Triangulära Filer: Triangulär Fil För Metall Och Andra Diamantfiler 150 Mm, 200 Mm, 300 Mm

Innehållsförteckning:

Video: Triangulära Filer: Triangulär Fil För Metall Och Andra Diamantfiler 150 Mm, 200 Mm, 300 Mm

Video: Triangulära Filer: Triangulär Fil För Metall Och Andra Diamantfiler 150 Mm, 200 Mm, 300 Mm
Video: Slöjdvargen visar hur du raspar och filar din utsågade form 2024, Maj
Triangulära Filer: Triangulär Fil För Metall Och Andra Diamantfiler 150 Mm, 200 Mm, 300 Mm
Triangulära Filer: Triangulär Fil För Metall Och Andra Diamantfiler 150 Mm, 200 Mm, 300 Mm
Anonim

Att göra olika hantverk och skapa produkter av metaller, trä eller glas kräver några nödvändiga verktyg. Bland dem finns filer. De kan vara av olika slag. Idag kommer vi att fokusera på funktionerna i triangulära modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Sådana konstruktionsanordningar, som oftare bara kallas trianglar, anses vara ganska populära tillsammans med de platta och runda sorterna. Så de kan användas i samma majoritet av fallen där andra typer av filer används.

Trianglar representerar en enkel struktur, där arbetsdelen ser ut som en metallsektion med skåror … Dessutom kan deras form skilja sig avsevärt. Stången, gjord av metall, fästs direkt på handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

De grundläggande kraven för tillverkning av dessa typer av filer finns i GOST 3749-77. Där fastställs bland annat kraven på materialet från vilket sådana produkter tillverkas.

Det bör tillhöra gruppen hypereutektoid, eftersom endast sådana baser kan utsättas för den nödvändiga härdningen.

Bild
Bild

Vyer

Denna fil produceras i olika utföranden. Alla kan delas in i flera huvudgrupper, beroende på typ av hack.

Låt oss överväga varje sort separat

  • Enkelsnitt . Dessa modeller används oftast vid bearbetning av inre hörn av icke-järnmetaller, men de används ofta för andra ändamål. Denna typ är ganska vanlig. Själva hacket presenteras i form av små tänder, som placeras i en viss sekvens. Som regel används högkolstål eller speciella järnlegeringar för tillverkning. Under alla omständigheter måste metallen genomgå en särskild värmebehandling, som gör att du kan maximera hårdheten.
  • Korsskärning . Sådana sorter produceras med en speciell korsstruktur, som måste placeras i en viss vinkel (huvuddelen är i en vinkel på 65 grader, den extra delen är i en vinkel på 45 grader). Dessa triangulära filer köps oftast för djup bearbetning av hörn, som är gjorda av gjutjärn, stål eller brons.
  • Arc, spetsmodeller av hack . Dessa typer av filer tas när man arbetar med produkter tillverkade av olika träslag. Dessutom kan de användas för både grovbearbetning och efterbehandling.
  • Stämplade hack . Dessa typer av trianglar kan köpas för läder- och gummimaterial, så de används främst inom snickeri snarare än VVS.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en speciell typ av triangulära verktyg - diamantbelagda modeller. Liknande mönster kan produceras med olika typer av hack.

Produkter med denna applikation är belagda med speciellt diamantkorn . Dessa trianglar används främst vid bearbetning av glasytor; de används också ofta för arbete med härdat stål, keramiska föremål och särskilt hårdmetalllegeringar.

Bild
Bild

Dimensioner

Trianglar kan ha olika storlekar. De bestäms av vilken typ av arbete som utförs. Tvärsnittsformer och uppmätta längder är också olika.

Men oftast presenteras prover i järnaffärer med en arbetslängd på:

  • 150 mm;
  • 160 mm;
  • 200 mm;
  • 300 mm;
  • 350 mm.
Bild
Bild

Utnämning

Trianglar används i stor utsträckning vid bearbetning av en mängd olika material. De låter dig noggrant klippa av det översta lagret samtidigt som du gör translationella rörelser. Med hjälp av sådana verktyg är det fullt möjligt att ta bort lager av gammal färg och olika envis smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallmodeller säljs separat, vilket möjliggör den mest grundliga och djupa bearbetningen av dessa ytor. De är gjorda av de hårdaste och mest resistenta materialen. Oftast är de gjorda med en diamantbeläggning.

Dessutom är de lämpliga för att vrida olika delar för att ge dem önskade dimensioner. Trianglar används ibland för enkel slipning av andra konstruktionsverktyg, inklusive hacksågar, stylet och strippkontakter i elektrisk utrustning. Med dessa filer kan du enkelt polera metallytor.

Bild
Bild

Val

När du väljer en lämplig triangulär fil är det värt att ta hänsyn till några viktiga urvalskriterier. Så kom ihåg att det är nödvändigt att korrelera verktygets dimensioner med måtten på materialet som kommer att bearbetas vidare.

Vid arkiveringen bör dessutom hela arbetsytan för filen användas på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk också på det beroende på hackets nummer, väljs enheten beroende på storleken på det bidrag som ska tas bort … Så för grov bearbetning av ytor tar de oftast modeller med nummer 0 och 1. För efterbehandling kan du köpa prov nr 2, och för avslutande arkivering använder du prov nr 3, 4, 5.

Innan du köper en triangulär fil, var uppmärksam på materialet från vilket den är tillverkad. Ett utmärkt alternativ skulle vara modeller av högkvalitativt stålunderlag, medan dess yta dessutom måste vara belagd med speciella skyddande föreningar som avsevärt kommer att förlänga verktygets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på handtaget på produkterna. En fil med ett trähandtag anses vara det mest praktiska för en person. Det kommer inte att glida ur handen under lång behandling. Som regel används aska, lönn, lind eller björk för att skapa denna del. Pressat papper kan också användas.

Rekommenderad: