Vad är Skillnaden Mellan Ett Förstoringsglas Och Ett Objektiv? Jämförelse Av Egenskaper, Vilket är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Ett Förstoringsglas Och Ett Objektiv? Jämförelse Av Egenskaper, Vilket är Bättre

Video: Vad är Skillnaden Mellan Ett Förstoringsglas Och Ett Objektiv? Jämförelse Av Egenskaper, Vilket är Bättre
Video: Vad är skillnaden mellan ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program? 2024, Maj
Vad är Skillnaden Mellan Ett Förstoringsglas Och Ett Objektiv? Jämförelse Av Egenskaper, Vilket är Bättre
Vad är Skillnaden Mellan Ett Förstoringsglas Och Ett Objektiv? Jämförelse Av Egenskaper, Vilket är Bättre
Anonim

Trots alla prestationer och upptäckter som forskare kan skryta med, finns det fortfarande många olösta mysterier i den moderna världen. Så idag slutar inte forskning inom områden av mänsklig aktivitet som biologi, medicin, arkeologi, botanik och kriminalteknik.

Under forskningens gång är objekt i optiska system oumbärliga, inklusive ett förstoringsglas och en lins. Det handlar om dem som kommer att diskuteras i den här artikeln. Vi kommer att avgöra vad det är, vilka är skillnaderna mellan produkterna och vilken är bättre att föredra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämför egenskaper

Innan du börjar jämföra ett förstoringsglas och ett objektiv är det logiskt att förstå vad var och en av ovanstående artiklar är.

Ett förstoringsglas är ett optiskt instrument … Dess huvudelement är en lins: en eller flera. Förstoringsglaset används i olika branscher för att förstora och observera små föremål.

Det är ett obligatoriskt och det första viktigaste ämnet vid forskning.

Bild
Bild

Förstoringsglasets huvudsakliga tekniska parametrar är:

  • brännvidd;
  • optisk effekt;
  • förstoringsfaktor vid visning nära och långt;
  • förstoringsfaktor för omvänd användning;
  • klarhet i färgåtergivningen.

Det finns många typer av luppor, som alla används i en specifik bransch. Så, vikning används inom geologi, botanik, entomologi och andra verksamhetsområden. I laboratoriestudier används stativlupper, i kirurgi - kikare.

Bild
Bild

En lins är en produkt gjord av ett transparent homogent material. Den består av två ytor, varav en kan vara sfärisk eller cylindrisk, och den andra sfärisk eller platt. Glas, kvarts, kristaller och plast används för att göra förstoringsglaset.

Objektivets huvudsakliga egenskaper är:

  • brännvidd;
  • sfärens radie;
  • brytningsindex.

Linser konvergerar och sprider sig . Den första typen används inom fotografering och videoutrustning, vid tillverkning av förstoringsglas, men den andra används inom medicin, särskilt inom oftalmologi.

Diffusionslinser är installerade i absolut alla glasögon.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna

Naturligtvis finns det ett antal skillnader mellan ett förstoringsglas och ett objektiv, även om det är så linsen är en av förstoringsglasets byggstenar.

Utseende . Förmodligen vet alla hur ett förstoringsglas ser ut - det är ett förstoringsglas, som placeras i en ram med ett handtag. Det är mycket bekvämt att hålla den i handen medan du riktar mot objektet som behöver förstoras. Men linsen ser ut som ett vanligt transparent glas, vars form kan vara annorlunda - allt beror på dess typ.

Bild
Bild

Ansökan . Ett förstoringsglas används huvudsakligen för att förstora ett visst objekt eller text: när man läser litteratur, för hantverk etc. Mycket ofta kan det användas för annat än det avsedda syftet, till exempel att göra eld, bränna sår, bränna texter eller ritningar, fäst plastytor genom att smälta dem. Men linser har många fler användningsområden. De är monterade i olika optiska enheter, som används inom medicin, radioastronomi och till och med i kärnvapen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip . Förstoringsglaset är utformat för att öka bildvinkeln. För att göra detta måste objektet som undersöks placeras mellan förstoringsglaset och dess fokus. Enheten absorberar ljuspartiklar och förstorar bilden. Linsen, på grund av sin böjda yta, bryter ljusflödet och förstorar också objektet. Förresten, om du använder en uppsamlingslins kan bilden av motivet vara inverterad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

Det finns inget sätt att ge ett tydligt svar på frågan om vilket som är bättre: ett förstoringsglas eller en lins. Alla bestämmer själv vilken typ av optisk enhet han behöver. Det viktigaste är att tänka på:

  • i vilken bransch och för vilka ändamål det behövs;
  • huvudfördelar hos ett förstoringsglas såsom förstoringsnivå, brännvidd, synfält.

Glöm inte heller urvalskriterier som kvaliteten på den optiska enheten. Det måste nödvändigtvis överföra färg väl, vara motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning.

Bild
Bild

Idag är det inte alls ett problem att köpa förstoringsglas eller objektiv. De säljs på många specialiserade försäljningsställen. Det är naturligtvis bäst att ge företräde åt de mest kända tillverkarna.

Rekommenderad: