Gipsskopa (31 Bilder): För Puts Med Egna Händer, Med Kompressor Och Pneumatisk Konstruktion, Med Trähandtag Och Vridning

Innehållsförteckning:

Video: Gipsskopa (31 Bilder): För Puts Med Egna Händer, Med Kompressor Och Pneumatisk Konstruktion, Med Trähandtag Och Vridning

Video: Gipsskopa (31 Bilder): För Puts Med Egna Händer, Med Kompressor Och Pneumatisk Konstruktion, Med Trähandtag Och Vridning
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, Maj
Gipsskopa (31 Bilder): För Puts Med Egna Händer, Med Kompressor Och Pneumatisk Konstruktion, Med Trähandtag Och Vridning
Gipsskopa (31 Bilder): För Puts Med Egna Händer, Med Kompressor Och Pneumatisk Konstruktion, Med Trähandtag Och Vridning
Anonim

Nästan allt efterbehandlingsarbete innefattar planering av väggarna med olika typer av gips. Det är inte alltid bekvämt att applicera lösningen med en vanlig sparkel, eftersom det är svårt för den att jämnt fördela kompositionen över ytan. En universell lösning här är användningen av en gipsskopa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande koncept

En gipshink är en hjälpanordning som är utformad för att applicera en uppslamning på en vägg eller golvyta. De används ofta när man putsar vertikala ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan struktur består av flera huvuddelar:

  • Metallskål. Behållarens volym kan variera i olika storlekar. En skål är tillverkad av en hållbar stålplåt som har olika former.
  • Penna. Fäst den direkt på ramen för att förenkla arbetet. Många enkla handtag är gjorda av trä, eftersom det är lätt i vikt.

Skopans form bör noteras, vilket kan variera beroende på användningsmiljön och metod för applicering av lösningen.

Bild
Bild

Det är mycket lättare att arbeta med ett sådant verktyg än med en murslev, på vars yta morteln kan spridas.

Vyer

Bygghinkar dök upp för länge sedan och var enkla och praktiska. Efter tiden förändrades produkterna praktiskt taget inte: tillverkarna förbättrade bara skålens form något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på appliceringsmetod kan dessa produkter delas in i två huvudtyper:

Manuell . Det här är vanliga hemlagade skålar med trähandtag. Du kan göra dem själv av en tunn plåt. Verktyget används av hantverkare för små mängder arbete, där det inte är nödvändigt att uppnå hög noggrannhet i applikationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficka . Detta är en pneumatisk skopa som gör att slammet kan appliceras med högre hastighet. Utåt liknar det en skål med höga sidor. I botten av behållaren finns det hål genom vilka blandningen släpps ut utanför. Det kan finnas flera av dem, och de kompletteras med speciella styrrör.

Bild
Bild

Lösningen levereras med luft som komprimeras av kompressorn.

Designers kan ändra handtagets position för att göra det lättare att arbeta med. Detta gör att du kan arbeta med ytor på olika plan. Vissa modifieringar kan utrustas med roterande huvuden. Detta gör att du kan ändra arbetsriktningen beroende på väggens placering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tratten fungerar

Denna typ av pneumatisk skopa bör diskuteras mer detaljerat. Dess användning gör att du kan påskynda putsningen flera gånger.

Principen för drift av en pneumatisk spade för applicering av en lösning kan beskrivas med följande algoritm:

  • En viss mängd av den beredda blandningen hälls i skålen. Det bör noteras att kvaliteten på applikationen beror på lösningens konsistens. Det ska inte vara för tjockt eller för rinnande. Blandningens densitet bestäms visuellt.
  • Efter fyllning med lösningen ansluts en kompressor till skopan. Kontrollen utförs med en speciell spak. När luften kommer ut kommer den in i lösningen och skjuter ut den genom den nedre öppningen, varefter blandningen fastnar på väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applicering utförs successivt i tunna lager. Det är bättre att utföra flera tillvägagångssätt, eftersom detta gör att du kan få den önskade bindningen av blandningen med basen. Observera att moderna automatiska skopor är mångsidiga.

Förutom gips kan de användas för att applicera följande kompositioner:

  • sandmurbruk;
  • relieffärgade färger;
  • korklösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av behållarens tekniska parametrar är vinkeln vid vilken systemet kan sprida gipset. Detta värde i de flesta enheter varierar från 30 till 90 grader. Ju mindre vinkel, desto mindre yta täcker blandningen när du lämnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför, när du väljer en enhet, bör du ta hänsyn till hur mycket arbete som behöver göras för tillfället.

Fördelar och nackdelar

Gipsskopor är ganska vanliga idag och används av många professionella byggare.

Dessa mångsidiga enheter har ett antal obestridliga fördelar:

  • Lätt att använda. Alla, även de som inte har någon konstruktionserfarenhet, kan använda en manuell eller pneumatisk skopa.
  • Ökad produktivitet. Det uppnås på grund av möjligheten att snabbt applicera den önskade volymen av blandningen på väggen. Det bör noteras att manuella skopor inte ger lika stor vinst som automatiserade system.
  • Jämn fördelning. Med hjälp av sådana spadar kan du applicera ett relativt jämnt lager av gips, som bara behöver trimmas med en regel. Men det betyder inte att det är omöjligt att få ett plant plan med hjälp av en hink.
Bild
Bild
  • Bildning av tunna lager. Denna fördel gäller pneumatiska skopor. Med deras hjälp fäster lösningen mycket bra på ytan. Detta gör att du kan fördela den jämnare och applicera blandningen upp till 1 cm tjock.
  • Låg kostnad. Modeller är tillgängliga för nästan alla. Men om du planerar att använda en pneumatisk hink måste du dessutom fylla på en kompressor med en viss kapacitet.
  • Varaktighet. Detta beror på att spaden inte innehåller rörliga delar och mekanismer. Om du tar hand om det korrekt kan du använda det i flera år.
Bild
Bild

Skopan har praktiskt taget inga nackdelar - den klarar uppgiften perfekt. En av nackdelarna kan betraktas som användningen av metall av låg kvalitet för tillverkningen, vilket snabbt kommer att korrodera och tappa styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi gör själva

Skopor är relativt enkla att återskapa hemma.

Tillverkningstekniken för denna enhet består av flera sekventiella operationer:

  • Inledningsvis bör du hitta en lämplig ritning eller en ungefärlig ritning med en skiss av önskad form. Om konstruktionen innebär användning av en kompressor är det nödvändigt att ge den utseendet av en rektangulär skål utan topplock.
  • Ämnen för skålen skärs ut av två ark. En del kommer att fungera som botten, och sidorna ska formas av den andra. För att göra detta, böj arket i rätt vinkel eller rulla det till en cylinder.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Anslutning av element. Det enklaste sättet att göra en skål är att svetsa de resulterande ämnena. Men det här alternativet är inte alltid lämpligt för stål. Därför är användningen av bultade anslutningar en universell metod.
  • Skär hål. Slutligen måste du borra två hål som ska användas för att ansluta kompressorn och lösningsutloppet. Små styrrör ska svetsas till dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsteknik

Att putsa med en hink är ingen komplicerad process.

Genom att utföra denna procedur bör du följa några enkla regler:

  • Innan putsning bör ytan på väggarna förberedas noggrant. Beroende på vilken murbruk som används grundas grunden med en specifik komposition. Om väggarna är kraftigt böjda eller har många sprickor måste de jämnas eller förstärkas.
  • Murbruk bör appliceras med en behållare på ett avstånd som inte överstiger 15 cm från väggen. Om du behöver kontrollera skikttjockleken reduceras detta värde till 2-5 cm. Observera att ju längre skopan ligger, desto fler bubblor bildas i strukturen. För att ta bort tomrum måste ytan jämnas ut noggrannare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om en vanlig hink används måste murbruk kastas på väggarna. I det här fallet måste du försöka göra så att rörelsen i handen liknar en fläkt. Detta kommer att fördela lösningen jämnare.
  • Applicera lösningen i flera lager tills den sticker ut över de tidigare installerade fyrarna. Använd endast högkvalitativ gips, som enligt experter fäster bra på ett visst material.
Bild
Bild

Gipsskopor är enkla verktyg som kan göra väggdekoration mycket enklare och bättre. Enkel applicering består av enkla, flytande rörelser som fördelar blandningen jämnt över ytan. Detta förenklar efterbehandlingen mycket och gör att du kan utföra reparationer själv.

Rekommenderad: