Vattensandblästring: Vad är Vattensandblästring Och Hur Väljer Man En Vattensandblästring? Rengöring Med Munstycke Med Vatten Och Typer Av Vattensandblästring

Innehållsförteckning:

Video: Vattensandblästring: Vad är Vattensandblästring Och Hur Väljer Man En Vattensandblästring? Rengöring Med Munstycke Med Vatten Och Typer Av Vattensandblästring

Video: Vattensandblästring: Vad är Vattensandblästring Och Hur Väljer Man En Vattensandblästring? Rengöring Med Munstycke Med Vatten Och Typer Av Vattensandblästring
Video: Kärcher Sandblästrings-kit 2.638-792.0 Passar märke Kärcher 2024, Maj
Vattensandblästring: Vad är Vattensandblästring Och Hur Väljer Man En Vattensandblästring? Rengöring Med Munstycke Med Vatten Och Typer Av Vattensandblästring
Vattensandblästring: Vad är Vattensandblästring Och Hur Väljer Man En Vattensandblästring? Rengöring Med Munstycke Med Vatten Och Typer Av Vattensandblästring
Anonim

Vad är vattensandblästring, liksom hur man väljer det, är ett ganska viktigt ämne för nybörjare. Den här artikeln berättar om egenskaperna hos en vattensandblåsare och nyanserna efter eget val. Ett separat ämne är reglerna för arbete med utrustning.

Bild
Bild

Särdrag

Hydrosandblästring, det är också vattensandblästring, det är också en hydrosandblästringsmaskin-en av de typer av enheter för att leverera en slipstråle vid rengöring av olika ytor. Specificiteten hos sådan utrustning ligger i det faktum att strålen bildas här på grund av tillförsel av vatten.

Detta bidrar till mindre dammbildning än vid arbete med luftburna motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför kan vi säga att sanitära och epidemiologiska standarder iakttas fullt ut, vilket förbjuder arbete med kvartssand utan att ta bort damm. Förutom, ytor som behandlas på detta sätt krymper mindre och rengörs bättre.

Bild
Bild

För rengöring används huvudsakligen en kombination av kvartssand med vatten . Andra slipmaterial är mycket mindre efterfrågade. En viktig förutsättning för normal drift av systemet är obehindrat tryck av blandningen med vatten under tryck genom munstycket.

Bild
Bild

En annan fördel med förblandning av slipmedlet med vatten i kammaren är enkel hantering av stora delar och svåråtkomliga områden. Ibland är det möjligt att minska förbrukningen av slipmedel med 30-40% jämfört med traditionella torrbearbetningsmetoder.

Bild
Bild

Dessutom är rengöring av ytor med en vattenstråle en ganska skonsam procedur för material i delar . Uppvärmning av de behandlade områdena garanteras så att de inte deformeras och deras utseende inte förändras.

Slutsats - denna teknik är utmärkt för bearbetning av barrved.

Bild
Bild

Värt att notera också:

  • nästan noll risk för operatörens hälsa (på grund av frånvaro av damm);
  • erhålla en något grov beläggning (ytans vidhäftning förbättras, vilket är bra, till exempel för dess efterföljande målning);
  • effektivt arbete med tegel, natursten;
  • reglering av arbetsintensitet;
  • förmågan att tvätta bort kaustisk soda och andra tvättmedel;
  • garanterad borttagning av smuts, rost, skala.
Bild
Bild

Små sandpartiklar slår ut smutsen. Ytan får en matt look. Det är mycket bättre att applicera en primer, lack eller färg på en sådan bas. Ytterligare polering är mycket förenklad . Det är hydrosandblästring som gör det möjligt att få prover för att studera makrostrukturen hos legeringar. Inom industrisektorn kan många delar som rengörs på detta sätt slipas utan lång etsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns också nackdelar:

  • det är omöjligt att arbeta med hygroskopiska material;
  • vatten kommer att spraya;
  • pölar dyker upp på golvet.

Vattentrycket i strålen kan vara från 2 till 7 kg / cm2, därför är det inte säkert att arbeta utan specialdräkter. Även vid användning av personlig skyddsutrustning måste ytterligare säkerhetsåtgärder vidtas.

Bild
Bild

Det finns också sådana nackdelar:

  • vidhäftning av våta sandkorn gör det svårt att bedöma rengöringsgraden;
  • utseende av rost (kan förhindras genom införande av fosforsyra och några andra tillsatser, men detta kräver extra kostnader);
  • genomträngning av vatten i mikroskopiska sprickor gör att det kan förbli under färg- och lackskiktet och aktivera oxidation;
  • låg produktivitet (torr sandblästring gör att du kan göra mycket mer arbete per tidsenhet).
Bild
Bild

Översikt av arter

Förutom skillnaden i form av munstycken med vatten (i form, prestanda) finns det flera alternativ för hydrosandblästringsmaskiner för metoden att hantera slipmedel

Sugning . Ämnet fångas upp och överförs till munstycket. I grund och botten är denna teknik lämplig för att ta bort gammal färg.

Bild
Bild
  • Vakuum . Det finns en möjlighet till återinsamling, vilket ökar kostnaden och försvårar designen.

Bild
Bild

Pneumatisk . De används huvudsakligen under industriella förhållanden på grund av deras stora komplexitet och betydande dimensioner. Sådan utrustning utvecklar hög produktivitet, det kommer att kunna bearbeta svåråtkomliga ytor.

Bild
Bild

Nyanser av val

Vattensandblästringsmaskiner är antingen stationära eller mobila. Den nödvändiga storleken på strukturen bestäms av måtten på arbetsstyckena och arbetsstyckena. Förutsägbart försöker byggare och reparatörer, liksom organisationer som sköter rörledningar och andra linjära objekt, att ta mobil utrustning . Det är värt att uppmärksamma storleken på munstyckskonen, eftersom den avgör prestanda. Det är också bra att titta närmare på recensionerna och kontrollera leverantörers och säljares rykte.

Bild
Bild

Ansökningsregler

Vid arbete med hydrosandblåsning tar pumpen vätska från behållaren. Det är förbjudet att ansluta den till vattenförsörjningen. Detta blir oundvikligen till en vattenhammare som förstör hela VVS . Och det är också nödvändigt att se till att det tryckkompenserande luftflödet är stabilt. I lådor av kammartyp, även om små detaljer bearbetas, bearbetas de i ganska stora omgångar.

Bild
Bild

I detta fall övervakar operatörerna arbetets framsteg genom kontrollglaset. När du arbetar med en öppen metod är det endast möjligt att aktivera hydrosandblästring när du använder specialdräkter, skyddsskor och skyddsglasögon.

Vattenstrålebearbetning utförs med:

  • glaspärlor;
  • vanlig sand och kvartssand;
  • aluminiumoxid;
  • mjuk sprängning.
Bild
Bild

Det är strängt förbjudet att rikta vattenstrålen mot dig själv och andra arbetare, såväl som mot främmande föremål, med undantag för arbetsstycket som bearbetas . Arbetsvätskans sammansättning väljs i enlighet med den uppgift som ska lösas. För att minska korrosiviteten hos vatten används sulfoföreningar. Den optimala mängden slipande suspension i vätskan väljs experimentellt, men i de flesta fall är den från 20 till 30%.

Munstyckets längd bör väljas på ett sådant sätt att massans optimala accelerationshastighet säkerställs och den angivna matningsvinkeln bibehålls.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att noggrant välja bearbetningsläge. Genom att variera proportionerna av komponenterna i suspensionen är det möjligt att utföra grov rengöring och finslipning och förberedelse för färgning.

Innan arbetet påbörjas måste du noggrant kontrollera all utrustnings användbarhet, slangarnas täthet och deras anslutning . Först och främst utförs en inaktiv start för att säkerställa att utrustningen fungerar korrekt. Endast nästa steg kan vara en fullvärdig bearbetning av själva delarna eller ytorna.

Rekommenderad: