Gummilim: Hur Man Väljer För Gummi, Gummiblandning För Limning, Kvaliteter 88 N Och CA, Det Bästa Vattentäta Snabbtorkande Limet

Innehållsförteckning:

Video: Gummilim: Hur Man Väljer För Gummi, Gummiblandning För Limning, Kvaliteter 88 N Och CA, Det Bästa Vattentäta Snabbtorkande Limet

Video: Gummilim: Hur Man Väljer För Gummi, Gummiblandning För Limning, Kvaliteter 88 N Och CA, Det Bästa Vattentäta Snabbtorkande Limet
Video: Which Adhesive works Best on Rubber? 2024, April
Gummilim: Hur Man Väljer För Gummi, Gummiblandning För Limning, Kvaliteter 88 N Och CA, Det Bästa Vattentäta Snabbtorkande Limet
Gummilim: Hur Man Väljer För Gummi, Gummiblandning För Limning, Kvaliteter 88 N Och CA, Det Bästa Vattentäta Snabbtorkande Limet
Anonim

Gummilim är ganska vanligt i våra liv. Innan du köper den måste du bekanta dig med huvudtyperna av dessa populära formuleringar, liksom med deras direkta syfte, så att detta förvärv verkligen är användbart. För limning av gummiprodukter av hög kvalitet kan du idag hitta ganska många olika material, deras särdrag påverkar applikationens funktioner, så du ska inte tro att något lim av detta slag kan vara universellt.

Bild
Bild

Vad det är

Gummilim är ett naturgummi som löses upp i en speciell komposition. Denna komposition har utmärkt elasticitet efter att den börjat härda, varför den är vald för att binda olika material. Innan du köper en sådan produkt måste du förstå vad det är, vem som producerar den, vilken produkt som är sammansatt och var den används oftare.

Tidigare indelades alla produkter under namnet "gummilim" av GOST i 2 grupper med volymen torrrester: grupp A och grupp B. Det finns också en klassificering av produkter efter typen av gummi som används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter många studier har det bevisats att den bästa gummiblandningen är gjord av gummi. Den ska innehålla:

  • ett tvärbindningsmedel;
  • tillsats med vulkaniserande egenskaper;
  • vanligt lösningsmedel.

Detta är den minsta uppsättning komponenter som hjälper till att producera lim för utmärkt vidhäftning av gummiytor till samma gummi. Men den elastiska anslutningen är mer efterfrågad för industriella ändamål, därför började den vanliga sammansättningen kompletteras med olika komponenter för att öka driftsegenskaperna hos en sådan anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftare väljs ett gummilim för limning av elastiska delar, och allt detta eftersom kompositionen efter det har hårdnat, i utseende och andra egenskaper, faktiskt liknar gummi. Men När du köper detta lim måste du välja exakt ett så att det sett till dess sammansatta egenskaper liknar de delar som ska fogas . Produkten kan innehålla inte bara naturgummi, utan också dess syntetiska analog. Etylacetat eller andra komponenter kan användas som lösningsmedel.

Alla tillverkares sammansättningar är olika, eftersom egenskaperna hos lim av olika märken kan skilja sig väsentligt från varandra. Gummilim är ogenomskinligt och transparent, beroende på användningsområde och sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen i detta lim är möjligheten att kombinera det med papper, textilier, olika typer av glas, trä, metall och många andra ytor. Det kan ofta ses i möbler, skor och biltillverkning. Denna typ av produkt köps också ofta för hushållsbehov.

Nackdelar med moderna gummilim:

  • ful utseende söm;
  • obehaglig lukt;
  • Använd endast i öppna rum som snabbt ventileras;
  • det är svårt att applicera, eftersom det kan hålla sig till allt (och till händerna också), det kan droppa;
  • kan lämna brännskador om den appliceras slarvigt, och den får inte komma i ögonen;
  • borsten för applicering av kompositionen efter användning kan inte tvättas.
Bild
Bild
Bild
Bild

De tekniska egenskaperna hos olika typer av sådant lim skiljer sig väsentligt från varandra. Även gummilim från olika tillverkare torkar på olika sätt - direkt eller över flera timmar.

Visningar

Fördelningen av lim efter typ utförs enligt två särdrag: volymen av den torra resterna och sammansättningen av själva gummit. Enligt GOST kan volymen torrrester vara från 6-8% till 8-12%. Lim, om det innehåller från 6 till 8% av den torra återstoden, är känd som grad A (mer elastisk komposition), och när indikatorn är från 8 till 12%, är det lim som släpps under märket B.

Den mest använda klassificeringen är enligt egenskaperna hos det gummi som finns i den.

Sådant lim kanske inte är lämpligt för vissa industriområden, därför skapades separata kompositioner, vars grund är syntetiska komponenter. Äkta gummilim kan inte motstå den aggressiva verkan av alla slags miljöer och höga temperaturförhållanden på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste typerna av gummiprodukter är:

  • Naturliga gummiföreningar. Detta ämne innehåller svavel. Detta lim är valt för limning av delar av kartong, läder eller tyg. Lämplig för matta.
  • Kloroprenkomposition. För genomförandet av vulkanisering ingår tvåvärda metalloxider i den. Kompositionen är mycket bra när det gäller anslutningskvaliteter, och därför är den vald för limning av metall och andra element.
  • Lim med införande av nitrilbutadiengummi. Svavel fungerar också som ett vulkaniserande element här, men bara med tillsats av tiuram. Detta lim är vattentätt och är valt för en mängd populära material.
  • Silikonlim. Dess härdning sker endast under påverkan av tetrabutoxylan. Det används sällan, eftersom det bara kan limma homogent gummi.
  • Styrenbutadienlim. Den har en svag limningsförmåga och köps därför endast för tillverkning, till exempel för tillverkning av tejp. Andra konstgjorda gummi kan också vara grunden för denna typ av lim, men deras användning är begränsad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lim för gummi är uppdelade efter deras avsedda syfte: för industriell och hemmabruk (för limning av olika beläggningar hemma). Industriellt lim används vid tillverkning, det produceras i stora volymer och appliceras på beläggningar med specialverktyg.

Sådana kompositioner är lim 88, 88 N och 88 CA . De finns i byggindustrin - för installation av olika ytbehandlingsytor, i bilindustrin - för limning av gummiprodukter, vid tillverkning av möbler och eventuella skor. Denna produkt är lämplig för limning av gummi och limning på metaller, papper, trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snabbtorkande universallim " Moment-1 ". Det är bättre att välja det för limning av gummi, trä, metaller, läder och filt, plast och glas samt keramik. Denna höghållfasta komposition är mycket giftig och ganska brandfarlig, därför kan den endast användas i luft eller i ett rum som är ventilerat, samtidigt som kompositionen hålls borta från öppen eld.

Det appliceras i det tunnaste lagret på två helt torra element, som först rengörs och avfettas, sedan förvaras de i cirka 15-20 minuter tills de är helt torra. Därefter pressas båda ytorna starkt mot varandra i bara 10-15 sekunder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också ofta hitta en sådan typ av gummilim som flytande gummi-det är en transparent polyuretanlimpasta för reparationsarbete, ytskydd och deras högkvalitativa vattentätning. Denna komposition kännetecknas av dess motståndskraft mot slitage, flexibilitet, den fyller helt de befintliga luckorna och är inte rädd för temperaturförändringar.

Det är också värt att nämna om gummitätningsmassan-detta är ett höghållfast lim som behövs för högkvalitativ reparation av tätningar i dörrar och fönster. Det härdar mycket snabbt och fäster perfekt vid porösa och icke-porösa material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kända märken och recensioner

  • Lim 88 N . Denna sammansättning fäster gummimaterial på metaller väl och länge. När det är torrt späds det lätt ut med bensen till vanligt gräddfil, medan själva limet inte ska droppa från borsten eller dras ut med en tråd. Det smörjs med gummi (eller annat material) och torkas i cirka 3-5 minuter, varefter det andra lagret appliceras på gummit och det första lagret på metallen. Två element måste torkas i 5-6 minuter. Sedan läggs båda delarna på varandra - så torkas de i ungefär ett dygn och placerar dem under en bra press.
  • Gummilim är 5 eller 7% gummi löst i bensin utan föroreningar. Dessa dagar ersätts det ofta av syntetiska gummiföreningar. Den mest populära typen av sådana lim – 88 CA . Det är en kolloidal lösning av gummi och harts, som blandas med nefras och etylacetat. Vald för limning av gummi och betongytor samt glas och trä. Denna komposition är väl lämpad för att lägga golv på cement eller trä, binda skum och skum ihop. Du kan också använda detta lim för att arbeta med tyger och läder, för en snabb reparation av alla par skor. Lim 88 CA är vattentätt, det blir inte till en giftig förening när den utsätts för luft, den tål temperaturer från -500 till +700 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En annan komposition - välkänd för alla lim 4508 . Den är inte rädd för vatten, ger sömmen elasticitet och har hög klibbighet. Denna komposition kan hittas vid tillverkning av textilier, tillverkning av olika gummiprodukter, speciella skyddsdräkter, gummerade tyger. Hög elasticitet gör det möjligt att bli populärt när man limmar PVC -båtar, läderklädsel, kostymer för fiskare.
  • Utmärkta recensioner har en komposition Loctite vilket är väldigt snabbt. Med den kan du reparera en båt under svåra förhållanden på 5-7 minuter. Denna komposition har också en minus - snabb limning, som kommer att skilja sig i ojämn anslutning över hela området.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lim "Radikal ". Många fiskare rekommenderar att du alltid har detta elastiska lim med dig. Det tål ett ganska högt tryck och betydande påfrestningar. "Radikal" är inte rädd för negativa temperaturer, det fungerar utmärkt i både färskt och saltvatten. Detta lim anses vara oumbärligt för snabb reparation av gummibåtar.
  • Gummilim . Det är en naturgummiblandning. Den är vattentät och kan därför användas för limning av olika gummi och uppblåsbara produkter: båtar, bil- och cykelkameror, läderklädsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och tillämpning

För att korrekt skaffa det bästa limet för gummi är det värt att svara på hela frågan: var exakt ska det användas.

Innan du köper kompositionen bör du också svara på andra frågor som hjälper till att identifiera vissa funktioner i egenskaperna hos det valda limet:

  • Kommer den limmade produkten att värmas eller kylas? Olika formuleringar klarar olika temperaturer. Om du planerar att använda lim under svåra förhållanden måste du se till att det är en komposition som inte är rädd för dessa förhållanden.
  • Kan produkten utsättas för frekventa stötar, vibrationer eller kraftig deformation under drift? Nästan alla professionella gummilim är resistenta mot mekanisk påfrestning. Men det finns sorter som har ökat motstånd mot rivkrafter. De kan användas för limning av dörrtätningar eller för vakuumgummi.
Bild
Bild
  • Vilka sömmar ska appliceras på produkten som ska limas? För tunna sömmar väljs flytande lim, för tjocka - med en tjockare konsistens.
  • Vilken typ av element behöver du limma? För att välja rätt lim bör du bekanta dig med omfattningen av dess användning. Till exempel om det är nödvändigt att limma golvbeläggningarna med gummilim.
  • Kommer kompositionen att komma i kontakt med mat? Vissa typer av lim är mycket giftiga. Därför måste du köpa den säkraste kompositionen för att återställa skålar och tallrikar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla egenskaper hos limmet finns i dess bruksanvisning. Det är lämpligt att be säljaren om råd om tillgängligheten av de lim som han säljer.

Innan limning avfettas ytan och rengörs från smuts. För att göra detta kan du använda aceton, vilket inte bara bidrar till god rengöring utan också gör gummistrukturen mjukare. Olika föroreningar kan bidra till en minskning av själva vidhäftningen och minska kompositionens hållbarhet, och sedan måste delarna limas igen efter en tid.

Limning görs bäst över flera steg. Ett lager primer kommer till nytta här, vilket hjälper limet att visa resultatet kvalitativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra vidhäftningskvaliteten är det bättre att ta en teknisk hårtork - när du använder den värms anslutningen bra (upp till 60 grader). Men du kan inte ta med limet för uppvärmning till öppen låga.

Tips

För att få ett utmärkt resultat när du använder lim för gummi är det oerhört viktigt att observera en speciell teknik vid limning - det anges vanligtvis på burken med lim eller röret.

Det är först och främst nödvändigt att göra ytbehandling av hög kvalitet före klistringsprocessen. Gummi kan förorenas med rester av alla typer av material, damm eller oljor som var i direkt kontakt med det. Du kan ta bort dessa typer av föroreningar genom att använda speciella rengöringsmedel eller en speciell typ av lösningsmedel. Om gummiytan rengjordes mekaniskt med slipmedel före limningen måste du ta bort alla rester av det resulterande dammet med rengöringsmedel eller lösa upp all smuts som samlats på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limappliceringstekniken kräver korrekt utförande av instruktionerna för att uppnå bästa resultat. Därför är det värt att veta att det finns två typer av limning: varmt och kallt.

I den första metoden utförs limning vid en temperatur på 70 till 160 grader, och processens varaktighet kan ta 5-10 minuter. Det andra alternativet kräver limning vid normal rumstemperatur, men härdningstiden kommer att öka upp till 2-3 tiotals timmar.

Ytorna som ska limmas måste vara väl förberedda för att få en stark bindning som följd. Innan du avfettar gummit under limningen måste du behandla det med fint sandpapper - detta ökar kontaktytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För avfettning av hög kvalitet kan du ta något slags lösningsmedel som lätt avdunstar, till exempel vanlig aceton eller till och med bensin.

Ett antal föreningar kan tjockna och sedan kan de spädas. Det finns ingen universell typ av utspädningsmedel i naturen. Och även om alla gummi lätt kan lösas upp i kolvätekomponenter, måste du välja en annan typ av utspädningsmedel för var och en av dem.

För nitrilbutadiengummi väljs nepras eller etylacetat. Innan du späd 88 lim måste du värma det noggrant i ett ångbad till 40-45 grader. Detta preparat hjälper till att förhindra att klumpar bildas.

Rekommenderad: