Träpaneler För Invändig Väggdekoration (90 Bilder): Dekorativa Väggar Med Trä Och Massiva Material - Intressanta Idéer

Innehållsförteckning:

Video: Träpaneler För Invändig Väggdekoration (90 Bilder): Dekorativa Väggar Med Trä Och Massiva Material - Intressanta Idéer

Video: Träpaneler För Invändig Väggdekoration (90 Bilder): Dekorativa Väggar Med Trä Och Massiva Material - Intressanta Idéer
Video: Så här målar du med LADY Minerals kalkfärg 2024, Maj
Träpaneler För Invändig Väggdekoration (90 Bilder): Dekorativa Väggar Med Trä Och Massiva Material - Intressanta Idéer
Träpaneler För Invändig Väggdekoration (90 Bilder): Dekorativa Väggar Med Trä Och Massiva Material - Intressanta Idéer
Anonim

Träpaneler är ett populärt material för invändig väggdekoration av en lägenhet eller ett hus. Ett brett utbud av färger, material och bearbetning av dessa paneler gör att du kan väcka alla designidéer och skapa en unik inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Träpaneler används ofta för inredning av väggar. De är gjorda av naturmaterial och ger ett hälsosamt inomhusklimat, gör det mer bekvämt, "varmare". Det praktiska med detta efterbehandlingsmaterial gör att du kan använda det i alla rum - sovrum, barnkammare, kök, vardagsrum.

Det är oönskat att installera träpaneler i rum med hög luftfuktighet, till exempel i ett badrum, särskilt om träet inte behandlas med speciella föreningar. Under sådana förhållanden kommer panelerna inte att hålla länge, de börjar ruttna, försämras och måste snart bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare sina ljudisolerande egenskaper och låga värmeledningsförmåga skapar träpaneler en bekväm atmosfär i rummet. Det naturliga träets attraktiva utseende och miljövänlighet ger interiören en touch av aristokrati. Men väggdekoration är långt ifrån den enda funktion som träpaneler kan utföra.

De kan användas:

  1. när du zoner ett rum eller skapar accenter i det;
  2. för att förbättra ljudisolering;
  3. för att öka värmeisoleringen i rummet;
  4. för att maskera väggfel;
  5. som ett sätt att kombinera utrymmen utformade i olika stilar till en enda helhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du trimma taket med paneler, du kan bygga skiljeväggar från dem, ordna nischer, skapa en mängd olika arkitektoniska element. Träet är lätt att bearbeta, så sådana paneler kan ges nästan vilken form som helst.

Tillverkning av träpaneler innebär användning av endast miljövänliga material. Detta är antingen massivt trä eller en mängd olika virke som återstår efter primär bearbetning - spån, sågspån, barkbitar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Precis som alla andra material har träpaneler sina egna fördelar och nackdelar.

Den första kategorin inkluderar:

  • stort utbud av;
  • miljövänlighet;
  • lättskött;
  • enkel installation;
  • möjligheten att dölja ledningar under panelerna;
  • förmågan att montera även på en ojämn yta;
  • god värme och ljudisolerande egenskaper hos materialet;
  • attraktivt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns mycket färre nackdelar, men de finns också. De viktigaste är känslighet för luftfuktighet och en minskning av det användbara området i rummet. Om du planerar att montera panelerna på en limblandning måste du se till att väggarna är jämna.

I allmänhet är träpaneler det bästa alternativet för väggdekoration både i en lägenhet och i ett hus på landet . De kommer harmoniskt att passa in i nästan alla interiörer, förutom kanske i moderna högteknologiska och loftstilar. Den naturliga adeln i naturligt trä kommer att betona interiörens status. Dessutom kan trädet ha en fördelaktig effekt på människors hälsa och psykiska välbefinnande. I den moderna världen med dess häftiga rytmer, påfrestningar och konkreta djungler är detta en viktig faktor.

Om du använder paneler med en neutral färg, till exempel vit, kommer de att fungera som en utmärkt bakgrund för alla ljusa accenter i interiören och kommer inte att distrahera uppmärksamheten på sig själva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

För närvarande erbjuder marknaden ett brett utbud av träpaneler för varje smak och budget. Dessa kan vara lamellpaneler, snidade, perforerade, gjorda av massivt naturligt trä eller kompositmaterial, rektangulära eller fyrkantiga.

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer paneler

  1. Nivån på temperatur och luftfuktighet i rummet där träpanelerna ska installeras. Plötsliga förändringar kan påverka materialets utseende och livslängd negativt. Ytterligare behandling med speciella skyddande föreningar kommer att krävas.
  2. Dekorativa egenskaper. Väggpaneler skiljer sig inte bara i tillverkningsmaterialet utan också i beläggningens struktur, färg, storlek.
  3. Värme- och ljudisoleringsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på interiörens stil, på rummets geometri och täckningsområde kan du välja paneler i en sådan form som harmoniskt kompletterar den befintliga inredningen. Det kan vara en rektangulär form som liknar ett foder, kakel med flera lameller (även rektangulära), kvadratiska former med lameller av olika tjocklek.

När det gäller dekorativ behandling av kakel finns det också flera alternativ här. För materialet kan du:

  1. applicera faner - du får en kakel med en naturlig trästruktur;
  2. laminat - gör det möjligt att plocka upp vilken nyans som helst;
  3. applicera lack eller vax - skyddar mot fukt, ger glans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan präglingsteknik användas för dekorativ bearbetning av paneler.

Kostnaden för sådana paneler beror på tillverkningsmaterialet . Till exempel är spånskiva (spånskiva) billiga, ger ett ganska brett spektrum av former, storlekar, dekorativa lösningar, men kvaliteten på sådana paneler lämnar ofta mycket att önska.

Fiberboard (fiberboard) är också prisvärt. De är tillverkade i stora ark, kan ha dekor eller inte. Tallrikar utan dekorativ beläggning är billigare.

MDF (Medium Density Fiberboard). Sådant material är ofta laminerat eller täckt med faner som efterliknar konsistensen av naturligt trä.

OSB (orienterad strängbräda eller platta). De är gjorda av hackat trä, flis. Den kan användas som en oberoende dekorativ beläggning (efter målning) eller som foder för andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte spektakulära 3D -paneler . Det geometriska mönstret de skapar - tredimensionellt, unikt i sitt slag - gör sådana plattor till centrum för uppmärksamhet i alla interiörer. De kan användas inte bara som dekoration, utan som ett fullvärdigt dekorativt element, som en ljus inredning i interiören.

3D -paneler kommer att se bra ut i ett modernt rum. Eller som ett "moderniserande" inslag i retroinredningar. De kommer att lägga till modern dynamik, livlighet, uttryck för klassikerna.

Massiva träpaneler är de dyraste materialen. Men de motiverar sin kostnad med hög prestanda, 100% miljövänlighet, hållbarhet och estetik. Vid tillverkningen kan olika träslag användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aska

Denna ras med sin heterogena mönsterstruktur är väl lämpad för mörka rum. Askplattor är också lämpliga för golv i stora rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valnöt

Detta är en värdefull träslag. På grund av sin låga plasticitet utsätts den inte för deformation. Motståndskraft mot fukt, enkel bearbetning, färgning, lackering eller färgning är de otvivelaktiga fördelarna med denna ras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk

Detta träd är av medelhårdhet och styrka. Dess fibrer kännetecknas av hög viskositet och elasticitet - det är ganska svårt att klyva björk. Snittstammen kan ha olika nyanser. I produktionen används burl, karelska eller dinglande björkar oftast. Plattor av sådant trä kännetecknas av motståndskraft mot mögel, mögel och så vidare, har naturliga antiseptiska egenskaper, och på grund av sitt vackra texturerade mönster har de höga dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bok

Stammen har en hög strukturell densitet (före bildandet av en grop, som bara visas i medelåldern). Beroende på var och under vilka förhållanden trädet växte kan trä ha en annan färg. Detta gör det möjligt att välja en nyans som är i harmoni med rummets huvudfärgschema. Trä är också mycket hållbart och hygroskopiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Kraftigt, tungt trä. Lämplig för klassisk inredning. De höga dekorativa egenskaperna hos denna ras beror på närvaron av ett vackert texturerat mönster på trädets snitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Brandbeständigt, fuktbeständigt berg, som bara blir starkare vid långvarig exponering för vatten. Den rödaktiga nyansen av kärnan och trädringarna ger träet estetik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Körsbär

Avser värdefulla träslag. Träet mörknar med tiden. God elasticitet, enkel bearbetning, låg hållfasthet, låg motståndskraft mot yttre faktorer är de karakteristiska egenskaperna hos körsbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönn

En värdefull ras. Dess fysiska egenskaper liknar ek. Träet är ganska flexibelt, hållbart och hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

Den mest tillgängliga rasen. Det kännetecknas av sin medeltäthet och motståndskraft mot svampangrepp. Lätt att bearbeta och installera.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer paneler för att dekorera ett rum måste du ta hänsyn till hur denna eller den typen av träplattor kommer att passa in i interiören. Till exempel kommer snidade träpaneler - boiserie - att se bra ut i en klassisk inredning i empirestil. Vid en tidpunkt användes sådana paneler för att dekorera aristokratiska herrgårdar och palats. Och nu kan de ge interiören lyx, raffinerad chic.

Självhäftande plattor är ett mer demokratiskt alternativ, vilket också är enkelt att installera . Men deras installation kräver en plan yta på väggarna, därför måste du uppnå lämplig ytkondition innan du fortsätter med installationen.

Rammontering är att föredra. Denna typ av infästning är mer pålitlig än limning, och demonteringen av panelerna, om det behövs, kommer att bli enklare. När plattorna demonteras från ramen påverkas dessutom deras tillstånd och utseende praktiskt taget inte. Om plattorna planterades med lim kommer de efter demontering att bli helt oanvändbara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om emellertid inte all beläggning måste demonteras, utan bara en del av den (till exempel för att byta ut en kakel eller reparera), kommer hela ytan att drabbas. Det är osannolikt att det är möjligt att noggrant ta bort en kakel. Chansen är stor att skada, förstöra elementen intill den.

Ansökan

Träväggpaneler används ofta i väggdekoration. Deras höga dekorativa egenskaper, hållbarhet, styrka gör att de kan användas i utformningen av nästan alla rum. Miljövänligheten hos detta material är en annan av dess obestridliga fördelar, som dessutom motsvarar de senaste trenderna inom inredning.

Alla vill skapa en atmosfär av mys, värme och komfort hemma . Naturligt trä gör det enkelt att lösa detta problem. Att möta träpaneler i lägenheten kommer inte bara att lägga till mys i inredningen, utan också ha en gynnsam effekt på rummets mikroklimat. Eteriska oljor från naturligt trä har en positiv effekt på människors hälsa och välbefinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggbeklädnad är inte den enda möjliga användningen av träplattor. De kan användas för att rengöra golvet, du kan skapa alla typer av nischer, urtag, skiljeväggar. Materialets elasticitet och enkla bearbetning gör det möjligt att förkroppsligar nästan vilken fantasi som helst.

Det är inte nödvändigt att mantla alla väggar. Om du designar bara en, kommer det att bli en spektakulär accent i interiören och locka ögat. I detta fall kommer trädets fördelaktiga effekt inte att minska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om ett hus på trä, kommer att dekorera väggarna inuti det med träpaneler skapa ett holistiskt, harmoniskt utseende av hela huset. Exteriör och interiör kommer att komplettera varandra perfekt.

När du installerar sådana paneler är det viktigaste att välja rätt komponenter . Ramen på vilken plattorna, självgängande skruvar eller lim kommer att fästas, om installationen utförs med deras hjälp - allt detta måste vara av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen kan vara metall (den är lättare) eller trä (gjord av små balkar - dess massa är större).

Själva installationsprocessen utförs i etapper

  1. Beräknar det exakta antalet plattor och hur de kommer att placeras på väggen.
  2. Installation av ramen. Möjliga oegentligheter kan elimineras med mellanlägg.
  3. Installera den första panelen. Du måste börja från botten, från hörnet. Var noga med att övervaka spårets placering - det ska vara överst.
  4. Installera den andra panelen och fixera den med självgängande skruvar.
  5. Efter att alla panelerna är installerade fixeras de slutligen med självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att kompensera för termisk expansion måste avstängningar göras på plattornas sidor . Om dessa luckor är för iögonfallande och förstör panelernas utseende kan de döljas med hjälp av dekorativa överlägg.

Inredningen på panelerna kan vara mycket varierande - fanering, lackering, laminering, målning. Om du väljer rätt överlägg, som helt matchar i färg och struktur, kommer luckorna inte att märkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Trä i inredningen kan användas inte bara för väggdekoration, utan också för golv- eller takdekoration. Takpaneler skiljer sig inte mycket från väggpaneler. De kan tillverkas inte bara av massivt trä, utan också i form av en smörgås i tre lager. Det översta lagret i en sådan "tårta" är en värdefull trädslag, den nästa - barrträd. Tall är den vanligaste.

Tillverkning av träpaneler, särskilt de som är gjorda av kompositmaterial, kan innebära användning av giftiga, skadliga ämnen som formaldehydhartser. Därför, när du väljer plattor, är det nödvändigt att uppmärksamma inte bara deras utseende och driftsegenskaper, utan också indikatorer som brandfarlighetsklassen.

Det högsta brandmotståndet är inneboende i produkter i KM1 -klassen . Denna grupp inkluderar lättantändliga (G1), knappt brandfarliga (B1), lågrök (D1) och giftfria (T1) material. Risken för brand i sådana spisar minimeras, och även i händelse av brand kommer de inte att släppa ut mycket rök eller skadliga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att ta hand om träplattor är enkelt. Det räcker att torka av dem med en fuktig trasa, vid kraftig smuts - tvätta dem. Du behöver inte använda starka tvättmedel eller slipmedel - du kan förstöra panelernas utseende.

Lätt att installera, enkelt att underhålla, miljövänlighet, höga dekorativa egenskaper, värme, komfort som de ger till interiören - allt detta har gjort träpaneler till ett populärt ytmaterial. Detta är inte bara en "dacha", en byversion, som man trodde tills nyligen. Detta är en spektakulär, respektabel inredning i vilken stil som helst.

Det rekommenderas inte att använda träpaneler i rum med hög luftfuktighet .- de kan snabbt förlora sin attraktivitet, spricka, deformeras. För att undvika detta måste plattorna behandlas med speciella skyddande föreningar. Vissa modeller genomgår denna bearbetning i produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlade paneler är dock fortfarande känsliga för fukt. De kan användas om rummet har en stor yta och låter dig placera plattorna på ett betydande avstånd från vattnet. Direkt exponering för fukt kan negativt påverka trädet, och förändringar i temperatur och luftfuktighet kan förvärra situationen.

Badrum, kök - i dessa rum är användning av trä, särskilt nära vattenkällor eller värmeelement, oönskat. Risken för brand, deformation, skador på paneler i sådana rum är mycket högre än i samma vardagsrum.

Träpaneler kan användas i köket om du inte spenderar mycket tid där och inte lagar mat ofta. I detta fall kommer trädet att skapa en magnifik atmosfär och en elegant, respektabel inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Trä i interiören är alltid lyxigt, diskret och elegant. Beroende på lokalens stil och storlek kan du välja paneler som passar optimalt in i den övergripande stilidén. Sovrum eller vardagsrum, arbetsrum eller plantskola - naturligt trä är lämpligt överallt.

Beroende på designidén i dekorationen av sovrummet kan du använda lamellpaneler, fyrkantiga eller rektangulära plattor, 3D -modeller. Detta är ett rum där du vill koppla av, lugna ner, koppla av, så ljusa, uttrycksfulla färger, komplexa mönster, kalla ytor kommer inte att fungera. Trä, å andra sidan, med sina iögonfallande nyanser, naturlig värme och mysighet kommer att vara den bästa lösningen för att dekorera detta rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du dekorerar väggen i sängens huvud med paneler kan du betona sovplatsen i rummet. En sådan vägg kräver ingen ytterligare inredning, den är vacker och estetisk i sig.

Många designriktningar innebär användning av trä i inredning. Till exempel, i engelsk stil, är trä ett viktigt inredningselement. Paneler som täcker den nedre delen av väggarna, taket med balkar, golvet - planka eller parkett - alla dessa är integrerade element i engelsk stil, precis som eldstaden och stolen framför den.

Att inreda ett kontor kräver ett helt annat tillvägagångssätt. Detta rum är avsett för arbete, därför bör dess design anpassas till arbetshumöret, skapa en bekväm men inte avkopplande atmosfär. Och i det här fallet kommer trädet också att vara till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material användes ursprungligen vid utformningen av kontoren. Aristokratin, i vars hus man kunde hitta privata kontor, var inte rädd för den höga kostnaden för naturligt trä. Nu kan dyrt naturmaterial ersättas med mer prisvärda alternativ - spånskiva, fiberboard, MDF, OSB.

Om kontoret tidigare vanligtvis var inrett i klassisk stil, kan du idag hitta en mängd olika stillösningar i inredningen av detta rum. Tack vare modern teknik tillverkas träpaneler av kompositmaterial i en mängd olika former - både i form och inredning. Imitation av strukturen av naturligt trä, tegel, sten, färgglada paneler - för varje smak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Paneler kan användas för att mantla den nedre delen av väggarna. De kan kombineras med tapeter. Då får du en inredning i gamla Englands anda.

Trätak är också lämpliga i retrostil. Oavsett vilken tid interiören reflekterar, kommer trä perfekt att passa in i det övergripande konceptet. Färgad eller vitmålad, det kommer att vara en bra bakgrund för möbler och dekorativa element.

Trätak med balkar passar harmoniskt in i interiören, gjord i lantlig eller Provence -stil. Den engelska stilen innebär också en sådan takdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om träpanelerna är täckta med vit färg och sandpapper över dem, så att färgen raderas på vissa ställen, kommer de att vara ett bra tillskott till den sjaskiga chic interiören. Paneler med mörka färger, svart kommer harmoniskt att passa in i en så extraordinär stil som ett loft. De kommer att kunna ge en touch av hemvärme, komfort, naturlig friskhet till denna industriella stil.

När man tittar på de klassiska interiörerna i alla tider kan man se att trä länge har varit en integrerad del av inredning. Det är omöjligt att föreställa sig aristokratiska interiörer utan ett parkettgolv (oftast av ek), snidade möbler från ädla träslag, alla slags arkitektoniska och dekorativa element. Även i palats dekorerades väggar med snidade träpaneler.

Nu är valet av efterbehandlingsmaterial ganska stort. Du kan välja en finish för varje smak - från sten till plast. Men trädet ger fortfarande inte upp sina positioner. Dess naturliga skönhet, miljövänlighet, hållbarhet och speciella charm är oöverträffad. Därför minskar inte antalet fans av denna finish.

Rekommenderad: