Låssmedstång (41 Bilder): Roterande Och Andra Typer, Stål- Och Gjutjärnsverktyg, Deras Enhet Och Mått. Betyg Av Skruvstoftillverkare För Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Låssmedstång (41 Bilder): Roterande Och Andra Typer, Stål- Och Gjutjärnsverktyg, Deras Enhet Och Mått. Betyg Av Skruvstoftillverkare För Hemmet

Video: Låssmedstång (41 Bilder): Roterande Och Andra Typer, Stål- Och Gjutjärnsverktyg, Deras Enhet Och Mått. Betyg Av Skruvstoftillverkare För Hemmet
Video: How To Set Up And Use A Plasma Cutter For Beginners? 2024, Maj
Låssmedstång (41 Bilder): Roterande Och Andra Typer, Stål- Och Gjutjärnsverktyg, Deras Enhet Och Mått. Betyg Av Skruvstoftillverkare För Hemmet
Låssmedstång (41 Bilder): Roterande Och Andra Typer, Stål- Och Gjutjärnsverktyg, Deras Enhet Och Mått. Betyg Av Skruvstoftillverkare För Hemmet
Anonim

Varje hantverkare behöver ett verktyg, till exempel en skruvstång. Det finns flera typer av dem, varav en är en låssmedstång. För att göra rätt val måste du ha en elementär förståelse för detta verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Varje skruvstycke, inklusive låssmedstång, är mekanisk anordning, vars huvudsakliga syfte är att säkerställa tillförlitlig fixering av olika arbetsstycken och arbetsstycken … De är också utformade för att frigöra befälhavarens händer under arbetet, vilket säkerställer exakt utförande av åtgärder (vid borrning, hack). Skruven främjar arbetstagarnas säkerhet och minimerar fysiska och energikostnader.

Eftersom utformningen av skruven är enkel, ser tillämpningsområdet ganska brett ut: skruven används av både proffs i produktionsbutiker och amatörer för reparationsarbeten i hemverkstäder.

För att säkra passformen garanterar skruvstiften högkvalitativa arbetsstycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delarna fixeras i ett skruvstycke mellan 2 parallella plattor genom att vrida handtaget som justerar fastspänningsgraden. Låssmedskruven är i sin tur säkert fixerad på en speciell stabil arbetsbänk eller arbetsbord.

En egenskap hos denna enhet är stor styrka för i applikationer som smide, huggning och nitning appliceras en intensiv slagkraft. Vices kan vara av olika storlekar : från lätta små modeller till stora armaturer som används i fabriksproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de gjorda av?

Oavsett typ, modell och form på låssmedskruven har de alla standardenhet i enlighet med kraven i GOST 4045-75 , som reglerar de nödvändiga konstruktionsparametrarna och nomenklaturen för delar. Alla modeller är ordnade enligt ett visst schema och består av följande konstruktionsdelar:

  • stationär stabil kroppsbas;
  • 2 käftplattor - rörliga och fasta (fast käke kan ha ett städ);
  • klämvagn, bestående av en skruv och en mutter;
  • en vridknapp som roterar skruvklämman;
  • fjäder och bussning;
  • fixeringsmekanism på skrivbordet.
Bild
Bild

Skruvsatsen innehåller även reservdelar som t.ex. avtagbara korrugerade läppkuddar , ger en mer tillförlitlig fixering av arbetsstycken. Vissa dyra skruvstycksmodeller kan utrustas med pneumatisk drivning , och de används oftast på fabriken.

Skruven sitter fast på arbetsbänkens bordsskiva. bultad eller en speciell skruv används som säkrar strukturen som en klämma … Kommunikation mellan 2 svampar sker genom skruvklämma som sätts i gång när vridknappen vrids.

Således ändras positionen för den rörliga käken i förhållande till hela strukturen: den rör sig utåt eller inåt och bildar det nödvändiga avståndet mellan käftarna och fixerar arbetsstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Med samma design kan ett skruvstycke ha några särdrag: olika former och olika förhållanden mellan parametrar som längd, bredd, höjd, vikt och tillverkningsmaterial.

Material (redigera)

Styrkan hos det material som används för att göra skruvstaven är en viktig egenskap. Materialen för tillverkning av metalllåsslöser är vanligtvis kolstål och grått gjutjärn.

Fördelar gjutjärn består av dess höga hårdhet och styrka, korrosionsbeständighet. Den är resistent mot rost och dämpar effektivt slagkrafter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller gjorda av individuella gjutjärnlegeringar , till exempel från ferritiskt gjutjärn, har en hög hållfasthet, vilket är nästan 10 gånger styrkan hos grått gjutjärn. Gjutjärn är dock sprött när det utsätts för intensiv påverkan och är tungt.

Stålprodukter har större mångsidighet, eftersom de kan användas för att bearbeta arbetsstycken från olika material och utföra känsligt arbete, därför har de ett högre pris.

I vikt är de lättare än gjutjärn, mer kompakta och rörliga. Men när de utsätts för fukt rostar de snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Arbetsdimensionerna på skruven är också av stor vikt: käftarnas bredd och öppningens djup (käftarnas gång). Dessa parametrar avgör hur djupt och brett de täcker arbetsstycket, liksom måtten på delarna som ska bearbetas - ju större käkarnas arbetsdimensioner, desto större kan arbetsstyckena bearbetas.

Käftarnas storlek för olika modeller kan variera från 80 till 250 mm, och de kan maximalt öppnas med 200-250 mm, klämkraften är 15-55 (F), hela konstruktionens längd är 290-668 mm, och höjden är 140-310 mm.

Följande typer av skruvstycken för huset kännetecknas av storlek (längd, höjd, käftslag, vikt):

  • litet skruvstycke - 290 mm, 140 mm, 80 mm, 8 kg;
  • medium - 372 mm, 180 mm, 125 mm, 14 kg;
  • stor - 458 mm, 220 mm, 160 mm, 27 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt

Vikt är en lika viktig parameter, eftersom skruvkraftens spänningskraft också beror på den. Man tror att vikten påverkar styrkan i hela strukturen - ju större massa, desto starkare skruvstycke.

Vikten på olika modeller kan variera från 8 till 60 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera typer av låssmedstörningar.

Parallell

Denna typ tillhör maskindisken . Detta är den mest populära och efterfrågade typen av skruvstycken, eftersom den låter dig bearbeta trä-, metall-, plastprodukter samt arbetsstycken från andra material och långa delar. Vices kan vara med manuell drivning , vilket får ledskruven att röra sig.

Det finns också förbättrade modeller med moderniserad design , vilket gör att de kan installeras inte bara på arbetsbänken, utan också på golvet. I dessa modeller har fästmekanismen en enkel enhet och installationen är snabb och enkel.

Bild
Bild

Parallella modeller är i sin tur indelade i flera fler typer

Vridbart skruvstycke

De är utformade så att enheten kan rotera .… Basen i fodralet är säkert och starkt fäst på skrivbordet. Den fasta käken är utrustad med en roterande del och är ansluten till basen med hjälp av en styrskruv med ett handtag, vilket gör att skruvstaven kan rotera runt en axel (vertikal eller horisontell) i en vinkel på 60-360 grader. Således kan skruvstaven roteras till varje hörn av arbetsbordet.

Den roterande skruvstaven gör att du kan ändra arbetsstyckets position för att bearbeta den i olika vinklar. Dessa modeller kommer vanligtvis med ett städ.

Bild
Bild

Fast eller stillastående

Denna typ har en icke-roterande bas, som är fixerad på arbetsbänken med bultar .… Denna skruvstång kan endast användas i en position. För att ändra arbetsstyckets position, lossa först käftarna, ändra manuellt arbetsstyckets position och fixa det sedan igen.

Bild
Bild

Dem används för bearbetning av små arbetsstycken när delen inte kan hållas för hand, eller för att utföra arbete och samtidigt hålla skruven med en hand. Om det är nödvändigt att bearbeta produkten med två händer, fixeras den manuella skruven dessutom med parallella modeller.

Dessa laster är små i storlek och används ofta i vardagen för att utföra enkla åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stolmodeller

En sådan skruv används för hårt arbete med slagkraft (t.ex. nitar). De är monterade på skrivbordets kant och är uppkallade efter det stolliknande hållarelementet.

Deras designfunktion är dubbel fixering av den fasta käken … Svampen fästs på den horisontella ytan med hjälp av en fot (specialplatta). Dess nedre del är fäst vid benet på arbetsbänken. Denna monteringsmetod är mycket motståndskraftig mot kraftiga sidokollisioner.

En annan funktion är annorlunda rörelseriktning för den rörliga käken : den följer en båge, inte en rak väg. Designen gör det möjligt att arbeta med produkter med komplex konfiguration.

Bild
Bild

Rörskruv

Runda delar kan inte bearbetas i en konventionell låssmedstång. För detta finns det rörmodeller. Detta skruvstycke har en konkav käke för att säkert hålla rör eller runda arbetsstycken.

Beroende på typ av redskap, förutom stationära, finns det också bärbara modeller som fästs på ytan med sugkoppar eller med hjälp av klämmor. Fördelen med denna typ av fixering ligger i möjligheten att använda den utan en permanent arbetsplats.

Klämman ger emellertid inte en tillräckligt stark fixering av verktyget, och sugkopparna kräver en helt slät och jämn yta på arbetsplatsen.

Bild
Bild

Det finns också snabbspänningstyper av verktyg . Deras funktion är närvaron av en snabbspännmekanism, som förkortar installationstiden och ger bekvämlighet under drift. För att sätta käftarna i önskat läge eller omvänt, för att öppna dem, behöver du inte rotera spännanordningen manuellt, utan du behöver bara dra i avtryckaren.

Professionella modeller låssmedens laster kan skilja sig åt i större dimensioner, närvaron av ett stort städ, ett trycklager på skruven, vilket förenklar klämningen av delen, justeringsskruvar för att eliminera gapet.

Vissa modeller är utrustade med en lyftmekanism. Ett sådant skruvstycke låter dig utföra låssmedoperationer på olika nivåer.

Bild
Bild

Tillverkare och modeller

Låssmedens laster är tillgängliga från många tillverkare. De mest kända och väletablerade företagen anses vara följande

Wilton . Den amerikanska tillverkaren är ledande inom verktygsindustrin. Dess märkesvaror har kvalitetscertifikat, uppfyller internationella standarder och utmärks av en överkomlig kostnad.

Bild
Bild

" Bison ". Inhemska produkter efterfrågas inte bara i Ryssland, utan konkurrerar också framgångsrikt med utländska märken. High-end utrustning är av hög kvalitet.

Bild
Bild

" Kobolt ". Varumärkets hemland är Ryssland, men produktionen sker i Kina. Produkter av detta märke är populära bland både proffs och vanliga användare, eftersom de uppfyller kraven på kvalitet och ergonomi.

Bild
Bild

Jonnesway . Det taiwanesiska varumärket kännetecknas också av tillverkning av kvalitetsverktyg som uppfyller internationella och inhemska säkerhets- och kvalitetsstandarder.

Bild
Bild

Vi bör också notera sådana populära märken som tyska Dexx (tillverkad i Indien), Canadian Fit, gemensam rysk-vitryska WEDO (tillverkad i Kina).

Betyg av de bästa modellerna av låssmedskruv

Wilton BCV-60 65023 EU . Modellen skiljer sig åt i sin budgetkostnad. Även om käftarna bara öppnas 40 mm, är deras bredd tillräcklig - 60 mm. Fixering på arbetsbänken utförs underifrån med en skruv. Lätt vikt (1, 2 kg) gör att du kan överföra instrumentet till ett annat rum. Svamparna har en slät yta som inte skadar produkter av mjukt material.

Bild
Bild

Kobolt 246-029 . Denna modell av roterande skruvstycke har följande parametrar: käkslag - 60 mm, deras bredd - 50 mm. Kroppen är gjutjärn och käftarna är gjorda av högkvalitativt stål. Fördelen med modellen är möjligheten att byta käftarna.

Bild
Bild

Jonnesway C-A8 4 " … Stationär modell med 101 mm käkar och 100 mm rörelse. Blyskruven är inrymd i ett rörformat hölje som skyddar den mot fukt och skräp. Skruven har en svängningsfunktion och kan fixera produkter vertikalt.

Bild
Bild

" Zubr" 32712-100 . Vices skiljer sig åt i överkomlig kostnad. De ger ett fast grepp om arbetsstycket. Kroppen och den rörliga käken är gjorda av gjutjärn av hög kvalitet. Modellen har ett vridbart alternativ.

Bild
Bild

Wilton "Workshop" WS5WI63301 . Verktyget är kraftfullt och har hög klämkraft och är utformat för både professionellt bruk och hemma. Käkbredd - 127 mm, käftslag - 127 mm. Det finns ett städ på den fasta käken. För tillverkning av kroppsdelar användes gjutmetoden, svamparna är gjorda av gjutjärn av hög kvalitet. Modellen har utbytbara dynor och ett vridbart alternativ.

Bild
Bild

Vilken ska du välja för ett garage?

Om du har ett garage eller verkstad blir det nödvändigt att köpa en låssmedskruv. För små garageslåssmeder (till exempel montering av bildelar) är klassiska parallella svängbara skruvmodeller det bästa alternativet. När du väljer ett verktyg bör du vara uppmärksam på följande parametrar.

  1. Svamparnas storlek . Det bestäms av dimensionerna på delarna som ska bearbetas. För att arbeta i ett garage bör käftarnas storlek vara från 100 till 150 mm, eftersom det är de parametrar som är mest optimala för att utföra bilreparationer.
  2. Tillverkningsmaterial . Gjutjärnsmodeller med stålkäkar anses vara det bästa alternativet.
  3. Installationsmetod . För att installera verktyget i ett permanent rum (garage) bör en skruvstång med en stationär infästning på arbetsbänken föredras. Om skruvstycket är nödvändigt för sällsynt användning när behovet uppstår, är det bättre att välja en modell med en skruvklämmekanism.
  4. Mångsidighet hos modellen … Om det är nödvändigt att arbeta med produkter tillverkade av material med varierande hårdhet eller olika former (platta eller runda) krävs en skruvstång med utbytbara käkar.
  5. Vise dimensioner . Om du tänker ändra installationsplatsen för verktyget bör du välja lättare och mer kompakta alternativ.
  6. Produktkvalité . När du köper måste du vara uppmärksam på modellens utseende. Verktyget ska vara fritt från synliga defekter, grader, skarpa kanter, snedvridningar, ha en färdig form med raka linjer. Med en krökt linje bör övergången av linjerna vara smidig. Gängade ytor måste vara belagda med fett, rörliga delar rör sig smidigt utan att fastna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Garantitiden är viktig eftersom den intygar verktygets kvalitet.

Kostnaden bestäms av operationens egenskaper: för professionellt intensivt arbete är det bättre att köpa en dyrare modell, och för användning hemma är budgetalternativ också lämpliga.

Användarmanual

Livslängden för någon utrustning beror till stor del på korrekt funktion. Därför bör man först och främst studera instruktionerna noggrant som är fäst vid skruvstaven. Den innehåller alla tekniska parametrar för verktyget, dess funktionella funktioner, installations- och underhållsmetod.

Förberedelsen av verktyget och arbetsreglerna består av följande steg:

  • installera och fixa skruven på arbetsbänken, följ strikt instruktionerna i instruktionerna;
  • justera de rörliga delarna;
  • vikten och måtten på arbetsstyckena som ska bearbetas måste exakt överensstämma med parametrarna som anges i instruktionerna som skruvstycket är konstruerat för och inte överstiga dem.
  • fixera delen ordentligt genom att flytta den rörliga käken;
  • efter arbete är det nödvändigt att rengöra verktyget från spån, smuts, damm och sedan smörja löpredskapen och andra gnidningsdelar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar måste du följa säkerhetsreglerna:

  • kontrollera fastsättningen av skruven för styrka och tillförlitlighet och utesluta möjligheten till spontan lossning av klämdelen;
  • det är strängt förbjudet att applicera slagkraft på verktygshandtaget, samt förlänga det med ett rör eller stift;
  • uppvärmda metallstycken får inte bearbetas i en skruvstång, eftersom delens dimensioner efter kylning ändras, vilket kan leda till en försvagning av dess fastspänning i käftarna och skada arbetaren;
  • kraftnivån i instruktionerna får inte överskridas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående information kan hjälpa den genomsnittliga konsumenten att välja modell.

Rekommenderad: