Dekorera Vinden (105 Bilder): Alternativ För Att Klä Vindsgolvet Inuti Med Egna Händer, De Bästa Idéerna För Att Dekorera Med Trä

Innehållsförteckning:

Video: Dekorera Vinden (105 Bilder): Alternativ För Att Klä Vindsgolvet Inuti Med Egna Händer, De Bästa Idéerna För Att Dekorera Med Trä

Video: Dekorera Vinden (105 Bilder): Alternativ För Att Klä Vindsgolvet Inuti Med Egna Händer, De Bästa Idéerna För Att Dekorera Med Trä
Video: 🔴 Fantastisk DIY träskrot dekor 2024, April
Dekorera Vinden (105 Bilder): Alternativ För Att Klä Vindsgolvet Inuti Med Egna Händer, De Bästa Idéerna För Att Dekorera Med Trä
Dekorera Vinden (105 Bilder): Alternativ För Att Klä Vindsgolvet Inuti Med Egna Händer, De Bästa Idéerna För Att Dekorera Med Trä
Anonim

Vinden intar en speciell plats i moderna arkitektoniska strukturer. Det finns i layouten på stugor, stugor, höghus. För att ge detta rum ett moderiktigt utseende använder de olika typer av inredning, väljer en design med ovanliga former och linjer. Utformningen av vindsgolvet beror på byggnadens design och strukturella egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en mängd olika byggmaterial kan du till och med göra ett litet rum under taket färgglatt, utrusta det som ett mysigt sovrum, barnkammare eller arbetsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i rummet

En vind är ett rum som upptar översta våningen i en byggnad eller en del av ett vindsutrymme. På grund av det stora utbudet av designlösningar kan rummet ha en originalkonfiguration. Loftet ser särskilt vackert ut i layouterna på ett trähus med sluttande tak. Huvuddragen i vinden är fönstren: de är små i storlek, men de fyller utrymmet väl med ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har vindsförlängningen många fördelar:

Ökad bostadsyta. Som ett resultat av den kompetenta organisationen av utrymmet på andra våningen kan du få ett fullvärdigt rum utan att spendera pengar som kan behövas för nybyggnation och expansion av bostäder

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bra värmeisolering hemma. De isolerade väggarna och taket i konstruktionen låter inte kall luft strömma in i resten av bostaden.
  • Estetiskt utseende. Vindsgolvet ger byggnaden ett vackert färdigt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med denna struktur är den lilla höjden på rummet . Inglasning av ett gaveltak är dyrt, eftersom en speciell typ av glas används för installation. För att arrangera vinden krävs också installation av högkvalitativ hydro- och värmeisolering. När du gör ett projekt för ett vindsutrymme måste du ta hänsyn till den särart att det mesta av strukturen kommer att vara i kontakt med gatan. Därför kan andra våningen överkylas på vintern och överhettas på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika detta är det nödvändigt att använda SIP -paneler och specialisolering vid dekoration av väggar och tak. Dessutom utsätts vinden för yttre och inre temperatureffekter. Varm och fuktig luft stiger upp från husets vardagsrum och lägger sig på rummets inre ytor.

Vid utformning av ett rum under tak bör flera funktioner beaktas:

Korrekt placering av kommunikationssystem. Deras planering och installationsplatser måste förutses även i den första fasen av byggnationen

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rummets form. Rummets dimensioner och geometri beror direkt på takkonstruktionens egenskaper.
  • Samspelet mellan alla tekniska system i huset och vinden.

Om detta rum ska användas som vardagsrum måste el, vatten och värmeförsörjning fungera fullt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av efterbehandlingsmaterial

Vinden är vanligtvis byggd av enkla strukturer. Därför kräver dess inredning en speciell inställning och byggmaterial av hög kvalitet. Som regel är det mycket träklädsel inuti vindsgolvet. Därför rekommenderas det inte att använda våtbearbetning och föredra ytbehandling med torrt material vid reparationsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att materialet har flera viktiga egenskaper:

  • Skydd av ytor mot hög luftfuktighet. För att göra detta, är insidan mantlad med ett hus eller sidospår, golvet läggs med laminat. Dessa byggmaterial är i form av paneler och ark, de är motståndskraftiga mot fukt, behöver inte ytterligare torkning under installationen.
  • Värmeisolering. Inredningen innebär användning av isolerande material som har en flerskiktsstruktur och avsevärt ökar ljud- och värmeisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Motståndskraftig mot brand. För torr efterbehandling, välj råmaterial med ökad brandbeständighet.
  • Låg vikt. Konstruktionerna av ihåliga skiljeväggar är lätta, vilket minskar belastningen på väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

För inredning av vinden väljs ofta naturliga plåtmaterial i form av foder, gips och fiberboard. Dessutom säljs idag även polymerpaneler, som i kvalitet och utseende inte på något sätt skiljer sig från naturligt trä. För att förenkla installationen är de utrustade med speciella fästelement. Valet av dekorativa element beror på rummets funktionella syfte. För vinden rekommenderas att installera gipsskivor, varefter de kan klistras över med tapeter eller målas. Ett bra alternativ för ett vindsgolv skulle vara plywood eller träpanel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Foder

Den mest ekonomiska och enkla typen av vindsdekoration anses vara clapboarding av dess väggar och tak. Detta material presenteras i en mängd olika färger och låter dig skapa vilken stil som helst i rummet. Det kommer inte att vara svårt att mantla ytan med skivbräda: även en nybörjare kan hantera detta. Nackdelarna med efterbehandlingsmaterialet är dess instabilitet för temperaturförändringar och bräcklighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är helt ofarligt för människors hälsa och passar in i det ursprungliga interiören i rummet, vilket skapar en ovanlig atmosfär av komfort och hemvärme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood

Om reparationen av vinden måste göras billigt, skulle rätt lösning vara dess inre mantel med plywood. Vanligtvis används detta material för att jämna ut ytor, men det kan också användas som en oberoende finish. Plywood är hållbart, lätt och lätt att installera. Det rekommenderas dock att installera det i rum med normal temperatur och luftfuktighet. Därför bör du oroa dig för god värmeisolering av väggar och tak innan du börjar arbetet. Tak eller väggar i plywood kan dekoreras med textilier eller tapeter. Material belagt med färg och lack ser vackert ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

OSB, MDF, spånskiva

Ibland kan vindsgolvets layout ge möjlighet till att organisera ett studie- eller hemmagym i projektet. I detta fall är MDF -paneler lämpliga för efterbehandling av vinden. Om rummet fungerar som en plats för en plantskola eller ett sovrum, rekommenderas det att mantla det med OSB -plattor, som ursprungligen kombinerades med dekorativt gips, tapeter och målning. Så interiören kommer att visa sig vara tråkig och bekväm. Spånskiva kommer att vara ett bra alternativ för att dekorera vinden. Detta material kännetecknas av utmärkt värme- och ljudisolering, installationen kräver ingen preliminär utjämning av ytor. Det är billigt och kan imitera strukturen i natursten, tegel eller trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsvägg

Gipsskivor är mycket populära bland hantverkare. Detta material har högpresterande egenskaper, vilket öppnar stora möjligheter för designkreativitet. Dessutom är det bekvämt att gömma kommunikationssystem under gipsstrukturerna, vilket kan förstöra interiörets utseende. Detta byggmaterial absorberar dock snabbt fukt, så det måste behandlas med en speciell förening.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med gips är:

  • miljövänlighet;
  • bra buller och värmeisolering;
  • enkel installation.

När du arbetar med detta material måste du följa speciell teknik, eftersom arken kan deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler

Dekorationen på vinden bör utföras inte bara med vackert, men också hållbart material. Därför kommer PVC -paneler att vara ett bra val för dekoration. De fäster snabbt, tål olika mekaniska belastningar och skapar en slät, jämn yta. Materialet är tillverkat i vanliga vita färger och originalfärger. PVC -paneler kan användas för vägg- och takdekorationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är lätta att ta hand om, men instabila för UV -strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virkeimitation

Falsk stråle är ett ovanligt dekorativt material. Det är en bräda med liten tjocklek. När det gäller kvalitetsindikatorer är produkten inte på något sätt sämre än fodret. För att avsluta vinden med en imitation av en stång, behövs ingen förberedelse av basen: materialet kommer att jämna ut ytan på egen hand och eliminera dess defekter. Konstvirke ser bra ut inuti stora och små rum; för utformningen av rummet kan du välja lämplig struktur och färg på materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Inredning av vinden kräver korrekt organisation och förberedande arbete. Om dekorationen görs för hand är det nödvändigt att isolera väggar, golv och tak, kontrollera skorstensrören och utformningen av fönstrenas sluttningar. Eftersom vinden är ett rymligt utrymme med ett oregelbundet format tak, när du installerar tvåglasfönster, måste du använda speciella modeller som harmoniskt passar in i rummets design och låter dig ventilera rummet. Detta är viktigt för att hålla konstant fukt och temperatur inne i byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är vindsutrymmet utrustat i hus med sluttande tak ., där en sluttning görs skonsam, och den andra är brant. Innan du avslutar måste det ge vinden ett mer funktionellt utseende, höja dess höjd längs hela omkretsen av byggnaden. I förberedelseskedet är det viktigt att behandla alla ytor i rummet med vattentätningslösningar och säkerställa fullständig tätning av lederna. Basen under golvet ska vara plan, den planeras initialt, ljud- och värmeisolering läggs, varefter dekorativ efterbehandling påbörjas. Om ett badrum eller kök placeras under taket måste du applicera en primer på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollerar takets beredskap

En viktig punkt i arrangemanget av vinden anses vara att kontrollera vindsstrukturen och takets skick, som ofta utsätts för atmosfäriska påverkan, och med tiden kan förlora sin styrka. Först bestäms takets slitage och möjliga alternativ för reparation. För att göra detta, visuellt inspektera alla detaljer i strukturen, deras fästpunkter och sektioner. Under drift kan enskilda element i taket deformeras och böjas, om sådana defekter förekommer måste de elimineras. Det är värt att uppmärksamma takets armerade betongdelar för att se graden av deras korrosion och slitage. Alla upptäckta skador måste registreras och en åtgärdsplan för att eliminera dem måste upprättas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom vindens tillförlitlighet beror på takets styrka är det viktigt att grundligt reparera det och ytterligare stärka strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av isolering för golv och tak

En viktig punkt i vindens design är installationen av högkvalitativ värmeisolering, som temperaturen och luftfuktigheten kommer att bero på. Idag representeras byggmarknaden av ett elegant sortiment av moderna material, med hjälp av vilket du snabbt kan utföra isolering av vindsgolvet. För att göra rätt val måste du ta hänsyn till värmekonduktivitetskoefficienten, enkel installation och pris. Låt oss markera de viktigaste materialen som efterfrågas för värmeisolering av golv och tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolit

Det anses vara en idealisk isolering som är av hög kvalitet och låg kostnad. Den enda nackdelen med polystyren är dess struktur, som inte tillåter ånga att passera, så att fukt kan samlas i rummet (du måste dessutom installera ventilation).

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskum

Materialet appliceras genom sprutning, det håller värmen väl, men appliceringen är komplicerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull

Den har unika egenskaper på grund av vilka råvaror kan ackumulera fukt. Därför är den lämplig för efterbehandling av vinden, förutsatt att en ångspärr installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ecowool

Särskild utrustning krävs för att applicera detta material. För att isoleringen ska vara av hög kvalitet måste ecowool läggas korrekt på en tidigare förberedd yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Dessutom använder många hantverkare material som består av folielager som värmeisolering. För att öka deras effektivitet måste du utföra styling i kombination med annan värmebesparande isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetar med plattor

Loftets överlappning spelar en stor roll; det fungerar som en pålitlig barriär mot mekanisk stress och ljud. Därför skulle den rätta lösningen för honom vara att lägga ett flytande golv, vars design inte beror på väggarnas styrka och golvets bas. Först läggs ett lager av värmeisolering med en tjocklek av högst 40 mm på taket och en torr avjämning görs. Undergolvets totala tjocklek bör inte överstiga 2,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som torrmassa kan du använda gipsfiberskivor eller gipsskivor. Om ytan på beläggningen har betydande oegentligheter och defekter måste den jämnas med vermikulit, expanderad lera eller perlit. I det här fallet hälls materialet i ett litet lager på 5 cm.

Detta resulterar i en bra och flexibel baksida, som vanligtvis väger 25 kg / m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takisolering

Vindrummet måste isoleras överallt, detta gäller även taket. Takfoten är klar med värmeisolering inuti och utanför strukturen. Det rekommenderas att innerfodret är gjord av gipsskivor eller trä, då måste alla fogar stängas med en ångspärr. Det rekommenderas att välja mineralull med en densitet på 50kg / m2 som värmare. Ett bra alternativ skulle vara att installera ett undertak.

I det här fallet kommer isoleringen att se ut så här:

  • heminredning;
  • ångspärr;
  • värmeisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är taklutningen klar med en vattentätande film. Om det finns i strukturen kan ytterligare isoleringsmaterial utelämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avsluta vindsgolvet

När den grova basen under golvet är klar, liksom värmeisoleringen har lagts, kan du gå vidare till beläggningens dekorativa design. Oftare väljs linoleum, matta, laminat eller keramiska plattor för denna typ av vindsdekoration. Om vinden måste fungera som kök eller badrum, rekommenderas att man föredrar material med hög vattenbeständighet. När det gäller installation av laminat och parkett utförs det på ett speciellt underlag, vilket kan ge ytterligare ljudisolering och skydda golvet från att glida. Basens yta måste vara väl förberedd, för detta är den jämn. Installation av keramiska plattor kräver en cementbeläggning som appliceras på armeringsnätet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takbeklädnad

Det mest populära sättet att dekorera taket på insidan av vinden är att dekorera det med plåt. Om designprojektet föreskriver användning av trä på vinden, rekommenderas att du först täcker takytan med gipsskivor, och sedan är det värt att fortsätta med efterbehandlingen. Trädekor kan du använda olika typer av foder. För att ge det estetik kan du måla brädorna med ljusa eller mörka nyanser. För att vindens inre inte ska bli tråkigt, är en kombinerad finish lämplig för taket, bestående av träinsatser och upphängda strukturer som måste ramas in med gjutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant lösning för taket kommer att mötas med dekorativ sten: det hjälper till att återuppliva den allmänna atmosfären i rummet, gör rummet ovanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idéer och designalternativ

En av nackdelarna med en vind med en trappa i lanthuset är dess lilla yta, så ordningen av rum blir ofta ett problem. Men det inre av ett begränsat utrymme kan dekoreras på ett originellt sätt med olika designtrick. Takets vackra form och rätt färgval hjälper till att visuellt utöka utrymmet och göra rummet mysigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designidén ser ovanlig ut, där vinden är helt dekorerad under ett träd, dess målning kan göras med ett speciellt lack. Ett sådant rum är lämpligt för att organisera ett sovrum; det kan bli ett rekreationsområde. Träinredning kommer att bli en integrerad del av ett timmerhus. Vindrummet, inför en bräda i en ljus nyans, ser vackert ut. Strikta linjer är dolda i det, rummet verkar vara ljust.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en liten vind är det bättre att välja en kombinerad finish, där trappan och skiljeväggarna kommer att vara gjorda av trä, och väggarna är täckta med dekorativt gips eller täckt med vit tapet.

Rekommenderad: