Mikrometer (66 Foton): Vad är Den Här Enheten? Mekaniska Släta Och Gängade Klockmikrometrar, Tekniska Driftsförhållanden I Enlighet Med GOST

Innehållsförteckning:

Video: Mikrometer (66 Foton): Vad är Den Här Enheten? Mekaniska Släta Och Gängade Klockmikrometrar, Tekniska Driftsförhållanden I Enlighet Med GOST

Video: Mikrometer (66 Foton): Vad är Den Här Enheten? Mekaniska Släta Och Gängade Klockmikrometrar, Tekniska Driftsförhållanden I Enlighet Med GOST
Video: Relogio Solar Clock. 2024, Maj
Mikrometer (66 Foton): Vad är Den Här Enheten? Mekaniska Släta Och Gängade Klockmikrometrar, Tekniska Driftsförhållanden I Enlighet Med GOST
Mikrometer (66 Foton): Vad är Den Här Enheten? Mekaniska Släta Och Gängade Klockmikrometrar, Tekniska Driftsförhållanden I Enlighet Med GOST
Anonim

Behovet av att göra de mest exakta mätningarna nuförtiden måste mötas nästan varje dag av representanter från en mängd olika branscher. Det är av denna anledning som många försöker lära sig allt om sådana moderna enheter som mikrometer. För att bestämma valet av en specifik modell är det nödvändigt att ha en uppfattning om de tekniska egenskaperna, driftsprincipen och de existerande sorterna av dessa prover av mätutrustning.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Först och främst måste du förstå syftet med dessa utbredda enheter. I kärnan är varje mikrometer en universell enhet som är utformad för den mest exakta bestämningen av linjära dimensioner. Oavsett vilken typ av mätprincip - absolut eller relativ - som tillämpas, utförs alla mätningar med kontaktmetoden . Det är viktigt att ta hänsyn till att tillämpningsområdet för mikrometer ger högprecisionsmätningar - från 2 till 50 mikron - vid bestämning av övervägande små storlekar.

Bild
Bild

Många användare är intresserade av hur exakt en mikrometer skiljer sig från en tjocklek . Å ena sidan används båda instrumenten i stor utsträckning för utomhus- och inomhusmätningar. Men i produktionen, och ibland under inhemska förhållanden, är noggrannheten hos en bromsok inte tillräckligt. Det är i sådana situationer som mikrometern blir oumbärlig. Att mäta filmtjocklek är ett av många exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den maximala noggrannheten hos mätningar som utförs med den nämnda kontaktmetoden säkerställs genom att använda en enkel, men samtidigt mer än effektiv omvandlingsmekanism. Grunden är ett skruvpar. Det är värt att notera att människor som inte har en aning om enhetens driftsprinciper, det är med detta element som problem uppstår under drift . Med andra ord, om nästan alla kan använda en tjocklek fritt nog, så är situationen annorlunda med mikrometer.

Bild
Bild

De beskrivna anordningarna är relevanta för att bestämma måtten på olika delar, både av metall och andra material. Mätmekanismens funktion är baserad på skruvens axiella rörelse i muttern. Dess arbetsslag överstiger som regel inte 25 mm. I praktiken är det ganska svårt att göra en skruv med samma stigning i långa sektioner.

Den övervägda kategorin av mätutrustning används mer än i stor utsträckning i olika branscher. Det har länge varit ett oumbärligt verktyg för att mäta innerdiametern på delar, justera ventiler och många andra operationer. Mikrometrar används professionellt:

svarvar och fräsmaskiner (inklusive trådmätning)

Bild
Bild

gjuteriarbetare

Bild
Bild

anställda på laboratorier med olika inriktningar

Bild
Bild

modellerare

Bild
Bild

juvelerare

Bild
Bild

Med alla fördelarna med mikrometer måste det beaktas att när det gäller mångsidighet är de något sämre än bromsok. Men för utförande av vissa uppgifter är denna typ av mätinstrument helt enkelt oersättlig . Ur denna synvinkel har mikrometrar en hel lista med obestridliga konkurrensfördelar jämfört med andra typer av handhållna mätanordningar.

Bild
Bild

Det bör erinras om att under perioden 1879 till 1967 användes termen "mikron" och enheten hade beteckningen "mikron ". Enligt beslutet från den 13: e generalkonferensen om vikter och mått avbröts detta namn. Idag betecknas måttenheten i den ryska versionen som "mikron", det vill säga en mikrometer. Detta värde är en bråkdel i SI -systemet och motsvarar en miljonedel av en meter eller en tusendels millimeter (1 μm = 0,000001 m = 0,001 mm).

Bild
Bild

Anordning och struktur

Ett ganska brett utbud av mikrometertyper är tillgängligt idag. Dessutom är de alla i en eller annan grad modifierade versioner av grundstrukturen med skär som är skräddarsydda för att utföra vissa uppgifter. Om vi betraktar den mest förenklade versionen av den beskrivna mätanordningen kan följande huvudkomponenter särskiljas:

  • konsol;
  • häl;
  • mikroskruv;
  • värmeisolerande dyna;
  • horisontell skala;
  • trumma;
  • spärr;
  • fastspänningsanordning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden för hela strukturen, oavsett vad den består av och vilka dimensioner den har, är en metallfäste. Enhetens funktionalitet beror direkt på dess parametrar. Ena änden av fästet har en så kallad häl, och den andra är utrustad med en skruv. Denna mekanism justeras så att avståndet mellan de angivna två elementen (skruvspetsen och hälen) visas på den digitala vågen . Mikrometerns funktionsprincip är baserad på det faktum att du kan få sina exakta linjära dimensioner när du trycker på arbetsstycket med en skruv.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att proverna av mätutrustning som övervägs tillhör kategorin kontakt . Det betyder att det med deras hjälp inte är möjligt att hitta måtten på ämnen eller produkter gjorda av mjuka material. Trots designskillnaderna fungerar alla mikrometer enligt samma princip. Efter att resultaten erhållits används en spännanordning för att spara data. Denna hållare förhindrar oavsiktlig lossning av skruven och förskjutning av pekaren på enhetens skala.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt är skruvens åtdragningsgrad. Överdriven kraft kan skada mikrometerns trådar. Det finns också en risk för att skada det uppmätta föremålet. En signal om tillräcklig fixering är ett karakteristiskt trumklick.

Vyer

Omfattningen av denna typ av mätutrustning är mer än omfattande. Baserat på detta erbjuder marknaden ett mycket brett utbud av sorter med fokus på specifika uppgifter. Hittills har mer än två dussin typer av mikrometer utvecklats, som skiljer sig från varandra i tekniska egenskaper och designfunktioner . Några av dem är sällsynta, snävt fokuserade modifieringar som inte används i vardagen.

Bild
Bild

Analysera utbudet av mekaniska och elektroniska modeller, först och främst bör du vara uppmärksam på följande mikrometerändringar

Slät -den mest utbredda och lättanvända enheten som används för att ta bort linjära dimensioner från olika delar. Dessa modeller används framgångsrikt av specialister som representerar en mängd olika områden. Undantag är situationer där det är nödvändigt att bestämma de inre dimensionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark - en mikrometer med speciella runda plattor på skruven och hälen, vilket ökar kontaktytan. Tack vare dessa element utförs preliminär deformation och utjämning av ytan på de uppmätta föremålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrometer för mätning av varmvalsad metall . Denna typ av mätutrustning används när specialister arbetar med hetglödande arbetsstycken. Sådana mikrometrar ger möjlighet att bestämma de nödvändiga dimensionerna direkt i produktionsprocessen, vilket i sin tur låter dig bestämma det optimala ögonblicket när hyran ska slutföras när specifika parametrar uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Djupa mätinstrument med en långsträckt konsol och låter dig kontrollera tjockleken på arbetsstycket eller delen på det maximala avståndet från kanten. Sådana anordningar är mest effektiva med blindhål och efter försänkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörmikrometer . I det här fallet talar vi om en högspecialiserad mängd mätinstrument som enbart används för att bestämma tjockleken på rörväggarna. De skiljer sig från andra modeller, först och främst, i sin design. Huvuddragen är närvaron av en avklippad häftklammer, vars del saknas ersätts av hälen. Den senare placeras inuti röret som mäts, varefter skruven dras åt för att bestämma de önskade parametrarna med maximal noggrannhet.

Bild
Bild

Prismatiska mikrometer utformad för att mäta ytterdiametrarna på verktyg med flera blad. Huvuddragen i denna typ är närvaron av en inställningsmätare i satsen, liksom hård legering på arbetsytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trådmodeller , som är de mest kompakta enheterna som inte har en uttalad fäste. Visuellt kan en sådan mikrometer misstas som en vanlig stav. Baserat på namnet är det klart att sådana enheter används för att bestämma trådens diameter. Dessutom har de en relativt liten arbetsslag. På grund av sin maximala kompakthet passar trådmikrometrarna i små fall och tar inte mer plats än konventionella tänger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter utrustade med små svampar används för att ta linjära dimensioner från metallarbeten efter avslutad borrning och spårning. Det huvudsakliga designfunktionen för dessa mikrometrar är skruvens och hälens minsta tjocklek, så att de kan placeras i hål med liten diameter. Resten av konstruktionen av mätanordningen som tillhör den beskrivna kategorin kan kallas standard.

Bild
Bild

Spårmikrometer för mätningar på svåråtkomliga platser. En viktig punkt är frånvaron av en fäste för dessa enheter och deras externa likhet med trådmodeller. I detta fall bör det noteras närvaron av svampar i form av plattor, med hjälp av vilka greppet av det uppmätta föremålet utförs. Dessa fixeringselement är ganska ömtåliga och kräver därför den noggrannaste hanteringen för att förhindra risken för deformation.

Bild
Bild

Skruv, de är också okular, mikrometer - enheter med en okular (10x och 15x) utrustad med en horisontell skala och en vertikalt rörlig linje. Huvuduppgiften för sådana mikrometrar är linjära mätningar av arbetsstycken och delar längs den horisontella axeln.

Bild
Bild

Universella enheter med avtagbara spetsar . Valet till förmån för denna sort görs om det under produktionsprocessen är nödvändigt att utföra olika typer av mätningar. Möjligheten att snabbt byta ut arbetselement gör att du kan anpassa enheten med minimal tidsförlust, med hänsyn till driftförhållandena i varje specifik situation. Man bör komma ihåg att billiga universella mikrometer ofta inte kan ge tillräcklig noggrannhet.

Bild
Bild

Laser eller optiska mikrometer , som representerar en mångsidig, modern mätinstrument. Till skillnad från konventionella mekaniska modeller krävs strömförsörjning för användning av sådana utrustningsprover (oftast pratar vi om autonoma strömförsörjningar). De viktigaste egenskaperna och konkurrensfördelarna med sådana utrustningsprover är maximal mätnoggrannhet (felet överstiger i regel inte 2 mikron), användarvänlighet, minsta vikt och små dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Digitala instrument , som idag är en av de mest praktiska i drift på grund av närvaron av en elektronisk display. Sådana indikatoranordningar är överlägsna sina "motsvarigheter" i många avseenden. Strömkällan för dem är ett litet batteri, liknande det som är installerat i ett armbandsur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovan är det värt att uppmärksamma analoga mikrometer av klocka. De är utrustade med lämplig typ av instrument med pilar som visar mätresultaten . Samtidigt har dyrare elektroniska modeller ett integrerat minne, vilket i sin tur låter dig spela in mottagna data, inklusive datum och exakt tid för mätningarna. Denna funktion är mest relevant för industriell användning av mikrometer, vilket kräver ett stort antal mätningar i korta tidsintervall.

Bild
Bild

Det bör noteras att ovanstående modeller långt ifrån är en komplett lista över mätinstrument som finns idag. Så de inkluderar gängad, spets och ett antal andra mikrometer. Som regel talar vi om högspecialiserade modeller. Men i överväldigande majoritet av fallen kan de ersättas med universella modifieringar.

Verifieringsmetod

Eftersom huvudparametern för alla mikrometer är den maximala noggrannheten hos de utförda mätningarna, ägnas särskild uppmärksamhet åt verifiering och kalibrering av instrument. Den första utförs i enlighet med specifika standarder, nämligen metodiska instruktioner "MI 782-85 ". Man bör komma ihåg att inte bara specialister som utför verifiering och justering, utan också de som direkt använder mikrometer, bör ha en uppfattning om denna teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar, även om du använder en mikrometer i en hemmiljö, kommer det att vara användbart att ha en uppfattning om dess kalibrering och korrekt justering. Först och främst måste du betala följande poäng:

  • avvikelse från den uppmätta planheten;
  • avvikelse från parallellism;
  • felriktning av skruvens mätplan.
Bild
Bild

Utseendet på minst ett av de listade symtomen bör vara ett varningstecken för användaren . I sådana situationer kommer det oundvikligen att kräva åtminstone en kontroll av felgränserna, med hänsyn till mätområdet och ofta reparationen av enheten. Tillgängligheten av lämplig kunskap och praktiska färdigheter kommer att maximera mätanordningens livslängd och säkerställa maximal noggrannhet i avläsningarna.

Bild
Bild

Tekniska driftsförhållanden

Alla moderna mikrometrar tillverkas i full överensstämmelse med de nuvarande kraven i tillämpliga normer och standarder. De senare finns fastställda i den godkända konstruktionsdokumentationen. Det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt följande bestämmelser i GOST 6507-90, direkt relaterad till driften av den övervägda kategorin av mätinstrument.

  • Mätkraften i situationen med enheterna MZ, MT och ML bör variera i intervallet 3-7 N, för andra typer av mikrometer är denna parameter från 5 till 10 N. Samtidigt, oavsett enhetstyp, fluktuationerna i denna indikator bör inte överstiga 2 N.
  • Gränserna för tillåtet fel vid varje punkt i mätområdet som tillhandahålls av konstruktionen anges i motsvarande tabeller. Det är viktigt att ta hänsyn till att data ges för driftsförhållanden med nominell temperatur och mätkraft.
  • Felet för enheter i klassen MP, MK, MT och ML bestäms av särskilda åtgärder med plana ytor. I situationer med mikrometer av MZ-typen bestäms denna indikator med cylindriska mått som är inställda 2-3 mm från kanten på själva enhetens ytor.
  • I enlighet med de nuvarande standarderna är driften av mikrometer tillåten vid temperaturer i intervallet + 10-30 grader. Det är också viktigt att tänka på att den relativa luftfuktigheten inte bör överstiga 80 procent vid +25 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

I kärnan reduceras varje mätprocedur med en mikrometer till att rotera trumman tills hälen och skruven vidrör ytorna på objektet som mäts. Detta bestämmer funktionerna i driften av enheter. Det är bäst att överväga nyanser av algoritmen med hjälp av exemplet på mekaniska modeller med en klassisk design.

Det första steget i processen är att kontrollera mätanordningens avläsningar . Erfarna experter rekommenderar att du använder detta förfarande inte bara när du köper ny utrustning, utan också före varje användning. Under verifiering är det nödvändigt att rotera trumman tills hälen och mikrometerskruven vidrör. Om trummans ände stannar vid skalans nollmarkering, är enheten i god ordning. Parallellt längsgående slag måste nödvändigtvis indikera "0".

Bild
Bild

Det andra steget är korrekt och tillförlitlig fixering av arbetsstycket eller arbetsstycket som ska mätas av mikrometerns arbetsytor. För att minimera risken för skador på instrumentet och samtidigt öka noggrannheten i mätresultaten är det nödvändigt att uppmärksamma följande viktiga punkter:

  • efter att föremålet har tryckts fast mot hälen är det nödvändigt att föra den mikrometriska skruven till kanten utan ansträngning;
  • det slutliga tillvägagångssättet för skruvens yta med föremålet utförs uteslutande med hjälp av en spärr;
  • klick är en signal om kontakt mellan enhetens arbetsytor med delens eller arbetsstyckets dimensioner.
Bild
Bild

I slutskedet görs avläsningar, som börjar med maximal urladdning och gradvis går till lägre. Först och främst registreras vågens data, som ligger på mikrometerns stam . Det är viktigt att komma ihåg att den nödvändiga indikatorn först och främst avgör den tidigare öppna uppdelningen. Därefter avläses trummans skala. Slutresultatet är summan av de två angivna avläsningarna.

Bild
Bild

Modellöversikt

Som redan nämnts finns idag mer än ett brett utbud av moderna prover av mätanordningar, inklusive mikrometer, tillgängliga. Samtidigt har några av modellerna designfunktioner och skiljer sig väsentligt från de grundläggande modifieringarna och alla deras andra "bröder ". Å ena sidan, med tillgången till ett sådant val kan du köpa den mest lämpliga enheten i varje specifikt fall, med hänsyn till driftförhållandena och andra faktorer. Samtidigt har vissa svårt att navigera i den befintliga sorten. I sådana situationer kan du använda betyg för de mest populära och vanliga modellerna som publicerats på många specialiserade resurser.

Bild
Bild

De mest populära mikrometrarna inkluderar följande prover

Smidig (MKT och MK) , som är universella enheter med ett mätområde på 25 mm med en övre gräns på 300 mm (modeller MK-25, MK-50 och upp till MK-300) och mer än 25 mm för modeller med en övre tröskel på 100 mm (MK-400, MK-500 och etc).

Bild
Bild

Spak (MRI och MR), vars huvudsakliga strukturelement är en spak som tar bort enhetens häl och en pekartypsindikator. Oftast används sådana modeller vid batchproduktion, och deras lista innehåller MP-25-0.001, MP-50-0.002 och andra (rapportnoggrannhet 0, 001 och 0, 002 mm). Mikrometrar med en noggrannhet på 0,01 mm presenteras på marknaden av sådana modeller som till exempel MRI-25-0.01 och MRI-50-0.01

Bild
Bild

Leafy (ML) för att bestämma tjockleken på tejp och plåtmaterial från metall, plast, glas och andra material, inklusive PVC -film. I tillverkarens modelllinjer finns enheter ML -5, -10, -25 och -50.

Bild
Bild

Rör (MT) . För att bestämma tjockleken på rörväggarna används modellerna MT -15, -25 och -50, som har en speciell konstruktion och mätnoggrannhet upp till "hundradelar" av en millimeter.

Bild
Bild

Tandmikrometer (MZ) vars huvudsakliga uppgift är att bestämma parametrarna för kugghjulen. Modeller från МЗ-25 till МЗ-300 har en noggrannhet på 0,01 mm och är utrustade med breda arbetsytor, vars diameter är minst 24 mm. På detta sätt förenklas centreringen av anordningen längs tändernas ackord så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Mätinstrument med specialinsatser (MVM) används för dimensionering av gängade element. Klackarna och skruvarna på sådana mikrometer har hål i vilka skär av lämplig form placeras före användning. Modeller från MVM-25 till MVM-350 i standardversionen är utrustade med utbytbara element för arbete med metriska trådar. Skär för rör- och tumgängor kan valfritt ingå i leveransen.

Bild
Bild

Prismatiska mikrometer används för att mäta ytterdiametern på ett verktyg med flera kanter. Rollen som en fast häl i sådana anordningar utförs av en vinkelstöd. Modeller från MTI-20 till MTI-80 (prisma vinkel är 60 °) tillverkas för utrustningsprover med tre blad och mikrometer från MPI-25 till MPI-105 (vinkel 108 °) för fembladiga modifieringar. Parametrarna för det sjuskanterade verktyget bestäms med hjälp av modellerna MSI-25-MSI-105 med en prismavinkel på 128º34´.

Bild
Bild

Mikrometer MK-MP med små arbetsytor. Mätelement för sådana modeller är i form av stavar, vars diameter är 2 mm. Nu presenteras både mekaniska och elektroniska modifieringar med MKTs-MP-märkning på marknaden. Båda används för att mäta underskärningar på små delar.

Bild
Bild

Punktmikrometer MK-TP , som skiljer sig åt i en relativt liten kontaktyta (0,3 mm) och mätytornas form i form av en spetsig kon. Modeller, inklusive digitala MKTs-TP, har mätområden från 0 till 25, 25 till 50, 50 till 75 och 75 till 100 mm.

Bild
Bild

Förutom listan och funktionerna för de för närvarande tillgängliga utrustningsvarianterna är dess varumärke en viktig punkt. Idag är följande tillverkare bland de inhemska ledarna i branschen.

  • Chelyabinsk verktygsanläggning.
  • "Red Toolmaker" (KRIN, Kirov).
  • Guilin Measuring & Cutting Tool Co. Ltd ", som representerar Kina -marknaden. Mätanordningar i Ryska federationen levereras under varumärkena SHAN och GRIFF. Företaget är specialiserat på tillverkning av modeller av släta (MK och MKT) spetsar, spakar, ark, redskap och rörmikrometrar, samt deras modifieringar för interna mätningar.
  • Izmeron -fabrik (St. Petersburg), som tidigare producerade mikrometer av MP -klassen. Tyvärr har produktionen i dag stoppats och enheterna säljs från lagring.
Bild
Bild

Representanter för modelllinjerna för dessa tillverkare ingår i Ryska federationens statsregister för mätinstrument. Naturligtvis är alla dessa produkter certifierade. Det bör noteras att mikrometrar som produceras av Kirov Instrument Plant säljs med inledande verifiering.

Produkterna från Mitutoyo -företaget förtjänar särskild uppmärksamhet ., som idag är en av ledarna inom utveckling och produktion av högprecisionsmätutrustning. Ett slående exempel på det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet kan till exempel kallas Mitutoyo 0–25 -modellen. För närvarande verkar varumärkets representationskontor i mer än 40 länder runt om i världen och erbjuder kunderna ett mycket brett sortiment, inklusive mikrometer.

Bild
Bild

Urvalstips

Med tanke på olika mikrometermodeller har potentiella köpare ofta problem med valet av en specifik mätanordning. Naturligtvis försöker alla hitta den bästa balansen mellan kostnaden för verktyget och dess kvalitet. Det bör noteras att kostnaden för en mikrometer beror direkt på tillverkaren . Det är ingen hemlighet att produkter av hög kvalitet som produceras av kända märken kommer att kosta mycket mer än enheter som erbjuds av lite kända företag.

Bild
Bild

En annan av de viktigaste och viktigaste faktorerna är kvaliteten på de material som enheten är tillverkad av. Det rekommenderas också att ägna särskild uppmärksamhet åt följande punkter:

  • kvaliteten på de applicerade märkningarna.
  • spärrens prestanda;
  • mätnoggrannhet (för kontroll kan du använda en del med kända linjära dimensioner).
Bild
Bild

Bland annat när du väljer en specifik mikrometermodell, med hänsyn till driftsförhållandenas särdrag, är det värt att fokusera på närvaron av ett stativ, stativ och en speciell hållare i leveranssetet. I vissa situationer kan sådana strukturella element vara oumbärliga. De viktigaste parametrarna vid val av mätutrustning är dock följande.

  • Mätområdet, som minsta och maximala mått på mätobjekten beror på.
  • Mätnoggrannheten bestäms av mikrometerskruvens gänghöjd. Det kan beräknas genom att dividera trådhöjden med antalet skalindelningar. Det bör komma ihåg att indikatorn beror på temperaturregimen.
  • Felindikatorer, som bestäms av tillverkaren och visas i produktpasset som ingår i leveransuppsättningen. Felet hos olika mikrometermodeller kan variera i intervallet 0,02-0,03 mm. Vid avvikelse från normen måste enheten kalibreras.
Bild
Bild

Detta är naturligtvis inte en fullständig lista över urvalskriterier . En av de viktiga punkterna är mikrometerns omfattning. Det handlar om vilken typ av mätningar och med vilken frekvens som kommer att utföras med hjälp av enheten. Man måste komma ihåg att det finns universella och högspecialiserade modeller som är inriktade på att utföra specifika uppgifter. De senare har vissa designfunktioner.

Rekommenderad: