Förlängningssladdar På Rulle: Elektriska 20-30 M Och Effekt 50 Meter 220 V, Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Rulleförlängningskabel?

Innehållsförteckning:

Video: Förlängningssladdar På Rulle: Elektriska 20-30 M Och Effekt 50 Meter 220 V, Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Rulleförlängningskabel?

Video: Förlängningssladdar På Rulle: Elektriska 20-30 M Och Effekt 50 Meter 220 V, Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Rulleförlängningskabel?
Video: Skarvsladd 2024, Maj
Förlängningssladdar På Rulle: Elektriska 20-30 M Och Effekt 50 Meter 220 V, Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Rulleförlängningskabel?
Förlängningssladdar På Rulle: Elektriska 20-30 M Och Effekt 50 Meter 220 V, Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Rulleförlängningskabel?
Anonim

För drift av elektriska apparater är det nödvändigt att ansluta till en stationär strömkälla, men om det är på avstånd hjälper en förlängningssladd att lösa problemet, vars tråd är lindad på en spole för enkel användning. En bärbar strömförlängningssladd på en rulle är en oumbärlig assistent när du utför arbete på en sommarstuga, på en byggarbetsplats eller i andra fall där elledningens sladd till ett stationärt uttag uppenbarligen inte är tillräckligt.

Bild
Bild

Beskrivning och allmänna egenskaper

En förlängningssladd på en spole är en enhet som används för att överföra elektrisk spänning från en strömkälla till en elektrisk apparat. Utformningen av en sådan enhet kan ha flera uttag och, beroende på kabeltvärsnittet, kan den användas för att ansluta flera enheter samtidigt.

En bärbar förlängningssladd med en lång längd av elkabeln lindas på en rulle, tack vare vilken sladden snabbt kan lindas upp till önskad längd eller återgå till sin ursprungliga position . Moderna bärbara förlängningssladdar är utrustade med en på / av-knapp, har inbyggda automatiska reläer och termiska omkopplare, och är också utrustade med automatiska kabeldragningssystem och en knapp för att fixa den i en viss längd under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En elektrisk kabel som lindas i en spole är bekväm att använda i arbete - överskott av ledningar trasslar inte ihop sig under foten och bildar inte knutväv, som med tiden skadar nätsladden och kan leda till kortslutning. Nätsladden är lätt att bära eller förvara, den tar inte mycket plats när den lindas.

En förlängningssladd på en rulle har som regel 3 eller 4 uttag där du kan ansluta olika elektriska apparater . Men anslutningen beror på kraften hos dessa enheter och förlängningskabelns tvärsnitt. Minsta tvärsnittsstorlek måste vara minst 1,5 mm², den tål en strömbelastning på 16 ampere, det vill säga 3,5 kilowatt.

De flesta bärbara rulleförlängningssladdar har en automatisk brytare som skyddar enheten mot överspänning och kortslutningar som uppstår när en överdriven elektrisk ström är närvarande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

En elektrisk förlängningssladd på en spole har olika designfunktioner, beroende på vilka dessa enheter är indelade i typer

  • Bär förlängningssladd . Dess längd är 30 meter, men det finns modeller på 10 m, 20 m, 25 m, 40 m eller 50 m. Trumförlängningen kan i genomsnitt väga 15-20 kg, ibland är den gjord på ett metallställ. Enheten används för hushålls- och industriella behov. Strömförsörjning från ett 220 V -nätverk.
  • En förlängningssladd med en hopfällbar kropp . Detta är en typ av spole-till-rulle-enhet, vars kropp är fäst med bultar eller självgängande skruvar och vid behov kan reparationer demonteras för att byta ut tråden eller kontakten.
  • Icke-separerbar rulleförlängning . Den är tillverkad som ett enda system som innehåller en kabel, en elkontakt och 4 uttag. Stickkontakten är fastsatt på kabeln genom att pressa ihop och kan inte repareras. Om kabeln bryts från spolen blir enheten oanvändbar för vidare användning.
  • Förlängningssladd med elektriskt skydd . Enheten i huset har ytterligare skyddande isolering av ledande element från oavsiktlig kontakt med dem. Skyddet är hållbart och försämras inte under drift. Den elektriska kabeln till sådana förlängningssladdar är dubbelisolerad. Dessutom är utformningen av en sådan förlängningssladd baserad på ett automatiskt överspänningsskyddssystem, som bryter strömförsörjningen vid överdriven elektrisk ström.
  • Förlängningssladd med jordning . Vissa modeller har en jordkontakt, som garanterar skyddet av en person från elektriska stötar och ökar enhetens säkerhet.
  • Förlängningssladd med skydd av strukturen från yttre påverkan . Uttagen har speciella lock som skyddar kontaktpunkterna med kontakten mot fukt. Dessutom finns det förlängningssladdar, vars elektriska kabel är frostbeständig, det vill säga att den inte tappar sin flexibilitet vid negativa temperaturförhållanden. Temperaturläget är angivet i passet för enheten, högkvalitativa modeller utrustade med god dubbelisolering kan fungera även i frost vid -30-40 ° C.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom konventionella rullförlängningssladdar finns det också en professionell kraftversion, som används på byggarbetsplatser och är ansluten till ett 380 volt spänningsnät . Längden på sådana enheter kan nå 100 m. Elektriska apparater är anslutna till strömförlängningssladden, vars effekt börjar från 3 kW; i hushållsförhållanden har utrustningen inte sådana parametrar. Tack vare den långa sladden används rulleförlängningssladden både inomhus och utomhus.

Strömförlängningssladden har dubbel isolering av elkabeln, den är pålitligt skyddad mot fukt och har uttag med extra skydd mot elektriska stötar för en person. Användningen av en förlängningssladd beror på dess snitt.

Sådana uppgifter finns tillgängliga på kabelmarkeringen och indikerar maximal möjlig effektbelastning för elektriska apparater som är anslutna via en förlängningssladd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt trådens tvärsnitt skiljer sig olika typer av förlängningssladd

  • Tvärsnittet på 0,75 mm² är avsett för en elektrisk strömbelastning på 6 A. Enheten är endast lämplig för hushållsapparater med låg effekt.
  • Ett tvärsnitt på 1 mm² är konstruerat för en elektrisk strömbelastning på 10 A. Enheten är lämplig för hushållsapparater och små konstruktioner med låg effekt.
  • Avsnitt 1, 5 mm² är konstruerat för en last på högst 16 A. Enheten är avsedd för konstruktionsverktyg för hushållsbruk.
  • Avsnitt 2, 5 - 120 mm² är avsett för industri- och konstruktionsapplikationer för att ansluta kraftfull utrustning vad gäller dess belastning.

Till skillnad från en hushållsförlängningssladd har professionella strömstrukturer en kabel som består av 3 kärnor.

Strömförlängningssladdens isolering är alltid bara dubbelt, och elkontakten måste jordas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en bärbar trumförlängningssladd rekommenderar proffs att uppmärksamma flera viktiga nyanser

  • Antal uttag . I genomsnitt finns det 3-4 av dem, men det finns modeller där det kan vara 1 uttag eller 7 stycken samtidigt. Flera uttag på en förlängningssladd är praktiska genom att flera elektriska apparater kan anslutas samtidigt, men deras totala strömförbrukning måste beaktas.
  • Jordningskontakt . Närvaron av detta element i enheten förhindrar att en person träffas av en elektrisk stöt. En sådan sannolikhet kan hända med ett felaktigt eluttag eller en elektrisk apparat som är ansluten till den. Dessutom eliminerar jordning störningar i elnätet och förlänger livslängden för elektriska apparater.
  • Elkabelns längd . Trummapparater har en kabellängd på 30 m. Det här alternativet är vanligare, men du kan hitta modeller med en längre sladd. Sladdens längd beror på de behov som är kopplade till anslutningsanordningar under drift. När du ansluter utrustning med en effekt som är lika med elkabelns effekt, rekommenderas att du lindar upp den till sin fulla längd under drift. Detta görs så att kabeln inte överhettas, eftersom det under drift bildas ett induktionsfält runt sladden, vilket gör att sladden värms upp. Endast fullständig avveckling kommer att rädda den från överhettning. I fall där strömmen på den anslutna enheten är lika med halva kraften från kabelbelastningen behöver sladden inte vara helt avlindad under drift.
  • Enhetens ström . Varje förlängningssladd, beroende på tvärsnittet av dess elektriska ledning, kan bara fungera med enheter med en viss effekt, som inte kan överskridas. Om flera enheter är anslutna till förlängningssladden samtidigt, övervägs deras totala effekt och jämförs med enhetens driftseffekt.
  • Närvaron av en strömbrytare . Detta alternativ, inbyggt i förlängningssladdens konstruktion, skyddar det från spänningsstötar som ofta uppstår i ett stationärt strömförsörjningsnät. En ökning av elektrisk spänning kan leda till kortslutning, och om elförsörjningen inte stoppas i tid kommer verktygen som är anslutna till förlängningssladden att misslyckas. Automatiskt skydd förhindrar sådana situationer och förhindrar överbelastning i tid.
  • Elektrisk kabelisolering . Det kan vara enkelt ett eller två lager. Enkel isolering på en förlängningssladd används i en hemmiljö där det inte finns extrema temperaturer och hög luftfuktighet. Vid svårare förhållanden, till exempel när du arbetar utomhus, i kylan, är det nödvändigt att använda en elektrisk förlängningssladd med endast tvåskiktsisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa modeller av rulleförlängningen kan utrustas med ytterligare alternativ som inte är nödvändiga, men skapar enkel användning. Det kan till exempel vara en strömindikator som låter dig se om förlängningssladden är ansluten till strömförsörjningen eller inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Vid användning av en förlängningssladd är det viktigt att känna till och följa säkerhetsåtgärder. Om enheten har skador på fodralet, nätkontakten eller elkabeln är det förbjudet att använda den för arbete . Om gnistning observeras när nätkontakten är ansluten till nätverket, indikerar detta att klämmorna på förlängningssladdarna sitter lösa, och du kan inte använda den förrän detta problem har eliminerats.

Du kan bara ansluta förlängningssladden till ett eluttag med en fungerande elkontakt . En trumma med en lindad tråd får endast placeras på en torr plats, och för att förhindra skador på elkabelns integritet måste den placeras på platser där det inte rör sig om fordon eller människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundregler för användning av förlängningssladd:

  • det rekommenderas inte att ändra enhetens design och förbättra den;
  • en förlängningssladd används inte för permanent anslutning av enheter till elnätet, de används endast för korttidsanslutning vid utförandet av nödvändigt arbete;
  • enheten inte används om den eller eluttaget har uppenbara eller dolda skador;
  • en felaktig elektrisk ledning måste bytas ut helt;
  • det är förbjudet att knyta knutar på den elektriska tråden, nypa den med byggmaterial eller klämmor;
  • den elektriska förlängningskabeln får inte läggas under golvbeläggningen, liksom under tröskeln eller över tröskeln till dörrkarmen.

Innan du ansluter förlängningssladden till ett eluttag och ansluter elektriska apparater till den, är det nödvändigt att bedöma effekten av den elektriska strömbelastningen. En sådan preliminär bedömning är nödvändig både vid anslutning av en enhet och flera samtidigt. Den anslutna elektriska apparatens totala effekt ska inte vara högre än den förlängningssladd som anges i passet.

Om detta krav inte följs kan anslutningen leda till kortslutning och brand i elkabeln.

Rekommenderad: