Hur Tunna Färgen För En Sprutpistol? Hur Späds Rätt? Proportionerna Av Gallring Av Hammare Och Annan Färg Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tunna Färgen För En Sprutpistol? Hur Späds Rätt? Proportionerna Av Gallring Av Hammare Och Annan Färg Hemma

Video: Hur Tunna Färgen För En Sprutpistol? Hur Späds Rätt? Proportionerna Av Gallring Av Hammare Och Annan Färg Hemma
Video: How to: Quickly Thin Paint to Spray Through a HVLP Gun 2024, April
Hur Tunna Färgen För En Sprutpistol? Hur Späds Rätt? Proportionerna Av Gallring Av Hammare Och Annan Färg Hemma
Hur Tunna Färgen För En Sprutpistol? Hur Späds Rätt? Proportionerna Av Gallring Av Hammare Och Annan Färg Hemma
Anonim

Sprutpistolen är en speciell enhet som gör att du snabbt och jämnt kan applicera lack. Det är dock omöjligt att hälla ospädd viskös färg i den, och därför är frågan om utspädning av lackmaterial fortfarande ganska relevant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du späda emalj?

Att måla ytor med sprutpistoler gör det möjligt att få en jämn och vacker beläggning, fri från defekter och fläckar, samt att minska måleriets arbete betydligt. Men inte alla lackeringsmaterial är lämpliga för användning med en sprutpistol på grund av deras mycket höga viskositet.

  • För tjock emalj är svår att applicera jämnt på ytor , det börjar lägga sig i ett tjockt lager och kommer att torka länge. Detta kommer att öka färgförbrukningen och målningstiden avsevärt.
  • Ospädd färg kommer inte att fylla porerna effektivt och tränga in i smala sprickor, vilket märkbart påverkar arbetets kvalitet.
  • Moderna sprutpistoler är en ganska känslig teknik . och blir snabbt igensatta av för tjocka lacker. De flesta hushållsmodeller är utrustade med munstycken med en diameter på 0,5 till 2 mm, som är svåra att spraya tjock emalj. Som ett resultat måste de ständigt demonteras och de interna kanalerna rengöras. Förresten, när du arbetar med stora professionella sprutpistoler, vars munstycksdiametrar når 6 mm, finns det ett annat problem - för flytande emalj bryts i stora droppar och bildar fläckar på föremålen som ska målas. Därför är det nödvändigt att bekanta sig med sprutpistolens tekniska egenskaper innan du fortsätter med utspädningen av lackmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur löser man upp olika färger?

För att späda emaljen ordentligt måste du läsa instruktionerna på burken. Vanligtvis anger tillverkaren vilket lösningsmedel som ska användas och hur mycket som ska tillsättas. Det måste komma ihåg att för varje färg- och lackmaterial är det nödvändigt att använda sina egna utspädningsmedel . Men ibland händer det att informationen på banken är skriven på ett främmande språk eller texten är svår att se eller är täckt med färg. I sådana fall är det nödvändigt att använda råd från erfarna hantverkare, vars rekommendationer presenteras nedan.

Akryl emaljer

Dessa tvåpackade färger, gjorda av polyesterharts, används på trä, gipsskivor och metallytor.

Det är bäst att använda kranvatten eller destillerat vatten för utspädning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd

Dessa enkomponentmålningsmaterial är tillverkade på basis av alkydhartser och kräver torkning efter torkning. Alkyd emalj används för arbete på betong-, trä- och metallytor, samt en primer med korrosionsskyddande egenskaper. Det är billigt, torkar snabbt och bleknar inte i solen. Som spädningsmedel kan du använda xylen, terpentin, white spirit, Nefras-S 50/170 lösningsmedel eller en blandning av dessa ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nitroenamels

Dessa färger är baserade på nitrocellulosalack i kombination med färgämnen. Nitroemaljer som används för att måla metallföremål torkar snabbt och har en skarp lukt.

De kan spädas med vitsprit, xylen och lösningsmedel nr 645 och nr 646. Du kan också använda bensin och lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad

Vattenemulsion är det billigaste lackmaterialet och är tillverkat av polymerer, färgämnen och vatten. Den används i alla typer av reparations- och målningsarbeten. Vid spädning är det tillåtet att använda eter, alkohol eller destillerat vatten . Det är inte nödvändigt att späda ut det med vanligt kranvatten, eftersom det på grund av dess låga kvalitet och stora föroreningar ofta orsakar att en vit plack uppträder på målade ytor.

Bild
Bild

Olja

Sådana färger är baserade på en kombination av torkolja och färgpigment. Oljemaljer kännetecknas av ljusa, rika färger, varför de ofta används som fasademaljer vid reparation och konstruktion av bostäder. Det finns sorter avsedda för metallarbete . Sådana emaljer innehåller rött bly och är ganska giftiga.

För att späda ut oljefärger kan du ta vitsprit och pinen, eller använda terpentin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hammerheads

Dessa lackmaterial har en porös struktur och representeras av ihållande polymerfärgämnen lösta i ett kemiskt reagens. De används ofta för metallbearbetning, är mycket hållbara och maskerar skickligt ytfel. För gallring av hammarfärg krävs användning av toluen eller xylen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd

Sådan färg används ofta som fasadfärg, och den används också för att måla metallkonstruktioner, metallplattor, profilerade plåtar, skiffer, gips, spånskiva, fiberboard, betong, gips och tegel. Ta ut destillerat vatten, men inte mer än 10% av den totala volymen.

Rör om den utspädda gummifärgen regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds rätt?

Det är inte svårt att späda lackmaterial för en spruta hemma. Detta kräver att man väljer lämpligt lösningsmedel, strikt observerar proportionerna och följer en enkel algoritm.

  1. Först måste du blanda färgen noggrant i burken där den köptes . För att göra detta kan du använda valfritt verktyg med spadeänd som kan nå botten av burken. Du måste röra emaljen tills det inte finns några klumpar och blodproppar kvar i den, och genom dess konsistens börjar den inte likna tjock gräddfil. På ett liknande sätt måste du blanda färgen i alla burkar som du planerar att använda för målning. Sedan måste innehållet i alla burkar dräneras i en stor behållare och blandas igen.
  2. Vidare rekommenderas att skölja de tomma burkarna med lösningsmedel och tömma resterna i en allmän behållare . Detta måste göras, eftersom en tillräcklig mängd lack kvarstår på väggarna och botten, och om det inte samlas in kommer det att torka ut och kastas ut tillsammans med burkarna. Det är mycket viktigt att komma ihåg att vid användning av dyra märkesemaljer bör spädning utföras med lösningsmedel av samma märke som lackmaterialen.
  3. Sedan fortsätter de till den viktigaste händelsen - tillsatsen av lösningsmedlet . Det ska hällas i en tunn stråle under kontinuerlig omrörning av färgen. Då och då måste du ta upp blandningsverktyget och titta på den flytande emaljen. Helst ska färgen rinna av i en jämn, oavbruten ström. Om det droppar i stora droppar betyder det att emaljen fortfarande är mycket tjock och behöver ett tillsats av lösningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella byggare bestämmer färgens konsistens "för ögat", och för mindre erfarna hantverkare har en enkel enhet uppfunnits - en viskosimeter. På inhemska prover är måttenheten sekunder, vilket är mycket bekvämt och förståeligt även för dem som stöter på enheten för första gången. Viskometern är gjord i form av en behållare med en volym på 0,1 l utrustad med en hållare. Det finns ett 8, 6 eller 4 mm hål i botten av fodralet. Budgetprover är gjorda av plast och metall används för tillverkning av professionella enheter.

Att använda denna enhet är mycket enkelt, för detta måste du följa dessa steg:

  • stäng hålet med fingret och fyll behållaren med färg;
  • ta ett stoppur och starta det genom att samtidigt ta bort fingret från hålet;
  • när all färg rinner ut i en jämn ström måste du stänga av stoppuret.
Bild
Bild

Endast strålningstidens flöde beaktas, dropparna behöver inte räknas. Det erhållna resultatet kontrolleras mot tabellen, som ingår i uppsättningen av viskosimeter, och emaljens viskositet bestäms.

Om bordet inte finns till hands kan du använda nedanstående data, som är giltiga för en enhet med ett 4 mm hål:

  • hastigheten för oljefärg varierar från 15 till 22 s;
  • för akryl - från 14 till 20 s;
  • för vattenbaserad emulsion - från 18 till 26 s;
  • för alkydkompositioner och nitroemaljer - 15-22 s.

Viskositeten måste mätas i temperaturområdet 20-22 grader, eftersom vid lägre temperaturer tjocknar lacken och vid högre temperaturer blir den tunnare. Kostnaden för viskosimetrar varierar från 1000 till 3000 rubel, och enheten kan köpas i vilken järnaffär som helst.

Bild
Bild

Efter att den önskade konsistensen erhållits hälls lite lösningsmedel i sprutpistolen, som användes för att späda lacken, och verktyget blåses igenom i 2-3 minuter.

Detta måste göras för att lösa upp fett eller oljiga fläckar inuti sprutpistolen, som kan finnas kvar från den tidigare färgen och visa sig vara oförenliga med den nya färgen. Därefter hälls utspädd emalj i sprutpistolens arbetstank och färgningskvaliteten kontrolleras. Kompositionen ska komma jämnt ut från munstycket och sprutas med en finfördelad ström.

Om lackmaterial flyger ut i stora stänk eller droppar, tillsätts lite mer lösningsmedel till tanken, blanda väl och fortsätt testa . Med ett idealiskt förhållande emalj och lösningsmedel kommer luftblandningen ut ur munstycket i en riktad dimma och faller på ytan i ett jämnt lager. Ibland händer det att när det första lagret applicerades bildade emaljen ett vackert och slätt lager, och när det andra sprutades började det se ut som shagreen. Detta händer med snabbhärdande formuleringar, därför är det nödvändigt att utföra ett kontrolltest innan du applicerar det andra skiktet och, om det behövs, tillsätta lite tunnare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om lösningen är för tunn?

Om färgen efter utspädning har blivit mycket tunnare än den borde vara, måste ett antal åtgärder vidtas för att återställa den till en tjockare konsistens

  • Fyll på med outspädd emalj från en burk och rör om ordentligt.
  • Låt den flytande emaljen stå i 2-3 timmar med locket öppet. Lösningsmedlet börjar avdunsta och lacken tjocknar snabbt.
  • Placera behållaren med flytande emalj på en kall plats. Den lägre temperaturen gör att materialet tjocknar snabbt.
  • När du använder vita emaljer kan du hälla en liten mängd krita eller gips i dem och blanda väl.
  • Använd en sprutpistol med munstycke med liten diameter och applicera därför flera lager samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt vald viskositet hos emaljen hjälper till att avlägsna sprutpistolen avsevärt och får den inte att fungera för slitage. Detta kommer att öka sprutpistolens livslängd och göra målningen snabb och hög kvalitet.

Rekommenderad: