Hur Kittar Man Hörnen? Hur Man Gör Till Och Med Inre Hörn När Man är Tuff, Hur Man Korrekt Anpassar Komplexa Spår

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kittar Man Hörnen? Hur Man Gör Till Och Med Inre Hörn När Man är Tuff, Hur Man Korrekt Anpassar Komplexa Spår

Video: Hur Kittar Man Hörnen? Hur Man Gör Till Och Med Inre Hörn När Man är Tuff, Hur Man Korrekt Anpassar Komplexa Spår
Video: Kitta fönster med Leif Arvidsson AB och LAseal fönsterkitt 2024, April
Hur Kittar Man Hörnen? Hur Man Gör Till Och Med Inre Hörn När Man är Tuff, Hur Man Korrekt Anpassar Komplexa Spår
Hur Kittar Man Hörnen? Hur Man Gör Till Och Med Inre Hörn När Man är Tuff, Hur Man Korrekt Anpassar Komplexa Spår
Anonim

Utformning av jämna inre och yttre hörn är en mycket viktig punkt vid efterbehandling. Rätt formade hörn ger rummet ett snyggt utseende och betonar rymdets geometri. Med strikt överensstämmelse med efterbehandlingstekniken och rätt val av förbrukningsmaterial kommer processen med självspackel inte att orsaka svårigheter.

Bild
Bild

Materialval

På den moderna marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial presenteras kitt i ett brett sortiment. Deras kompositioner skiljer sig åt i syfte, egenskaper och livslängd.

Innan du börjar köpa material måste du bekanta dig med några av egenskaperna för varje typ:

  • Polymer kitt är en ytbeläggning och används i slutet av efterbehandlingen. Blandningen jämnar ut väggytan väl och har en hög fuktbeständighet;
  • Gips är godkänt för användning endast i slutna rum. Bildar en slät yta, hårdnar snabbt och torkar;
  • Cementspackel har höga fuktbeständiga egenskaper och kan användas för efterbehandling av badrum och kök. Nackdelen med denna typ är sannolikheten för sprickbildning efter torkning. För att förhindra sprickbildning bör ytan fuktas regelbundet tills det inre lagret är helt torrt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt frisättningsformen är kittar torra, kräver oberoende förberedelse och färdiga . För sitt avsedda ändamål utmärks specialiserade, utjämning, efterbehandling, dekorativa och universella lösningar. Valet av material utförs individuellt och beror på vilken typ av arbete som utförs och graden av påverkan av yttre faktorer.

Du bör också köpa en primer. Det rekommenderas att använda djupa penetrationslösningar för att bilda både yttre och inre hörn. Detta kommer att säkerställa god vidhäftning av murbruk till väggen och förhindra att gipset skalas och flisas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från verktygen behöver du förbereda tre spatlar: två raka linjer 25 och 10 cm breda och en kantig. För att få en homogen lösning när du använder torra blandningar behöver du ett paddelmunstycke för en borr eller en konstruktionsblandare. Som ytjämnare kan du använda en slipspackel med en slipduk eller ett nät som är fixerat på den, och när du förbereder ytan för att limma tapeter är det bättre att använda ett slipmedel med en kornstorlek på P100 - P120.

För att förstärka de yttre hörnen bör du köpa perforerade hörn och bilda de inre hörnen - ett serpyanka -nät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsteknik

Det första steget bör vara en visuell inspektion av hörnytan och avlägsnande av uppenbara utskott med en konstruktionskniv. Då bör du kontrollera väggarnas vertikalitet med en nivå och markera starka avvikelser med en penna. Vidare jordas båda väggarna på ett avstånd av 30 cm från hörnet. Efter det måste du applicera det nödvändiga lagret av kitt på platser med uttalade fördjupningar och chips.

Skiktets tjocklek bör vara låg, därför är det bättre att applicera flera tunna lager om det behövs.

Nästa steg är att applicera ett lager kitt på väggytan intill hörnet .uppifrån och ner och installation i den nyligen applicerade lösningen av ett metall- eller plasthörn med perforerade kanter. Överskott av murbruk som kommer ut genom hålen i hörnet måste avlägsnas med en smal spatel.

När du använder en plastmodell är det viktigt att inte förväxla den med ett gipshörn, som har tillräckligt tjocka sidor och inte är lämpligt för spackel. Fördelen med plastfoder framför metall är omöjligheten av deras oxidation, korrosion och förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste det perforerade hörnet vara plant och lägga till en lösning under det vid behov. När kittet har stelnat kan du börja spackla på de intilliggande väggarna. Lösningen appliceras omväxlande på båda ytorna på ett avstånd av 25-30 centimeter från hörnet och jämnas med en spatel. Överskott av blandning avlägsnas med en smal spatel. Tjockleken på kittet som ska appliceras måste vara tillräcklig så att den perforerade dynan inte lossnar under slipning.

Om tapetsering inte är planerad kan fasningen vid korsningen tas bort. Detta kommer att förhindra efterföljande flis, men kommer att minska hörnets attraktivitet något.

När murbruk har torkat kan du börja slipa hörnet och sedan grunda ytan . Därefter appliceras ett avslutande kitt, som efter torkning också slipas noggrant. Om några brister hittades efter applicering av efterbehandlingslösningen, bör de vara kittade, få torka och slipas igen. I slutet grundas ytan igen, varefter den blir klar för en fin dekorativ finish.

Man bör komma ihåg att det är möjligt att bilda sluttningar med ett perforerat hörn när man gör rät vinkel. Material används inte för efterbehandling av fasade hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

För att kittla det inre hörnet ordentligt måste du först rita en konstruktionstorg från taket till golvet och markera alla avvikelser med en penna. Utskotten skärs av med en hyvel och fördjupningarna jordas och spacklas. När murbruk har torkat ska ytan på väggarna som bildar hörnet grundas och först sedan gå vidare till kittet.

Tekniken består i att växelvis jämna ut var och en av väggarna med applicering av murbruk så nära hörnet som möjligt. Överskott av murbruk tas också bort en efter en - först från en vägg, sedan från den andra. För att underlätta för dig själv att arbeta med bildandet av hörnet bör du använda en speciell hörnspatel, med vilken du kan bilda en perfekt jämn fog. Efter applicering av murbruk och initialinställning är det nödvändigt att utföra en kontrollmätning av vinkeln med en konstruktionstorg. Avslöjade spår måste kittas igen och oegentligheter kommer att tas bort under efterföljande slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om fogen är något rundad, uppnås bildandet av en rät vinkel genom slipning med en slipduk nr 150. Slipning av de angränsande väggarna utförs också omväxlande tills det är möjligt att ta bort en skarp och jämn innerkant.

Vid applicering av hörn av gipsskivor på avfasade väggar bör ett självhäftande serpentinmask installeras . Dess bredd bör vara 5 cm. Klistermärket måste göras mycket noggrant, så att materialet inte böjs och snedställs. Ytterligare arbete utförs enligt den teknik som används för betongfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komplexa former

För att fylla komplexa arkitektoniska strukturer och valv rekommenderas det att använda ett plasthörn som böjer sig åt alla håll och låter dig bilda jämna och vackra hörn. Innan du fortsätter med appliceringen av kittet måste du visuellt inspektera ytan och ta bort utskotten med en hyvel eller en konstruktionskniv. När du avslutar gipsskivkonstruktioner måste du köra handen längs kanten av ytan och kontrollera att den har utskjutande skruvar. Om utstickande lock hittas ska fästelementen dras åt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste ytan grundas och få torka. Därefter bör du mäta kanten på det bildade hörnet och mäta det välvda hörnet med önskad längd. Du måste klippa av så att det inte finns några leder längs hela revbenet.

Om dynan av någon anledning är monterad från ände till ände, bör hörnets anslutningsändar fixeras med Fugen-lim och dessutom fixeras med en konstruktionshäftapparat.

Efter att du har fixerat fodret, bör du gå vidare till kittet på de lockiga böjarna. Du måste börja rita hörnet från en böjd yta och sedan gå vidare till en platt. En viktig förutsättning är enhetlig applicering av kompositionen. Överdriven tjocklek och felaktigheter vid bildandet av mjuka övergångar kan jämnas ut med slipning, för vilket papper märkt P120 rekommenderas. Ytan dammas och grundas vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på utförande

Strikt efterlevnad av installationstekniken och noggrannhet under arbetet gör att du enkelt kan utföra reparationer med dina egna händer, vilket sparar tid och utan att tillgripa specialister.

Avslutning av innerväggsfogen med hörnspackel

Bild
Bild
  • Dekorering av det yttre hörnet med ett plasthörn.
  • Installation av ett perforerat hörn av metall på det yttre hörnet.
  • Förberedelse av lockiga hörn för kitt med överlägg.

Rekommenderad: