Borrskaft: Räfflad Och Förtjockad, Borrad Och Avsmalnande, Andra Typer Och Längder, Beskrivning Och Syfte

Innehållsförteckning:

Video: Borrskaft: Räfflad Och Förtjockad, Borrad Och Avsmalnande, Andra Typer Och Längder, Beskrivning Och Syfte

Video: Borrskaft: Räfflad Och Förtjockad, Borrad Och Avsmalnande, Andra Typer Och Längder, Beskrivning Och Syfte
Video: Ökade längder 2024, April
Borrskaft: Räfflad Och Förtjockad, Borrad Och Avsmalnande, Andra Typer Och Längder, Beskrivning Och Syfte
Borrskaft: Räfflad Och Förtjockad, Borrad Och Avsmalnande, Andra Typer Och Längder, Beskrivning Och Syfte
Anonim

När du köper en borr är det nödvändigt att kontrollera skaftstypens överensstämmelse med spännanordningen för verktyget som produkten köps för . Det kan vara en hylsa, spindel, chuck, hållare eller något annat.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

För att utföra brunnborrningsarbete måste två villkor vara uppfyllda när du installerar borrmaskinen:

  • borrskaftet måste vara helt försänkt i spännanordningen;
  • klämman får inte greppa borrens arbetsyta.
Bild
Bild

Det bör förstås vad en skaft är för den här produkten, vad den är till för, vilka typer som erbjuds av tillverkare. Skaftets geometri beror alltid på vilken typ av spännanordning, spänndiameter, typ av brosch. Det finns en mängd olika skaft tillgängliga för försäljning:

kort;

Bild
Bild

lång

Bild
Bild

långsträckt

Bild
Bild

Ganska ofta producerar tillverkare produkter med konstruktiva tillägg:

med ett koppel som förbättrar vridmomentets kvalitet

Bild
Bild

med fot för enkel borttagning av borren från klämman

Bild
Bild

Eftersom borrlinjerna med sådana skaft skiljer sig från de vanliga, snarare högspecialiserade produkter avsedda för en viss typ av utrustning, anger alltid instruktionerna och det tekniska databladet modell typ krävs för ett verktygsmaskin eller handverktyg. För att inte göra misstag när du köper fel modell, bör du vara uppmärksam på tillverkarens rekommendationer för vilken typ av borrar som används.

Att beräkna längden på verktygets spänndel är ganska enkel: arbetsytans längd måste subtraheras från hela produktens längd. På ritningarna anges alltid mått i millimeter.

Översikt av arter

När vi väljer ett skaft, kom ihåg vilka typer av klämmor:

  • SDS;
  • slitsad;

konisk

  • cylindrisk;
  • med ett visst antal ansikten (3, 4, 6 och så vidare).
Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma bekvämligheten av den senare typen. Den fasetterade klämman förhindrar att borren roterar under drift. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Trihedral … En liknande klämdel i utrustningen används i en chuck med tre käkar. Med denna typ kan vridmomentet inte påverkas av vevningen, vilket helt enkelt inte kommer att bli det.

Bild
Bild

Tetrahedral … I detta fall bör borrskaftet vara i form av en stympad pyramid. Ett sådant skaft är lätt att tillverka och använda. För installation krävs en klämma med samma konstruktionsegenskaper.

Bild
Bild

Sexhörning … För borrar med denna typ av skaft, använd samma typ av klämmor - sexkantiga (annars kallas de "hex"). Denna design håller produkten så fast som möjligt i klämman, motstår perfekt rullning och tillåter betydande vridmoment. Används vid arbete med skruvmejslar, mekaniska skruvmejslar och andra verktyg.

Bild
Bild

Cylindrisk … Denna form av skaft anses vara den vanligaste, och en karakteristisk egenskap är att när du väljer en borr för ett verktyg krävs ingen exakt överensstämmelse (diametrar kan variera avsevärt).

Bild
Bild

Konisk … Avsmalnande, förstärkt, morse avsmalnande - Borr- eller frässkaft föreslår olika standarder. Detta tillvägagångssätt låter dig välja en produkt för alla typer av utrustning som krävs för ett specifikt jobb.

Bild
Bild

Bearbetad … En mångsidig typ av klämma (och skaft) som används i många verktygsmaskiner och borrverktyg.

Bild
Bild

Tjocknat … En klämma av denna typ kan ge den mest pålitliga fastsättningen av borrmaskinen, den används ofta i arbete med kranar, brotsch.

Bild
Bild

Under fladdermusen . Designad för bitchuckar, används för att skruva eller skruva av gängade fästelement-bultar, självgängande skruvar, skruvar. Spännanordningen är en vinkelchuck som överför vridmoment till borrningen.

Bild
Bild

SDS -skaft … Har 5 typer för olika typer av spännanordningar. En sådan konstruktiv lösning gjorde det möjligt att snabbt ersätta ett verktyg med ett annat om det skulle misslyckas. Det finns skillnader i antalet stängda eller öppna luckor, installationsdjup, utsprång.

Bild
Bild

Slitsad … Denna typ av skaft anses vara en typ av SDS -skaft och tillhör MAX -sortimentet.

Bild
Bild

Val

Det finns ett brett utbud av borrar till salu för metall, betong och trä, avsedda för en mängd olika spännanordningar. För att göra rätt val måste du följa alla krav som anges i GOST och de lagstadgade och tekniska villkoren som fastställts av tillverkaren.

Glöm inte att nästan 40 standarder har ställts för borrar och ännu fler för fräsar.

Därför är det nödvändigt att känna till de tekniska egenskaperna hos skärverktyget, vilket tydligt indikerar klämmans form. Genom att känna till denna information kan du välja rätt skaft, styrt av de nödvändiga kraven för längd, diameter och andra egenskaper .… I databladet för ett visst verktyg anges alltid modelltypen och skaftets längd exakt.

Rekommenderad: