Latexfärg: Vad är Det, Tvättbar Färg För Väggar Och Tak, Matta Alternativ För Badrum Och Kök, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Latexfärg: Vad är Det, Tvättbar Färg För Väggar Och Tak, Matta Alternativ För Badrum Och Kök, Recensioner

Video: Latexfärg: Vad är Det, Tvättbar Färg För Väggar Och Tak, Matta Alternativ För Badrum Och Kök, Recensioner
Video: Måla våtrum steg 2 - för professionella målare 2024, Maj
Latexfärg: Vad är Det, Tvättbar Färg För Väggar Och Tak, Matta Alternativ För Badrum Och Kök, Recensioner
Latexfärg: Vad är Det, Tvättbar Färg För Väggar Och Tak, Matta Alternativ För Badrum Och Kök, Recensioner
Anonim

Latexfärger är ett populärt efterbehandlingsmaterial och är mycket efterfrågade bland konsumenterna. Materialet har varit känt sedan forntida Egypten, där det användes för att skapa målningar. Från mitten av 1800 -talet började emulsionen aktivt användas för att måla yttre ytor och inre lokaler; det var en oljekomposition med tillsats av tvål eller kalk.

Idag är latexfärger vattenbaserade emulsioner baserade på polymerpartiklar som kan målas i valfri färg med hjälp av ett färgschema.

Bild
Bild

Beskrivning och egenskaper

Latexfärg finns endast i vitt. Den är baserad på vatten med syntetisk latex. Innan de appliceras på ytan kommer latexpartiklarna inte ihop på grund av närvaron av vätskan. Efter applicering på väggens yta avdunstar vattnet och färgpartiklarna kombineras med varandra och bildar en film. Materialet har god vidhäftning till basytan, den torkade färgen flagnar inte eller bubblar.

Emulsionen är mångsidig, lätt att använda och har ett antal fördelar:

  • Slitstyrka. Den latexmålade ytan behåller sitt ursprungliga utseende länge. Färgen spricker inte eller flagnar av;
  • Ingen lukt. Denna kvalitet är en av de främsta fördelarna med latex;

Reparationsarbete kan utföras i närvaro av barn, kräver inga ytterligare åtgärder för att förhindra absorption av färglukt av produkter eller hushållsartiklar,

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fullständig miljösäkerhet och hygien. Den målade ytan andas och har hög fuktbeständighet. Detta möjliggör våt rengöring och hjälper till att bibehålla naturlig luftfuktighet och ett gynnsamt mikroklimat i rummet;
  • Estetiskt utseende. Färgen finns i olika glansvärden från 0 till 100. Ju högre index, desto mer blank blir ytan vid målning. Detta låter dig uppdatera rummet och ge det ett elegant utseende;
  • Värmebeständighet och brandsäkerhet. Färgen tål exponering för höga temperaturer, helt obrännbar och neutral för kemikalier. Detta gör att du kan använda den för att avsluta alla typer av lokaler och utomhusarbete utan begränsningar;
  • Snabbtorkande och enkel applicering. Den tid det tar för den målade ytan att torka helt beror på miljöns tillstånd. Vid rumstemperatur torkar färgen på 2 timmar. Emulsionens elasticitet och höga vidhäftning gör det lättare att applicera materialet på väggen och eliminera spridning och bildning av blodproppar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med latexemulsioner inkluderar behovet av att förbehandla väggen med en primer. Om detta inte görs, är det en stor sannolikhet för uppkomst av svamp, mögel och patogener. Detta beror på att latex är en bakterievänlig miljö.

Vyer

Latexfärg presenteras på den moderna byggmarknaden i ett brett sortiment. Emulsioner varierar i sammansättning, prestanda och utseende. För internt arbete finns det följande typer av dem:

Polyvinylacetat . De är bättre kända under namnet vattenbaserade emulsions- och vattendispersionslösningar. Emulsionen tillverkas på basis av PVA -bygglim, och på grund av frånvaron av lösningsmedel i dess sammansättning är färgen luktfri. Skiljer sig i utmärkt vidhäftning, låg viskositet, kan enkelt tas bort från händer och kläder. Efter torkning har den en måttlig kalkaktig effekt, därför rekommenderas den endast för målning av tak eller svåråtkomliga platser i uppvärmda utrymmen. Den har låg frostbeständighet, därför är den inte lämplig för användning i kalla lager, garage och sommarstugor. Med frekvent våtrengöring tvättas den gradvis av väggarna. Det är det mest budgetvänliga alternativet från hela serien latexfärger;

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Styren-butadien emaljer är vattenbaserade och har hög fukt- och slitstyrka. Rekommenderas för användning i alla typer av inomhusutrymmen. Baksidan är tendensen att blekna under påverkan av ultravioletta strålar. Perfekt för inredning av kök, korridorer, korridorer och förråd;
  • Akrylfärger är mycket högkvalitativa och hållbara emaljer. Den målade ytan får en smutsavvisande effekt och kännetecknas av ånggenomsläpplighet och motståndskraft mot korrosion. Akryl appliceras i två lager, vilket gör att du kan maskera små sprickor och väggfel. Beläggningen tål upp till 5000 våtrengöringscykler, så den kan säkert användas i kök och badrum. Emaljen är inte benägen att blekna, vilket gör att den kan användas för att måla väggar i soliga rum utan risk att förlora färgernas ljusstyrka och det ursprungliga utseendet. På grund av dess höga prestandaegenskaper kan färgen användas både inomhus och utomhus. Det kan appliceras på kitt, putsade ytor, betong, gipsskivor, tegel och trä. Perfekt för målbara tapeter. Den tvättbara ytan har en silkeslen yta och är en utmärkt inredningslösning för inredning av vardagsrum och hallar.
Bild
Bild
Bild
Bild

I utseende och struktur är latexfärg matt och blank. Den första typen, förutom matt, kan ha en halvmatt och djupmatt finish. Denna typ av emaljbrunn maskerar väggarnas brister, men reducerar rummet visuellt, därför rekommenderas det för användning i rymliga och ljusa utrymmen. Den andra typen presenteras i blanka, halvblanka och superblanka versioner, den utmärks av hög slitstyrka och ett attraktivt utseende.

Nackdelen med glansiga kompositioner är deras oförmåga att dölja väggfel och deras höga pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett färgschema?

Det finns tre typer av färgscheman: vattenlösliga, lösningsmedelsburna och universella. När du väljer måste du noggrant studera egenskaperna hos det köpta färgämnet och se till att det är kompatibelt med den befintliga emulsionen. Därefter bör du välja en färg, efter att du tidigare har läst tabellen över toner, vars ljusstyrka och mättnad beror på basens färg och mängden färg som tillsätts. På den moderna marknaden presenteras färger i ett brett utbud av färger, vilket gör att du kan köpa hela spektrumet, inklusive svart.

Bild
Bild

Då ska du testa färgen. För att göra detta, blanda lite färgämne med emulsionen och applicera på den beredda ytan. Resultatet bör utvärderas under dagen i naturligt ljus och efter att färgen har torkat helt. På detta sätt är det möjligt att bedöma graden av glans på den tonade ytan. Färgämnet ska tillsättas gradvis under omrörning av emulsionen.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en latexfärg bör du noggrant studera markeringarna, vars indikatorer återspeglar alla tekniska egenskaper hos emulsionen. En viktig parameter är spridningshastigheten, vilket indikerar förbrukning av material med en enhetlig täckning på en kvadratmeter av ytan. Baserat på denna indikator kan du exakt bestämma det antal burkar som krävs. Uppmärksamhet bör också ägnas åt blandningens tixotropi. Detta index anger tiden för förtjockning och fullständig torkning, vilket också är viktigt, särskilt när reparationstiden är begränsad.

Slitage och fuktbeständighet är viktiga faktorer . Deras värden anges också på förpackningen. Dessa egenskaper hos emalj bör beaktas när du väljer färg för ett badrum eller kök. För sovrummet och vardagsrummet är blandningar med låg fuktbeständighet och med en torr nötningscykel på 3000 ganska lämpliga. Temperaturregimen som tillåts för drift och installation bör också beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För utomhusarbete bör du välja en emalj anpassad till yttre aggressiva miljöpåverkan och inte använda emaljer avsedda för målning inomhus. Utomhusmodeller har hög ljus- och fuktbeständighet, samt ökad ånggenomsläpplighet.

För att måla ugnen bör du välja emaljer med höga värmehållfasthetsvärden av matt finish. Annars kan glansen från konstanta förändringar och hög temperaturexponering bli grumlig. För att måla plastytor bör du välja emalj för utomhusbruk.

Kan trä målas?

Latexfärger används ofta på träytor på fönster, dörrar och fönsterbrädor. Träemaljer klassificeras också i yttre och inre färger och skiljer sig i förhållandet mellan pigment och förtjockningsmedel. Torkningstiden för emulsionen på en träyta är 20-120 minuter, det beror på träets löslighet och fuktnivå, liksom på temperaturen i det omgivande rummet.

Bild
Bild

Användningen av latexfärg förlänger avsevärt träytans livslängd. Detta uppnås på grund av det faktum att ytan målad med emalj tillåter luft att passera väl, vilket gör att trädet kan andas. Detta minskar risken för mögel- och sönderfallsprocesser. Latexfärg bör inte användas i rum med hög luftfuktighet. Detta kan leda till att bakterier som är skadliga för träet uppträder.

Det rekommenderas att måla träytor i två lager. Detta beror på att träet absorberar färg väl, och för att bilda en bättre beläggning bör emaljen appliceras två gånger.

Tillverkares översikt

Bland inhemska tillverkare är varumärkets produkter populära. " Lacra " … Företaget har tillverkat färger och lacker i 20 år. Med många års erfarenhet och tillämpning av den senaste utvecklingen inom tillverkning av färger och emaljer har företaget etablerat produktion av högkvalitativa produkter, som i sina egenskaper och tekniska egenskaper på inget sätt är sämre än framstående utländska motsvarigheter.

Produkterna från det ryska företaget är inte mindre välkända. " Olympus " … Hon är ganska köpbar och har många positiva recensioner. Företaget tillverkar ett komplett sortiment av färger och lacker som erbjuder hög kvalitet till ett överkomligt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finska Tikkurila, tyska Caparol och engelska Dulux anses välförtjänt som ledare på den europeiska marknaden. Produkterna från bekymmerna är av högsta kvalitet och efterfrågas över hela världen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Latexfärg används ofta i vardagsrum, sovrum och barnrum. Den tonade finishen låter dig skapa intressanta konstnärliga bilder och ger värme till interiören.

  • väggarnas återhållsamma ton kombineras harmoniskt med delikat provence;
  • ljusa färger i minimalism - snygg och lakonisk;
  • mörka nyanser och strikta linjer i interiören betonar rymdets geometri;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

färg variation av moderna interiörer

Bild
Bild

latex inre emalj fyller rummet med värme och ljus

med hjälp av färgämnen för att skapa ett ovanligt utseende i en tonårs rum

Rekommenderad: