Metallfärg: Snabbtorkande Polyuretanföreningar För Metallytor, Kromspegelfärg, Metalliserade Och Zinkalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Metallfärg: Snabbtorkande Polyuretanföreningar För Metallytor, Kromspegelfärg, Metalliserade Och Zinkalternativ

Video: Metallfärg: Snabbtorkande Polyuretanföreningar För Metallytor, Kromspegelfärg, Metalliserade Och Zinkalternativ
Video: Easy Chrome Brush or Spray on Chrome 2024, Maj
Metallfärg: Snabbtorkande Polyuretanföreningar För Metallytor, Kromspegelfärg, Metalliserade Och Zinkalternativ
Metallfärg: Snabbtorkande Polyuretanföreningar För Metallytor, Kromspegelfärg, Metalliserade Och Zinkalternativ
Anonim

Vår tid präglas av framväxten av de senaste materialen på syntetisk basis, men detta förnekar inte den utbredda användningen av metall. Strukturer gjorda av det är en integrerad del av flerbostadshus, liksom för förortsbyggande - det finns ännu mer aktiv användning.

Metallens popularitet beror på dess egenskaper, såsom pris-kvalitet-förhållande, styrka, motståndskraft mot extrema temperaturer. Detta material har dock också sin egen "akilleshäl" - mottaglighet för korrosion, vilket resulterar i att det måste täckas med färg.

Bild
Bild

Ytfunktioner

Vid reparationsarbete måste du komma ihåg att alla järnstrukturer behöver skydd med korrosionsskydd. För detta måste en primer appliceras, vilket skapar ett osynligt lager på beläggningen, på grund av vilken fukt inte kommer till ytan.

Ytan på metallstrukturer kan antingen vara integrerad eller innehålla spår av förstörelse. Bedömningen av det yttre lagret avgör valet av färg - för metall eller för rost … Dessutom kan produkten tillverkas av svart, icke-järn, galvaniserad och någon annan typ av metall. Detta är också av stor betydelse när du väljer en skyddande beläggning. Till exempel, icke-järnmetaller är målade med en speciell enkomponentsemalj.

Dess särdrag är att strukturen efter målning är skyddad från utbrändhet, såväl som från korrosion under påverkan av nederbörd.

Bild
Bild

Dessutom kan ytan variera i yta: den kan vara stor och liten, det kan vara lockigt, till exempel ett staket, eller det kan kräva en spegelfinish, till exempel en bilvinge. Produkter kan placeras både utomhus och inomhus, vilket också kräver olika typer av beläggningar och tillämpningsmetoder.

Kylaren till centralvärmeelementet och "brons" -handtaget på ytterdörren kräver olika typer av färger och helt olika metoder för att måla från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgtyper: fördelar och nackdelar

De viktigaste typerna av färger är:

  • alkyd;
  • akryl;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • epoxi;
  • olja.
Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxyemalj är extremt giftigt på grund av dess beståndsdelar. Därför används det mycket sällan .… Den är utformad för att skydda metallen från uppvärmning till höga temperaturer.

Bild
Bild

I oljemålningar huvudkomponenterna är naturliga oljor och torkolja. De tål inte temperaturförändringar, eftersom används mest för inredning … En annan nackdel är att de inte skyddar metallstrukturen från korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd -arter (emalj) är extremt brandfarligt. Denna kategori av färger torkar dock snabbt och har god vidhäftning. Emaljer är väl lämpade för att måla galvaniserad metall och förhindrar också rostning av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl tål höga temperaturer, beläggningar av denna typ kan målas, till exempel centralvärmebatterier. Det är slitstarkt, spricker inte och bleknar och ger korrosionsskydd. Tappar inte glans, blir inte gul eller oxiderar.

Akrylfärger är också miljövänliga, tvättas av händer och verktyg med vatten innan de torkar. Efter torkning blir akryl vattentät … Det är inte förvånande att denna typ av färgämnen blir mer och mer populär på marknaden, trots sitt höga pris jämfört med andra typer.

Av nackdelarna, förutom den höga kostnaden, bör det också noteras behovet av noggrann ytförberedelse före målning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perfekt för metallkonstruktioner vattenfärg … Den har god vidhäftning och elasticitet, det är inte brandfarligt, avger inte skadliga ämnen … Den kan användas i industriella anläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zinkmineralfärger ger bästa korrosionsskydd - upp till 25 år . Polyuretanfärg är också bra för detta ändamål. Till exempel är en tvåkomponents primeremalj en symbios av egenskaper som slitstyrka och rostförebyggande.

Dessutom är den frostbeständig, ogenomtränglig för hav och sötvatten, med en blank glans. Det finns också halvblank polyuretanfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver spegelfärg under krom finns det också. Det finns två typer, men endast tvåkomponenter är lämpliga för att måla en metallkonstruktion.

Ansökningsförfarandet är lite mer komplicerat, eftersom det kräver noggrann förberedelse av ytan innan målning och skapandet av ett skyddande lager av lack efter, men resultatet går inte att skilja från äkta krom. För att arbeta med sådana färger används en sprutpistol ., färgrullar och penslar är inte lämpliga.

Bild
Bild

Lämplig för applicering av inskriptioner på metalliserade ytor av föroreningsgrad eller slitage metallmarkör … Den använder säkert högpigmenterat bläck, den är vatten- och värmebeständig, ogenomskinlig, tappar inte ljusstyrkan under lång tid och är bekväm att använda.

Nitrofärg (nitroenamel, nitrocellulosa) - en annan typ av beläggning, som erhålls genom behandling av cellulosa med salpetersyra. Den säljs färdig att använda, behöver inte spädas. Skiljer sig i en extremt snabb torkningshastighet, därför appliceras det oftast genom sprutning. Billig. Mycket attraktiv täckning , till följd av färgning - ytterligare ett plus i spargris av nitroenamel. Men man måste komma ihåg att en vacker beläggning erhålls endast med en lång och noggrann förberedelse av ytan före målning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra nackdelar:

  • brandfarlighet;
  • hög toxicitet;
  • flyktighet;
  • kravet att endast arbeta i ett torrt rum (i en fuktig byggnad kan det bildas vitaktig fläckar på ytan av strukturer);
  • bräcklighet - kan flyga av beläggningen vid stöt.

Dessutom är nitrocellulosa oförenlig med andra typer av färger: den kan inte appliceras över några beläggningar, bara på egen hand.

Bild
Bild

Färger

Modern industri gör att du kan måla metallytor i nästan vilken färg som helst som ägaren önskar. I grunden är det naturligtvis enkla färger: blå, röd, vit. Vad händer om du behöver en komplex nyans?

Bild
Bild

Du kan få det själv eller med hjälp av proffs. Det finns tre alternativ:

  • färgning;
  • blandning av olika färger av samma typ av färg;
  • tillsätt ett speciellt pulver.

Färgning är tillsats av ett färgämne med önskad färg till den vita baskompositionen - ett färgschema. Om nyansen är mycket komplex är det möjligt att lägga till flera färger. Vattenbaserade formuleringar är bäst lämpade för färgning - silikon, akryl.

Det finns två sätt - datorfärgning och manuell färgning. Båda är knepiga. I det första fallet utförs valet av kompositionen av en dator, detta är bekvämt för fall när det är nödvändigt att upprepa färgningen (det fanns inte tillräckligt med blandad beläggning)

Men noggrannheten i detta alternativ kan vara halt, och nöjet är inte billigt. När det gäller manuell färgning, här kan du uppnå nästan vilken nyans som helst, men det finns en risk att du inte kan upprepa den exakt andra gången, om det behövs.

Bild
Bild

När du blandar flera färger är arbetsprincipen densamma, bara grunden är inte vit, utan en annan färg. Till exempel för får orange blandning röd och gul.

Det finns en möjlighet att uppnå mer komplexa färglösningar. Metoden är lämplig för beläggningar för vilka färgning inte är lämplig.

Bild
Bild

När det gäller pulvermetoden är den bäst lämpad när du behöver skapa en imitation av metall - silver, brons. Om du till exempel använder kopparpulver kan du få en kopparliknande färg. Ju mer pulver som finns i basfärgen, desto mer trolig är effekten av den värdefulla metallen i slutändan. Det optimala förhållandet är 20% till 80%.

Bild
Bild

Till exempel kommer förkromade färger med spegelfinish att sätta alla metalldelar i guld eller silver, ge ytan någon nyans - koppar, brons, iriserande. Förresten, dessa färgämnen är ganska överkomliga.

Svarta och grå färger är lämpliga för lokaler för hushållsändamål och för bostadsutrymme är det bättre att välja ljusare färger: grönt, blått, rött, orange.

Om en hammarliknande färg väljs är färgintervallet blygsamt. Den består av standard svart, vitt och flera andra enkla färger. Men de kan måla produkten i gyllene, koppar eller brons. Fördelen är att dessa färger säljs färdiga att använda. De behöver inte blandas och lösas som pulveriserade, utan bara öppna locket och blanda noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje tillverkare av metallfärger har sin egen färgpalett, vissa har ett mycket brett utbud, vissa har bara grundfärger. Konsumenten har möjlighet att välja en produkt efter hans smak och plånbok.

Hur väljer man?

Vilken färg för metall en konsument ska välja beror på ett antal faktorer. Om strukturen är planerad att utsättas för höga temperaturer, då är olja och alkydtyper lämpliga, de tål uppvärmning upp till 80 grader Celsius. Akrylfärg, vissa typer av epoxi- och alkydfärger som lätt tolererar 120 grader är lämpliga för målning av centralvärmebatterier.

De mest värmebeständiga är:

  • polyuretanfärger - upp till 150 grader;
  • epoxibituminös - upp till 400 grader;
  • färger baserade på silikonhartser - upp till 600 grader, sådana är lämpliga, till exempel för att måla ugnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är viktigt, så att färgen inte är giftig är olja eller akryl det bästa valet … Akrylfärg är i många fall den föredragna färgen eftersom den är hållbar och icke brandfarlig. Den kan användas inte bara vid tillverkning av inredningsarbeten utan även för att måla metallplattor och andra järnelement i taket om den ursprungliga färgen har brunnit ut eller tecken på korrosion uppstår.

Alkydfärger är giftiga, men deras popularitet är baserad på deras höga vidhäftningsegenskaper. Om strukturen behöver skydd mot korrosion är primer-emaljer lämpliga ., de är inte sämre i kvalitet än konventionella föreningar i arbetet med rost. Polyuretanföreningar är lämpliga för användning vid temperaturer under noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

En hammareffektbeläggning är lämplig för att måla entrédörrar. Och för att måla ett metallstaket använder de traditionellt alkyd, olja, polyvinylkloridfärg samt emalj baserad på klorerat gummi.

För att måla delar av produkten som ska synas i mörkret är reflekterande (även känd som reflekterande) färg lämplig. Det kan vara akryl, polyuretan, alkydbaserat.

Bild
Bild

Om staketet är galvaniserat eller aluminium, är det enda alternativet dispersionsakrylfärger. Enligt konsumenterna är den mest populära färgen i detta segment Cycrol -färg. Förpackningen utförs i sprayburkar, skopor, burkar.

Bild
Bild

Om det är nödvändigt att måla och samtidigt isolera metallrör eller rörledningar är tunn flytande keramisk värmeisolering för metall lämplig.

Det är en-komponent, vattenbaserat, skyddar stålkonstruktioner från korrosion och kan appliceras på skala eller rost.

Bild
Bild

För dekoration av metallprodukter är de bäst lämpade akrylfärger, de kan användas även av allergiker … Dessa typer av beläggningar bör alltid märkas som "dekorativa". De finns i en mängd olika nyanser, men guld och silver är bäst för dekoration av metall.

Bild
Bild

När du köper material från en inhemsk tillverkare är det bättre att välja dem som är tillverkade i enlighet med GOST. Då kan du räkna med bättre kvalitet och högre prestanda.

För inredningsarbete

I dessa fall används olje- och akryltyper. De är giftfria, torkar snabbt, behåller sin färg om det inte finns några ständiga yttre påverkan på den målade ytan. Nitroemalj används också ofta, eftersom det är oförenligt med en fuktig miljö.

Giftiga färger som akryl eller epoxi undviks bäst för inredning, trots deras hållbarhet och bättre vidhäftning till ytan.

Bild
Bild

Valet av en specifik typ av beläggning görs med hänsyn till egenskaperna hos den produkt som kräver målning, liksom effekterna av faktorer som den målade ytan kommer att utsättas för under driftstiden: höga temperaturer, luftfuktighet, direkt solljus, etc.

Bild
Bild

För dekoration utomhus

För tillverkning av utomhusarbete är det vettigt att köpa färg märkt "väderbeständig", eftersom dess sammansättning är utformad speciellt för gatan, med hänsyn till alla typer av miljöpåverkan. Denna typ av beläggning innehåller silikoner med hög molekylvikt.

För att måla en galvaniserad yta är inte alla färgämnen lämpliga. Det finns en separat grupp av material för det. De kan vara i form av ett pulver, som måste spädas, eller i form av en färdig blandning.

Bild
Bild

För att förbereda metallstrukturen för yttre dekoration rengörs dess yta från plack, damm, smuts och rost, om målning inte utförs med färg på rost. Vid behov avfettas också ytan.

Bäst lämpad för utomhusbruk färgämnen med hammareffekt. Deras kvalitetsindikatorer är de högsta … Det är sant att på grund av den höga förbrukningen och det höga priset är det bättre att välja dem när du behöver måla en liten yta. Du måste också veta att denna typ av färgämne kräver applicering av en primer av samma märke. Om konsumenten inte är begränsad i kostnader är denna beläggning lämplig för att måla vilken yta som helst i luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kända tillverkare och recensioner

Den ledande tillverkaren av dekorativa färger i Finland, Sverige och Ryssland är företaget Tikkurila … Företaget har varit verksamt på den ryska marknaden i mer än 10 år, så det hörs även av människor som är långt ifrån reparationsarbete. Produkterna som tillverkas under dess varumärke är alltid populära bland konsumenterna, eftersom de är av hög kvalitet och presenteras i alla prissegment: ekonomi, medium och premium.

Tikkurila-beläggningen är slitstark, påverkas inte av smörjoljor och alla typer av fetter … Företaget tillverkar färgtyper för inredning och exteriör. Värmebeständiga färger finns också. Recensioner för produkter från detta företag är överväldigande positiva. En mängd varor och möjligheten att välja efter din smak och plånbok bidrar bara till detta.

Bild
Bild

" Novbytkhim " - en inhemsk tillverkare. Företaget producerar 3 i 1 primer emalj, som inte bara är en dekorativ utan också en skyddande beläggning. Lämplig för inredning och exteriör, för glansiga och matta ytor. Pluset är att det beläggningen är resistent mot temperaturfluktuationer och miljöpåverkan : Det kan appliceras vid temperaturer upp till -10 grader Celsius. Kundrecensioner för Novbythims produkter är mestadels bra. Både förhållandet "pris-kvalitet" och det låga priset, tillgänglighet av varor i princip noteras.

Ett annat märke - Hammerite (producerad av Akzo Nobel) - grundaren av produktionen av korrosionsskyddande färger, samt tekniken för att måla direkt på rost. Beläggningen har en fjällig struktur, och detta är en ytterligare barriär på vägen för fukt och luft till metallytan. Beläggningar är mycket vidhäftande, även när de appliceras över korrosion … Permanent utseende - minst upp till 5 år. Dessa färger utmärks också av en intressant och ovanlig konsistens. Konsumentrecensioner för beläggningarna av detta märke är mestadels positiva, den enda nackdelen är den höga kostnaden för Hammerite -produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det fortfarande ett mycket stort antal produkter från olika tillverkare på marknaden, du behöver bara välja.

Användbara tips

  • Det är nödvändigt att förvara färgen vid temperaturer från -15 till +25 grader Celsius. De flesta beläggningar måste värmas till rumstemperatur innan de appliceras. Hållbarheten utan kvalitetsförlust är högst 6 månader. Då ska det slängas.
  • Det är bara nödvändigt att måla värmesystemet när utrustningen är avstängd. Det är bäst när uppvärmningssäsongen är över, det vill säga under sommarperioden. I detta fall används ett färgämne som tål temperaturer upp till 150 grader Celsius.
  • För att måla icke-järnmetaller används endast en speciell typ av primer.
  • För att måla ugnen måste du använda färg som tål temperaturer över 500 grader Celsius.
  • För yttre målning av metallkonstruktioner måste organiska lösningsmedel användas.
  • Om det i området som ska målas finns korroderade delar som rör sig bort från ytan måste de tas bort innan målning.
  • Innan arbetet påbörjas är det värt att kontrollera temperaturens egenskaper hos färgen för att överensstämma med objektets värmebeständighet.
  • Om en metallstruktur är belagd under en period med låga temperaturer är det bättre att ta en snabbtorkande vinterfärg, till exempel Bystromet. Föreningar av denna typ kan appliceras vid temperaturer upp till - 20 grader Celsius.
  • Det är förbjudet att applicera metallbeläggning på ytor som kommer i kontakt med dricksvatten.

Rekommenderad: