Epoxifyllmedel: Fyllmedel För Metall Och Betong, Snabbt Härdande Vita Föreningar

Innehållsförteckning:

Video: Epoxifyllmedel: Fyllmedel För Metall Och Betong, Snabbt Härdande Vita Föreningar

Video: Epoxifyllmedel: Fyllmedel För Metall Och Betong, Snabbt Härdande Vita Föreningar
Video: How to repair, seal and waterproof large cracks in concrete, cement, steel, pvc 2024, Maj
Epoxifyllmedel: Fyllmedel För Metall Och Betong, Snabbt Härdande Vita Föreningar
Epoxifyllmedel: Fyllmedel För Metall Och Betong, Snabbt Härdande Vita Föreningar
Anonim

Kittblandningar har länge använts i stor utsträckning vid reparationsarbete. Spackel är ett pulver eller pasta och används för att eliminera defekter eller jämna ut ytan, följt av att applicera ett efterbehandlingsmaterial på det. Beroende på typ av fyllmedel används de för bearbetning av olika underlag. Ett av de utbredda efterbehandlingsmaterialen är epoxikitt är en pålitlig och hållbar förening som kan användas på en mängd olika ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Epoxikitt är en reparationsförening baserad på epoxiharts. Detta material säljs vanligtvis med en härdare. De blandas omedelbart före applicering.

Kittblandningen appliceras på de förberedda ytorna med en spatel eller annat bekvämt verktyg för varje specifikt fall och fördelas jämnt.

Därefter torkas, slipas och behandlas ytan med ett efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild

Epoxi-kittföreningar används för små reparationsarbeten, liksom i storskalig konstruktion för följande ändamål:

  • Vattentätningsanordningar;
  • Föreningar av olika material - metall, keramik, plast, trä, betong;
  • Nivellering av olika underlag, inklusive sten, betong, trä;
  • Restaurering av ytor och maskerings oegentligheter, rumpfogar, eliminering av olika skador - gropar, sprickor, flis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Epoxikitt kan appliceras på en mängd olika substratmaterial:

  • Sten och tegel;
  • Betong och skumbetong;
  • Glas och plexiglas;
  • Metall;
  • Plast;
  • Keramik.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är därför kitt används så ofta i olika branscher:

  • Maskinteknik;
  • Flygplanstillverkning;
  • Skeppsbyggnad;
  • Konstruktion;
  • Konstruktion av broar;
  • Konstruktion av metallkonstruktioner;
  • Anläggning av rörledningar, hydrauliska installationer.

Kitt av denna typ används för reparationsarbete både utanför och inne i lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

På träbotten

Epoxikitt hjälper till att eliminera rörligheten hos detta ganska humöriga material. När temperaturen stiger tenderar träet att expandera, och när det minskar krymper det. Samma processer uppstår med det när luftfuktigheten ändras. Till skillnad från andra reparationsmaterial krymper kittet på basis av epoxiharts inte efter torkning och behåller egenskaperna vid elasticitet, vilket är det viktigaste ögonblicket vid arbete med trä. Denna typ av reparationsmaterial lämpar sig väl för slipning och målning. Det enda som faller henne illa är fläcken. Detta bör komma ihåg om du planerar att impregnera träytor med denna komposition. Epoxifyllmedel för träytor används för bearbetning av träramar, dörrar, möbler, golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

På metallytor

Epoxiföreningar för utjämning av metallsubstrat är ett oumbärligt material.

De har utmärkta vidhäftningsegenskaper och gör att du kan skapa en slät yta efter slipning. För att uppnå de bästa indikatorerna på jämnhet och jämnhet hos metallytor används speciella kitt, som i sin sammansättning innehåller sågspån av samma metall krossad till pulver som ytan som ska behandlas. Oftast används sådana material för att täta bucklor, repor och andra skador på bilens kaross. Epoxikitt används också för att skydda fordonets komponenter mot korrosion.

För behandling av metallytor på fartyg har speciella kittkvaliteter utvecklats.

Bild
Bild
Bild
Bild

På betong

För bearbetning av sådana material framställs kompositioner specifikt för bearbetning av stenytor. Grov sand och cement tillsätts vanligtvis till dessa för att förbättra vidhäftningen till ytan. Efter bearbetning av betongytor med kitt får den önskad textur och är redo för ytterligare efterbehandling.

Epoxilim kan användas för att täta sprickor i betongfoten. Om arbetsvolymen är ganska stor, tillsätts sand eller cement till den som fyllmedel. Resultatet är faktiskt ett epoxibetongkitt. Grytor eller sprickor i betong fylls med den, jämnas ut och får torka.

Efter fullständig polymerisation slipas ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

På plast

Möjligheten att applicera epoxikittföreningar på plast beror på deras goda vidhäftningsegenskaper och hög elasticitet. På grund av detta används epoxier i stor utsträckning vid reparation av plaströr och restaurering av bildelar av plast. Plastspackel fyller perfekt alla sprickor, flis, bucklor och andra oegentligheter. Nackdelen med denna typ av reparationsmaterial är dess ökade toxicitet, därför bör andningsorganen skyddas under arbetet med det.

Tekniken för att applicera kitt på plast skiljer sig inte från att applicera på andra material. Först är det nödvändigt att bedöma omfattningen av arbetet för ögat. Därefter slipas och avfettas plastytorna. Kitt appliceras med en gummispatel, torkas och slipas först med grovt sandpapper och sedan med ett finare.

Därefter kan färg appliceras på plasten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och sammansättning

Epoxiharts kitt innehåller följande komponenter:

  • Huvudsaken är harts … Det är en brun flytande elastisk substans som ger slutproduktens huvudsakliga tekniska egenskaper;
  • Hjälpämnen … För att ge kittkompositionen en högre viskositet tillsätts metallpulver, glasfiber, sand eller cement;
  • Härdare . Vätska tillsatt fyllmedlet för att snabbt bota reparationsrock. Tack vare sin närvaro torkar ytan snabbare, vilket sparar tid under reparationsarbetet. Ftalinsyra och maleinsyraanhydrider och karboxylsyror används som härdare.

Som du kan se är kittets sammansättning ganska enkel, så vissa hantverkare kan enkelt förbereda ett epoxispack med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta kräver harts och lämpliga fyllmedel. För att förbereda träspackel tas sågspån blandat med krita eller gips. Metallfyllningar, oftare aluminiumpulver, läggs till kittkompositionen för metall; för betong - glasfiber (kan ersättas med sand eller cement). Kompositioner för plast är gjorda av glasfiber. Alla komponenter blandas. En härdare tillsätts till blandningen. Dessutom bör dess volymfraktion inte vara mer än 3% av den totala mängden av kompositionen. Om kittet ska appliceras under varma förhållanden (mer än 25 grader), kan härdarens innehåll halveras. Den resulterande kompositionen börjar härda på cirka 60 minuter. Det härdar helt efter 6 timmar.

Bild
Bild

Huvudegenskaper för epoxipitt:

  • Styrka och slitstyrka. Dessa egenskaper gör att detta reparationsmaterial på ett tillförlitligt sätt skyddar alla baser från yttre påverkan. Epoxikitt förhindrar utveckling av korrosionsprocesser, tål exponering för olika kemikalier (saltlösningar, tvättmedel, bensin, alkalier, mineralolja), förhindrar uppkomst av mögel och mögel. Det är dessa egenskaper som gör det möjligt att använda detta material på olika områden av mänsklig aktivitet;
  • Låg materialkrympning. På grund av det faktum att epoxipacket har egenskapen elasticitet och innehåller en mycket liten volym flyktiga föreningar, ändrar materialet praktiskt taget inte sin ursprungliga volym, vilket gör att det kan appliceras med ett lager på upp till 10 mm och oroa dig inte att sprickor och deformationer kommer att dyka upp på ytan;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bra vidhäftning. Denna egenskap gör det möjligt att använda detta material för applicering på ytor av betong, metall, plast, keramik, trä och att användas i konstruktioner som drivs med konstant belastning (golv, trappsteg, fönsterbrädor, bildelar);
  • Inget behov av att applicera primer efter användning av kittet. Kittprodukter kan omedelbart beläggas med efterbehandlingsföreningar;
  • Lång servicetid;
  • Efterlevnad av slipning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag florerar marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial i olika märken av kittföreningar. De flesta stora företag som tillverkar byggmaterial har som regel kitt i sitt sortiment, inklusive epoxi. Dessa inkluderar så kända företag som Tikkurila (Colofill), Teknos (TeknopoxFill), Basf Building Systems (MasterBrace), Bostik (Eponal), Isomat, Novol (Novol Thermo).

I produktionen av kitt ingår också VitaKhimSibir, Atum Innovative Materials, Kotovskaya Kraski klk färg- och lackföretag, Gamma Industrial-färger, Rufa-målarfabrik, 3Decor, NPO Krasko, Epital, Karbokhim- Astat "," Perm paint and lack company "och många andra.

Epoxykitt levereras till marknaden i en mängd olika behållare - från små behållare (cirka 250 g) till skopor och fat med mycket olika volymer (de skiljer sig från varje tillverkare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man för olika ytor?

Valet av ett epoxifyllmedel bör börja med att bestämma vilken typ av yta som ska behandlas. Du kan försöka hitta kitt som är speciellt utformade för en specifik typ av yta, till exempel för metall, för betong, för plast. Typiskt finns en sådan indikation på burken med den färdiga produkten. Men de flesta av kompositionerna har ett universellt syfte och kan användas i kombination med olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inhemska företag märker som regel sina produkter i enlighet med GOST. Olika typer av kittmaterial har olika sammansättningar och skiljer sig något i egenskaper.

EP-0010 kitt används för applicering på metallsubstrat, liksom på icke-metalliska beläggningar för att jämna ut det. Dessutom kan sådant material användas både inomhus (inklusive i fuktiga, till exempel i ett badrum) och utomhus. Produkten säljs i form av en pasta, som måste blandas med härdaren som fästs på den enligt instruktionerna. Innan kompositionen appliceras kan ytan förfyllas, eller du kan klara dig utan denna procedur. I detta fall kan samma kitt, bara utspätt till ett mer flytande tillstånd, fungera som ett grundmaterial.

Efter att kittskiktet torkat bildas ett jämnt brunt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

EP-0020 kitt skiljer sig från den tidigare versionen genom närvaron i sin sammansättning av ett fyllmedel med en fint spridd struktur, vilket säkerställer en minskad materialförbrukning. Dessutom får denna typ av material inte appliceras i tjocka lager.

Oftast används fortfarande spackel EP-0010 och EP-0020 för bearbetning av metallytor, även om de är universella reparationsmaterial.

Till exempel betongsubstrat kan en fyllnadsblandning användas. " Elakor ED ", kitt är lämpligt för trä " Tikurilla Uvicol ", Loba 2K DuoFill AT … Speciella kittföreningar för plast kan ofta hittas i bilaffärer som ett sätt att reparera bildelar av plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, när man väljer kittkompositioner, lägger konsumenten någon vikt vid färg. Vanligtvis erbjuds dessa material i klara, vita, gråa, grädde- eller bruna färger. Om det är nödvändigt att färga kompositionen (vanligtvis är detta nödvändigt vid bearbetning av plast) kan du använda speciella pigmentmedel.

Du kommer att lära dig mer om epoxispackel i följande video.

Rekommenderad: