns densitet, i torrt definitionspråk, är förhållandet mellan materialets massa och dess volym . Vid första anblicken är det inte svårt att bestämma indikatorn, men densiteten beror starkt på antalet porer i en viss träslag och dess förmåga att behålla fukt. Eftersom vatten är tätare än många torra träslag och naturligt tätare än hålrummen mellan fibrerna, har andelen vatten en stor inverkan på bottenlinjen.

Bild
Bild

Med tanke på det föregående skiljer man två indikatorer på trätäthet, som ligger nära den mest allmänna definitionen, men samtidigt är mer exakta

Specifik gravitation . Detta kriterium är också känt som baslinje eller villkorlig densitet. För mätningar tas en så kallad träig substans - detta är inte längre ett naturmaterial i sin ursprungliga form, utan ett torrt block, som pressas under högt tryck för att eliminera jämna tomrum. Faktum är att denna indikator kännetecknar den verkliga densiteten hos träfibrer, men i naturen kan man inte hitta sådant material utan föregående torkning och pressning. Följaktligen är träets densitet i de flesta fall fortfarande högre än den specifika vikten.

Bild
Bild

Volymvikt . Denna indikator är redan närmare verkligheten, eftersom vikten av inte ens torkat, men rått trä beräknas. I alla fall är denna metod mer adekvat, för i vårt land kan det i princip inte vara helt torrt virke - det torkade materialet tenderar att absorbera den saknade fukten från den atmosfäriska luften och blir igen tyngre. Mot bakgrund av detta bestäms vanligtvis massdensiteten för trä med en viss, tydligt markerad fuktnivå, vilket är normalt för en viss sort. Till ett sådant tillstånd behöver den färska substansen fortfarande torkas, men uppgiften är inte att uppnå en luftfuktighetsnivå på noll - de stannar vid indikatorn som fortfarande kommer att tillhandahållas av fysiklagarna vid kontakt med luft.

Bild
Bild

Trämaterialets densitet hänger ihop med flera andra fysikaliska egenskaper. Till exempel betyder närvaron av porer närvaron av gasbubblor i trädets tjocklek - det är klart att de väger mindre och upptar samma volym. Därför har trä med en porös struktur alltid en lägre densitet än sorten för vilken ett stort antal porer inte är typiskt.

Förhållandet mellan densitet och fuktighet och temperatur observeras på samma sätt . Om materialets porer är fyllda med tungt vatten, blir stången i sig tyngre, och vice versa - under torkning krymper materialet bara något i volym, men förlorar avsevärt när det gäller massa. Temperaturen blandas här enligt ett ännu mer komplext schema - när det stiger tvingar det å ena sidan vattnet att expandera, vilket ökar arbetsstyckets volym, å andra sidan ger det snabbare avdunstning. Samtidigt förvandlar en minskning av temperaturen under noll fukt till is, vilket, utan att lägga till vikt, ökar något i volym. Både avdunstning och frysning av fukt i trästrukturen är belastad med mekanisk deformation av stången.

Bild
Bild

Eftersom vi pratar om luftfuktighet är det värt att förtydliga det enligt dess nivå finns det tre kategorier av avverkat virke . I detta fall är fuktinnehållet i nysnittat material vanligtvis minst 50%. Med indikatorer på mer än 35% anses trädet vara fuktigt, en indikator i intervallet 25-35% gör att materialet kan betraktas som halvtorrt, begreppet absolut torrhet börjar med 25% av vattenhalten och mindre.

Råvaror kan bringas till absolut torrhet även med naturlig torkning under en baldakin, men för att uppnå ett ännu lägre vatteninnehåll måste du använda speciella torkamrar. I detta fall bör mätningar utföras med trä, vars luftfuktighet inte överstiger 12%.

Bild
Bild

Densitet är också nära besläktad med absorption , det vill säga förmågan hos en viss träslag att absorbera fukt från den atmosfäriska luften. Ett material med en hög absorptionshastighet kommer a priori att vara tätare - helt enkelt därför det tar ständigt vatten från atmosfären och under normala förhållanden kan det inte vara det minsta torrt.

Genom att känna till parametrarna för ett träds densitet kan man grovt bedöma dess värmeledningsförmåga . Logiken är mycket enkel: om träet inte är tätt, så finns det många luftrum i det, och träprodukten kommer att ha goda värmeisoleringsegenskaper. Om luft har låg värmeledningsförmåga är vatten tvärtom. Den höga densiteten (och därmed fukthalten) tyder alltså på att en viss träslag är helt olämplig för värmeisolering!

När det gäller brandfarlighet observeras i allmänhet en liknande trend. Porer fyllda med luft kan inte brinna av sig själva, men de stör inte processen, eftersom lösa träslag vanligtvis brinner ganska bra. Den höga densiteten, på grund av den betydande vattenhalten, är ett direkt hinder för spridning av eld.

Bild
Bild

Lite paradoxala, men mindre täta träslag kännetecknas av ökat motstånd mot deformation från stötar. Anledningen ligger i det faktum att ett sådant material är lättare att komprimera på grund av det stora antalet ofyllda inre hålrum. Detta fungerar inte med ett tätt träd - tunga fibrer kommer att skifta, därför kommer arbetsstycket oftast att splittras från ett kraftigt slag.

Slutligen är tät ved i de flesta fall mindre benägen att ruttna . Det finns helt enkelt inget ledigt utrymme i tjockleken på sådant material, och fibrernas våta tillstånd är normen för det. Med tanke på detta, när de bearbetar trä, använder de ibland även blötläggning i vanligt destillerat vatten och använder detta som ett sätt att skydda mot effekterna av oönskade biologiska faktorer.

Bild
Bild

Hur bestäms det?

Om vi överväger definitionen av trätäthet rent utifrån en matematisk formel, då produktens vikt, multiplicerat med fuktparametern, dividerat med volymen, också multiplicerat med samma parameter . Fuktparametern ingår i formeln på grund av att ett torrt träd, som absorberar vatten, tenderar att svälla, det vill säga öka i volym. Det kanske inte märks med blotta ögat, men för att lösa de flesta problem är det viktigt att ta hänsyn till varje millimeter och kilogram extra.

Med tanke på den praktiska sidan av mätningar utgår vi från det faktum att innan du mäter måste du först uppnå fuktbalans - när överflödigt vatten avlägsnas från träet genom torkning, men materialet inte är för torrt och inte drar ut fukt från luften. För varje ras kommer den rekommenderade fuktparametern att vara annorlunda, men i allmänhet bör indikatorn inte falla under 11%.

Bild
Bild

Därefter görs de nödvändiga primära mätningarna - arbetsstyckets dimensioner mäts och på grundval av dessa data beräknas volymen, sedan vägs den experimentella träbiten.

Därefter blötläggs arbetsstycket i destillerat vatten i tre dagar, även om det finns ett annat kriterium för att stoppa blötläggning - det är nödvändigt att säkerställa att bitens tjocklek ökar med minst 0,1 mm. Efter att ha uppnått det önskade resultatet mäts det svullna fragmentet och vägs igen för att erhålla maximal volym.

Bild
Bild

Nästa steg är långvarig torkning av veden, som slutar med nästa vägning.

Massan av det torkade arbetsstycket divideras med den maximala volymen, som var karakteristisk för samma bit, men svullen av fukt. Resultatet är samma grundtäthet (kg / m³) eller specifik vikt.

De beskrivna åtgärderna är instruktioner som erkänns på statsnivå i Ryssland - proceduren för transaktioner och avräkningar är fastställd i GOST 16483.1-84.

Bild
Bild

Eftersom varje gram och millimeter spelar roll, reglerar standarden till och med kraven för arbetsstycket - detta är virke i form av en rektangel med en längd och bredd på 2 cm och en höjd av 3 cm. Samtidigt för maximal mätnoggrannhet måste arbetsstycket bearbetas noggrant innan experimenten påbörjas. Utskott och grovhet bör inte påverka avläsningen.

Densitet hos olika raser

Av det föregående var det möjligt att dra en förutsägbar slutsats att proceduren för mätning och bedömning av träets densitet är en ganska komplicerad uppgift och kräver mycket noggranna mätningar. I de flesta fall utförs allt det komplexa arbetet för konsumenten av upphandlare och leverantörer .- På förpackningar med samma kantade eller parkettskiva måste alla materialets huvudsakliga egenskaper anges.

Bild
Bild

Situationen är mer komplicerad, om en person ens är engagerad i att skörda olika träslag själv, för då kommer det inte att finnas någon informativ förpackning, men då kan du hitta på Internet ungefärliga densitetsindikatorer för varje träslag, från vilka hela bord är sammanställda. Det är bara viktigt att komma ihåg det fukthalten i varje enskild stapel påverkas av många faktorer, beskrivna separat ovan, vilket innebär att i ett visst fall är det mycket troligt att fluktuationer i massa.

I vissa fall är en annan situation möjlig: när arbetsledaren bara får en uppgift, men det fortfarande inte finns något trä för dess genomförande. Råvarorna måste köpas självständigt, men samtidigt är det nödvändigt att räkna ut vilken ras som är den mest effektiva.

Bild
Bild

Med tanke på att densiteten påverkar många andra praktiska kvaliteter av trä kan du omedelbart rensa bort de flesta olämpliga sökande med fokus på en specifik materialkategori. Speciellt för detta fördelar de tre huvudgrupper av träslag efter densitet.

Små

Låg densitet är praktiskt åtminstone ur synvinkeln att ljust trä är lättare att skörda och transportera, och lastare kommer att vara tacksamma för konsumenten för att ha valt just ett sådant träd. Enligt den gemensamma klassificeringen, den övre densitetsgränsen för trä med låg densitet är 540, mindre ofta 530 kg / m³.

Det är till denna kategori som huvuddelen av industriella barrträd tillhör, till exempel gran och tallar, asp och många typer av valnöt, kastanj och cederträ, pil och lind. Körsbär och al, beroende på den specifika sorten och förhållandena, kan tillhöra arter med låg och medelhög densitet och körsbär - oftare till medium. På grund av den relativa transporten är sådant trä billigare. Ett annat uppenbart argument till förmån för dess billighet och efterfrågan är det en betydande del av inhemska skogar består av just sådana arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter noterar det träd med låg täthet av stammar är vanligast i de norra regionerna … Detta beror på att de regioner där skogarna i motsvarande art växer inte alltid kan ge flora en stor mängd fukt.

Anpassning till befintliga förhållanden bildar växter med låg trätäthet stammar med relativt lågt fuktinnehåll, vilket i slutändan påverkar massan.

Genomsnitt

Medeltäthet är det "gyllene medelvärdet" när man väljer material , som inte har några uppenbara fördelar, förutom den väsentliga punkten att den inte har några uppenbara nackdelar. Utan att vara för tungt uppvisar ett sådant material god tryckhållfasthet utan att ha uppenbara nackdelar med täta bergarter, till exempel god värmeledningsförmåga.

Medeltäthetskategorin inkluderar timmer och björk, äpple och päron, bergaska och lönn, hassel och valnöt, aska och poppel, fågelkörsbär, bok och alm. Körsbär och al har en betydande uppgång när det gäller densitet, vilket inte tillåter oss att med säkerhet placera alla representanter för rasen i en kategori - båda fluktuerar mellan låg och medel och al är närmare låg densitet. Indikatorer som tillåter att rasen ingår i kategorin medeltäthet är 540-740 kg / m³.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är dessa också mycket vanliga trädslag i vårt område, som är mycket efterfrågade i olika branscher och kan skryta med höga kvaliteter, inte bara i praktisk utan även i dekorationssfären.

Hög

Den ökade densiteten av trä kan tyckas vara en nackdel på grund av det faktum att produkter tillverkade av det är mycket tunga och massiva och inte kan skryta med god värmeisoleringsprestanda och till och med dela sig från stötar.

Samtidigt tål materialet betydande konstanta belastningar utan deformation .och skiljer sig också relativt låg brandfarlighet och utmärkt hållbarhet … Bland annat är sådant trä också relativt litet förfallet.

För att falla i kategorin täta arter krävs en vedtäthet på minst 740 kg / m ³ … Av de vanliga träsorterna kommer man främst ihåg ek och akacia, liksom hornbalk och boxwood. Detta bör också omfatta några arter som inte växer på våra breddgrader, till exempel pistasch- och järnträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: nästan alla de listade raserna klassificeras som dyra och prestigefyllda. Även deras mycket viktiga vikt hindrar inte att vissa materialkvaliteter transporteras från ett annat halvklot, vilket bara påverkar kostnaden ytterligare.

Det finns bara en slutsats av detta: för alla dess nackdelar har sådant trä ett antal fördelar som är värda att betala snyggt.

Rekommenderad: