Gun Drill (17 Bilder): Gun And Other Drill, GOST, Urvalskriterier

Innehållsförteckning:

Video: Gun Drill (17 Bilder): Gun And Other Drill, GOST, Urvalskriterier

Video: Gun Drill (17 Bilder): Gun And Other Drill, GOST, Urvalskriterier
Video: Gun drills - For every task a suitable drill! 2024, Maj
Gun Drill (17 Bilder): Gun And Other Drill, GOST, Urvalskriterier
Gun Drill (17 Bilder): Gun And Other Drill, GOST, Urvalskriterier
Anonim

För att göra genomgående och blinda hål med stort djup används så kallade pistol- och pistolövningar. Hålen som görs med denna typ av skärverktyg används i olika typer av delar, vars längd är ganska stor. Det kan till exempel vara en vevaxel för ett visst ändamål eller en spindel. En konventionell borr är inte lämplig för sådana uppgifter, därför är pistol- och pistolövningar efterfrågade inom ett visst segment av industriell produktion. Låt oss närmare överväga funktionerna hos en pistolborr, kanon och andra typer, GOST och urvalskriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Om längden på hålet som ska borras är lika med fem diametrar på skärverktyget, kan ett sådant hål betraktas som djupt . Att göra djupa och exakta hål är ett komplext förfarande som kännetecknas av hög arbetsintensitet och hög professionalism hos operatören. Under borrningen kyls skärverktyget med en speciell vätska som tillförs borrens arbetsområde under tryck.

En sådan kylningskomposition är en av beståndsdelarna i kvalitetssäkringen av det utförda arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrmaskin för exakt djupborrning Det är viktigt att placera den korrekt i förhållande till arbetsytan . För att underlätta denna process används en så kallad jiggbussning, den tillåter inte att skärverktyget avviker under drift. Om det inte finns någon sådan hylsa kan du komma ur situationen genom att först borra ett hål med en mindre diameter och sedan expandera det med ett annat borrnummer till de önskade dimensionerna.

Bild
Bild

Gun tråkiga verktyg gör tillverkad av höghållfast stållegering … Det är anmärkningsvärt att ett sådant skärverktyg har en rotationshastighet 10 gånger snabbare än hastigheten för en konventionell borr som används för att borra grunda hål. Skärverktyget används för att göra hål i pumpenheter, i munstyckshuset eller vevstången.

När man arbetar med ett långt verktyg uppstår därför ofta svårigheter i samband med avlägsnande av spån som spenderas under borrprocessen Det finns alltid en risk att borrmaskinen körs av den angivna borrbanan . En annan funktion i det här verktyget är det den kan inte roteras med maximal hastighet , om skärverktyget inte är nedsänkt i hålrummet på arbetsstycket som bearbetas. En sådan övervakning leder till att skärverktygets arbetsdel förskjuts från den förutbestämda banan som är nödvändig för noggrann borrning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns följande typer av skärverktyg som används för att göra djupa och mycket exakta hål:

  • kanon - det finns ett V-format spår på verktygets arbetsdel; det är nödvändigt för att ta bort metallspån från hålet;
  • ejektor - detta verktyg används för maskiner där skärelementet är placerat i horisontell riktning;
  • gevär - en variant som är utrustad med skär av hårdmetallstål, som är placerade på de mellanliggande och huvudsakliga skären;
  • gevär - med skärande delar och ytor av stål och hårda legeringar;
  • gevär - i vilka hårdmetallskär är fastsatta på kroppen genom lödning;
  • spiral - med ett skaft, som presenteras i form av en cylindrisk struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gevär och kanonborrningsverktyg är enkelbitsalternativ. Tack vare dem kan du borra ett hål vars diameterparametrar ligger i intervallet från 0,5 mm till 10 cm.

Under drift värms borren upp, du kan kyla den genom att tillföra skärvätska till ett speciellt utrymme inuti arbetsdelen av borren . Pistol- och pistolborrar med hårdmetallskär har ett konformat arbetsskaft. Denna form leder skärverktyget mer exakt in i borrområdet.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Dimensionella parametrar och tekniska egenskaper för gevär och kanonborrverktyg regleras av GOST -standarder , enligt vilka dessa övningar tillhör den långa serien. Användningen av borrmaskinen är endast möjlig på en speciell maskin avsedd för djupborrning. När du väljer en borrkonstruktion måste du ta hänsyn till de nödvändiga hålparametrarna - dess diameter och längd . För uppgiftens högkvalitativa prestanda är borrens matningshastighet, liksom typen av svans, av stor betydelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste rekommendationerna att tänka på när du väljer ett borrverktyg är följande:

  • när man gör ett hål, vars längd kommer att vara mer än 400 mm , det rekommenderas att använda 2 borrar med olika dimensioner; först måste du använda ett verktyg vars storlek är 9, 95 x 800 mm, och sedan expanderas hålet med en borr, vars storlek är något större och är 10 x 400 mm;
  • om metallen ger en lång typ av spån under borrning , du måste välja ett skärverktyg som har långa och polerade spår för att dras tillbaka;
  • om det krävs för att bearbeta mjuka metalllegeringar till exempel aluminium, då bör ett skärverktyg användas, vars konstruktion ger ett skärblad skärpt i en vinkel på 180 °;
  • innehållet i smörjmedlet i kylvätskan måste ligga på nivån minst 10% av den totala volymen av denna komposition;
  • om mjukt material bearbetas , då är det nödvändigt att nå borrens maximala hastighet i steg och detta måste göras i 3 steg; Dessutom görs hålet också i etapper - först görs en pilotborrning med ett verktyg med en mindre diameter och sedan expanderas hålet med en borr av önskad storlek;
  • när man ändrar en borrdiameter till en annan storlek, kan rotationen av verktyget stoppas genom att slå på högtrycksmatningen för smörjmedelskylmedlet i 1-2 sekunder; efter att hålet har gjorts i enlighet med de angivna parametrarna stängs borren av och slutar att leverera en kylförening till sitt hål.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt borr för att göra djupa hål är det viktigt att inte bara ta hänsyn till dess mått som är lika med hålets dimensioner, utan även metalllegeringens egenskaper, liksom typen av borrutrustning som arbetet kommer att utföras.

Du måste börja arbeta med borrens minsta rotationshastighet, medan det är viktigt att säkerställa tillförsel av skärvätska för det från början.

Rekommenderad: