Hur Man Gör En Båge Av Gips (60 Bilder): Hur Man Böjer Materialet Korrekt, Installerar En Inre Båge I Dörren Till En Lägenhet Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör En Båge Av Gips (60 Bilder): Hur Man Böjer Materialet Korrekt, Installerar En Inre Båge I Dörren Till En Lägenhet Med Egna Händer

Video: Hur Man Gör En Båge Av Gips (60 Bilder): Hur Man Böjer Materialet Korrekt, Installerar En Inre Båge I Dörren Till En Lägenhet Med Egna Händer
Video: Ny båge! Vertix. Montering av sikte, koger och hylla. 2024, April
Hur Man Gör En Båge Av Gips (60 Bilder): Hur Man Böjer Materialet Korrekt, Installerar En Inre Båge I Dörren Till En Lägenhet Med Egna Händer
Hur Man Gör En Båge Av Gips (60 Bilder): Hur Man Böjer Materialet Korrekt, Installerar En Inre Båge I Dörren Till En Lägenhet Med Egna Händer
Anonim

Valv är det äldsta arkitektoniska elementet. De användes aktivt även i de första delstaterna i den gamla östern. Välvd arkitektur var extremt populär i antika Rom, både i exteriörer och interiörer. I modern design upplever välvda strukturer en "återfödelse". De används alltmer inte bara i dyra lägenheter, utan också i vanliga lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan popularitet av bågar är förknippad med deras praktiska och dekorativa samtidigt.

Vad är det för?

Normalt används valv i lägenheter och andra vardagsrum istället för dörrar. I en lägenhet i ett ramhus kommer sådana strukturer att se särskilt fördelaktiga ut, eftersom denna konstruktionsteknik ger lätthet, frånvaro av massiva skiljeväggar (dörrar) och luftmättnad i lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om vissa utrymmen inledningsvis är utformade för ett välvd element, föds tanken på att använda en sådan överlappning ofta mycket senare - då används bågar för att ersätta dörrarna redan i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av välvda tak gör att du kan lösa flera problem samtidigt:

Utvidgning av utrymme . Med bågar kan du göra rummet visuellt mer öppet. Dessutom ger de mycket verkliga platsbesparingar, eftersom dörrar, både i stängda och öppna tillstånd, inte bara begränsar betraktningsvinklarna utan också tar upp fysiskt utrymme som kan användas för andra ändamål. Invändiga valv låter dig uppnå betydande platsbesparingar, särskilt i små lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dekorativitet . Dörrar kan naturligtvis också vara vackra, men de kan fortfarande inte jämföras med välvda strukturer i väggen, särskilt när det gäller förhållandet mellan estetik och geometrisk mångfald. Valv kan ha olika golv och former, från klassiskt till ultrateknologiskt.
  • Ytterligare funktioner . Välvda element kan också användas i rum där dörrar eller liknande strukturer i allmänhet inte är tillämpliga. Till exempel i långa korridorer, som med hjälp av bågar kan delas in i olika interiörer, vilket gör dem mer uttrycksfulla och snygga. Sådana tak är en utmärkt lösning, inte bara i hallen, utan också för köket - det är ofta meningslöst att göra ingången till den isolerad. Extra partitioner, särskilt i små lägenheter, kommer i sådant fall bara att störa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med alla fördelar har valven väldigt få nackdelar, och även de är mycket subjektiva eller hör till fördomarna. Till exempel finns det en utbredd myt om att ombyggnad av en lägenhet under bågar kan förstöra balansen mellan bärande strukturer. Faktum är att tak i regel inte påverkar tillförlitligheten hos bärande väggar, och sådan ombyggnad är helt säker.

En annan mer objektiv nackdel är omöjligheten på något sätt (utan ombyggnad) att blockera bågen för att skapa ett absolut isolerat rum. I teorin kan du använda en mängd olika draperier eller gardiner, men detta kommer inte att lösa problemet med ljudisolering. Därför är det osannolikt att bågar är lämpliga för kännare av tystnad och ensamhet och kan avsevärt begränsa de personliga utrymmena för invånare. Men om det behövs kan du alltid återvända till de klassiska dörrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och en viktigare punkt. Öppna golv är bra, men inte alltid och överallt. Huvudkriteriet som avgör lämpligheten av deras användning är öppningens höjd. Helst bör det vara minst två meter, bättre - 2,5 m och högre.

Annars, i stället för att utöka utrymmet, kommer valvet att begränsa det.

Bild
Bild

Visningar

Valven är av olika slag. Var och en av dem är lämplig för en viss stil, typ av interiör. Huvudkriteriet för skillnader är formen, som i sin tur påverkar tillverkningens komplexitet, bestämmer styrkan i effekten av att expandera utrymmet och i allmänhet bildar interiörens geometriska rytm. De viktigaste typerna av golv är följande.

Bild
Bild

Klassisk version

Valven är symmetriska, har en halvcirkelformad kupol och har som regel en konstant radie. På ett eller annat sätt slår de i form en halvcirkel, en del av en cirkel (upp till hälften). Detta är det vanligaste alternativet. Användningen av sådana bågar expanderar visuellt utrymmet, mättar rummet med luft och tillför en klassisk dekorativ effekt till interiören.

Det är också ett mycket mångsidigt val, för med ett kompetent tillvägagångssätt kan sådana överlappningar "spela" i moderna omgivningar, vare sig det är högteknologiskt eller andra. De harmoniserar inte alltid med loftet, de kräver en seriös översyn vid inredning i kolonialstil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern

Sidoytorna på sådana plattor är längre respektive, cirkelbågens radie är mindre. Detta skapar en känsla av slankhet och sofistikering. Låt oss inte glömma att modernitet som stil innebär å ena sidan en återgång till klassikernas ideal och å andra sidan strävan efter nya former.

Bågarna är mycket eleganta, men de kräver en tillräcklig rumshöjd (helst något mer än genomsnittet som krävs, vilket nämndes ovan). Moderna tak kräver ökad uppmärksamhet på inredningen på sidoytorna.

Lämplig för både klassiska och moderna stilar, inklusive ett loft, men interiören måste matcha.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall rekommenderas det inte att använda för tunga möbler, mörka färgkombinationer med sådana valv, men luftigheten ska inte "rulla över" - det är önskvärt att några av de inre föremålen tycks balansera den uppåtriktade riktningen på valvet strukturera.

Nära moderna och elliptiska former - en korsning mellan klassisk och modern (vad gäller längden på sidoytorna). Det är en mindre estetiskt radikal stil med en touch av sofistikering och sofistikering.

Bild
Bild

Portaler

Rektangulära eller till och med fyrkantiga öppningar. Ofta finns det dock förvirring i terminologi, eftersom alla bågar förstås som "portaler". Inom ramen för denna artikel kommer vi att betrakta "portaler" som strukturer med rät vinkel.

Historiskt sett har portaler den mest intensiva prydnadssmaken. Deras uppgift är inte bara att utöka utrymmet, utan också att betona ingångens monumentalitet, att göra det majestätiskt. Portaler användes ofta som ingångar till statliga eller religiösa institutioner och bestod av flera repeterbara (för att förbättra effekterna) överlappningselement.

Bild
Bild

I moderna interiörer är portaler, till skillnad från många andra valv, det närmaste i naturen till vanliga dörrar, vilket gör det svårt för designers att arbeta i förhållande till att avslöja de främsta fördelarna med valvet i rummet.

Det är bättre att ägna särskild uppmärksamhet åt stilen när du gör en gipsportal på egen hand, eftersom det finns en risk att det naturligtvis inte finns några dörrar i rummet, men portalen som sådan fungerar inte - bara en känsla av evig reparation och ofullständighet kommer att finnas kvar. Prydnad och måttlig inredning kan hjälpa. Används ofta tillsammans med skjutdörrar.

Bild
Bild

Trapezoid

Har formen av denna geometriska figur. En korsning mellan en portal och klassiska välvda valv. En intressant form kan betona konstruktivistiska idéer i inredningen. Lämplig för ett loft, andra moderna stilar, det kommer att se ovanligt (men nyfiket) ut i klassiska interiörer.

Inte lika vanligt som tidigare alternativ. Det finns inget speciellt designmode på trapetsformen nu, så dess användning kan betona ägarens ursprungliga smak. Något svårare att tillverka än tidigare typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gotiskt

Bågen har sin högsta punkt - det är ett ljust attributiskt element. Även om ett sådant valv kan framkalla olika medeltida associationer med katedraler och andra religiösa byggnader, är det nu ett mycket särpräglat element i inredningen. Du kan sällan träffas, det är lämpligt för styliseringar under klassikerna, barock, till och med rokoko. Ibland används det i kreativa studior som främjar konstnärlig kultur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapar en känsla av att sträva uppåt, men samtidigt kreativ frigörelse. När man dekorerar och inreder i ljusa färger finns det också en känsla av artificiell och lekfullhet.

I små rum är Gothic svårt att ta så seriöst som möjligt - därav ett annat användningsområde - barnrum.

Fisknät

De innebär den dekorativa mättnaden av sidoytorna, som kan ha olika öppningar i form av geometriska former. Dessa är mycket breda former som passar bra in i stora interiörer. Ger en känsla av rymd - ett bra alternativ för rikt utformade samtida stilar, inklusive högteknologi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvbåge

Det mest ekonomiska alternativet när det gäller materialkostnader. Faktum är att detta är hälften av den vanliga klassiska bågen i en något långsträckt (sträckt) design. Kanske öppet. Halvbågar är lämpliga för nästan alla interiörer, speciellt för moderna sådana-loft, minimalism, högteknologisk såväl som modern. Passar bra i små lägenheter.

Bild
Bild

Flernivå

Det här är redan designglädje. De kan bestå av flera golvytor, som alla har sin egen form och höjd. Detta är ett radikalt modernt alternativ, lämpligt för stora lokaler och unik inredning. I andra levnadsförhållanden kommer det att se konstigt ut, om inte bara komiskt.

Bågar på flera nivåer är ofta dekorerade i ljusa, ljusa färger med ett stort antal färger i paletten. Absolut inte lämplig för klassiska interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tillägger att valet av en lämplig typ av valv bör baseras på ett antal grundläggande kriterier, nämligen bildmaterialet i rummet, preferenser när det gäller stilar och färger, samt tekniska färdigheter och förmågor (vid själv- produktion).

Verktyg

För att göra ett valv själv behöver du inte bara färdigheter, utan också lämpliga verktyg och material. Låt oss nämna de viktigaste, utan vilka du inte borde börja.

Först och främst är detta mätinstrument - linjaler, måttband och andra. Du kan inte klara dig utan ett arbetsverktyg - knivar och saxar, självgängande skruvar (helst för metall), en borrmaskin, en skruvmejsel, en hammare, spikar, pluggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de viktigaste materialen, förutom gips, behöver du en primer, ett perforerat hörn (för att förbättra de extrema delarna av strukturen), färger, tapeter, kitt.

Glöm inte heller lim, arbetshandskar och annan teknisk grundutrustning som kan vara till nytta på jobbet.

Materialfunktioner

Gips är det mest lämpliga materialet för att skapa välvda kompositioner hemma, särskilt om du gör det själv. Det är vanligt, relativt billigt och hållbart.

Strukturen på gips är i tre lager: två lager kartong och en kärna av tät gipsblandning med olika ytterligare ingredienser. Mer än 90% av massan är bara gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa gips i olika versioner. De vanligaste formerna är från 2000 till 3000 mm med 1200 mm.

Materialet är ganska mjukt och plastiskt, så att det inte kommer att vara svårt att skära ut former som är lämpliga för en viss dörrstruktur från dessa ark.

Vi tillägger att gips är ett ganska miljövänligt och säkert material. Ändå är det också mycket tekniskt avancerat. Historien om utseende av gips är förknippad med papperstillverkningsverksamheten i USA på 1800 -talet. Sedan fanns det cirka 10 lager papper i det som täckte ett tunt lager av gips. Patentet på nära till modern gipsvägg tillhör den amerikanska ingenjören Clarence Utsman.

Bild
Bild

Hur mäter man rätt?

Innan du utför den oberoende tillverkningen av en båge (i vårt fall gipsskivor), bör du bestämma storleken på dörröppningen - dess höjd, längd och bredd. De ska mätas så exakt som möjligt, varefter en skiss ska göras på papper med en penna och en kompass. Nästa steg är att kontrollera mätningarna. För att göra detta är det bättre att göra en pappers- eller kartongbåge - en prototyp av den framtida gipskonstruktionen och prova den på dörröppningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att måtten på dörröppningen beräknas utan att ta hänsyn till dörrens dimensioner. Helst vid denna tidpunkt bör dörren redan avlägsnas och alla skador på väggen ska korrigeras, vilket kan snedvrida resultaten av beräkningarna.

Bild
Bild

Det är lämpligt att mäta indikatorerna med exakta och flexibla instrument - ett måttband är bättre än en linjal. Det är inte svårt att utföra alla förberedelser på egen hand, men maximal noggrannhet är mycket viktig - detta hjälper till att korrekt beräkna proportionerna för det framtida valvet, så att när du arbetar direkt med gips uppstår inte överlägg och därefter - strukturella defekter.

Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Det är fullt möjligt att göra en båge av gips eller plywood med egna händer, liksom att mantla strukturen, men detta kommer att kräva vissa färdigheter och fingerfärdighet, samt kompetenta steg-för-steg-instruktioner. Låt oss överväga huvudstadierna för att skapa ett golv.

Det är nödvändigt att göra en modell av gips baserad på de mätningar som gjorts efter demontering av dörren. Det är nödvändigt att göra tre delar av den framtida bågen - två sidoytor och en bågformad - innan den böjs, men den kommer naturligtvis också att vara rektangulär. För sidodelarna är det bättre att använda en tjockare gips (upp till 12 mm.).

Bild
Bild

Därefter kan du gradvis börja montera ramen för den framtida strukturen. Du kan också montera den av träelement, MDF. Gipsskivelementet i själva bågen ska vara markerat, definiera mitten och fästas på lämplig plats i dörröppningen.

Klippning av gipsskivor, med hänsyn till tillgängliga dimensioner, görs bäst med en speciell sticksåg. Det resulterande rektangulära arket måste "avrundas" baserat på dörröppningens storlek. För detta används en improviserad kompass oftast - en spik fast i mitten av dörröppningen på ett gipsskivor. De kan säkert genomborra materialets yta.

Längden på "kompassen" bör varieras beroende på de preferenser som är förknippade med valvets form. Efter att ha beskrivit konturen kan du göra en utskärning längs den.

Bild
Bild

Vi tillägger att ovanstående operationer under montering för maximal noggrannhet bäst utförs redan på den förberedda dörröppningen. Efter demontering av dörren måste du som regel först kitt, reparera skador och gropar i sidoytorna. Glöm inte att också ta bort löst gips från det.

Hur böjer man gipsskivan korrekt?

Detta arbetsskede är det svåraste och mest ansvarsfulla. Det finns två huvudsakliga sätt att böja gips: torr och våt.

Torr teknik är lämplig för nybörjare: arket (naturligtvis måste du först klippa ur det) ska böjas när du fäster det. Detta bör göras gradvis, utan skarpa och starka rörelser, med hänsyn till arkets tjocklek, som bestämmer den möjliga böjningsradien.

För att förenkla uppgiften (ibland anses denna metod till och med vara ett alternativ) kan du göra små snitt på gipset med några millimeters mellanrum.

Bild
Bild

Skärningarna ska vara tvärgående, men inte för djupa - skada inte kartongen. Som ett resultat kommer gipset, när det fästs i vissa områden, liksom att gå sönder, vilket dock kommer att ge strukturen en slags "stegad" specificitet. Att böja det med denna metod kommer att bli på ett mer naturligt sätt.

Våtmetoden är mer komplicerad, tids- och energikrävande.

Det kommer att ta nästan en dag att torka materialet ensamt (minst 12 timmar). Det är nödvändigt att fukta gips från insidan, och det är bättre efter perforering med en rulle. Vätning sker med en svamp eller spray. Kärnan i denna metod är att arket under sin egen vikt kommer att ändra sin form till den önskade. Vinkeln på att luta sådan gips mot en vertikal vägg kan variera från 40 till 50 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

När gipsskivorna är klara kan du börja installera strukturen. Bågen ska installeras, fästas på ramen (som tillval - metall). Installationen av ramen är enkel - den kan fästas på pluggar med självgängande skruvar på avstånd från väggen, beräknat i enlighet med tjockleken på gipsskivan. Hålen för fästelementen kan borras med en borrhammare. Djup-upp till 6-7 cm. Avståndet mellan dem är 30-40 cm.

Vidare kan de skurna gipsskivorna fixeras på ramen med självgängande skruvar. Huvudprofilen måste fästas på väggarna inifrån och böjas (vi har redan övervägt hur man böjer ett ark, och åtgärderna här beror på den valda metoden).

Bild
Bild

Låt oss lägga till att ramarna på båda sidor ska vara desamma. Om det behövs kan de jämnas med en kniv eller andra verktyg. En liten "drunkning" av en av panelerna är tillåten - det kan elimineras i dekorationsstadiet. Efter det återstår bara att göra kosmetiska arbeten - kitt, målning och andra.

Glöm inte heller att du kan lägga inte bara en hemlagad, utan också en färdig köpt struktur. Själva processen med installationen kommer att vara i stort sett densamma, men det är viktigt att inte förväxla någonting med storleken när du köper, och det är bättre att ha ett lager av material

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Att installera en båge är inte allt. Men den svåraste delen är över. Det som återstår är en trevlig och intressant, och viktigast av allt, kreativ aktivitet - dekoration.

Det finns flera sätt att dekorera ett valv:

  • Klistra över med tapeter . Det enklaste och mest uppenbara alternativet, och med tanke på det stora utbudet av produkter, kanske ett av de mest varierade. Tapeter kan väljas i nästan alla färger och mönster, vilket innebär att det inte kommer att vara svårt att hitta harmoni med interiören (möbler och allmän stil i lokalerna). Glöm inte fototapeter, tredimensionella produkter - de kommer att ge bågen speciella dekorativa egenskaper, chic och färg, lägga till nya kontraster till moderna stilar.
  • Täck med sten . Det dyraste, texturerade alternativet. Det är knappast lämpligt för modern inredning, om inte uppgiften är att skapa ett speciellt hörn av en stor lägenhet. Stenen är perfekt för klassiska interiörer och olika historiska styliseringar och improvisationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Målning . Du kan måla valvet med alla färger, inklusive vattenbaserade färger (för extra tillförlitlighet). Du behöver lite färg, så att du kan spara mycket, eller omvänt, köpa en liten mängd av en dyr komposition, inte heller förlora mycket pengar. Dessutom kan du experimentera med färg: du kan rita prydnader, mönster och dekorationer enbart efter din smak.
  • Mantel . Att dekorera bågen med tyger är inte ett nytt koncept, men det är fortfarande ett mycket populärt koncept. Du kan använda en mängd olika material - från jute och linne till viskos. Det är inte svårt att dekorera valv med tyg, men det kommer att ge rummet en extra känsla av mysighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss förtydliga att bågens dekorativa inramning också bör vara praktisk. Glöm inte att valvet är ingången, det vill säga platsen där de ofta kommer att gå och eventuellt ofta bära något genom det.

Därför bör valet av material, vare sig det är tyg, tapeter eller färg, baseras på deras kvalitet och hållbarhet.

Bild
Bild

Vackra idéer i inredningen

Och slutligen, låt oss titta på några vackra alternativ för att använda valv i olika interiörer.

I en gammaldags klassisk interiör kommer en standard rundad båge att se bra ut. Den kan faneras med grå, ljus sten och målas med färg, samt matchas med möbelns struktur. Detta alternativ är särskilt fördelaktigt om bågen leder till vardagsrummet, där eldstaden är installerad. Själva interiören kan också dekoreras i ljusa färger för att undvika konnotationer av "mörka tider". Det kommer att visa sig vara rikt, energiskt och snyggt, och ingen kommer att anse ägaren till en sådan inredning för att släpa efter mode.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en modern högteknologisk inredning är en originalbåge bestående av geometriska former perfekt. Du kan använda nästan vilken färg som helst, variera färgerna från ljusblått till ljuslila. Minimalism kommer att betona kompositionens fördelar - i det här fallet är det bättre att inte störa ett stort ledigt utrymme med möbler.

Och en idé till - för sovrummet. Vid ingången till den i en liten lägenhet kan du använda en halvbåge eller en trapets. Detta är å ena sidan mycket ekonomiskt, och å andra sidan är det ett snyggt alternativ. Att använda en sådan design kommer att göra entrén till sovrummet mer naturlig, samt bevara och till och med förbättra känslan av komfort, så välbehövlig för en god vila eller sömn. Dessutom kommer detta också att lösa problemet med att lufta rummet - det kommer alltid att finnas mycket luft i sovrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi lägger till att bågarna kommer att se bra ut i nästan alla interiörer, både i kammaren och i det rymliga, det viktigaste är att hämta dem till platsen, göra och installera dem med hög kvalitet, dekorera dem vackert och sedan njuta av deras estetiska fördelar - luftighet och öppenhet.

I den här videon hittar du information om hur man gör en gipsbåge.

Rekommenderad: