Elektronisk Mikrometer: GOST För Digitala Indikatorer Med En Räckvidd På 0-25 Mm. Hur Kalibrerar Man Ett Blad Eller En Slät Rörmikrometer?

Innehållsförteckning:

Video: Elektronisk Mikrometer: GOST För Digitala Indikatorer Med En Räckvidd På 0-25 Mm. Hur Kalibrerar Man Ett Blad Eller En Slät Rörmikrometer?

Video: Elektronisk Mikrometer: GOST För Digitala Indikatorer Med En Räckvidd På 0-25 Mm. Hur Kalibrerar Man Ett Blad Eller En Slät Rörmikrometer?
Video: 9. Vem skjuter hårdast i Falun? | Wettergren 2024, Maj
Elektronisk Mikrometer: GOST För Digitala Indikatorer Med En Räckvidd På 0-25 Mm. Hur Kalibrerar Man Ett Blad Eller En Slät Rörmikrometer?
Elektronisk Mikrometer: GOST För Digitala Indikatorer Med En Räckvidd På 0-25 Mm. Hur Kalibrerar Man Ett Blad Eller En Slät Rörmikrometer?
Anonim

I arbete relaterat till exakta mätningar är en mikrometer oumbärlig - en enhet för linjära mätningar med ett minimifel. Enligt GOST är det högsta tillåtna felet för en användbar enhet med ett delningsvärde på 0,01 mm lika med 4 mikron. I jämförelse kan en vernierkaliper ge en mätnoggrannhet på upp till 0,1 mm eller upp till 0,05 mm, beroende på modell.

Särdrag

Enligt driftsprincipen är mikrometer indelade i mekaniska och elektroniska, de senare kallas också digitala. Enligt tillämpningsområdet klassificeras dessa enheter som:

  • slät (MK);
  • ark (ML);
  • rör (MT);
  • tråd (MP);
  • räffla;
  • blad;
  • universell.

Det finns sorter för att mäta valsade metallprodukter och mäta djup. För att välja rätt digital mikrometer måste du utgå från erforderlig noggrannhet och känna till principerna och funktionerna för var och en av de listade typerna av mätinstrument. Det finns ett antal viktiga faktorer att tänka på när du väljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Innan du köper ett verktyg måste du veta hur det fungerar och vad är de funktionella skillnaderna mellan olika modifieringar. Mikrometern är en konstruktion av följande grundläggande viktiga enheter.

  • Spänna . Tillverkad av legering med hög hårdhet. Dess storlek bestämmer det maximala spelrummet som kan mätas med detta verktyg.
  • Häl . Referenspunkten pressas direkt mot ytan på det uppmätta föremålet.
  • Mikrometrisk skruv . Dess avstånd från hälen är önskad längd.
  • Trumma . När den vrids rör sig mikrometerskruven mot hälen (eller bort från den).
  • Friktionskoppling eller spärr . När du klämmer fast mätobjektet kan du kontrollera trycket på mikrometerskruven.
Bild
Bild

För digitala enheter visas längdvärdena på ratten, så de är mest praktiska att använda. Det önskade avståndet bestäms av sensorn . Strömförsörjningen till den, liksom på displayen, levereras från ackumulatoren (vanligt batteri). Inte sämre än mekaniska alternativ i noggrannhet, dessa typer av instrument låter dig arbeta snabbare och mycket lättare att kalibrera (tarera enheten). För att kalibrera (ställ in skalan på noll), tryck bara på motsvarande knapp.

När du väljer en mikrometer bestämmer du i vilket mätsystem du behöver arbeta. Vissa tillverkare erbjuder en funktion för att växla mellan metriska och imperialistiska system.

Bild
Bild

Funktioner och jämförelse av mikrometertyper

Den digitala mikrometern har starka fördelar jämfört med andra typer som har gjort den populär på marknaden. Men det finns också nackdelar att tänka på när du väljer. Låt oss lista de viktigaste fördelarna.

  • Det är bekvämt och lätt att använda, vilket möjliggör exakta mätningar.
  • Att läsa avläsningarna från displayen utan att behöva beräkna divisionerna på en konventionell skala påskyndar arbetet kraftigt.
  • Det finns också ytterligare alternativ. Vissa instrument har en digital meny för inställning av mätparametrar. Dessutom kan de lagra många värden i minnet och jämföra dem med varandra. Denna funktion gör det möjligt att göra en serie mätningar och jämföra indikatorer mycket snabbare och bekvämare. En av de typer av mekaniska mikrometrar - spak, har en liknande funktion, men detta är dess huvudsakliga syfte, och den är inte lämplig för andra ändamål (till skillnad från elektronisk). Du kan överväga att köpa det här verktyget om ditt huvudsakliga arbetsbehov är för seriemätningar av vissa delar och jämförelse av värden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss gå vidare till nackdelarna

  • Batterier laddas ur med tiden och måste bytas ut.
  • Var försiktig under drift för att undvika att skärmen skadas.
  • Sensorn kan också skadas av oavsiktlig påverkan.
  • Enheter utrustade med elektronik har en kortare livslängd än mekaniska och är dyrare.
Bild
Bild

Användningsområden

Varje modell låter dig lösa sitt eget utbud av uppgifter, vilket är en viktig faktor när du väljer ett verktyg. Till exempel behöver du en mikrometer för dina dagliga hushållsbehov - för ditt hem eller garage. Samtidigt vill du få ett mer bekvämt och funktionellt verktyg än den vanliga vernierkalipern. Då är en standard elegant digital mikrometer perfekt för dig.

Det kommer att vara användbart för arbetare inom vattenförsörjning rörmikrometer . MT låter dig snabbt och exakt bestämma väggtjockleken på alla rör (vars innerdiameter är 8 mm eller mer). På verkstäder för tillverkning av takplåtar och andra lätt deformerbara metallmaterial är en plåtmikrometer oumbärlig. Den har stora klämbackar i form av runda stålplåtar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av delar och arbetsstycken i komplexa former, till exempel kugghjul och kugghjul, tandmätmikrometer . Det finns en annan typ av metallprodukt, som är mycket utbredd, men kräver en speciell mätanordning - vanlig tråd. För att mäta dess tjocklek, använd trådmikrometer.

Om du har att göra med mer än en typ av uppmätta ytor, men arbetar med många komplexa delar av olika former, bör du börja universell mikrometer . Den är utformad på samma sätt som vanligt, men den levereras med en uppsättning specialinsatser som är installerade på en mikrometerskruv. Många andra typer av mikrometer utelämnas här, som t.ex. räfflad eller prismatisk . De flesta av dem är högspecialiserade. I de flesta fall kan samma uppgifter utföras med mer mångsidiga digitala mikrometer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mätområde

Det är logiskt att välja en enhet som låter dig arbeta med det mest relevanta längdintervallet för dig. Därför anger varje mikrometermodell sitt intervall i millimeter i form av en särskild märkning. Det finns alltid en begränsning av mikrometerskruven i mikrometerkonstruktionen. Den maximala linjära längden som kan mätas med den är alltid mindre än avståndet från hälen till stopparen.

För gemensamma behov används de oftare modifieringar med en räckvidd på 0-25 mm (till exempel kommer en slät mikrometer att ha en märkning av typen MK 25) och 0-75 mm. GOST tillhandahåller andra grundavstånd upp till 900 mm inklusive. När intervallet ökar ökar felmarginalen något. Till exempel mäter MK 25 med en noggrannhet på 2 mikron. För mikrometer med det största intervallet (600-900 mm) kan felmarginalen nå 10 mikron.

Bild
Bild

Enheter med en räckvidd på mer än 50 mm har en inställningsmätare som möjliggör mer exakta mätningar genom att ställa indikatorn på nolldelning. Denna mekanism förklaras enligt följande. Ju större mätområde, desto större är deformationen av delen, och följaktligen felet. För att deformationen ska påverka mätresultatet så lite som möjligt används två typer av indikatorer.

  • Sentinels - ha en skala med ett divisionsvärde på 0, 001. De låter dig justera trycket på den mikrometriska skruven så att deformationen inte blir för stor. Under mätningen ska trumman roteras tills indikatorpilen är på skalans nolldelning.
  • Digital - de fungerar på samma princip, men de låter dig ställa in indikatorn på noll på ett mer bekvämt och snabbare sätt.

Indikationen är särskilt relevant vid mätning av dimensionerna på delar med låg styvhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Noggrannhetsklass

Den viktigaste indikatorn som du bör vara uppmärksam på när du väljer en mikrometer är noggrannhetsklassen. Det finns 2 klasser av noggrannhet som definieras av GOST: 1: a och 2: a . Som nämnts ovan är noggrannhetsgränserna intervallberoende. Den första noggrannhetsklassen ger en felmarginal från 2 till 6 mikron. Den andra är från 4 till 10 mikron.

Populära modeller

Det finns ett antal populära märken som tillverkar mikrometer av hög kvalitet. Bland utländska tillverkare av digitala mikrometer är följande ledande.

  • Schweiziska företaget Tesa . Raden av digitala mikrometrar Micromaster har förtjänat professionellt förtroende, indikatorerna för enheterna motsvarar verkligen den deklarerade noggrannheten (upp till 4-5 mikron).
  • Japanska mikrometer Mitutoyo , enligt användarrecensioner, är ledande i kvaliteten på prestanda. I detta fall rekommenderas att köpa dem från en auktoriserad återförsäljare.
  • Carl Mahr . Det tyska instrumentet har alltid haft högsta prestanda, och detta märkes digitala mikrometer är inget undantag. De har samma kvalitetsnivå och funktioner som de som nämns ovan: noggrannhet, trådlös dataöverföring, professionellt dammskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två huvudfabriker bland inhemska tillverkare: Chelyabinsk instrumental (CHIZ) och Kirov instrumental (KRIN). Båda levererar digitala mikrometrar med den särskilda beteckningen MCC. Slutligen återstår frågan om det är värt att köpa kinesiska mikrometer. Tänk på att prestanda för instrument som kostar nära $ 20 vanligtvis inte matchar den angivna noggrannheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

De kommer inte att kunna göra mätningar med en noggrannhet på tusendels millimeter. Så när du köper från ett kinesiskt märke bör du vara försiktig så att du inte försöker spara för mycket.

Tips

Så nu vet du allt som finns att veta för att välja rätt mikrometer för dina ändamål. Först och främst måste du förstå enhetens driftsprincip och föreställa dig hur dess huvudsakliga tekniska enheter fungerar . Då kan du visuellt bedöma verktygets kvalitet och bekvämlighet. Om du köper det från en återförsäljare, kommer du troligen inte att stöta på ett äktenskap. Kontrollera dock om trumman vänder lätt och om mikrometerskruven fastnar under slaget. Det kan fastna när damm kommer in, så det rekommenderas att köpa ett speciellt rörfodral tillsammans med mikrometern och bära enheten i den.

Rekommenderad: