Elektrisk Sprutpistol För Alla Typer Av Färg: Sprutpistolklassificering. Hur Väljer Jag En Kraftfull Sprutpistol?

Innehållsförteckning:

Video: Elektrisk Sprutpistol För Alla Typer Av Färg: Sprutpistolklassificering. Hur Väljer Jag En Kraftfull Sprutpistol?

Video: Elektrisk Sprutpistol För Alla Typer Av Färg: Sprutpistolklassificering. Hur Väljer Jag En Kraftfull Sprutpistol?
Video: Best Paint Sprayer in 2019 - Top 5 Paint Sprayers Review 2024, April
Elektrisk Sprutpistol För Alla Typer Av Färg: Sprutpistolklassificering. Hur Väljer Jag En Kraftfull Sprutpistol?
Elektrisk Sprutpistol För Alla Typer Av Färg: Sprutpistolklassificering. Hur Väljer Jag En Kraftfull Sprutpistol?
Anonim

Nästan varje person som sysslade med målningsarbete tänkte köpa en airbrush (färgspruta). Med den manuella målningsmetoden blir produktiviteten och kvaliteten på resultatet mycket lägre än vid användning av en speciell enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

En elektrisk sprutpistol för alla typer av färg är en speciell enhet med vilken du kan måla alla ytor på rätt nivå: vertikalt och horisontellt. Processen är snabbare och färgkompositionen appliceras jämnare än vid manuellt arbete . Elpistolen drivs av en pump inbyggd i den. Tack vare den inkommande luften bryts färgkompositionen upp i stora droppar och fördelas genom föremålet.

De främsta fördelarna med verktyget är frånvaron av färgdimma, det har en liten storlek, enkelt underhåll och ett lågt pris. Därför används vanligtvis en elektrisk färgspruta för hushållsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Som nämnts ovan är en elektrisk pistol en hushållsapparat, medan proffs oftast arbetar med ett pneumatiskt verktyg. Men även bland sortimentet av elektriska kan du hitta halvprofessionella modeller, allt beror på deras kraft och den tillåtna färgdensiteten.

Luftmodeller

Färgbehållaren kan vara topp, botten eller med en speciell pump. Hur färgkompositionen kommer att fördelas över ytan beror på modellens designegenskaper . Ett instrument med en inbyggd pump drivs av forcerad luft, en enhet med en reservoar drivs av tömd luft. Färgen tillförs sprutpistolen genom gravitation och sprayas med tryck (cirka 8 atmosfärer).

Den största fördelen med luftpistolen är den perfekta applikationen, beläggningen appliceras i ett jämnt och tunt lager . Det är därför det vanligtvis används för efterbehandling och efterbehandling. Inte utan dess nackdelar - på grund av lågt tryck förblir också överföringskoefficienten för färgkompositionen låg. Vid sprutning bildas de minsta partiklarna av materia, som inte kan övervinna luftmiljön, på grund av detta bildas ett litet färgmoln - en färgstark dimma. På grund av det minskar noggrannheten i applikationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Airless -modeller

Sprutning sker på grund av högt tryck (från 500 atmosfärer). Verktygets konstruktion har ett lådmunstycke med liten sektion och en högtrycksslang . Det är dessa sprutpistoler som kan användas för material med hög viskositet. Den medföljande färgen vid utgången är i form av en fackla med tydlig kontur. Färgen lägger sig på ytan utan att det bildas ett färgmoln. Den används i stora industrier för stora arbetsmängder eller för applicering av skyddande ämnen.

Den största nackdelen med pistolen är att resultatet är av dålig kvalitet . Om munstycket inte är lämpligt eller trycket är för högt, kommer färgen inte att lossna jämnt.

Kvaliteten på målningen beror också på formen på föremålet som ska målas - på grund av konvexa detaljer kan det uppstå fläckar eller fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handpistoler

Dessa är mångsidiga mönster som passar alla jobb. Modeller består av flera element:

  • pistolgrepp med munstycke;
  • behållare för färgkompositionen;
  • pump;
  • block med motor.

På vissa sprutpistoler är pumpen och pistolen placerade på avstånd och är anslutna med en speciell slang genom vilken luft passerar. Det beror på enhetens struktur att ljud och vibrationer genereras under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målningsstationer

Dessa verktyg är av professionell kvalitet. De har en ökad överföring av material till den behandlade ytan och produktiviteten. Designen är en kraftfull pump och motor, stängd med ett speciellt hölje. Stationen är tung, så den är utrustad med små hjul för rörelse . Drivs av en pistol ansluten till en högtrycksslang. Sådana sprutpistoler har en ökad uppsättning arbetsalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller betyg

Dåliga kvalitetsverktyg kan påverka inte bara målningsprocessen utan också ytan som ska bearbetas. Baserat på användarrecensioner sammanställdes ett betyg av de mest populära modellerna.

Kaliber EKRP-600/0, 8

En elektrisk färgspruta till en låg kostnad, designad för att fungera med kompositioner vars densitet inte överstiger 30 DIN. "Kaliber EKRP-600 / 0,8" är ett kompakt verktyg där motorn och behållaren är placerade separat. Färgbehållaren är gjord av plast, dess kapacitet är 0,8 liter. Behållarens placering är lägre. Reservoaren är ansluten till kompressorn med en flexibel "korrugering", vars längd är 2 meter.

Sprutpistolen har tre driftlägen, tack vare vilka du kan justera densiteten för vätsketillförseln. Satsen innehåller en speciell tratt för att fylla behållaren, och du kan också använda den för att bestämma färgens densitet. Munstycksdiametern är 0,8 mm.

Med hjälp av ett axelband kan pistolen flyttas under drift.

Bild
Bild

Bort BFP-400

Den näst mest populära elektriska sprutpistolen. Det fungerar med föreningar som inte är tätare än 35 DIN, som i den tidigare modellen kontrolleras vätskans viskositet med en speciell tratt i satsen. I denna enhet är strukturen en pistol, pump och kompressor anslutna tillsammans. Färgbehållarens volym är 0,8 liter. Pistolens vikt är endast 1,13 kilo.

Handtaget är tillverkat i rätt och bekväm form; det finns ytterligare gummering för ett säkert grepp . Du kan justera kraften med vilken ämnet kommer att tillföras ytan, för det finns en speciell regulator på sprutan.

Bild
Bild

Elitech KE 400P

En rysk tillverkad pistol, där motorn och pistolen är anslutna. Handtaget har gummiinlägg för bättre grepp. Behållaren för färgämnena är i botten, gjord av transparent plast, volymen är 0,8 liter. Matningskraften kan justeras, för detta finns ett specialhjul . Strålens storlek och form kan också ändras. Modellens vikt är 1,53 kilo.

Bild
Bild

Bison KPI-500

Sprutpistol med inbyggd motor, lämplig för alla typer av färgformuleringar. Den tillåtna viskositeten är 100 DIN, med denna indikator kan enheten fungera även med kitt och lack. Sprutmunstycket har en storlek på 2,6 mm. Nedre reservoar. Appliceringskraften och sprayens form ändras av en speciell regulator. Ämnets densitet kan bestämmas med glaset som ingår i satsen.

Bild
Bild

Patriot SG 550

Amerikansk tillverkare. Här är pistolen och motorn placerade separat, färgbehållaren är lägre. Själva motorn kan ligga på golvet under drift eller med ett axelband direkt på målarens axel. Korrugeringen som förbinder pistolen med kompressorn är 2 meter lång … Vätskans tillåtna viskositet är 50 DIN, för att bestämma densiteten, liksom i tidigare modeller, finns det ett speciellt glas i satsen.

Bild
Bild

Hammare PRZ350

Elpistol med inbyggd motor. Designad för att fungera med vätskor med en densitet högre än 60 DIN . Densiteten kan bestämmas med ett speciellt glas som ingår i satsen. Behållaren är lägre, dess volym är 0,8 liter. Två sprutmunstycken på 1,8 och 2,6 mm ingår också. Strålens storlek och dragkraft kan justeras.

Bild
Bild

Stavr KE-800

Sprutpistol med bärbar motor. Fungerar med ämnen med en densitet större än 130 DIN. Kompressorn väger 2,2 kilo och kan hängas på axeln eller lämnas på golvet med den medföljande remmen. Jetens geometri och kraft är justerbar.

Bild
Bild

Bosch PFS 2000

En pistol från en välkänd tillverkare. Lämplig för färgämnen med en densitet som inte överstiger 60 DIN. Den har en speciell design av sprayen, på grund av vilken färgen ligger på ytan i ett jämnt lager. Munstycket har en storlek på 2,6 millimeter. Pistolen och motorn är placerade separat. Vätskeservoaren är längst ner, volymen är 0,8 liter … Paketet innehåller ytterligare munstycken, en reservbehållare och ett filter.

Bild
Bild

Wagner W100

Modell från en tysk tillverkare. Den har en inbyggd motor, lämplig för medelstora och täta ämnen med en viskositet på upp till 90 DIN. Har en lägre kapacitet, vars volym är 0,8 liter. Sprutmunstycke med en storlek på 2,6 mm.

Sprutpistolens konstruktion är utrustad med ett Click & Paint -system, vilket gör rengöringen ännu enklare och även snabbare färgbyten.

Bild
Bild

Svart + Decker HVLP400

Den amerikanskgjorda sprutpistolen tillhör kategorin professionella verktyg. Lämplig för ämnen med en densitet som inte överstiger 40 DIN. Behållaren med en volym på 1,2 liter har ett extra lock genom vilket du kan tillsätta vätska utan att demontera hela strukturen . Pistolen har en stor vikt - 2,8 kilo. Längden på luftslangen är 6 meter, eftersom kompressorn är golvmonterad och det inte finns något axelband. Och även i den kompletta uppsättningen av enheten kan du hitta en behållare för blandning och en borste för rengöring.

Bild
Bild

Nyanser av val

Tekniska indikatorer som hjälper dig att välja rätt elektrisk sprutpistol inkluderar flera punkter

  • Prestanda - denna parameter anger hur snabbt ytan kan målas, liksom effektiviteten i färgfördelning. Hushållsmodeller är mindre kraftfulla - upp till 0,5 l / min, målningsstationer har en kapacitet på mer än 2 l / min.
  • Tankvolym - drifttiden fram till nästa tankning beror på tankens storlek.
  • Sprutmunstycksdiameter - indikatorn beror på vilket ämne som används. En felaktigt vald storlek kan skada pistolen och förstöra resultatet: 0,5-1,3 millimeter - för basfärger, upp till 1,6 mm - lacker och akrylföreningar, upp till 2,8 mm - kitt och lack.
  • Tillverkningsmaterial - du måste vara uppmärksam på vad huvudelementen består av. Delarna måste ha rätt form och passa perfekt till varandra för att utesluta eventuella läckor.
  • Vibration - enhetens ergonomi gör det möjligt att delvis undertrycka vibrationer, för detta är pistolhandtagen helt eller delvis gummerade.

Du kan kontrollera och jämföra denna egenskap vid köpet genom att slå på sprutpistoler med separat och kombinerad kompressor och pistol.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Allmänna instruktioner som hjälper en nybörjare att lära sig att arbeta med en sprutpistol

  • Kvaliteten på målningen beror direkt på den förberedda ytan. Det måste rengöras, avfettas och torkas väl.
  • Nästa steg är beredningen av färgkompositionen. Blandningen bringas till önskad konsistens enligt instruktionerna.
  • Justering av tryck och storlek på strålen. Här är det nödvändigt att utföra ett test på papper - tills skiktet blir jämnt.
  • Målaren måste bära personlig skyddsutrustning - andningsskydd och skyddsglasögon.
  • Själva färgningen är avståndet från enheten till ytan från 15 till 25 centimeter. Vinkeln där du behöver hålla sprutpistolen är 90 grader. Färgkompositionen appliceras med en överlappning.
  • Det måste finnas god luftcirkulation i rummet.
  • Efter användning måste enheten rengöras och tvättas omedelbart.

Rekommenderad: